Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwórkowa rehabilitacja 10:00, 17 lut 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
A u mnie wczoraj było wyjątkowo zimno,rano trawnik biały od mrozu,potem odpuścił, nie mniej nie miałam nastroju wyjść do ogrodu.
Napracowałaś się Renatko aż miło, kolców róż też nie cierpię.
Ogrodówki też przycięłaś ? Ja swoje tnę późno

Ogrodówek nie tnę wcale. Nie wiem czy kojarzysz moje kiedyś, zanim miałam kostkę w podwórku układaną. Musiałam uciekać z dużymi roślinami w bodajże lipcu 2018. Bardzo źle to zniosły. W 2019 nie miały ani jednego kwiatka. Powoli się odbudowują.
Wstawię zdjęcia dla przypomnienia.

Czerwiec 2018
Szpaler z 5 hortensji, na zdjęciu 3 sztuki, dwie poza kadrem.

Od strony podwórka.

Po przesadzeniu.
Sierpień
Trzy poszły pod balkon, dwie na prawą stronę przedogródka.
Widać je w tle.

Maj 2019, to samo miejsce tylko z bliska.
Parę łodyg, ledwie widocznych.

Wyczarować coś z niczego... 09:59, 17 lut 2020

Do góry
Dołączę się ze swoim pomysłem:

jeżeli wejście do wiaty można by było zrobić od południa, to ścieżkę można by było poprowadzić bardziej z lewej strony. Wtedy ścieżka mogłaby być jednocześnie obrzeżem rabaty, a z prawej strony byłoby więcej miejsca na zabawy dla dzieci.

Hamak i grill zamieniłabym miejscami, żeby hamak był bardziej zasłonięty od drogi, a grill był bliżej wejścia do altany.

Z małych drzewek polecane są wiśnie japońskie (różne odmiany), niektóre jarząby (autumn spire, mączny), glediczja, grusza drobnoowocowa chanticleer, jabłonki ozdobne (ola, adirondack, van esseltine).
Polecane są też klony ussuryjski, strzępiastokory, tatarski.

Jednak do powieszenia hamaka sugerowałabym jakieś większe drzewo.
Do raju daleko - u Ewy 09:57, 17 lut 2020

Do góry

Do raju daleko - u Ewy 09:55, 17 lut 2020

Do góry
Wiosna daje o sobie znać

Wszystkiego po trochu 09:53, 17 lut 2020

Do góry
Wszystko mnie teraz cieszy, ale martwię się trochę o hortensje ogrodowe, część już zaczęła wegetację ostro

biała, najbardziej wrażliwa na mróz a tu najszybciej ruszyła

You and me

i moja NN ciemno różowa, też szybka

na koniec floksy, ale o nie się martwię, poradzą sobie

Wszystkiego po trochu 09:46, 17 lut 2020

Do góry
Wczoraj przycięte ID i Magical Moonlight, jeden jej krzaczek jakiś dziwny, słabszy niż reszta, łodygi miał zczerniałe, przycięłam nisko

po nocy zakwitły

a te od wczoraj też już piękniejsze

czosnki i tulipany
Wszystkiego po trochu 09:36, 17 lut 2020

Do góry
Piękny był dziś poranek, wyszłam porobić zdjęcia i po chwili niebo zaszło chmurami i lunął deszcz. Niech pada jak najdłużej, bardzo sucho u mnie w ogrodzie

Ruszyła serduszka okazała

przebiśniegi ciągle piękne

cebulica, w rzeczywistości bardziej błękitna, czyli ładniejsza
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:27, 17 lut 2020

Do góry
Odmiana 'Coral Bells' o czerwonych krwistych kwiatkach można domieszać jakimś paseczkiem taką wcinkę.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:26, 17 lut 2020

Do góry
aniaod napisał(a)

Danusiu, tak to wygląda...

Jeszcze myślałam zamiast trzmieliny o berberysie kolumnowym ale czy na północnym stanowisku da radę? I z czym go połączyć... Tam jest jednak wąsko ok. 60cm ;( no ale muszę tam coś posadzić bo oszaleje z tymi kamieniami. Mój M ma obsesję na wysypywaniu rabat kamykami a ja staram się je umiejętnie zakryć

Nie, berberys odpada, nie wybarwi się i będzie sino. Ja bym dała żółtą trzmielinę, a żurawki jakieś jaskrawe. "Carmencita' mocny kolor. Albo "Galaxy".

Ale z tyłu bym dała jeszcze Carex 'Variegatus" nie Ice Dance, bo jest zbyt ekspansywny. Variegatus ma kępę.

Zieleń, drewno i antracyt 09:18, 17 lut 2020

Do góry
Zrobiłam poranny obchód ogrodu, o godz 8.00 temperatura +12 stopni w cieniu
Nadal kwitną jedynie przebiśniegi, reszta czeka.

Ale znalazłam pąki kwiatowe na rozmarynie

Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:16, 17 lut 2020

Do góry
Kasiu ten widoczny zestaw kupiony byl w 2010 r. zawsze stał na dworzu poza 2 sezonami kiedy sie budowalismy po raz drugi i kiedy nie mielismy naroznika w oranzerii. Meble olejujemy olejem tarasowym Osmo twardym w kolorze modrzewia syberyjskiego. Do tych mebli mam jeszcze gabki siedziskowe i oparciowe. Poza dokreceniem corocznym srubek nic wiecej nie robilismy:

w ub. wiosne zakupilam takie drewniane 3 ławeczki po 85 zł. bez szalu ale tez je pomalowalam tym olejem tarasowym, stały cały sezon na dworzu, jesienia schowane zostały na strych, sa bardzo lekkie wiec bezproblemowe. Co do wygody takie sobie, po zalozeniu gabek da sie posiedziec kilka godzin.

Swego czasu miałam jeszcze mebelki z Ikea seria Applaro, bardzo fajne, bo mozna skladac dowolne zestawy. Tez stały na dworzu ale bylo juz za duzo wszystkiego i odsprzedalam.

obecnie jest w ofercie równiez taka ławka, dosc porzadna i wygodna:
Ławka
poszukaj tez tam innych, być może z technorattanu nie beda zabijały cena.

Zakręcony ogród 09:09, 17 lut 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przy okazji tematu tarasu, wróciłam do wątku, na początku rabatki wydawały się zbyt wąskie? Czy potem je poszerzałaś?

zdecydowanie Asia Makademia wykółkowała mi rabaty i teraz to mało co trawy pozostało i dalej ubywa

[img

Ogród bez reguł 09:00, 17 lut 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Pora na raport pogodowy

wschód słońca 07:13
zachód słońca 17:14
długość dnia 10:01
do wiosny zostało 31 dni

To bardzo dobra wiadomość
Ogród prawie romantyczny 08:56, 17 lut 2020

Do góry
Sobotę spędziłam na Gardenii. Wybrałam się tak z mężem i znajomymi i ten wspólnie spędzony czas był jednym z niewielu bonusów tegorocznej Gardenii. Rozczarowała mnie, odnoszę wrażenie, że była znacznie skromniejsza niż w ubiegłych latach. Jak zawsze byli wystawcy, którzy postarali się, by ich stoiska dobrze wyglądały, ale ogólne wrażenie takie sobie. Niestety mam tylko kilka zdjęć. Myślę, że lepiej bym zrobiła zostając w domu i spędziła czas na porządkach w ogrodzie, bo dzień był piękny

Ogród bez reguł 08:51, 17 lut 2020

Do góry
Pora na raport pogodowy

wschód słońca 07:13
zachód słońca 17:14
długość dnia 10:01
do wiosny zostało 31 dni

Zakręcony ogród 08:46, 17 lut 2020

Do góry
DorKa napisał(a)

Przy okazji tematu tarasu, wróciłam do wątku, na początku rabatki wydawały się zbyt wąskie? Czy potem je poszerzałaś?
Moja działka na Dębowym Lesie 08:41, 17 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Sliczne są

Dziękuję ewuś.
Nie tylko lilie są piękne.
Mam jeszcze słabość do liliowców.
I tych mam już sporo.
I sporo na jesieni przesadziłam,Ciekawa jestem jak w nowym miejscu będą rosły.

W samym słońcu 08:39, 17 lut 2020

Do góry
Ten szary kawałek jest do zaplanowania. Wymiary to tam gdzie warzywnik i tuje w tle to jakiś metr.

Co tam można byłoby posadzić- drzewa? Od strony południowej będzie płot lamelowy to już tuj tam nie che na całej długości,tyle co jest to wystarczy, choć chętnie bym je przesadziła
Drzewa są mile widziane, ale nie większe niż 5-7 metrów bo tam druty są.

Może tak
Albo zamiast budlei coś innego. Dereń ivory halo. Ten narożnik będzie miał ten płot lamelowy bo jednak nie będzie to zasłaniało nieużytku,który jest w tle
Może tak

Lub może Nigra zamiast klona ( Nigre planuje na rabacie przy podjeździe)
Wyczarować coś z niczego... 08:14, 17 lut 2020

Do góry
Ojej, dziękuję pani bardzo za tak szczegółowo rozrysowany plan. Nagle działeczka nabrała konkretnego kształtu, jestem w szoku Domyślam się, że kropki w różnych kolorach oznaczają różne gatunki krzewów i drzewek, a co oznaczają kolorowe linie? Dodaje plan jak wygląda sąsiedztwo i położenie działki w stosunku do kierunków świata. Na żywopłot chciałam dać trzmielinę, ale wyczytałam, że nie nadaje się na słoneczne stanowiska, a u nas właśnie byłaby na słońcu. Myślałam o drzewach, które nie rosły y wyższe niż 3-4m. Czy ktoś poleci jakieś gatunki?
Tu narazie jest ściernisko... 08:06, 17 lut 2020

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Weekend upłynął na samych przyjemnościach. Byłyśmy z Zosią na Gardenii. W tym roku na spotkanie przyszło znacznie więcej osób i było bardzo sympatycznie. Szczegółowa relacja na osobnym wątku tematycznym.

Ale wam fajnie.Suuper.
No i bardzo fajne zakupy.
I te kury i roślinki.No super.
I wysiewy poczynione.
Ja jakoś stoję w miejscu .
Ciemierniki śliczne.
Zwłaszcza urzekł mnie ten 1 .Cudny jest..Taki inny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies