Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Brzydka zielona woda w stawie 23:01, 24 wrz 2016

Do góry
Dziwne to oczko jakies przeplywowe.
Wracajac do wody w oczku. W pierwszym roku wlasciwie od sierpnia 2013, 2014 to jeszcze oczko mialam bez glonow, byly w 2014 ale to bardzo malo. Zaczelo sie w 2015 r. Takie ilisci codziennje wiadro. Ktos mi poradzil slome i torf i po dwoch tygodniach glony znikly przefiltrowalam w tym roku oczyscilam dno i nie mam problemu z glonami stosuje torf i slome i nie wycofam sie z tego.
Kazdy ma swoje sposoby. Rosliny rosna i mam nadzieje, ze juz w przyszlym roku rozrosna sie na calego.
Obecnie mam wode jak krysztal.
Brzydka zielona woda w stawie 23:12, 23 wrz 2016

Do góry
Pani Danusiu ma pani racje, ale te rosliny musza urosnac. A nie urosna jak woda zielona i glony wyjmuje sie wiadrami wszystko to przechodzilam. Oczko jest prawie przez pol dnia w sloncu. Jeszcze w zeszlym roku mialam glony wszelkiego rodzaju w wodzie.
Źadne srodki chemiczne nie pomagaly, woda metna. Co z tego, ze glony umieraly ale pozostalosci pozostawaly szlam na dnie w oblednych ilosciach a dnie.
Najwazniejsze jest utrzymanie prawidlowego ph.
W tym roku nie mam klopotu. Co 6 tygodni wymieniam worki z sizalu 4 z torfem kupionym w Melonie i 1 worek slomy jeczmiennej od gospodarza. Nie sa to duze worki 20x20 cm, sloma troche wiekszy 40x40 cm. Mam zapas na przyszly rok.
Rosliny swietnie rosna. Scibora letnia, powiekszyla podwojnie swoja objetosc wyrosla na 2 metry. Tatarak, palka wodna, duzo roslin przybrzeznych rosna jak szalone.
Wiec kazdy ma jakies swoje doswiadczenia i stara sie nimi dzielic. Moze ktos ma inne i je stosuje.
Pozdrawiam
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:50, 23 wrz 2016

Do góry
Bohyn nie przejmuj sie miejscami zoltymi w jesieni. Wysiejnrowno nawoz jesienny. Na wiosne zrob wertykulacje, trawnik sie zmieni albo nie i wtedy bedziesz sie martwil.
Ja nawiozlam naw jesiennym tydzien temu i tylko raz. Jeszcze w listopadzie rozsiewamy wapno granulowane warto ten zabieg robic trawa nie źółknie.
Poniewaz mam dzialke miedzy łakami wiec wiatr przynosi wszelkie nasiona i aby byl ladny na wiosne opryskiwalam chwastoksem.
Co to jest? 22:32, 23 wrz 2016

Do góry
Pani Danusiu bardzo dziekuje za odpowiedz. Napisze do gazet ogrodniczych moze tam beda wiedzieli, moze do zielarzy.
To jest roslina ktora kwitnie tylko rano i to jeden kwiat wmciagu dnia. koncowej fazie jego wysokosc wynosila ok 60 cm i kazdego dnia jeden kwiat zasychal nastepny sie rozwijal przez pol dnia. Mial duzo kwiatow ok. 30.
W sierpniu wiatr go przewrocil mial bardzo maly korzen, zabralam nasiona. Zamyka sie podobnie jak mniszek.
Tak sobie mysle, ze to pewnie ptaki przyniosly z kalem z polnocy lub poludnia europy. Nad moja dzialka widze czesto klucze kaczek, gesi, zurawii i roznego ptactwa.
Jak bede znala odpowiedz to napisze. Pozdrawiam
Brzydka zielona woda w stawie 00:13, 23 wrz 2016

Do góry
Torf i sloma jeczmienna to najlepsze srodki na glony i czystosc wody..

Na ostatnim zdjeciu zielona zabka jedna z wielu
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 09:33, 22 wrz 2016

Do góry
Choiny sadzi sie co ok 1 m na zywoplot. Choina fleming podobno nowa polska odmiana nie widzialam w sprzedazy gdyz na pewno bym kupila.
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 09:11, 22 wrz 2016

Do góry
Zrob zdjecie bo moga byc rozne przyczyny. Poloz galazke na stole i zrob zdjecie z wierzchu i od spodu oraz calej choiny moze cos poradze. Przeczytaj poprzednie posty tam tez jest duzo materialo orientacyjnego na ten temat. To ze jedna tylko taka to nie swiadczy o tym, ze reszta nke zachoruje w poznjejszym okresie. Pozdrawiam
Choroby i szkodniki choin kanadyjskich, choina kanadyjska - Tsuga canadensis 06:35, 21 wrz 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Choina kanadyjska - Tsuga canadensis

Witam. Matyldowo to, ze inna trzmielina rosnie obok i zdrowo sie trzyma o niczym nie swiadczy. U mnie tuje brabant jak posadzilam to co druga byla chora i musialam sie z nimi pozegnac. Ale wracajac do twojej choiny mogly nornice zrobic kipisz pod korzeniem i nastapilo pustkowie woda nie dochodzila. To jest typowe uschniecie. Choroba inaczej sie objawia. Choina wintergold ma jasne igly i slonce jej takiej krzywdy nie zrobi. W jesieni trzrba mocno podlac rowniez nieraz zima. Przeczytaj sobie w i ternecie o choinach to bedziesz miala oriętacje jaka jest roznica miedzy wintergold a zwykla choina.
A teraz do Patrycji. To jest typowa mszyca jest ich wiele rodzajow to osmolone lodyg to typowe dla mszycy. Powinnas opryskac choine preparatem SO Polyset 005 firmy substral lub innej na pewno pomoze. Polyset jest w saszetkach 10 ml i rozpuscic w wodzie. Srodek wszechstronny rowniez na inne robactwo. Nastepnie podlej preparatem Previcur energy trzeba ja wzmocnic po tych robalach. Po jakims czasie opryskaj przeciew chorobie grzybowej preparatem "Topsin" bo jak rosliny sa slabe to wszystko sie czepia. Na pewno odzyje.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:40, 16 wrz 2016

Do góry
Cwieku mozesz siac na suchy trawnik nawet trzeba. Nastepnie dobrze podlej. Czetaj posty poprzednie z nich duzo sie dowiesz i nie bedziesz musial zadawac pytan. Siej jak uwazasz nawet siewnikiem ale jest wtedy ryzyko nierownego nawozenia, przerabialam to i od 3 lat sieje z reki. To jeszcze zalezy jakiej wielkosci ten trawnik bo ja mam ok 3 tys m2. Powodzenia
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:28, 15 wrz 2016

Do góry
Pani Danusiu bardzo prosze mi odpowiedziec na moj post w "Natura" watku "co to jest" ostatni post. Czy to chwast i unikalny kwiat, szukalam wszedzie odpowiedzi co mi sie wysialo, ale njgdzie takkego kwiatu.
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:19, 15 wrz 2016

Do góry
@ElzbietaFranka

Zdjęcie robione rano. Widać krople rosy.

@Gardenarium

Oczywista. Niskie znaczy 4 cm bo tak zwyczajowo teraz koszę. Długość wygląda na optymalną dla mojej trawki.
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:17, 15 wrz 2016

Do góry
Zauwazylam jeszcze, ze w doniczkach masz tuje szmaragd, jezeli nie bedziesz ich wysadzal do gleby a dobrze by bylo aby je zadolowac jezeli doniczki sa nie za wielkie, to je przynajmniej podlewaj na zime jezeli sa posadowione od poludniowej strony. Zreszta przeczytaj w internecie co robic z tujami w doniczkach zima, bo szkoda aby sie zmarnowaly.
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:09, 15 wrz 2016

Do góry
Jeszcze raz bardzo ladny pielegnuj tak dalej. Ostatnie zdjecie koncowki trawy to rosa czy tempy noz.pozdrawiam
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:51, 15 wrz 2016

Do góry
@ElzbietaFranka

Dzięki. Nawóz, który sypałem był wiosenny. Kosić to ja teraz muszę co 2-3 dni (na wys. 4 cm zawsze) - trawa w końcu zaczęła porządnie rosnąć i wygląda pięknie

Nad jesiennym się jeszcze zastanowię. Świadomość niskiego skoszenia na zimę mam.

\

Nawożenie, zasilanie trawnika 22:05, 14 wrz 2016

Do góry
Zielony ladny trawnik, najlepszy nawoz to florowit wiosenny z azotem i jesienny z potasem.
Do amatorow nie rozdrabniajcie sie jakie skladniki zawiera dany nawoz, bo we wszystkich jest to samo tak jak w lekarstwach tylko pod inna firma.
Zielony kos co tydzien nawet 1 centymetr to warto trawa sie krzewi (mam na mysli 1 cm sciecie przy koszeniu).
Ja przewaznie kosze na 5-6 cm wysokosci ale co tydzien, trawnik 3 rok.
Pytanie czy ten nawoz ktory siales to wiosenny, bo wtedy jesienny rozsyp gdzies polowie pazdziernika. Nie zostawiaj na zime wysokiego trawnnika bo pod sniegiem wylezy. Ale z tym jesiennym to musisz uwazac. obserwuj czy go siac, jak jeszcze bedzie dzialal te wiosenny, zeby nie przedobrzyc.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:59, 06 wrz 2016

Do góry
@Gardenarium @ElzbietaFranka

W miniony piątek skosiłem trawnik, w sobotę wysiałem po całości nawóz Florovit Mistrzowski Trawnik (16% azotu).

Siałem tak jak ostatnio ręcznie, ale tym razem każdy sypany pas trawy oznaczyłem sobie przed przejściem przedłużaczem od kosiarki. Sypałem naprawdę dokładnie i precyzyjnie, co zajęło mi sporo czasu. Zobaczymy jaki będzie efekt tej pedantycznej pracy. Jak znowu wyjdą łaty to już naprawdę nie będzie wina mojej niewprawnej ręki

Po wysianiu trawnik podlany. Następnego dwa dni podlał jeszcze deszczyk, więc lepszego rozpuszczenia nie trzeba.

Jaki będzie efekt zobaczymy już lada moment - wrzucę zdjęcia.
Jestem w polu 22:22, 05 wrz 2016

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Przepraszam, ze wtergnelam na twoj "jestem w polu", ale bywam tutaj sporadycznie wiec nie doczytalam regul jakie tutaj obowiazuja.
Moze w pazdzierniku zaloze swoj temat to napisze, ogrod mam bardzo piekny tez w polu. Jak kupilam rolę to rosla metrowa nawloc. Nikt nie chce wierzyc jak nas odwiedza. Pozdrawiam.

Nic się nie stało. Rozbudziłaś moją ciekawość. Mam nadzieję, ze szybko założysz swój wątek, abyśmy mogli podziwiać Twój piękny ogród.
Jestem w polu 22:14, 05 wrz 2016

Do góry
Przepraszam, ze wtergnelam na twoj "jestem w polu", ale bywam tutaj sporadycznie wiec nie doczytalam regul jakie tutaj obowiazuja.
Moze w pazdzierniku zaloze swoj temat to napisze, ogrod mam bardzo piekny tez w polu. Jak kupilam rolę to rosla metrowa nawloc. Nikt nie chce wierzyc jak nas odwiedza. Pozdrawiam.
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:03, 05 wrz 2016

Do góry
Jeszcze jedno kompostuj skoszona trawe bardzo dobry nawoz. Wapno na ciezkamglebe daje znakomite efekty.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:55, 05 wrz 2016

Do góry
Jak siejesz siewnikiem to patrz jak sie z niego sypie. Jak recznie to nabierasz garsc i szeroko rozsypujesz. Po tygodniu uzupelnij mijanki i podlej po rozsianiu nawozow mozesz jeszcze rozsiac wapno granulowane. Jakie podloze taki trawnik. Jezeli go nie nawoziles teraz to pod koniec wrzesnie nawiez nawozem jesiennym tylkompatrz jak rozsypujesz ma to byc sianie rownomierne.
W przyszlym roku postepuj tak jak w moich poprzednich postach i bedzie wszystko dobrze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies