Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

April 19:31, 16 lut 2020

To i ja zagłosuję, a co mi tam. Najbardziej mi pasuje ten kolor na murze. I wszystko pomalowałabym jednolicie.
Co do wyboru:cis, sosna, jałowiec, to zawsze wybiorę cis. Jałowce chorują, brązowieją.
Sosny mają dużo suszu co rok. Poza tym, zmiana klimatu im nie służy. U mnie niezawodne są tylko cisy.
Na ale gdybyś jednak sosnę chciała, to jeszcze zobacz sosnę czarną Piramidalis.
jolanka 20:21, 16 lut 2020

Ja tez bym wybrała ten drobinę jaśniejszy i tez po całości
Sosny kolumnowe są super. Ja mam Piramidalis, tzn miałam jedną, mam trzy
ona rośnie docelowo dosyć wysoka. Ta Tower jest trochę niższa, bardziej zwarta.
BasiaLT 20:23, 16 lut 2020

Ja też bym nie kombinowała z odcieniami tylko wszystko w jednym kolorze.
Magleska 21:26, 16 lut 2020

to i ja zagłosuję za kolorem tym troszkę jaśniejszym -tym co na murze i po całości -na bramie też
Magara 22:37, 16 lut 2020

ja na roślinach to się nie znam, jeszcze
ale w kolorach się czuję ciut pewniej więc zabiorę głos - jestem ZA, że mur i brama w tym samym kolorze (wcześniej nie obczaiłam, że brama jest przy murze), ale i tak bym stawiała na ten ciemniejszy (albo jeszcze ciemniejszy)- wiem, wiem, jestem w mniejszości
z tego co kojarzę ideą malowania muru było to, że ma "zniknąć" jako coś przypadkowego, zastanego - IMO - im ciemniejszy kolor, tym bardziej wprowadzi wrażenie, że "tak miało być", będzie lepszym tłem dla roślin szczególnie w świetle słonecznym, im jaśniejszy kolor - tym bardziej potęguje wrażenie, że "pomalowaliśmy niechciany mur"
no to tyle moich przemyśleń
mrokasia 22:52, 16 lut 2020

Też bym machnęła mur i bramę na jeden odcień, ten murowy .
galgAsia 08:05, 17 lut 2020

I kto by pomyślał, że mur może wywołać tyle emocji I zaangażować tyle osób ( no kto, Fredro pomyślał )

Kochane, kolor muru zaklepany . I prawdopodobnie brama będzie w tym samym kolorze. A cała reszta wyjdzie w praniu.

Magara - warto mieć na uwadze (czego może do końca na zdjęciach nie widać ), że w tle są następne mury, i one są zdecydowanie jasne. Zrobienie czarnej ściany nie spowoduje, że wtopi się ona w tło, wręcz przeciwnie - będzie oczo...bitna .
Następna kwestia - czarna będzie się bardziej nagrzewać i nie tylko podnosić temperaturę roślinom przy murze, ale i w ogrodzie, który nie jest duży. A póki co - jest tam w słoneczne dni patelnia, czasem trudno wytrzymać.
No i last, but not least - nie lubię czarnego... Ja go wręcz nie znoszę.

I tyle w temacie
anabuko1 08:13, 17 lut 2020

A ja postawiłabym na taki sam kolor i bramy i ściany.
I chyba ten ciemniejszy do mnie bardziej przemawia.
galgAsia 08:46, 17 lut 2020

anabuko1 napisał(a)
A ja postawiłabym na taki sam kolor i bramy i ściany.
I chyba ten ciemniejszy do mnie bardziej przemawia.

Aniu, no do mnie nie przemawia, niestety
galgAsia 08:51, 17 lut 2020

Pora na raport pogodowy

wschód słońca 07:13
zachód słońca 17:14
długość dnia 10:01
do wiosny zostało 31 dni