Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:23, 29 sty 2017

Do góry
Madlenn napisał(a)
Rośliny jakie mam już w ogrodzie to małe sadzonki bukszpanow które chciałabym uprawiać w kule oraz wierzby hakuro, mam twarz dwa rozanecznik fioletowe a na wiosnę konieczne mieszam fisadzic dwie magnolia w rogach. Na ten moment całość wygląda jak na zdjęciu poniżej - czy dobrze? Czy wierzby posadzić gdzie indziej aby nie było ich tak wiele...

Wieczorem odpowiem, teraz muszę jechac
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:21, 29 sty 2017

Do góry
Ewik napisał(a)

Danusiu , pieknie dziekuje , to jest super .
Rabata z murkiem ma 16 metrów długości i ok 1 metr szerokości .fotke spróbuje zrobić jutro .Raz jeszcze pieknie dziekuje .Irga jest zajefajna

Metr to trochę mało na wielopiętrowość, ale bluszcz zrobi najwyższe piętro, potem miskanty i trzmieliny na pniu, a pod nimi niższe, nastąpnie irga. Będzie dobrze.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:20, 29 sty 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Danusiu, proszę napisz mi, co z tym zrobić? Bo nie wiem, jak to traktować? Czy jako szkarady do wyrzucenia, czy może zostać?

Odżywiaj je w sezonie Pinivitem, tnij dwa razy w roku i będzie fajny topiar. Co prawda z tui nie jest zbyt szlachetny, ale "potrafi" wyglądać ładnie
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 08:11, 29 sty 2017

Do góry
Świeci na nie słońce i wyglądają na złociste, ale mniemam, że to tylko złudzenie i że są zielone. Jeśli zielone to zwykły Brabant. Przydałoby się go przyciąć w szczelną ścianę.

Jeśli są innego koloru to z tego zdjęcia nie da się rozpoznać. Trzeba byłoby zrobić inne zdjęcia.
Bonsai i niwaki 08:08, 29 sty 2017

Do góry
Jest szansa bo ma ładnie gałęzie poukładane. Trzeba wybrać te, które mają zostać, pozostałe usunąć. Poprzycinać i początek już będzie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:39, 29 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ćwiczę w ogrodzie i w pracy, na nic innego mnie nie stać Ale pływanie i rower - tak. Uwielbiam Jakby się kto pytał, to miałam srebrny medal w pływaniu i koszykówce I w strzelaniu haha.

Prawdziwa sportsmenka z ciebie była, jestem pod wraźeniem
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:13, 28 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Płot daje po oczach. ja bym go całkowicie zasłoniła. Naszybciej i najprościej - bluszczem, od razu rozpinaj, w szpary dawaj śrubkę i do śrubki przywiązuj.

Jak szeroka jest ta rabata. Masz z góry rzut?

Murek trzeba złagodzić zwisającym płaszczem irgi 'Mooncreeper'.

Na płot bluszcz, od razu niknie i go nie widać. Białe miskanty, srebrne miskanty, trzmieliny proste i łądne kulki na pniu, dwa większe drzewa z koroną nad płotem. Nieco tę rabatę zrównoważą, bo na niej za małe (za niskie) sa te rośliny.

I zobacz, od razu robi się ładniej.

Danusiu , pieknie dziekuje , to jest super .
Rabata z murkiem ma 16 metrów długości i ok 1 metr szerokości .fotke spróbuje zrobić jutro .Raz jeszcze pieknie dziekuje .Irga jest zajefajna
Coś jeszcze, coś więcej... 18:14, 28 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sebek, ktoś w Wadowicach chce ogród śródziemnomorski i palmy w ogrodzie. Udadzą się? Moim zdaniem nie.

U mnie ledwie lawenda zimuje, a ktoś chce oleandry i inne palmy? Gratulacja Do donic niech sobie kupią parę egzotyków i trzymają w ogrodzie zimowym, ale nie ma szans na taki ogród, u nas -30 bywało kilkanaście dni temu
Jak koniecznie lubią te klimaty to niech mają płoty, nawierzchnie z jasnego kamienia, turkusowe donice czy poduchy na meblach, ale to wszystko na co sobie mogą pozwolić
Ogródek z futrzakami i kamieniami 17:33, 28 sty 2017

Do góry
Do bluszczu możesz jeszcze dodać dużo róż, jak lubisz
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:29, 28 sty 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Na wiosnę przymierzam się do stworzenia zielonych ram ogrodu i mam dylemat jesli chodzi o żywopłot z lewej,południowej strony budynku.Zywopłot byłby posadzony na brzegu stromej skarpy,sąsiedzi znacznie oddaleni,widok z okien kuchennego i salonu.Czy choina kanadyjska będzie tu odpowiednia? proszę o Wasze sugestie i propozycje nasadzeń

Moje wyobrażenie tego miejsca

Dobrze sobie wyobrażasz, kwestia choiny, jest jasnozielona i trzeba gęsto posadzić i ciąć. Dowolny żywopłot będzie dobry. Aby go strzyc tak, jak narysowałaś.

Ścieżkę oddalić od domu i zrobić przy tarasie rabatę min. metr.

Ogródek z futrzakami i kamieniami 17:27, 28 sty 2017

Do góry
Ewik napisał(a)
Również i ja zwracam sie o podpowiedz czym wypełnić ten róg ? . Murek pod brzozami obsadzony jest trzmieliną , trawami , rozchodnikami , krwawnikiem . Przed zimą powstała dalsza cześć murku , narazie są tam rozchodniki , bedą podobnie jak pod brzozami trzmieliny, trzcinniki krótkowłose , niższe trawki . Mam problem z rogiem , jakoś pusto tam i zastanawiam sie co dosadzic.Pierwotnie myslałam o brzozie , ale teraz skłaniam sie bardziej do trzmieliny na pniu .
Wszelkie podpowiedzi mile widziane
ponizej fotki :
czerwiec

zima

Płot daje po oczach. ja bym go całkowicie zasłoniła. Naszybciej i najprościej - bluszczem, od razu rozpinaj, w szpary dawaj śrubkę i do śrubki przywiązuj.

Na płot bluszcz, od razu niknie i go nie widać. Białe miskanty, srebrne miskanty, trzmieliny proste i ładne kulki na pniu, dwa większe drzewa z koroną nad płotem. Nieco tę rabatę zrównoważą, bo na niej za małe (za niskie) sa te rośliny.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:26, 28 sty 2017

Do góry
Ewik napisał(a)
Również i ja zwracam sie o podpowiedz czym wypełnić ten róg ? . Murek pod brzozami obsadzony jest trzmieliną , trawami , rozchodnikami , krwawnikiem . Przed zimą powstała dalsza cześć murku , narazie są tam rozchodniki , bedą podobnie jak pod brzozami trzmieliny, trzcinniki krótkowłose , niższe trawki . Mam problem z rogiem , jakoś pusto tam i zastanawiam sie co dosadzic.Pierwotnie myslałam o brzozie , ale teraz skłaniam sie bardziej do trzmieliny na pniu .
Wszelkie podpowiedzi mile widziane
ponizej fotki :
czerwiec

zima

Na płot bluszcz, od razu niknie i go nie widać. Białe miskanty, srebrne miskanty, trzmieliny proste i łądne kulki na pniu, dwa większe drzewa z koroną nad płotem. Nieco tę rabatę zrównoważą, bo na niej za małe (za niskie) sa te rośliny.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:59, 28 sty 2017

Do góry
Zrób lepszy rysunek z domem i kostką. Równo i ładnie i zdjęcie ładne Na tym szkoda rysować. Bo krzywo narysowane jest Bez rabat zrób rysunek, tylko działka, dom i kostka.

Źle myślisz
Ogród za grosze 15:57, 28 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Fajnie jakby tuje były tu gdzie bukszpan, a bukszpan tu gdzie tuje
Jak przytniesz bukszpan to tuje go zdominują. Nie będzie widać.

A witam, witam Szefową w moich skromnych progach

tak to wygląda od str. ulicy, wcześniejsze ujęcie z ukosu i trochę myli

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:52, 28 sty 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Hahaha, żeby było ciekawie, to ten drugi (salon z pierwszego zdjęcia) wczoraj Michałkowi podesłałam Haha

podobają się nam podobne aranżacje, tylko czemu ogród mam prawie brzydki , wiedzieć a wykonać to różnica
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 15:08, 28 sty 2017

Do góry
Madlenn, żeby tylko nie zmarzły. Może postaw osłonę od wiatru. Biedulki. Będzie z nich na pewno śliczny bukszpan, zobaczysz. One błyskawicznie odrosną a wiosną zrobisz zdjęcie z boku. Narysuję jak masz przyciąć i sobie przytniesz. Będzie bosko

Tak się w nich zakochałam, że sama bym je pocięła i pogłaskała
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 14:47, 28 sty 2017

Do góry
Teraz dla ułatwienia im przetrwania zrób namiocik z gałązek iglastych, ochroni przed mrozem i wysuszającym wiatrem.

Na wiosnę w marcu jak rozmarznie gleba i będzie już ciepło, przytniesz jak chcesz, zalezy co chcesz mieć, czy kulkę, czy kwadracik.

Wyściółkujesz kompostem, jeśli jest szmata pod nimi to zdejmiesz. W kwitniu czy maju zasilisz dolistnie i doglebowo Florovitem w płynie. Najszybciej zadziała. Potem bukszpan się zazieleni i będzie ładny.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:36, 28 sty 2017

Do góry
yolka napisał(a)

strona francuska ale jak pokombinujesz to są foto

Hahaha, żeby było ciekawie, to ten drugi (salon z pierwszego zdjęcia) wczoraj Michałkowi podesłałam Haha
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:34, 28 sty 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Życzę wiosny to wtedy i kolana przestaną bolec

Mnie już nie boli. jest ok
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 14:34, 28 sty 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Rozgrzewka super ciekawa jestem czy będziesz ćwiczyć, to co Justyna poleca, robi i Waligóra

Ćwiczę w ogrodzie i w pracy, na nic innego mnie nie stać Ale pływanie i rower - tak. Uwielbiam Jakby się kto pytał, to miałam srebrny medal w pływaniu i koszykówce I w strzelaniu haha.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies