Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Róże w naszych ogrodach 16:19, 04 paź 2019

Do góry
Wspomnienie z lata

Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 16:14, 04 paź 2019

Do góry
Witam

Mam perukowca bardzo wyciągniętego w górę i łysawego.
Czy przycięcie gałęzi wiosną pobudzi go do rozkrzewienia się?

Jeśli tak, to w którym miejscu ciąć:

a) Cięcie A i górne cięcie - mam wrażenie, że po takim cięciu nie rozgałęzi się, tylko zostaną "kikuty"?

b) czy może Cięcie B - skrócenie rozgałęzionych już pędów

Ogród Małej Mi 2017 16:11, 04 paź 2019

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Super fotki, Aniu! Pozdrawiam!

Czekam na spotkanie.. więc wykorzystam czas na napisanie krótkiego dziękuję że zaglądacie.....
Bieszczady są piękne...jeszcze tydzień i zapłoną kolorami... W ogrodzie też już widać jesień. A ja się pytam gdzie zginęło lato?
Ogród Małej Mi 2017 16:06, 04 paź 2019

Do góry
Dziś też widokowo.... Ale w pracy.
...uDany ogród 15:56, 04 paź 2019

Do góry
Agania napisał(a)
A wiesz, że się nie wpisywałam żeby Ci większej przykrości nie robić, ale jak już lepiej oddychasz patrząc na swoje królestwo, to Cię na wstępie całuję i mam nadzieję, że powoli Wasze sprawy się pomyślnie ułożą
U nas też prawdziwki rosną, to efekt zakopywania grzybni, w tym roku znalazłam tylko jednego prawdziwka, ale była radość

U Ciebie cudnie jak zawsze

Aguś staram się nie myśleć ciągle o budowie i ogrodzie, muszę żyć normalnie choć to trudne. Dom, gdzie obecnie mieszkamy, wymaga kapitalnego remontu, a i tak nigdy nie będzie taki jakbym tego chciała. Po drugie szkoda mi zostawić ogród po tym ile się tam narobiliśmy, nie wspominając już o pieniądzach tam wydanych.
Nie wiem jak się sprawy poukładają, ale jeszcze mam ciut nadziei
Te grzybki nie z ogródka to w lesie. Na ogródku nie mam.

A tu wczorajsze zbiory

W samym słońcu 15:04, 04 paź 2019

Do góry
Taki ładny klon w formie krzewu

Niestety telefon się popsuł i lepszego zdjęcia nie zrobi
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:55, 04 paź 2019

Do góry
aniad napisał(a)

Co powiesz na zimozielone berberysy: Juliany, prostolistny Orange King lub wąskolistny?
Rośliny trzeba dobrać do stylu ogrodu. Poczochrane pasują do stylu swobodnego, a takie o mocnej strukturze do formalnego. Oczywiście pomiędzy jest mnóstwo odcieni szarości, rośliny można formować lub załagodzić ich ostre rysy miękkim towarzystwem Moim zdaniem powinnaś tam wstawić zimozielone krzewy, a w nie ewentualnie jeszcze jakieś drzewa. Duże formaty, bo działka duża i drobnica będzie niewidoczna z odległości domu.
Czy tam mocno wieje? Czy 2-3 m wystarczą by te garaże osłonić, czy muszą być wyższe krzewy? Jaka jest wilgotność gleby? W jakim stylu będzie reszta ogrodu? Nie wiem czy to miejsce jest ciche czy głośne, tak głośno myślę- można by stworzyć tam zagajnik dający cień i ochłodę latem, z jakąś ławeczką czy hamakiem między drzewami. Pytanie czy to jest miejsce, w którym można się zrelaksować i czy chcesz mieć aż tak dużo drzew. Na oko lepiej by to wyglądało z lewej strony, by zasłonić ten duży budynek. Do tego krzewy zasłaniające garaże. Dokąd sięga Twoja działka- czy aż za to okazałe drzewo z prawej? Czy to właśnie na nim się kończy?
To wielkie drzewo to też super miejsce na huśtawkę lub siedzący hamak. Matko, jak ja zazdroszczę ludziom takich wielkich drzew w ogrodach!!!

Hej aniad,

Tak super tylko wszystkiego trzeba w hurtowych ilościach
Więc w odpowiedzi. Chciałabym zachować styl bardziej formalny. Dom nowoczesny z płaskim dachem elewacja szaro biała.
Z roślin to mam posadzone miskant gracillimus

Działka kończy się przed dużym drzewem. A garaże maja ok
3 m.
Chciałabym drzewa ponieważ jest teraz tak łyso. Przy garażach jest raczej wilgotno.
Pozdrawiam.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:24, 04 paź 2019

Do góry
Witam,
od kilku lat przeglądam forum ogrodowiska, szukając inspiracji do mojego ogródka. Teraz przyszedł czas na zmiany w moim niedużym ogródku, ale jako początkująca chciałabym się poradzić Mam projekt dla ogródka i chciałabym realizować go stopniowo, po jednej rabacie. Obecnie pracuję nad rabatą za tarasem (nie ma jej tutaj). Glebogryzarką zryliśmy całą darń w tamtym miejscu no ale z racji tego, że nie chciałam dwa razy zamawiać firmy z glebogryzarką, to od razu przejechaliśmy glebogryzarką teren z przodu gdzie rabatę miałam tworzyć wiosną.

No ale przez to, że ziemia jest przekopana i jest to z przodu, bardzo nosi się ta ziemia przy wejściu i do domu. Stąd pomysł, żeby zamiast wiosną, zrobić część rabaty teraz jesienią (to ta rabata gdzie jest zaplanowana budleja). Obecnie z tych wymienionych roslin jest tylko klon i forsycja, reszta będzie dosadzona. Przy czym bukszpan będzie przesadzony tutaj z innej częsci ogórdka. Czy te rośliny lepiej jest posadzić teraz jesienią czy wiosną? Czy bukszpan teraz da radę? We wrześniu przesadziłam 3 hortensje bukietowe i jedna nie przyjęła się-uschła po kilku dniach. Martwię się o drugą, bo czasem opadają jej liście jakby więdła, mimo że jest wilgotno bo dużo pada a jak nie pada to podlewam. Dlatego nie wiem, czy rośliny warto teraz przesadzać i dosadzać nowe.

Ten rozryty teren tak mnie denerwuje, że chciałabym już coś z tym zrobić Rabata będzie wysypana żwirem, typu biała marianna, który już mam. Nie mam roślin. Czy stosować agrowłókninę? Czytałam, że jeśli są korzenie drzew i krzewów w tej części, to lepiej nie używać agrowłókniny. A u mnie jest klon, ponadto żywopłot jest z grabu i te korzenie na pewno sięgają w głąb rabaty. Jeśli nie powinnam używać agrowłókniny to czy żwirek typu biała marianna wysypać po posadzeniu roślin bezpośrednio na ziemię? A może lepiej wysypać żwirek teraz aby się nie brudziło, a wiosną rozgrzebać w kilku miejscach i posadzić rośliny? Proszę o wskazówki

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:14, 04 paź 2019

Do góry
Przepraszam może teraz lepiej będzie widać
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 14:06, 04 paź 2019

Do góry
i na koniec niezmordowane werbeny - październik za pasem, a one nadal świecą

wysiały się na limonkowej rabacie

moje dwie stipy wyczesywałam latem i wysiałam w wolnych miejscach z myślą o przyszłorocznej prerii na przodzie domu.W doniczkach też urosły z nasionek, ale muszę znaleźć im jakieś miejsce do przechowania na zimę. Zobaczymy czy dotrwają do lata.

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:59, 04 paź 2019

Do góry
i tak sobie pomyślałam, że nigdy chyba nie fotografowałam mojego "przedpłocia". Piszę w cudzysłowiu, bo w sumie to tylko 0,5m wzdłuż parkingu, ale zawsze coś
turzyce bezobsługowe,nawet ich nie ścinam po zimie - cały czas są zielone. Tylko oczyszczam środki - mają dwa lata - pełno bocznych szczepek - jeśli ktoś zainteresowany - zapraszam można brać

a to nieśmiałe próby z kokornakiem na zabudowie skrzynki i śmietników, którą robiłam z eMkiem w tym roku. Trochę się o niego boję, bo jest w donicach - nie wiem czy przetrwa zimę, może opatulić donice jakąś fizeliną?.... na pewno potrzebuje czasu na odbicie - jeśli przetrwa to może za dwa lata będzie efekt - narazie bidnie

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:51, 04 paź 2019

Do góry
dawno nie biegałam z aparatem, bo czasu brak, ale dzisiaj mi się udało
barw jesieni mało u mnie, ale coś tam się znajdzie

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 13:46, 04 paź 2019

Do góry
Cześć,
trochę w miarę możliwości ogarnęłam chwastowisko w ogródku, no i ruszyłam ze sprzątaniem skrzynek warzywnych. Teściu przywiózł mi obornik - będę przekopywać z ziemią w skrzynkach.
Na pierwszy rzut - zioła powędrowały do doniczek w domu melisa, majeranek i tymianek...

tej małej meliski też było mi szkoda, więc dostała swój dzbanuszek - może podrośnie

pomidory na finiszu - w weekend zbieram ostatnie i czyszczę skrzynkę, obornik czeka w blokach startowych...
Jak więcej błędów nie popełnić...... 12:36, 04 paź 2019

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:36, 04 paź 2019

Do góry
Mam pytanie - jak ukryc na dzialce, po srodku trawnika przykrywke od kanalu? Cala z betonu. Obmyslilam sobie, ze postawie niezbyt ciezkie kamienie, jakas grupe a wokol nich ze trzy trawy, szybko startujace wiosna. Myslalam nad montanka, ale za mala i mi tam zniknie. Hakone pozno startuje. The beatles u mnie nie rosnie i wydaje sie tez za mala. Myslalam, nad Festuca mairei.Sprawdza sie? Moze ma ktos jeszcze inne propozycje?Narazie jest tam koniec slizgawki ale jak zdemontujemy domek dzieci to jeszcze bardziej bedzie ta przykrywke widac.
Tajemniczy Ogród 11:57, 04 paź 2019

Do góry
Wczoraj mój kochany Antoni (synek nr 2) pomógł mi przekopać ziemię pod pierwszą śliwą - czekała tam jeszcze do dosadzenia dwi piękne sadzonki hakone i kombinowałam jeszcze z jakimś rozjaśniaczem, bo to dość mroczne miejsce - więc pomiędzy trawy wsadziłam białe wysokie jeżówki - wygląda to bardzo fajnie, tylko mam nadzieję, że wystarczy im słońca. Specjalnie dość blisko brzegu rabaty sadziłam.
Wysadziłam stamtąd kilka sadzonek kuklika Bell Bank - posadzony w głębi bez słońca cierpiał - słabo kwitł i chorował. Kolorystycznie bardzo mi pasował pod tymi pissardi, ale jednak za ciemno. Choć mam jeszcze jedną wielgaśną kępę do rozsadzenia, może dam gdzieś na brzegu pod tymi śliwami... - uwielbiam go
A mowa o tym miejscu (fota przed zmianami z września chyba, tak się wczoraj spieszyłam, że nic nie cyknęłam po):

A te sadzonki kuklika trochę intuicyjnie wsadziłam plamami na front pod klony - tam jeszcze sporo miejsca do wypełnienia czymś kwitnącym na wiosnę, ciekawa jestem czy zgrają się wiosną z szałwiami i bodziszkiem Zobaczymy, najwyżej przesadzę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:54, 04 paź 2019

Do góry
Witam.

Proszę o rady jakie drzewa posadzić na działce.

Dziękuję z góry.

Po lewej jest już klon i dąb.
Na wprost domu są garaże też bym chciała je czymś zasłonić.
Może jakieś krzewy?
...uDany ogród 11:40, 04 paź 2019

Do góry
Ostatnio częściej jestem w lesie niż w ogrodzie...

Tu resetuję umysł
...uDany ogród 11:38, 04 paź 2019

Do góry
Wczoraj późnym popołudniem wyskoczyliśmy z M na ogródek i znów mi serce bardziej zabiło. No kocham to miejsce ponad wszystko i chyba nic tego nie zmieni.
Co do przepompowni prowadzą rozmowy z sąsiadami, chyba będą chcieli ugrać działkę w innym miejscu. Zobaczymy?
Ja się nie poświęcę dla dobra ogółu...

Mój raj jesienią. Cisza, ptaki i szum traw powoduje że mogłabym tam mieszkać pod gołym niebem.
A wiecie, że mieszkanie pod mostem jest zgodne z prawem ,a już w domu gospodarczym, za który płacisz podatki na własnej działce już nie. No paranoja jakaś!

Podmiejski ogródek 11:28, 04 paź 2019

Do góry
W niedoczasie jestem, zdjęcia jeszcze wrześniowe, i tylko dwa bo reszta paskudna (zwłaszcza po relacji z ogrodu Ani)...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies