Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:11, 07 gru 2016

Do góry
Chyba się uporałam z tym wpisem, ale czy dobrze.
Anna i Ogród 21:28, 07 gru 2016

Do góry
Makao - Ania kilka tygodni temu Constans podala mi namiary jak zrobic podpis. Staralam sie i padlam juz na pierwszym zdjeciu ja takiej strony nie mam czy mozesz mi pomoc.
Mam taki ekran na pierwszej stronie mojego watku, jak na zdjeciu prosze napisz mi dokladnie co zrobic.
A moze ktos inny mi pomoze

Ptasi gaj 20:45, 07 gru 2016

Do góry
Staram się założyć adres, wg instrukcji "Konstans", może dam radę.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 15:41, 03 gru 2016

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam. Kasya dziekuje za wpis. Pisze na tablecie na tym pierdku nic specjalnego zrobic nie moge. Stacjonarny szwankuje wiec nawet nie moge nalezycie zalogowac, przedstawic.
Wstawilam dzisiaj kilka zdjec "ptasi gaj"
Juz wlasciwie w ogrodzie mam wszystko przygotowane do zimy jeszcze zostaly roze pnace do okrycia, ale maja liscie.

a gdzie ty masz podpis ?
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:50, 27 lis 2016

Do góry
Ze zdjecia nie widac, ze jest zaglodzony, rowny bez tzw plackow. Kolor trawy tez zalezy od gatunku trawy. Nawoz jesienny nie zawiera azotu po ktorym trawa ma kolor ciemnej zieleni. Zawiera potas i inne mikroelementy ktory przygotowuje trawe do zimy, a szczegolnie korzen.
Nie wiem ile masz tego trawnika, ale na wiosne kup "florowit" wiosenny i rozsiej od polowy kwietniw, druga dawke w polowie czerwca i napewno bedzie dobrze. Mozesz jeszcze rozsiac wapno granulowane na snieg bardzo dobrze wplywa na jakosc gleby. Obornik granulowany na wiosne. Mozna roznymi sposobami go dokarmiac byle z umiarem i ciac co tydzien.
Nawożenie, zasilanie trawnika 00:06, 27 lis 2016

Do góry
Czekaj do wiosny bo teraz to juz nic nie pomoze. Kazda trawa o tej porze zolknie. Wrzesien byl bardzo suchy i pownie nie podlewales i takie sa skutki. Czy nawoziles nawozem jesiennym? W tak krotkich czasie nawoziles dwa razy?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:22, 26 lis 2016

Do góry
Witam. Kasya dziekuje za wpis. Pisze na tablecie na tym pierdku nic specjalnego zrobic nie moge. Stacjonarny szwankuje wiec nawet nie moge nalezycie zalogowac, przedstawic.
Wstawilam dzisiaj kilka zdjec "ptasi gaj"
Juz wlasciwie w ogrodzie mam wszystko przygotowane do zimy jeszcze zostaly roze pnace do okrycia, ale maja liscie.
Ptasi gaj 22:09, 26 lis 2016

Do góry
Juz liscie sprzatniete. Kilkanascie workow lisci brzozowych trzymam przez zime. Liscie w workach sie rozkladaja na wiosne obsypuje grzadki swietny nawoz.
Dzisiaj jeszcze roze okopcowalam. Jeszcze niektore kwitna, a pnace maja jeszcze duzo lisci.

Teraz sa przygotowane na zime.

Ptasi gaj 20:25, 11 lis 2016

Do góry

Zdjecie u gory derenie na tle choin kanadyjskich, po prawej stronie to wlasnie "ptasi gaj" rowniez na zdjeciu ponizej gdzie latem odbywaja się spiewy ptakow - szalenstwo. Mam nagrane ale czy mozna tutaj to przeslać, chociaz z komputerem mam do czynienia od bardzo dawna. teraz pisze na tablecie i nie zawsze piszę polskie litery.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 20:12, 11 lis 2016

Do góry
Troche za wczesnie ta ziema nadeszla. tak 11 listopada wyglada moj ogrod. Nie wygrabilam lisci spod drzew i nie tylko gdyz padal deszcz czekalam na slonce teraz spadl snieg i temperatura ok zera. Niedziela podobno ma byc sloneczna.

[img

size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/129/1291376/original.jpg[/img] [img
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/129/1291380/original.jpg[/img]
I wciąż za mało roślin... ;) 22:48, 04 lis 2016

Do góry
Wszystkie zdjecia piekne, ale najladniejsze bluszcz i jeszcze raz bluszcz. Tez mam bluszcz ale na parkanie - winorosl japonska, bluszc trojklapowy, i jakas winorosl jesienia cytrynowa. Jeszcze raz pieknie ale ogrod ma pewnie ok 10 lat.
Ptasi gaj 22:03, 04 lis 2016

Do góry
Dziekuje wszystkim. Jestem obecnie na wyjezdzie i z nudow utworzylam "ptasi gaj", ale jak tylko wroce w swoje strony to utworze podpis i jak mi czas pozwoli to wstawie duzo zdjec bo jest co ogladac. Ogrod tworzylam sama oprocz oczka wodnego nje dalibysmy rady sami przerzucic tyle ziemi ktora jest na skarpie i skalniaku.. W zalaczeniu zdjecie oczka.

. ì
Ptasi gaj 18:46, 03 lis 2016

Do góry
Dzieki, to jest moj poczatek mam duzo zdjec, lawende tez mam ale musze jakos tematycznie pokazac moj ogrod. MUsze wyszukac poczatkowe zdjecia jak woda w 2010 roku stala do kolan, wszystko plywalo, musielismy zrobic melioracje, a teraz sucho i trzeba podlewac.
Mazowieckie ale wszystko pozniej napisze.
Ptasi gaj 18:38, 03 lis 2016

Do góry
Moja dzialka ma 9 lat. rosla tam trawa i nawloc o metrowej wysokosci. Na sasiedniej działce rosnie duza kępa drzew na ktorych ptaki roznej masci maja swoje gniazda. Od kwietnia do konca czerwca trwa nieustanny spiew w dzien i w nocy. Czasem przylatuja dzikie gesi i labedzie. Zwierzat dzikich tez sporo, dziki, sarny, jelenie, losie i bazanty to na poczatek opisu mojej dzialki.
To jesien z 27 pazdziernika.

Grzyby kozaki pod brzozami.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:13, 03 lis 2016

Do góry
W sklepach ogrod iczych sa walce z kolcami. nalewasz do walca wode walujesz.
Nigdy takich cyrkow z trawa nie robilam a trawa lepsza niz na nie jednym stadionie w Anglii.
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:49, 02 lis 2016

Do góry
Moim zdaniem, zeby cokolwiek doradzic musisz zrobic zdjecie w zblizeniu tzn przynajmniej ok 10 m2 w kilku miejscach bo zdjecie z gory widac tylko plamy a nie strukture ziemi i nie w cieniu.
Druga sprawa teraz moim zdaniem nie ma sensu juz nic robic trzeba przeczemac zime. jezeli chodzi o ko,or jedna polowa inna druga inna to wynik koszenia trawy i inaczej sie kladzie na ziemi po jakims czasie wroci do poziomu, ponizej zdjecia mojego trawnika, koszony traktorem, te cienie to nie wynik slabej, zoltej trawy tylko kierunek koszenia.
Te placki na trawie moga byc tez wynikiem zerowania pedrakow, widze, ze masz jakis las blisko, ale to tylko przypuszczenie trzeba sprawdzic jezeli inne zabiegi nie pomoga.
Musisz jeszcze odpowiedziec kiedy siales trawe, jaki gatunek, jakie jest podloze, czy to ziemia polna bez zadnej podsypki torfem.
moja trawa ma trzy lata i naprawde dbamy o nia wlasciwie to moja maz ja glaszcze, wertykuluje, sieje, opryskuje, kosi nie moge sie wtracac do jego dzialalnosci bo to jego pasja.
Kazdego roku na ok. Marzec/kwiecien kosi a nastepnie wertukuluje. po wertykulacji grabi kilka razy, jak jest jeszcze filc to znowu wertykuluje i grabi.
Potem rozsiewa nawozy, florowit wg wskazowek na worku. druga dawka w czerwcu. koszenie co tydzien na czworke.
W tym roku bylo bardzo sucho wiec kosil co 10 dni aby nie wyschla caly dzien operuje slonce. MAmy automatyczne podlewanie ale mimo wszystko jezeli trawa jest bardzo wystrzyzona to wysycha.
Co moge poradzic - byle do wiosny. Tez mielismy klopoty, na poczatku, ale to juz poza nami. JEszcze tej jesieni kup wapna granulowanego albo sypkiego i rozsiej na trawnik mozesz nawet na snieg, tak nam doradzil stary ogrodnik w zeszlym roku i sa efekty. Wiosna przeprowadz wertykulacje i tez rozsiej wapno i zlej trawnik a nastepnie po tygodniu nawoz florowid. wiosennym musisz siac dwa razy kwiecien i czerwiec.
Mozna tez nawiezc rozlozonym obornikiem tez to robilismy. mozesz nawiezc torfem do siania trawnika. musisz zrobic dosiewki.
Mysmy siali trawe wimbledon, a na drugiej polowie golfowa z dobrej firmy. J
Mlze jutro poszperam i poszuka dokladnie napisze.
Wiec mozliwosci jest duzo. jeszcze jedno nawozy siejemy reka a nie siewnikiem. jak sa plamy to po tygodniu widac i dosiewamy.
Na ponizszych zdjeciach ttawnik ma 3 lata i pow. ok 1000 m2 ale z tylu domu mam ok 2000 m2 wiec jest co robic.
Troche bledow ale mam nadzieje, ze odczytasz i zycze powodzenia.

Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:13, 01 lis 2016

Do góry
Jukasz ta dracena jest w okropnym stanie. JAk chcesz ja ratowac to jeszcze zobacz czy nie ma jakiegos robactwa nie wiem jak sie nazywaja te robaki ale podobne do czerwcow z takim nalotem bialym ( wełnowce poczytaj o nich i sprawdz czy to jest na dracenie). mozesz tez podlac mospilanem lub polysetem lub wloz paleczki do doniczki przeciw robactwu.
Topsinem trzeba nieraz pryskac czy podlac ponownie.
Odstaw dracene w ustronne miejsce bo zarazisz sobie inne kwiaty. JAk nic co napisalam wyzej nie pomoze to jest do wyrzucenia.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:57, 01 lis 2016

Do góry
Czytaj ulotke do danego specyfiku, to jest wazne dla ciebie. Ja bym opryskala polysectem lub mospilanem rowniez bym podlała jezeli nie bedzie dzialalo to trudno pozostaje promanal wczesna wiosna i tyle.
Nie mozna sie rozdrabniac bo zwariujesz mmmo84.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:05, 31 paź 2016

Do góry
Mmm84 - jeszcze raz podpowiadam podlej i opryskaj polesectem nigdy nie wiadomo jaka bedzie zima.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 23:10, 30 paź 2016

Do góry
Do mmm84 w poprzednim poscie pomyliłam ciebie z Margan a konkretnie chodzi o te zurawki.
Pzeczytalam post Danusi w tym samym watku z 15 listopada 2012 r , jestem innego zdania gdyz wiosna a nie jesienia kazdego roku opryskuje iglaki a mam ich sporo i maja sie dobrze - przeczytaj ulotke promanalu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies