Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 00:11, 18 sty 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Malgosiu wstawie ci mojego modrzewia w jesiennej szacie i tego chce uformowac bo jest b. Ladny on u mnie jest dwa lat i bardzo w zeszlym roku podrosl, teraz jest w sam raz. Obok niego posadzona wierzba i tez co tydzien strzyzona bo chcdmymaby pien byl taki gruby pleciony.
Za tym modrzewiem po przeciwnej stronie jest taki sam modrzew tylko mniejszy.

Co ty myslisz czy da sie go uformowac zerknij swoim wytrawnym okiem.

Świetny, ma potencjał! Czy on ma pień główny i to są jego gałęzie czy jest to wersja wielu pni z jednego miejsca? Na pierwszy rzut oka ja zostawiłabym:
wersja 1) 2-3 gałęzie jako pnie i usunęłabym z nich niepotrzebne drobne gałązki a zostawiłabym tylko te które będą zaczątkiem chmurek (oczywiście trzeba byłoby je też też na wiosnę przyciąć mocno aby się zagęszczały). Te główne pnie warto byłoby odpowiednio ponaginać za pomocą np. tyczek bambusowych
wersja 2) zostawić tylko 1 pień (gałąź?) ten który jest najciekawszy kształtem i łatwo się go poprowadzi w kształcie bonsai (też można odpowiednio ponaginać) pozostałe wyciąć i zacząć robić chmurki (jak wyżej)

Wydaje mi się wersja 2 bardziej sensowna. Czy to zwykły modrzew europejski?
pestka56 00:17, 18 sty 2017

Zapomniałam się przywitać Wybacz. Wprosiłam się nieładnie.
Nadrabiam fotką mojej okrywowej Cubany. Żółte na drugim planie to Solero.

Cubana nie zawiązuje owocostanów. Kwiat przekwita i zaczyna obsychać ten kawałeczek pędu na którym był. Potem odpada. Jak mam czas to obrywam, żeby szybciej usunąć.
Usuwanie przekwitłych kwiatów zawsze pobudza do tworzenia nowych kwiatów.
Myślę, że jak zostawić, żeby się zawiązały owoce, to roślina traci powód do kwitnienia. Ma już co chce, czyli owoce z nasionami w końcu po to kwitnie.

m_gocha 00:25, 18 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Zapomniałam się przywitać Wybacz. Wprosiłam się nieładnie.
Nadrabiam fotką mojej okrywowej Cubany. Żółte na drugim planie to Solero.

Cubana nie zawiązuje owocostanów. Kwiat przekwita i zaczyna obsychać ten kawałeczek pędu na którym był. Potem odpada. Jak mam czas to obrywam, żeby szybciej usunąć.
Usuwanie przekwitłych kwiatów zawsze pobudza do tworzenia nowych kwiatów.
Myślę, że jak zostawić, żeby się zawiązały owoce, to roślina traci powód do kwitnienia. Ma już co chce, czyli owoce z nasionami w końcu po to kwitnie.

Bardzo mi miło że zajrzałaś w moje skromne progi
Twoja Cubana cudna! Poczytałam o niej trochę w necie i na Rosarium. Piszą, że bardzo często ma różne odcienie koloru morelowo-łososiowego.
Z tym usuwaniem przekwitłych kwiatów zapewne masz rację. Choć powiem szczerze, że te owocostany, które zawiązały się gdzieniegdzie na mojej różyczce bardzo fajnie wyglądały . Ale traktuję to raczej jak wypadek przy pracy
m_gocha 00:41, 18 sty 2017

Wrzucam link i zapisuję do dokładnego poczytania i obejrzenia rabaty angielskie Cudne Akurat od kilku dni oglądam kolejne odcinki Gardeners' World chłonąc angielskie klimaty A tu proszę, dzisiaj pojawił się temat angielskich rabat
pestka56 00:46, 18 sty 2017

Owocki na pewno ładne.

Cubana jest zmienna. U mnie ma słońce od rana do wieczora, ale posadziłam te krzewy frontem do płn-zach. Więc nie wszystkie są cały czas jest jednakowo doświetlone. Im więcej słońca tym płatki są jaśniejsze. To zdjęcie było robione 28 czerwca z postu wyżej. Było kilka dni pochmurnych. Dlatego jest taka morelowa. Poza tym, co sama widzisz na pewno, pąki są dużo ciemniejsze, czasem prawie czerwone.
Te zdęcia są z 2-go września w popołudniowym słońcu i wieczorem. Ta sama róża a jakie inne kolory

Na blogu Moje róże moja pasja warto szukać informacji o różach http://www.roses.webhost.pl/ . Jest olbrzymia baza encyklopedyczna.
Margerytka40 10:34, 18 sty 2017

Kasiu piękna ta Twoja cubana. Zakładaj wątek mi tu zaraz bo nie mogę doczekać się widoku Twojego ogrodu.
m_gocha 13:43, 18 sty 2017

pestka56 napisał(a)
Owocki na pewno ładne.

Cubana jest zmienna. U mnie ma słońce od rana do wieczora, ale posadziłam te krzewy frontem do płn-zach. Więc nie wszystkie są cały czas jest jednakowo doświetlone. Im więcej słońca tym płatki są jaśniejsze. To zdjęcie było robione 28 czerwca z postu wyżej. Było kilka dni pochmurnych. Dlatego jest taka morelowa. Poza tym, co sama widzisz na pewno, pąki są dużo ciemniejsze, czasem prawie czerwone.
Te zdęcia są z 2-go września w popołudniowym słońcu i wieczorem. Ta sama róża a jakie inne kolory

Na blogu Moje róże moja pasja warto szukać informacji o różach (http://www.roses.webhost.pl/). Jest olbrzymia baza encyklopedyczna.
Kasiu cudne masz róże. Zarówno Cubana ale i Solero, a tam obok czy to róża Lavender? Zachwyciłam się i... o zgrozo zaczęłam główkować czy i gdzie mogłabym je "upchnąć" w moim prawie gumowym ogrodzie
Kasiu zdecydowanie zobowiązuję Cię do założenia swojego wątku, bo widzę że cudny masz ten swój zielony (a może różany?) raj. To grzech ukrywać takie piękności
pestka56 16:56, 18 sty 2017

Ta niebieska to Novalis
Na razie moje róże możesz zobaczyć https://pl.pinterest.com/pestka56/garden-my-garden/

Raj może i ładny, ale powiem Ci, że wstyd mi za trawnik, który nie jest trawnikiem i najczęściej mam niedopielone, bo się nie wyrabiam. Nie mówiąc o rozsypce kilku pomysłów, które czas i polubienie nowych cudowności pokonało.
Margerytka40 17:21, 18 sty 2017

Kasia wszyscy mamy coś tam co nam się nie podoba .
pestka56 17:38, 18 sty 2017

Psiakość, jakość nie widzę Zaglądam to tu to tam i ciągle mnie zazdrość podgryza jak widzę te pięknie wykrojone krawędzie trawnik-rabata.
Eh...
Wątek będzie, tak czy siak, bo ma 1/4 ogrodu nie tkniętą, choć pomysł na nią jest