Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 09:25, 25 lip 2015

Gabrysia_ napisał(a)
Kora już na rabatach?
Wiatry jakoś nas nie omijają,nie pamiętam aż tak silnych w latach wcześniejszych,pogoda wariuje!
Fajne te twoje jeżówki,byłam wczoraj w Limbie,a dzisiaj jadę do pani Ani

Miłej soboty

Niestety kora dalej w workach, a to dlatego, że dopiero od czwartku jestem w domu po 5- dniowym wyjeździe.
Ja już jestem zestresowana na myśl o burzach, a dziś znów coś się ponoć szykuje.
Jadę dzis do Kapiasa, rozejrzeć sie za drzewami, które od dawna zaplanowane.
A Ty co będziesz kupować?

Oby nas żywioły dziś omijały - miłej soboty!
malkul 10:08, 25 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Gosia, potrzebne akcesoria: spryskiwacz i ściereczka i czyścimy każde listko na mokro, na koniec jeszcze spryskanie wszystkiego i voila'!
Trochę schodzi i żmudna robota, dlatego robię to 2 - 3 razy do roku.

kochana, ja myślałam że wiesz masz jakiś sposób extra szybki i coś jak harry poterr, szmatkę czyszczę i maiąłm nadzieję na nowinki patenty
Karol99 10:26, 25 lip 2015

lindsay80 napisał(a)
U nas dziś upał, zajęłam się więc domowymi kwiatami - moje ulubione ostatnio Zamiokulkasy i Szeflera miały kąpiel na tarasie - dumna jestem z nich, bo wprowadziły się razem z nami w kwietniu ubiegłego roku i od tamtego czasu sporo urosły i są całkiem bezproblemowe.

Boskie donice!!
lindsay80 10:34, 25 lip 2015

malkul napisał(a)

kochana, ja myślałam że wiesz masz jakiś sposób extra szybki i coś jak harry poterr, szmatkę czyszczę i maiąłm nadzieję na nowinki patenty

No ja tak coś czulam, w koncuTy perfekcjonistka jestes
Obawiam się jednak że te stare metody są najskuteczniejsze, ale narobić się trzeba i czasu poświęcić sporo!

A przy okazji jak wpadłas, jak myślisz co może być przyczyną, że z 7 sztuk The Beatles posadzonych na jednej rabacie 5 jest intensywnie zielonych i ładnie rośnie, a dwie stoją w miejscu i ta ich zieleń trochę w żolty wpada?
Kiedy najlepiej pobierać te boczne przyrosty żeby zrobić sobie nowe sadzonki i czy sadzić do doniczek czy do ziemi od razu?
Gabrysia_ 22:01, 25 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

Niestety kora dalej w workach, a to dlatego, że dopiero od czwartku jestem w domu po 5- dniowym wyjeździe.
Ja już jestem zestresowana na myśl o burzach, a dziś znów coś się ponoć szykuje.
Jadę dzis do Kapiasa, rozejrzeć sie za drzewami, które od dawna zaplanowane.
A Ty co będziesz kupować?

Oby nas żywioły dziś omijały - miłej soboty!

Chciałam u pani Ani kupić drobną korę,ale znowu nie było,zawsze się spóźnię
Kupiłam 4 jeżówki i śliwę (ale bez nazwy),granulki na ślimaki.
A jak twoja wycieczka się udała?...nie zastała cię burza?
...u mnie chyba trzy razy burza przeszła i ten okropny wiatr,już zaczynam się bać tych wiatrów...znowu wszystko latało i drzewa powalone istny armagedon!

Na ogródku nic nie zrobiłam,burze pokrzyżowały mi plany!
Toszka 22:34, 25 lip 2015

lindsay80 napisał(a)

No ja tak coś czulam, w koncuTy perfekcjonistka jestes
Obawiam się jednak że te stare metody są najskuteczniejsze, ale na robić się trzeba i czasu poświęcić sporo!

A przy okazji jak wpadłas, jak myślisz co może być przyczyną, że z 7 sztuk The Beatles posadzonych na jednej rabacie 5 jest intensywnie zielonych i ładnie rośnie, a dwie stoją w miejscu i ta ich zieleń trochę w żolty wpada?
Kiedy najlepiej pobierać te boczne przyrosty żeby zrobić sobie nowe sadzonki i czy sadzić do doniczek czy do ziemi od razu?

Wykop jednego biedaka i sprawdź korzenie, czy mają białe przyrosty. Jeśli nie to podetnij nożyczkami (skróć). Carexy czasami mają tak, że korzenie po przesadzeniu im podgniwają. Trzeba skorygować i tym samym pobudzić do wzrostu.
Sadź młode bezpośrednio do ziemi. Sierpień to ostatni dzwonek.
lindsay80 00:23, 26 lip 2015

Gabrysia_ napisał(a)

Chciałam u pani Ani kupić drobną korę,ale znowu nie było,zawsze się spóźnię
Kupiłam 4 jeżówki i śliwę (ale bez nazwy),granulki na ślimaki.
A jak twoja wycieczka się udała?...nie zastała cię burza?
...u mnie chyba trzy razy burza przeszła i ten okropny wiatr,już zaczynam się bać tych wiatrów...znowu wszystko latało i drzewa powalone istny armagedon!

Na ogródku nic nie zrobiłam,burze pokrzyżowały mi plany!

No właśnie wracałam ze strachem, bo po drodze mnóstwo lasów a burza mnie goniła.
Ale wyjazd udany bo w takiej małej szkółce po drodze natrafiłam na pięknego ambrowca - na razie nie kupiłam, ale wstępnie zamówiłam.
Poza tym mają też inne drzewa, które mnie interesują, tyle tylko, że rosnące w gruncie, chyba pojadę sobie coś wybrać i zaznaczyć, ale zakup będzie w październiku.

Nas dziś burze ominęły, ale obserwowaliśmy tą stronę:
http://www.lightningmaps.org/realtime?lang=pl
i wiem, że intensywne zjawiska poszły w stronę Rybnika i okolic - mnie też silny wiatr przeraża, bardziej niż błyski i grzmoty.
lindsay80 00:24, 26 lip 2015

Toszka napisał(a)

Wykop jednego biedaka i sprawdź korzenie, czy mają białe przyrosty. Jeśli nie to podetnij nożyczkami (skróć). Carexy czasami mają tak, że korzenie po przesadzeniu im podgniwają. Trzeba skorygować i tym samym pobudzić do wzrostu.
Sadź młode bezpośrednio do ziemi. Sierpień to ostatni dzwonek.

W poniedziałek się do nich dobiorę i zobaczymy, pewnie masz rację.
Dziękuję Toszka za rady - dużo się dzięki Tobie uczę!
Gabrysia_ 08:26, 26 lip 2015

Ja też się zastanawiam nad ambrowcem,albo nad tulipanowcem
Oj...strasznie wczoraj było,ale wreszcie trochę popadało i mnie musiałam latać ze szlaufem

Napisz mi na priv po ile ambrowiec?
...jakie jeszcze drzewa tam mieli?
lindsay80 09:29, 26 lip 2015

U nas padało w poprzedni weekend, ale, cały tydzień upalny, więc też latałam ze szlaufem, na szczęście, od jakiegoś czasu już tylko w tych miejscach, gdzie jeszcze eM nie zdążył rozłożyć nawadniania.
Ale wczoraj działał dzielnie przy tarasie, wkopywał rury, kable więc niedługo i te miejsca będą same się podlewać.
Wczoraj wszystko podlałam, a dodatkowo w nocy padał sobie spokojny, niewielki deszczyk i teraz jest chłodno.

A w tej szkółce w gruncie mają Umbry, Nigry, Pissardi, Glediczje, duży wybór buków, tulipanowce, miłorzęby - przynajmniej mnie te drzewa interesowały i o nie pytałam, pewnie jeszcze coś, ale akurat nie znalazły się w kręgu moich zainteresowań, aaaa wydaje mi się, że widziałam tam też graba.
A Ty o jakich jeszcze myślisz?