Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 21:00, 07 lut 2020

Do góry
gobasia napisał(a)

Witaj Basiu biegam po wspomnieniach cieszę oczy kolorami super kobietka jesteś trzymaj tak dalej poukłada się wszystko zobaczysz buziaki zostawiam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:59, 07 lut 2020

Do góry
W listopadzie ciemierniki zaczęły wychylać swoje paki i kwiaty z ziemi. A inne jeszcze próbowały swoich sił

Doświadczalnia bylinowo-różana 20:54, 07 lut 2020

Do góry
Anda napisał(a)
U mnie w ogrodzie jeszcze wszystko nie przycięte, bo a nuż przyjdzie jednak mróz, ale zrobiłam dosłownie parę fotek tych roślin, które jako tako się prezentują.

Czas na fotki

Ciemiernikom liście przycięłam już miesiąc temu. teraz ładnie widać kwiaty.
Jedna odmiana miodunki jest zimozielona.

Fajnie u Ciebie bardziej się pootwierały moje jeszcze się dąsają zrób więcej fotek oki? miodunkę uwielbiam ale u mnie nie widać teraz chyba deszcz jej zaszkodził ...
buziaki zostawiam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:37, 07 lut 2020

Do góry
Listopad

Był ciepły i dość słoneczny.

Z warzywnika zbierałam jeszcze rukolę (polecam odmianę wieloletnią) oraz ostatnie rzodkiewki
Pogoda sprzyjała pracom w ogrodzie. Ale niestety po powrocie z pracy czasu na prace w ogrodzie nie było za wiele, bo za chwilę zapadał zmierzch.

Udało mi się zasadzić cebulowe, choć w duchu przeklinałam swoją skrupulatność czyli wykopywanie tulipanów po ich przekwitnięciu. Na szczęście nie kupiłam w tym roku „aż tak dużo” nowych cebulek. Choć suma summarum trochę tego było
Większość poszła na rabaty do donic (czyli o zgrozo(!) znów szykuje się ich wykopywanie latem). Część zasadziłam jak co roku w ocynkowanych baliach, pojemnikach i koszykach. Te ulokowałam w nieogrzewanym budynku gospodarczym.

Przy sadzaniu cebul na rabatach zauważyłam, że jeddna z nich notorycznie ryta przez nornice (czy inne cholerstwo) znów wygląda jak ser szwajcarski. Dziesiątki podziemnych korytarzy a roślinki wisiały wręcz w powietrzu. Z natury grzeczna jestem, ale wtedy poleciała wiązanka, której wiadomo, że nie zacytuję

Przez kilka dni popołudniami walczyłam z tą rabatą ale trochę bez wiary czy to ma sens bo nornice (czy inne dziadostwo) upodobały sobie szczególnie tą moją rabatę Wykopałam wszystkie rośliny, przekopałam ziemię i na nowo wsadziłam trochę zmieniając, dosadzając, dzieląc… Przyznam, że w którymś momencie miałam już serdecznie dość. Nie lubię takiej pracy w tzw. „dopadkach”, pod presją czasu i w obawie, że w każdej chwili może się pogorszyć pogoda a tu wszystko rozkopane. Gdy kończyłam zaczynał prószyć śnieg.

Dzisiaj wiem, że rabata do nie końca przemyślana i kiedyś pójdzie do zmiany. Ale to już inna historia

Fotek z rewolucji na tej rabacie brak. Bo i czasu było jak na lekarstwo. Każda miuta na wagę złota

Posadziłam po raz pierwszy czosnek zimowy Harnaś. Ciekawa jestem co z tego będzie.

Dostałam 10 worków liści z ogrodu od siostry. W ubiegłym roku pięknie się przekompostowały i w tym roku również zamierzam je wykorzystać

Jakoś tak wyjątkowo smutkiem wiało z ogrodu
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 20:29, 07 lut 2020

Do góry
sierotka napisał(a)
A ja nie mam nic przeciwko wiośnie może juz zajrzeć do dębowego lasu

cudne wiosenne ty kupujesz nasionka aja tak kupowałam tulipany każdy rodzaj strzępiatych po trzy lub dwie cebulki i poprzedni sezon pięknie było zobaczymy co będzie w tym
śliczne twoje też już chcę ciepła
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:27, 07 lut 2020

Do góry
Co jeszcze działo się w październiku?
Zebrałam kilka skrzynek szpinaku. Zasiałam go końcem sierpnia na „wydzierżawionych” u siostry grządkach. Co roku tak sieję. Potem obieram liście, blanszuję i zamrażam w pojemnikach. Małe porcje do koktajli a większe do dań obiadowych Pychota

Zrobiłam porządki na kompostowniku. Jakże taki widok cieszy

I trochę z innej beczki...
Przyznam, że od dawna „chodzą” za mną brzozy. Biała kora pni i zwiewność korony wywołuje ciepełko na sercu. Wiosną uwielbiam ich drobne delikatnie rozwijające się listeczki, latem ich ażurowość a jesienią ich ciepły żółty kolor liści. Niestety rozmiar mojego ogródka i obawa, że nic w ich sąsiedztwie nie będzie dobrze rosło powoduje, że na razie podziwiam je u innych.

Tym bardziej chwyciło mnie za serce wykarczowanie większości brzóz u mojej siostry, które rosły wzdłuż ogrodzenia. Powód – szerokość chodnika musiała być powiększona do 2 metrów bo podobno gmina nie otrzymałaby środków unijnych na budowę chodnika.
Może to mało istotne ale ruch na tej drodze prawie żaden.

Fotkę zdążyłam na szybko jeszcze zrobić. Następnego dnia już tych brzóz i takiej samej liczby z drugiej strony podobnych już nie było Razem ponad 20 brzóz . Oczywiście jałowców skrupulatnie od kilkunastu lat również już nie było
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 20:27, 07 lut 2020

Do góry
sierotka napisał(a)
No to takie ciemierniki wpadły nam w oko na Alegro

Po ok 14 zeta

piękneeee Ja choruję na takie jasne nakrapiane bo ciemne mam ale nie takie czerwone
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:19, 07 lut 2020

Do góry
Przy bardzo ograniczonym czasie ale korzystając z pogody wzięłam sie za prace w ogrodzie, które dawno planowałam na ten sezon ale z racji pogody utknęły w martwym punkcie
Wykopałam ogromną piwonię (średnica ponad 1,5 metra) i przesadziłam ją przy ogrodzeniu a w jej miejsce wsadziłam własne sadzonki Strong i Pink Annabell. Wykopywanie tak ogromnej karpy to horror. Przez kilka dni myślałam, że się nie wyprostuję Gdybym wiedziała jak to wygląda to chyba bym z tego zrezygnowała.

Niestety trochę się obawiam, czy piwonia przeżyje tę operację – wszak przesadzanie piwonii to w sierpniu a nie pod koniec października. Poza tym po posadzeniu jej przy ogrodzeniu przypomniałam sobie, ze ktoś pisał na O., że piwonie nie cierpią sąsiedztwa jabłoni… a tam tuż przy jabłoni

Dodatkowo musiałam nieco przerobić (wyprostować zawijasek) i wydłużyć bukszpanową obwódkę okalającą przerabianą rabatę. Niestety idealnie wystrzyżona obwódka po tych zmianach zdecydowanie nie wyglądała na idealną. No cóż! Mam nadzieję, że szybko znów ładnie się zabuduje i wyrówna.
Bkszpany z włanej "produkcji" weszcie się przydały
Niestety fotki przed i po brak. Tak to jest jak człek w pośpiechu i niedoczasie totalnym

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:17, 07 lut 2020

Do góry
Temp. spada w szybkim tempie, już mam -4...

Ogród narazie w odstawce, więc kupiłam kilka sukulentów i zmajtrowałam takie cóś
Podoba mi się

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:12, 07 lut 2020

Do góry

Po tych przymrozkach gdy wrócły wysokie temperatury niektóre roślinki próbowały się jakoś pozbierać

Winoblusz niestety stracił cudnie wybarwione liście ale czarował teraz koralikami

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:08, 07 lut 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
To i ja życzę wszystkiego dobrego Dorotka. Przede wszystkim zdrowia i pogody ducha to najważniejsze.

U mnie takiej wiosny nie ma w ciągu dnia mam pogodę zmienna. Już nie mogę patrzeć na to szare niebo. Kiedy to się skończy.

Wracam bo jeszcze tego pięknego tortu nie pochwaliłam. Te róże i reszta to z marcepanu. Sama robisz?

Pozdrawiam
Dziękuję za życzenia oby się spełniły.
Prezenty dostałam ogrodowiskowe, bo kwiaty doniczkowe i wertykulator od męża. Nie mam już siły wygrabywać trawnika jak to robiłam kiedyś, muszę sobie pomóc maszyną. U nas dziś świeciło słoneczko, ale termometr pokazywał 2 stopnie na + później spadło do zera.

Dekorację tortu zrobiłam z masy maślanej z dodatkiem masy kajmakowej, a do białego kremu idzie masło 82 % i mleko skondensowane słodzone o smaku waniliowym z tubki. Używam metalowych tylek do dekorowania, mam ich dość sporo.

Też nie mogę doczekać się lepszej pogody, więc na poprawę humoru zrobiłam sobie wiosenną dekorację na parapecie okna kuchennego.

Ranczo Edy 20:07, 07 lut 2020

Do góry
sierotka napisał(a)

Witaj Edytko wiosna jak marzenie

Sierotko dzięki bardzo kwiatuch dla ciebie miniony sezon

tawułka która miała być biała chociaż ...zasiała mi się obok różowej ja ją przesadziłam bo malutka kwitła na biało i ooo haa taki myk raz na jakiś czas jest
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:04, 07 lut 2020

Do góry
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 20:01, 07 lut 2020

Do góry
Po tych przymrozkach przyszło prawdziwe babie lato, ale niestety nie miało już takiego uroku. Brakowało cudownych kolorów jesieni

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:58, 07 lut 2020

Do góry
Mocno przygrzewające w ciągu dnia słońce spowodowało, że rośliny bardzo szybko zbrązowiały i jakoś tak dziwnie zszarzały.

Wyglądało to bardzo przygnębiająco. Zwłaszcza dotyczyło to host i ogrodówek

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:53, 07 lut 2020

Do góry
Niestety już w pierwszych dniach a właściwie nocach pżdziernika przyszedł solidny mróz -7 stopni. Ściął wszystkie rośliny.

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:50, 07 lut 2020

Do góry
I tylko przebarwiające się niektóre liście przypominały, że mamy od kilku dni już jesień

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:47, 07 lut 2020

Do góry
Czarowały też i inne roślinki

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 19:45, 07 lut 2020

Do góry
Październik

Październik rozpoczął się letnią pogodą.
Ogród był jeszcze bujny choć wszystko takie trochę umęczone ciężkim latem jakby wołało o odpoczynek
Bukietówki wciąż czarowały

To późne wiosenne cięcie ma też swoje plusy
Ranczo Edy 19:44, 07 lut 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
O u Edytki karnawał pełną gębą, a raczej twarzą! Ma ciocia pomysły! No, no! Szacunek!

Niby zapowiadają ciepło. A na Kasprowym śnieg leży. Mróz ma być u nas. A czy ze śniegiem? zobaczymy. No nie życzę, chociaż jeden bałwanek u Was tej zimy by się przydał

Ha ha no Myszka lawendowa od razu miała właścicielkę
Tak Hanusia kto to wie dwie noce przymrozek teraz tak ciepło że nie wiadomo jak się ubrać choć ciągle deszczy i deszczy a bałwanek do kolekcji potrzebny jak nic ale czy się trafi ? zobaczymy
A te nasze bliźniaki też jeszcze śpiące zobacz

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies