Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:31, 26 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Vertigo w donicach wymiata, nie dziwię się, że nie masz zamiaru z niej rezygnować.
Co trzeba robić, żeby konwalnik dobrze rósł, czym zasilasz?
Czarne listki i bladoróżowe kwiatuszki - mniam!

W tym roku dostały florovit - raz albo dwa Ale nic im nie robi tak dobrze jak... upływający czas Daj też go swoim, a Cię zaskoczą
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:20, 26 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To chyba nie najgorsza cena, ja płaciłam za swoje wiosną po 140 zł.
Ale z tymi drzewami to faktycznie bida u Ciebie, u nas w lepszych szkólkach te odmiany nie są niczym wyszukanym, można jeździć od jednej do drugiej i szukać gdzie są najładniejsze egzemplarze.

I gdzie sa lepsze ceny bo rozbieżność jest ogromna
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:18, 26 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Posadziłam, Artemisy już jakiś czas temu, a Eden Rose dopiero co.
Wyślę Ci namiary na prive.
Skusisz się na jakąś odmianę? Wiem, że ten Artemis Ci się podoba.

Artemis mi się podoba Chociaż biorę jeszcze pod uwagę różową różę. Zależy mi na takiej trwałej odmianie żeby się nie pokładała (jeśli to w ogóle możliwe)
Tu ma być ogród :) 09:29, 26 lip 2015

Do góry
U nas padało w poprzedni weekend, ale, cały tydzień upalny, więc też latałam ze szlaufem, na szczęście, od jakiegoś czasu już tylko w tych miejscach, gdzie jeszcze eM nie zdążył rozłożyć nawadniania.
Ale wczoraj działał dzielnie przy tarasie, wkopywał rury, kable więc niedługo i te miejsca będą same się podlewać.
Wczoraj wszystko podlałam, a dodatkowo w nocy padał sobie spokojny, niewielki deszczyk i teraz jest chłodno.

A w tej szkółce w gruncie mają Umbry, Nigry, Pissardi, Glediczje, duży wybór buków, tulipanowce, miłorzęby - przynajmniej mnie te drzewa interesowały i o nie pytałam, pewnie jeszcze coś, ale akurat nie znalazły się w kręgu moich zainteresowań, aaaa wydaje mi się, że widziałam tam też graba.
A Ty o jakich jeszcze myślisz?

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:58, 26 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Dzięki
W donicy jest carex everest
Edytko posadziłaś już swoje róże? gdzie je zamawialaś?

Posadziłam, Artemisy już jakiś czas temu, a Eden Rose dopiero co.
Wyślę Ci namiary na prive.
Skusisz się na jakąś odmianę? Wiem, że ten Artemis Ci się podoba.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 00:53, 26 lip 2015

Do góry
inag napisał(a)
Nerwa to ja mam na brak powiadomień
Te brzozy mam wyłącznie dzięki dobrej woli miłego Pana z niedalekiej szkółki. U mnie te drzewa nie są popularne. Nigdy jeszcze ich nie widziałam w żadnym z ogrodów w moich rejonach. W ogóle szkólki u mnie są marnie zaopatrzone. Jeszcze nigdy nie widziałam w nich drzew takich jak: ambrowce, grujeczniki itd. Bieda okropna. Nie miałam przez to porównania w cenach. Myślałam, że 150zł to bardzo drogo ale jak zobaczyłam te 500zł...(!!!) Fakt okazy na tych fotkach piękne. Cudne nawet ale tyle to bym nie zapłaciła. Zwłaszcza, że chciałam kilka sztuk..

To chyba nie najgorsza cena, ja płaciłam za swoje wiosną po 140 zł.
Ale z tymi drzewami to faktycznie bida u Ciebie, u nas w lepszych szkólkach te odmiany nie są niczym wyszukanym, można jeździć od jednej do drugiej i szukać gdzie są najładniejsze egzemplarze.
Na Łowieckiej 00:47, 26 lip 2015

Do góry
inag napisał(a)

Ha ha! Ty to masochistka jesteś Lubisz się nudzić na dodatek.
Czy polubił prace w ogrodzie to nie wiem ale przynajmniej zaczął się w nią angażować. Nie marudzi jak coś wymyślę (a to już duży sukces) Sam potrafi spytać czy mi pomóc kopać itd. Coraz częściej też mówi, że mu się u nas podoba I nawet po drodze gdzieś tam, jak chcę zajechać do jakiejś szkółki to nie ma awantury tylko pyta czy długo będzie musiał na mnie czekać w samochodzie Potrafi też rozpoznać jakieś 5 gatunków roślin. Wcześniej wszystko to były albo chabazie albo brabanty
Wszystko przed Tobą

A widzisz, to jednak z moim eMem nie jest najgorzej, jak jechał jakiś czas temu w delegację to dzwonił, ze fajną szkółkę bedzie mijał i może coś kupić.
Kilka gatunków też już zna i też już mówi, że mu się u nas podoba
Ogród tworzony z pasją 00:39, 26 lip 2015

Do góry
o nie... przykro mi, że Ci tak ogród zdewastowało.
Ostatnio coraz częściej takie smutne widoki z różnych ogrodów były pokazywane, co się dzieje z tym klimatem?
Nas dziś oszczędziło, ale całkiem niedaleko dachy nawet zrywało.
Z tego co piszesz widać, że się pogodziłeś z tą sytuacją, bo faktycznie wobec tego typu zjawisk jesteśmy bezsilni.
Tu ma być ogród :) 00:24, 26 lip 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

Wykop jednego biedaka i sprawdź korzenie, czy mają białe przyrosty. Jeśli nie to podetnij nożyczkami (skróć). Carexy czasami mają tak, że korzenie po przesadzeniu im podgniwają. Trzeba skorygować i tym samym pobudzić do wzrostu.
Sadź młode bezpośrednio do ziemi. Sierpień to ostatni dzwonek.

W poniedziałek się do nich dobiorę i zobaczymy, pewnie masz rację.
Dziękuję Toszka za rady - dużo się dzięki Tobie uczę!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:23, 26 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
zakupy super i nasadzenia w donicy też, jaką tam masz trawkę?

Dzięki
W donicy jest carex everest
Edytko posadziłaś już swoje róże? gdzie je zamawialaś?
Tu ma być ogród :) 00:23, 26 lip 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)

Chciałam u pani Ani kupić drobną korę,ale znowu nie było,zawsze się spóźnię
Kupiłam 4 jeżówki i śliwę (ale bez nazwy),granulki na ślimaki.
A jak twoja wycieczka się udała?...nie zastała cię burza?
...u mnie chyba trzy razy burza przeszła i ten okropny wiatr,już zaczynam się bać tych wiatrów...znowu wszystko latało i drzewa powalone istny armagedon!

Na ogródku nic nie zrobiłam,burze pokrzyżowały mi plany!

No właśnie wracałam ze strachem, bo po drodze mnóstwo lasów a burza mnie goniła.
Ale wyjazd udany bo w takiej małej szkółce po drodze natrafiłam na pięknego ambrowca - na razie nie kupiłam, ale wstępnie zamówiłam.
Poza tym mają też inne drzewa, które mnie interesują, tyle tylko, że rosnące w gruncie, chyba pojadę sobie coś wybrać i zaznaczyć, ale zakup będzie w październiku.

Nas dziś burze ominęły, ale obserwowaliśmy tą stronę:
http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=pl
i wiem, że intensywne zjawiska poszły w stronę Rybnika i okolic - mnie też silny wiatr przeraża, bardziej niż błyski i grzmoty.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:14, 26 lip 2015

Do góry
zakupy super i nasadzenia w donicy też, jaką tam masz trawkę?
Mój ogród pod górkę... 22:54, 25 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
u mnie taki sam stan jak u Ciebie, Hameln zaczyna kwitnąć a rozchodniki Stardust tuż tuż.
Tego bordowego będę obserwować, mam podobny ale inna odmiana.

Moje rozchodniki też pierwszy sezon, zobaczymy co to będzie
Tu ma być ogród :) 22:34, 25 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

No ja tak coś czulam, w koncuTy perfekcjonistka jestes
Obawiam się jednak że te stare metody są najskuteczniejsze, ale na robić się trzeba i czasu poświęcić sporo!

A przy okazji jak wpadłas, jak myślisz co może być przyczyną, że z 7 sztuk The Beatles posadzonych na jednej rabacie 5 jest intensywnie zielonych i ładnie rośnie, a dwie stoją w miejscu i ta ich zieleń trochę w żolty wpada?
Kiedy najlepiej pobierać te boczne przyrosty żeby zrobić sobie nowe sadzonki i czy sadzić do doniczek czy do ziemi od razu?

Wykop jednego biedaka i sprawdź korzenie, czy mają białe przyrosty. Jeśli nie to podetnij nożyczkami (skróć). Carexy czasami mają tak, że korzenie po przesadzeniu im podgniwają. Trzeba skorygować i tym samym pobudzić do wzrostu.
Sadź młode bezpośrednio do ziemi. Sierpień to ostatni dzwonek.
Tu ma być ogród :) 22:01, 25 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Niestety kora dalej w workach, a to dlatego, że dopiero od czwartku jestem w domu po 5- dniowym wyjeździe.
Ja już jestem zestresowana na myśl o burzach, a dziś znów coś się ponoć szykuje.
Jadę dzis do Kapiasa, rozejrzeć sie za drzewami, które od dawna zaplanowane.
A Ty co będziesz kupować?

Oby nas żywioły dziś omijały - miłej soboty!

Chciałam u pani Ani kupić drobną korę,ale znowu nie było,zawsze się spóźnię
Kupiłam 4 jeżówki i śliwę (ale bez nazwy),granulki na ślimaki.
A jak twoja wycieczka się udała?...nie zastała cię burza?
...u mnie chyba trzy razy burza przeszła i ten okropny wiatr,już zaczynam się bać tych wiatrów...znowu wszystko latało i drzewa powalone istny armagedon!

Na ogródku nic nie zrobiłam,burze pokrzyżowały mi plany!
Mój ogród pod górkę... 20:06, 25 lip 2015

Do góry
u mnie taki sam stan jak u Ciebie, Hameln zaczyna kwitnąć a rozchodniki Stardust tuż tuż.
Tego bordowego będę obserwować, mam podobny ale inna odmiana.
Tu ma być ogród :) 10:34, 25 lip 2015

Do góry
malkul napisał(a)

kochana, ja myślałam że wiesz masz jakiś sposób extra szybki i coś jak harry poterr, szmatkę czyszczę i maiąłm nadzieję na nowinki patenty

No ja tak coś czulam, w koncuTy perfekcjonistka jestes
Obawiam się jednak że te stare metody są najskuteczniejsze, ale narobić się trzeba i czasu poświęcić sporo!

A przy okazji jak wpadłas, jak myślisz co może być przyczyną, że z 7 sztuk The Beatles posadzonych na jednej rabacie 5 jest intensywnie zielonych i ładnie rośnie, a dwie stoją w miejscu i ta ich zieleń trochę w żolty wpada?
Kiedy najlepiej pobierać te boczne przyrosty żeby zrobić sobie nowe sadzonki i czy sadzić do doniczek czy do ziemi od razu?
Tu ma być ogród :) 10:26, 25 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
U nas dziś upał, zajęłam się więc domowymi kwiatami - moje ulubione ostatnio Zamiokulkasy i Szeflera miały kąpiel na tarasie - dumna jestem z nich, bo wprowadziły się razem z nami w kwietniu ubiegłego roku i od tamtego czasu sporo urosły i są całkiem bezproblemowe.

Boskie donice!!
Tu ma być ogród :) 10:08, 25 lip 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Gosia, potrzebne akcesoria: spryskiwacz i ściereczka i czyścimy każde listko na mokro, na koniec jeszcze spryskanie wszystkiego i voila'!
Trochę schodzi i żmudna robota, dlatego robię to 2 - 3 razy do roku.

kochana, ja myślałam że wiesz masz jakiś sposób extra szybki i coś jak harry poterr, szmatkę czyszczę i maiąłm nadzieję na nowinki patenty
Tu ma być ogród :) 09:25, 25 lip 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Kora już na rabatach?
Wiatry jakoś nas nie omijają,nie pamiętam aż tak silnych w latach wcześniejszych,pogoda wariuje!
Fajne te twoje jeżówki,byłam wczoraj w Limbie,a dzisiaj jadę do pani Ani

Miłej soboty

Niestety kora dalej w workach, a to dlatego, że dopiero od czwartku jestem w domu po 5- dniowym wyjeździe.
Ja już jestem zestresowana na myśl o burzach, a dziś znów coś się ponoć szykuje.
Jadę dzis do Kapiasa, rozejrzeć sie za drzewami, które od dawna zaplanowane.
A Ty co będziesz kupować?

Oby nas żywioły dziś omijały - miłej soboty!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies