Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dębowe zakątki 23:06, 11 cze 2024

Do góry
Róża excelsa i inne

Nie mam pojęcia co to za róża ??

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 23:05, 11 cze 2024

Do góry
Posadziłam większość cisów Hilli przy placyku basenowym. Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale posadziłam na przemian sadzonki ze szkółki i ukorzenione samodzielnie - takie maluchy, że ledwo je widać na zdjęciu przed cisami dam chyba jakieś byliny, może pysznogłowki, które mam na stanie.

Wilczy ogród 23:04, 11 cze 2024

Do góry
Wilczy ogród 23:02, 11 cze 2024

Do góry
Wilczy ogród 23:00, 11 cze 2024

Do góry
Dębowe zakątki 22:58, 11 cze 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)
Ten niski srebrny to też przetacznik. U mnie niskie przetaczniki wszystkie zniknęły.

O dziękuję za tą wiadomość. A ja już myślałam, ze taki mały srebrny to nie przetacznik. Dzięki
Ja mam tylko taki. a są jeszcze inne kolory ?
Hortensja dębolistna

Wilczy ogród 22:56, 11 cze 2024

Do góry
Z darów od Moni i Hani i z moich roślin powstała mi całkiem niezła szkółka

Część to podzielone roslinki
tiarelki -z 2 sadzonek zrobiłam 20
z 1 tawułki też ponad 20

uratowane z bagiennej obżarte przez ślimaki brunery białe ,jarzmianki i floksy -nie wiem czy coś z nich będzie ,bo same łodygi zostały
Wilczy ogród 22:53, 11 cze 2024

Do góry
Staram się nie pokazywać kawałków ,które straszą ,ale możecie wierzyć lub nie ( widziały niektóre osoby na żywo ) mam takich miejsc sporo

Niestety czym większy ogród ,to tej pracy jest więcej

Przyznaję się ,że nie ogarniam ....podziwiam wszystkie osoby co mają wielkie ogrody -mnie po kilku dniach plewienia ogarnęła jakaś nostalgia-chciałabym mieć wycacane ,a nie daję rady ...

Dobra nie marudzę ,bo koronę poodbieram co poniektórym

Czas na ładniejsze fotki
Skalniak ( jego większa część) od lewej strony do części z mikrooczkami mam wyplewiony -na jak długo -nie wiem ....z tego co zauważyłam -po miesiącu chwastów jest ponownie ogromna ilość

30 arów wietrznej pustyni 22:50, 11 cze 2024

Do góry
JoanNa napisał(a)

Na brak cienia narzekamy odkąd się wprowadziliśmy-niestety mój bakcyl ogrodowy na tamte czasy byl tylko warzywno-owocowy i w ten sposób mamy 8letnie drzewka owocowe za szklarnią i warzywnikiem a nie mamy drzew ozdobnych, ktore teraz byłyby już calkiem pokaźne...
Projekt muszę zaktualizować- frontowe derenie Sibirica będą przesiedlone a tu będzie żywopłot z cisa. Mężu stwierdził że jakos go ten dereń nie zachwyca... przed cisami chcę na froncie dać jakieś kwitnące niewysokie drzewa żeby nie musieć ich przycinać jak zaczną haczyć o linie z prądem, bo jednak wolę żeby miały naturalny pokrój. Nie umiem sie zdecydować co tutaj wybrać. Podobają nam się wiśnie piłkowane,bo zdobią wiosną, np Kanzan-tu ma super pokrój o jaki mi chodzi.
Sugerujesz jakieś mini drzewka na rabatach okalających dom? Bo ja tam widziałam przy wschodniej wnęce Perukowca Podolskiego, który miałby tu zacisznie, tyle że cienia nie da zbyt wiele...a sadzić drzew z większymi koronami bliżej domu, to po prostu sie boję

Perukowce nie rosną malutkie potrafią osiągnąć 4-5 metrów po latach nawet i wyżej. Ale szkody na budynku raczej nie poczynią Wiąz Jackuelin Hiller ( nie wiem czy dobrze napisałam) też jest piękny, a nie rośnie wysoki bo rośnie wolno. Z krzewów na wiosenne kwitnienia i jesienne przebarwienia świetne są kaliny, do tego pachną pięknie. Chodzi mi o wyższe piętro na tych planowanych rabatkach bo będzie płasko z samymi kulkami i bylinami.
Dębowe zakątki 22:49, 11 cze 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Cudne maki co jeden to ładniejszy

W imieniu maczków dziękuję.
A przechodząc obok nich to słychać tylko bzyczenie owadów buszujących w każdym maczku.
Basieksp napisał(a)
I goździki, czasami mówię na nie cegiełki, muszę koniecznie sobie je wysiać miałam je ale chyba musiałam wyplewić, bo ich nie widzę od zeszłego roku.

Goździki też lubię. Jeszcze takiej nazwy ich nie słyszałam jak cegiełki. Fajnie
Czasmi ja też potrafię coś wysiać i wyplewić

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 22:43, 11 cze 2024

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)

Jak gotujesz ten groszek to są potem włókna? Bo ja żeby nie było włókien muszę zbierać prawie bez nasionek w środku. Mam na 100 procent groszek cukrowy nie konserwowy. Przy obieraniu ogonków staram się z włóknem pociągnąć, ale mimo to jeśli są nasionka to włókien sporo.
Wilczy ogród 22:43, 11 cze 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)

Omg
40?

U mnie w tym roku jest go mniej niż w innych latach.

Lidzia -tak -40 wiaderek niestety ......gdzie się dało ( pomiędzy kamieniami ) prysnęłam orkanem ,a tak to rwałam ze skalniaka -teraz jak będzie odrastał ,to od razu będę go smarować -nie wszędzie niestety się da ,bo boję się o inne roślinki

Przed plewieniem

i po

z samej tej części było koło 10
Dębowe zakątki 22:38, 11 cze 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Zachwycające masz te maki. U mnie niestety nie chcą się siać. I raczej tracę z roku na rok niż przybywa.

No popatrz, nawet nie myślałam, że one nie musza się wysiewać.
Ja je mam od lat i tak mi się wysiewają seme te maczki

Dębowe zakątki 22:23, 11 cze 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Aniu odbierz priv.

Liliowce zaczynają się rozkręcać

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:19, 11 cze 2024

Do góry
Ogród różany od frontu dostał żywopłot liściasty.

Ścieżka do pierwszego wnętrza.

Pani Danusia opowiedziała tutaj, że plan był taki, aby każda kolejna rabata z tych czterech zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara miała coraz ciemniejszy kolor płatków zaczynając od tej jasnoróżowej, a kończąc na bardzo ciemnych. Niestety dużo pomyłek szkółek przy oznaczeniu roślinek krzyżuje te plany. Nie udało mi się zrobić zdjęcia wszystkich 4 ani pergoli z bliska z uwagi na to, że ten pokój ogrodowy był najbardziej oblegany odwiedzającymi. Jedynie napiszę, że przechodząc pod pergolą czuło się zapach róż.

Za pergolą jest kolejne wnętrze.

Róże są dopełnione innymi roślinami. Całość robi turbo efekt. Metalowe podpory/obeliski pasują idealnie do materiałów pergoli, altany.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:59, 11 cze 2024

Do góry
Za dużą szklarnią znajduje się kolejny zbiornik wodny (nie wiem czy to poprawna nazwa), który jeszcze kiedyś wyglądał tak:
Gardenarium napisał(a)

Duża szklarnia ładnie wypiętrzona.

30 arów wietrznej pustyni 21:44, 11 cze 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Obejrzałam sobie projekt ogrodu i powiem Ci, że nie bardzo tak niskie rośliny otulą budynek. Trzeba by czegoś wyższego, ale linię kostki pewnie zmiękczą. Mało cienia w ogrodzie będzie, a kostka latem mocno się nagrzewa i potem oddaje, w ogrodzie będzie wysoka temperatura.... żadnych drzew nie chcieliście sadzić prócz tego co już jest?

Na brak cienia narzekamy odkąd się wprowadziliśmy-niestety mój bakcyl ogrodowy na tamte czasy byl tylko warzywno-owocowy i w ten sposób mamy 8letnie drzewka owocowe za szklarnią i warzywnikiem a nie mamy drzew ozdobnych, ktore teraz byłyby już calkiem pokaźne...
Projekt muszę zaktualizować- frontowe derenie Sibirica będą przesiedlone a tu będzie żywopłot z cisa. Mężu stwierdził że jakos go ten dereń nie zachwyca... przed cisami chcę na froncie dać jakieś kwitnące niewysokie drzewa żeby nie musieć ich przycinać jak zaczną haczyć o linie z prądem, bo jednak wolę żeby miały naturalny pokrój. Nie umiem sie zdecydować co tutaj wybrać. Podobają nam się wiśnie piłkowane,bo zdobią wiosną, np Kanzan-tu ma super pokrój o jaki mi chodzi.
Sugerujesz jakieś mini drzewka na rabatach okalających dom? Bo ja tam widziałam przy wschodniej wnęce Perukowca Podolskiego, który miałby tu zacisznie, tyle że cienia nie da zbyt wiele...a sadzić drzew z większymi koronami bliżej domu, to po prostu sie boję
Ogród Basi i Romka 21:37, 11 cze 2024

Do góry
I na koniec taki widok, mają dziś ucztę i chyba im smakuje, tylko teraz pada, no i czy im tego jedzonka nie zmyje, nie wiem? Ale trochę już mnie męczyło to bieganie z nożem po ogrodzie
Tu widać jak zajada granulki.
Ogród Basi i Romka 21:33, 11 cze 2024

Do góry
Tu pierwsza, która zakwitła

I jeszcze takie
Ogród Basi i Romka 21:31, 11 cze 2024

Do góry
A tu dwie rozpychające się hosty, nie potrafię zrobić im zdjęcia, by je pokazać jakie są duże
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies