Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

frezja 10:18, 03 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
Iza, Agatko, witajcie w klubie Zimna kawka, hi,hi

dla mnie też nie...ale życie ogrodowe może zmienić upodobania,wtedy niemożliwe staje się możliwe
frezja 10:19, 03 maj 2015

Iwk4 napisał(a)
Wszystkim życzę miłej niedzieli

piękny kolor..
Agatan24 10:35, 03 maj 2015

Dziewczyny idę pić kawkę na taras hihihi
Iwk4 10:57, 03 maj 2015

Agatka, ja właśnie wypiłam kawusię. Ciepłą, hi, hi Z e-Musiem i jego siostrą. Przyszła obejrzeć ogród. Nie wypadało odchodzić od stołu. Może to jest sposób?
Iwk4 11:01, 03 maj 2015

frezja napisał(a)

Podaj link do ogrodu Any-Art...proszę

Witaj Ewo. Miło mi Cię u mnie przywitać. Wczoraj byłam u ciebie.
Any ogród mały ... tak zaczyna się tytuł jej wątku. Wpisz w wyszukiwarkę. Jak sobie nie poradzisz, po obiedzie podam ci link, jak odpalę laptopa. Teraz piszę z telefonu i tak nie umiem linkować. Pozdrawiam cieplutko.
Iwk4 11:03, 03 maj 2015

Madzenka napisał(a)

Z czasem będziesz tak zmęczona rewolucjami , ze chętnie wypijesz ciepłą kawkę. Po 5 latach ja tak mam

Marzenko, to tylko oznacza, że zaczynasz być zadowolona z efektów swoich działań. Buziaki
Iwk4 11:05, 03 maj 2015

Nikita napisał(a)

Jeśli chcecie mieć szpaler tuji tak jak ja, czyli żeby dorosłe egzemplarze stykały się tylko na dole to należy posadzić je w rozstawie 80 – 100 cm. Jeżeli natomiast chcecie mieć zwarty żywopłot, czyli „zielony mur” to są dwie metody:
1 – sadzicie tuje co 60 - 70 cm (na dole będą zwarte, czym wyżej będzie „luźniej” a przy wierzchołkach prześwity…nie może być inaczej bo szmaragd ma przecież pokrój stożka). Ciaśniej sadzić już nie można bo będą niedoświetlone i mogą ogołacać się od spodu. Poza tym zbyt gęste sadzenie może przyczyniać się do rozwoju chorób grzybowych.
2 – sadzicie w rozstawie co 80 - 100 cm i je formujecie, czyli przycinacie wierzchołki (iglaki wówczas pójdą bardziej w szerz),iglaki będą bardziej zwarte i stworzą zieloną bryłę.

Nikita, wielkie dzięki za twoją opinię. Bardzo przydatne rady.
Malgosik 11:12, 03 maj 2015

Nikita to ile lat czekaliście na takie egzemplarze?
Nikita 12:27, 03 maj 2015

Malgosik - ja rządzę się w moim "szmaragdowym zakątku" od 2009 roku...tuje posadziłam trochę wcześniej (jeszcze działka nie była moją własnością...) myślę, że jakieś 4 lata wcześniej. Będą więc miały jakieś 10..no może 11 lat. Posadzone były jako 1,5 metrowe iglaczki i przez pierwsze 3 lata ani drgnęły...nic prawie nie urosły. Potem przez przypadek dowiedziałam się, że należny je sporo podlewać, więc wylewałam na nie hektolitry niechcianej wody, która zbierała mi się nie wiedzieć czemu w piwnicy. Efekt był natychmiastowy. Szmaragdy zaczęły przyrastać rocznie po 30-40 cm.
Jestem z nich bardzo zadowolona...nie chorują i tworzą piękne, zielone tło dla innych roślin.
frezja 13:34, 03 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Witaj Ewo. Miło mi Cię u mnie przywitać. Wczoraj byłam u ciebie.
Any ogród mały ... tak zaczyna się tytuł jej wątku. Wpisz w wyszukiwarkę. Jak sobie nie poradzisz, po obiedzie podam ci link, jak odpalę laptopa. Teraz piszę z telefonu i tak nie umiem linkować. Pozdrawiam cieplutko.

pozdrawiam,czekam i dziękuję...zapraszam częściej)