Haniu mam pytanie, bo zauważyłam u Ciebie rzodkiewke. Mam posadzone 4 tygodnie temu w skrzyneczkach na balkonie i zastanawiam sie dlaczego tak słabo rośnie. Wcześniej były przymrozki, teraz mocne słońce A rzodkiewka wypuściła dopiero gdzieniegdzie drugie liscie. Już sama nie wiem czy dac ja teraz do cienia czy na słońce? W tym tygodniu w nocy mają być przymrozki do 0 więc moze schowam ją do domu? Zawsze ładnie rosła a w tym roku ta zmienność pogody zupełnie jej nie służy.
Aha, Dorotko, znam ten Dursban. Okropna chemia, aż dusiła kiedyś gdy mąż polewał nią trawnik. Chyba pierwszy i ostatni raz to robił. Tam w lesie to nie będziemy lać chemii. Mąż dookoła rabatek jakieś blachy ma wkopać na 0,5 m w głąb ziemi. Ciekawe czy to wystarczy.
Miłego świętowania.
Do mnie bardziej wersja 2 przemawia, ale Ty w sumie nie masz nigdzie takich fal i łuków.
Tam vis a vis gdzie B B B - masz małe zaokrglenie i wtedy możesz zakręt tego L też zaokrąglić. Tylko tego brzucha bym już nie robiła - z tym kółkiem i kropką
Chodzi o to, że to by wtedy wyglądało, jakbyś zrobiła tę samą linię, tylko rozsunęła rabaty na dwie strony trawnika.
Albo po prostu wyptostuj też ten zakręt tam gdzie te B... I wtedy wersja 2 definitywnie
Jak tam wasze graby?
U mnie dość ładnie ruszyły, ale rośliny w bardzo roznym stopniu rozwoju liści. W marcu poszly dwie dawki promanalu, cxy to już czas na kolejne opryski np ortusem?
I jeszcze jedno pytanie...czym ściółkujecie swoje graby? Ja do tej pory używałam trawy. Kilku "doradców" twierdzi ze przez to pojawiło się zasychanie liści i slaby rozwój bo trawa powoduje rozwoj pleśni. Ja osobiście żadnej pleśni nie widziałam.