Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:06, 04 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasia, mam prośbę. Zrób dokumentację co i jak. Potrzebuję informacji o linii i namiary na pv. Pilne, bo mi M w pośpiechu kupi nie to, co potrzebne. Buziak z rana

wyslałam wszystko co wiedziałam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:49, 04 maj 2015

Do góry
Kasia, mam prośbę. Zrób dokumentację co i jak. Potrzebuję informacji o linii i namiary na pv. Pilne, bo mi M w pośpiechu kupi nie to, co potrzebne. Buziak z rana
Ogródek Iwony 07:38, 04 maj 2015

Do góry
Ewuniu, w niedzielę odpoczywałam. Naprawdę
Nie mogę tego powiedzić o moim M. Ale o tym później
Lecę do pracy. Dziś pierwszy dzień po chorobie.
Miłego dnia dla wszystkich.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:14, 03 maj 2015

Do góry
Wskoczyło na 501 i jeszcze dubel.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:13, 03 maj 2015

Do góry
Gratki Kasiu na 500.
W kamiennym kręgu od początku 20:49, 03 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, masz tulipany kolejny rok. Kiedy i czym je nawozisz?

Iwonko, tulipany mam od zawsze........wczesną wiosnę zaraz po roztopach daję im azotu.
W kamiennym kręgu od początku 20:46, 03 maj 2015

Do góry
Aniu, masz tulipany kolejny rok. Kiedy i czym je nawozisz?
Ogrodowy song 19:24, 03 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na ogrodowisku wiele osób korzysta z Dekalogu Danusi. Pozwolę sobie go do Ciebie wkleić. Warto zacząć od rachunku sumienia.
Dekalog Danusi.
1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz, nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt.

Tego mi było trzeba solidnej dawki wiedzy i kopa porządnego..dzięki.Od kilku dni wprowadzam już niektóre punkty.A wystarczy chcieć to już sukces.
Lawendowy zawrót głowy 19:20, 03 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ale masz pomocników, co cię inspirują
Twoje kule som lepsze, hi hi

Iwonko pomagacze debesciaki
Ogródek Iwony 19:11, 03 maj 2015

Do góry
Ogródek Iwony 16:53, 03 maj 2015

Do góry
Wreszcie kwitnie migdałek. Chyba moje roślinki są o dwa tygodnie spóźnione. Myśląc pozytywnie, dwa tygodnie później będzie jesień i zima

Ogródek Iwony 16:49, 03 maj 2015

Do góry
Zakątek, którego realizacja będzie w przyszłym roku. Ale kolory cieszą

Obecnie jest tam rozsadnik, pryzmy kompostowe i drzewka owocowe.

Ogródek Iwony 16:05, 03 maj 2015

Do góry
Nikita napisał(a)
[b]...Potem przez przypadek dowiedziałam się, że należny je sporo podlewać, więc wylewałam na nie hektolitry niechcianej wody, która zbierała mi się nie wiedzieć czemu w piwnicy. Efekt był natychmiastowy. Szmaragdy zaczęły przyrastać rocznie po 30-40 cm.
Jestem z nich bardzo zadowolona...nie chorują i tworzą piękne, zielone tło dla innych roślin.

To o podlewaniu szmaragdów, to bardzo cenna rada. Szczególnie na gruntach piaszczystych trzeba pilnować
Dziękuję
Ogródek Iwony 16:02, 03 maj 2015

Do góry
frezja napisał(a)

Podaj link do ogrodu Any-Art...proszę

Ewa, napisałam u Ciebie
Ogródek Iwony 16:01, 03 maj 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Iwonko piękne thujki. Na pewno będziesz z nich zadowolona, bo są właściwie bezobsługowe.
Dziewczyny dobrze radziły, abyś obcieła czubki- zrobią się grubsze i szybciej zrosną. Z przycinaniem nie czekaj-działaj i nie bój się

W ogóle pięknie u Ciebie Iwonko. Mąż pomocnik to wielki Skarb

Pozdrawiam.

Kasiu, dziękuję
Jutro zabieram się za przycięcie tuj. Także tych starszych w moim ogrodzie.
Pozdrawiam
Ogrodowy song 15:44, 03 maj 2015

Do góry
Na ogrodowisku wiele osób korzysta z Dekalogu Danusi. Pozwolę sobie go do Ciebie wkleić. Warto zacząć od rachunku sumienia.
Dekalog Danusi.
1. Konsekwencja w kolorystyce

2. Ograniczona ilość gatunków

3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach

4. Zgrane duety (jedna roślina podkreśla urodę drugiej) - szukaj takich i spisuj

5. Jak coś zaczniesz - skończ, bo się rozmyślisz i będziesz stała w miejscu

6. Jak coś zmieniasz, nie żałuj, zmieniaj i idź do przodu

7. Niezawodne rośliny kupuj

8. Zrób listę gatunków i tego się trzymaj

9. Nie biadol, jak coś padnie - masz miejsce na coś lepszego

10. Pogódź się z tym, że będziesz ciężko pracować, aby osiągnąć efekt.
Ogrodowy song 15:39, 03 maj 2015

Do góry
Ewo, najpierw się przywitam w twoim wątku.
Ogród masz już założony. Najważniejsze, to odpowiedzieć sobie na pytanie, czy go lubisz i czy czujesz się w nim dobrze?
Po przeczytaniu dwóch wątków na tym forum, a czytałam nocami, na komputerze, tablecie i telefonie, w dzień, wieczorami zamiast oglądania filmu w TV, nocami, bo spać nie mogłam z wrażenia ... doszłam do wniosku, że mój ogród pragnę zmienić Miałam mis-masz w ogrodzie, po jednej roślince do kolekcji. ... Zaczęłam zmieniać mój ogród w zeszłym roku. W pierwszych krokach zaczęłam popełniać błędy. Dopiero po pewnym czasie odkryłam, co mi się podoba, co jest mi bliskie, jak ma wyglądać mój ogród. W planowaniu na spokojnie, bez pochopnych działań pomógł mi okres zimy. Sporo wtedy doczytałam, przeanalizowałam, zaplanowałam. Zadawałam wiele pytań.
Ale zaczynałam od przeczytania wątku Any. Ana próbowała najpierw sama zaprojektować ogród. Poprosiła później o pomoc Danusię. Zamówiła projekt, najpierw obsadzała ogród zgodnie z projektem, rabatka po rabatce. Potem zaczęła wprowadzać swoje własne rośliny. Tu człowiek nabiera pewności i doświadczenia.
Prosiłaś o link. Proszę bardzo. Miłej lektury życzę.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem

Any wątek warto przeczytać, jest tam sporo instrukcji, dobrych rad, można się wiele nauczyć

Ogródek Iwony 13:34, 03 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Witaj Ewo. Miło mi Cię u mnie przywitać. Wczoraj byłam u ciebie.
Any ogród mały ... tak zaczyna się tytuł jej wątku. Wpisz w wyszukiwarkę. Jak sobie nie poradzisz, po obiedzie podam ci link, jak odpalę laptopa. Teraz piszę z telefonu i tak nie umiem linkować. Pozdrawiam cieplutko.

pozdrawiam,czekam i dziękuję...zapraszam częściej)
Ogródek Iwony 11:05, 03 maj 2015

Do góry
Nikita napisał(a)

Jeśli chcecie mieć szpaler tuji tak jak ja, czyli żeby dorosłe egzemplarze stykały się tylko na dole to należy posadzić je w rozstawie 80 – 100 cm. Jeżeli natomiast chcecie mieć zwarty żywopłot, czyli „zielony mur” to są dwie metody:
1 – sadzicie tuje co 60 - 70 cm (na dole będą zwarte, czym wyżej będzie „luźniej” a przy wierzchołkach prześwity…nie może być inaczej bo szmaragd ma przecież pokrój stożka). Ciaśniej sadzić już nie można bo będą niedoświetlone i mogą ogołacać się od spodu. Poza tym zbyt gęste sadzenie może przyczyniać się do rozwoju chorób grzybowych.
2 – sadzicie w rozstawie co 80 - 100 cm i je formujecie, czyli przycinacie wierzchołki (iglaki wówczas pójdą bardziej w szerz),iglaki będą bardziej zwarte i stworzą zieloną bryłę.

Nikita, wielkie dzięki za twoją opinię. Bardzo przydatne rady.
Ogródek Iwony 11:03, 03 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Z czasem będziesz tak zmęczona rewolucjami , ze chętnie wypijesz ciepłą kawkę. Po 5 latach ja tak mam

Marzenko, to tylko oznacza, że zaczynasz być zadowolona z efektów swoich działań. Buziaki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies