Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Madlenn 20:36, 29 sty 2017

i jeszcze chciałam zapytać czy to co już podadziłam przy wschodniej granicy działki jest ok czy coś wypada z tym zrobić?
Gardenarium 20:37, 29 sty 2017

Pod domem są zawsze słabe warunki, susza (pod dachem), słaba ziemia (trzeba wszystko głęboko wymienić na żyzną na pół metra min.) no i podlewać. I wtedy będzie rosło.

Na tak wąskim pasku w żadnym wypadku nie sadź i bukszpanów i różaneczników - skrajne wymagania (gleba kwaśna i gleba odkwaszona). Za chiny ludowe się nie uda. Jeden gatunek. Nawet po 3 jednakowe bym polecała skoro ma być nowocześnie. Podsadzone dywanem jednakowym też. A cebule to dodatek np. w runiance. Funkie pod dom odpada, bo flaki przed zimą się robią z liści, a powinno byc zimozielono.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:38, 29 sty 2017

Madlenn napisał(a)
i jeszcze chciałam zapytać czy to co już podadziłam przy wschodniej granicy działki jest ok czy coś wypada z tym zrobić?

Wypada coś zrobić bo nijak nowocześnie nie jest, od sasa do lasa jakby nie było
Drzewka mogą zostać te duże, bo widać, że kilka jednakowych i te bordowe też. Małe rośliny wykop. Jest ich za mało.

Instagram Ogrodowiska
Rosa 12:22, 30 sty 2017

Mam 2 termokompostowniki po 800 l.
Ile potrzeba miejsca na wygodne użytkowanie (wybieranie, przesiewanie itp.).
Usytuowanie od północnego wschodu przy ścianach budynku. Nigdy nie dochodzi tam słońce.
I rysunek poglądowy

Gardenarium 12:48, 30 sty 2017

Musisz taczką podjechać, co najmniej 150 cm na wygodny przejazd.

Instagram Ogrodowiska
12:51, 30 sty 2017
Gardenarium napisał(a)
Pod domem są zawsze słabe warunki, susza (pod dachem), słaba ziemia (trzeba wszystko głęboko wymienić na żyzną na pół metra min.) no i podlewać. I wtedy będzie rosło.

Na tak wąskim pasku w żadnym wypadku nie sadź i bukszpanów i różaneczników - skrajne wymagania (gleba kwaśna i gleba odkwaszona). Za chiny ludowe się nie uda. Jeden gatunek. Nawet po 3 jednakowe bym polecała skoro ma być nowocześnie. Podsadzone dywanem jednakowym też. A cebule to dodatek np. w runiance. Funkie pod dom odpada, bo flaki przed zimą się robią z liści, a powinno byc zimozielono.

Danusiu a co radzisz pod domem posadzić od północnej strony? W tonacji zielono, bordowo, różowo, białej. Elewacja w jasnym beżu. Dodam, że miejsce reprezentacyjne.
frezja 13:00, 30 sty 2017

Gardenarium napisał(a)

Mam takie miejsce pod domem, gdzie rośnie mi tylko gęsiówka ładnie zadarnia,ale nie ma jej wiecznie i wiosną łyso.
Zrobię tak, jak radzisz czyli wymienię ziemię i co mam tam posadzić..strona wschodnia? doradzisz?
Gardenarium 13:01, 30 sty 2017

Boję się radzić bo nic może nie przeżyć. Bukszpan wylinieje od strony domu.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:02, 30 sty 2017

Nie mam pewniaka na wyższe piętro. Na krótko wystarczy, potem zgnie. Z niskich pachysandra, żurawki jasnoróżowe, jest tyle odmian.

Instagram Ogrodowiska
Alicja169 13:10, 30 sty 2017

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5506-ogrod-na-piasku-i-z-wielkim-murem?page=152

pod tym linkiem zamieściłam prośbę o pomoc w urządzeniu/zrekonstruowaniu rabaty.
Chciałabym aby zimą było choć trochę zielono jakieś niskie iglaki?
Co tam rośnie obecnie też napisałam.
Wszelkie sugestie mile widziane