No to Ci werbenka niespodziankę zrobiła
A podoba mi się jeszcze śniedek Saudersa u Ciebie.. Ja mam śniedka baldaszkowatego, ale poodbno bardzo się rozrasta, kupiłam żeby pozarastało puste miejsca jak bylinka, ciekawe czy tak będzie.. bo podoba mi się - z powodu koloru
Jak to można nazwać praca to popracowałam godzinkę, bo potem znowu lało zrobiłam także kilka zdjęć, kwitnie powtórnie magnolia Messel, pierwszy raz od kilku lat, bardzo w tym roku urosła widać,że deszczowa pogoda jej służy Ann też tak kwitła w kwietniu a oprócz tego ma teraz pełno takich garbusków jakby owocniki, czy ktoś wie co to jest? kwitnie śniedek Chopin pod brzoskwinią ma chyba z 2 m, po lewej werbena równa z nim werbena rozsiała się na cały różany kącik, to ta od Danusi
a na tym zdjęciu, rośnie werbena i też będzie kwitła, której nasiona dostałam z Anglii, nie mogłam doczekać się kiedy wykiełkuje, więc po jakiś 2 m-cach wywaliłam ziemię z pojemnika za tuje, za jakiś czas patrzę a tam poletko werbeny w takim cieniu, ale się ucieszyłam
oglądam Wasze zdjęcia i czytam relacje ze spotkania. Są świetne.
Piękne zdjęcia, naprawdę- łapiecie 'smaczki' w ogrodzie Ani, dalsze perspektywy ( mój ulubiony sposób pokazywania ogrodu), emocje, ludzi....
Co ciekawe- ładni z Was ludzie , wszyscy- młodzi i starsi.
Dla Selizy magnolia Magical moonlight. Na razie ma same kwiaty, prawie nie widać łodyg..
W głębi za perowskią. Na razie widac same kwiaty
No cudna ta hortensja, w połączeniu z perowskią obłęd . Marzenko, Meksyk w twoim obiektywie cudny jest, ogród piękny i cóż no nie da się być niepowtarzalną
Ev obiecuję w weekend
Bo ja się muszę odłączyć od ogrodowiska i zamknąć drzwi aby nie wychodzić na ogród
A ja kocham magnolie Wiesz, że mam 4 szt
I jak kupować to takie o pokroju drzewiastym a najlepiej od razu uformowaną w drzewo na jednym pniu. Wówczas korona się rozrasta a pod spodem można założyć nasadzenia.
Mój sąsiad z soulanginy zrobił sobie sam takie drzewo, tzn po 5 latach od posadznie zostawił tylko jeden pień a wszystkie inne drobne gałęzie u dołu wyciął. Podobno magnolia nie lubi cięcia a ta rosła dalej jak szalona Tzn kwitła jak szalona
Madżenka, wiesz.. ja bym tam Tobie drzwi nie zamknęła ale skoro taka potrzeba, niech będzie
Magnolie już rosną u mnie jakiś czas, to pierwsze drzewka, które uroczyście wkopaliśmy z nadzieją na piękne kwiaty... Spiszę ich nazwy, to podam Jedna to Norman Gould
"Magnolia 'Norman Gould' jest krzewem rosnącym do około 3-4 m wysokości i szerokości. Kwiaty ukazują się wiosna i są duże, barwy kremowo-białej. Kwitnie dość długo. Liście są duże i ciemnozielone"
źródło: http://www.e-ogrodek.pl/katalog_drzew/drzewo/2286,magnolia-norman-gould
A druga nie pamiętam... ale drzewiasta ma być.
A teraz fotka, żeby nie było, że nie ogrodowiskowo....
Buk mercedes i lawenda. Kępy trawy pójdą precz, bo nie pasują... W tyle jest rododendreon o przepięknych bordowych kwiatach.. .No i rządek tuji z narożnika
Ev obiecuję w weekend
Bo ja się muszę odłączyć od ogrodowiska i zamknąć drzwi aby nie wychodzić na ogród
A ja kocham magnolie Wiesz, że mam 4 szt
I jak kupować to takie o pokroju drzewiastym a najlepiej od razu uformowaną w drzewo na jednym pniu. Wówczas korona się rozrasta a pod spodem można założyć nasadzenia.
Mój sąsiad z soulanginy zrobił sobie sam takie drzewo, tzn po 5 latach od posadznie zostawił tylko jeden pień a wszystkie inne drobne gałęzie u dołu wyciął. Podobno magnolia nie lubi cięcia a ta rosła dalej jak szalona Tzn kwitła jak szalona
Był i to mocny pokrzyżował mi plany, ale trudno, jutro będzie robota od rana, tylko,żeby nie padało
Magnolia Ann cały czas kwitnie, zdjęcie robiłam z 2 piętra, bo jest już taka wysoka sandervilla jeszcze sporo pąków jest mały rozchodnik hortensja z serii Romance You& Me begonie kwitną powolutku kończy się kwitnienie lilii jeszcze horti ogrodowa
Ana taras wygląda przepięknie. Dechy po prostu piękne, cegła bajka a o pergoli nie wspomnę. Czekam na dopieezczenie detali, bo dla nas jest pięknie ale jak znamy Ciebie to musisz wszystko idealnie skomponować
Głosuję za miłorzębem, u Danusi w ogrodzie rosną takie wąskie przy leżaczkach, podpytaj czy można je ciąć. A może magnolia o pokroju krzewiastym np. Sellata - wiosną widok będzie zapierał dech w piersiach a później piękna ciemnozielone liście, ktore oslonią Was przed słońce? Nie uruśnie wielka max 1,5 m. Albo wiśnia Kiku Shidare wysoko szczepiona??? Ale jeśli ma być ascetycznie a nie kwieciście to miłorząb
Teraz prezentacja grządki określanej jako"tymczasowa".
Stałe elementy to magnolia galaxy i hortensja bukietowa vanille fraise. Hortensję kwitnącą na niebiesko, o wdzięcznej nazwie macrophylla, dostałam w prezencie - i gdzieś miejsce dla niej znależć musiałam To coś na pierwszym planie, kwitnące na fioletowo jest jednoroczne. Nazwę zapomniałam - kupiłam do doniczek na taras, kwitnąc nie chciało. Wsadziłam do gruntu - obsypało się kwiatami.Ech... W przyszłym roku muszę wymyśleć coś, co będzie bardziej pasowało Myślałam o bliżniaczej hortensji bukietowej, ale nie wiem czy ona magnolii nie przytłoczy...
Magnolię chcę prowadzić w formie drzewka. A tu paskuda wypuściła mi dwa nowe pędy przy ziemi. I tak serce mi pęka, ze mam je uciąć
pokaż jeszcze te rabatę. Jest taka ładna. Co tam masz na niej- lawendę i co jeszcez? Coś jasnego. Pokaż z innej perspektywy.Które to miejsce jest?
I może podpowiedz gdzie jest projekt, może pamiętasz stronę, bo chciałabym zerknąć gdzie ta rabatka jest na nim.
jeszcze Twoje pytanie czy dosadzić miskanty Morning L. do molini pod brzozy?
Zerknij- masz tam rabatę w tonacji biało-zielonej. I świetnie, konsekwentnie. Tylko że wyszło że wszytko jest tam już biało-zielone, brakuje tam zielonego, na którego tle te paski będa widoczne. Wszystko co jasne wygląda super jak ma tło ciemniejsze
Więc myślę że miskanty o jasnych liściach nie za bardzo na tle dereni Variegata. Byłoby to świetne- hosty, miskanty z domieszką molinii, białe pnie brzóz gdyby derenie były zielone.
A jak nie są zielone, to trawy raczej niech będą zielone.
Jak wrócisz to popatrz po ogrodzie gdzie jest miejsce które ma tło dla miskantów- jakieś świerki, zielone krzewy... i wrzuć zdjęcia, napewno coś znajdziemy
Strasznie mnie korci, żeby pokazac wam tę rabatę.... mimo, że nie gotowa na 100 %
Aaaaa, niech będzie...
To dla Magnoli - one przecie matką chrzestną
Widać już że wyszło świetnie. Jestem z Ciebie bardzo dumna. I z rabatki też.
Ty już pewnie na urlopie, więc zostawiam Ci pochwały- przeczytasz sobie po powrocie.
Okazało się, że dla mnie musi być 1 września, bo 11 wyjeżdżam na dwa tygodnie.
To się możesz GoniaK dołączyć. Tylko, żeby nas się za dużo nie zrobiło.
Proponuję zacząć u mnie, rano jest słońce i jestem chyba najbliżej Warszawy, potem przejechać do Danusi i Anuli na chwilę i pojechać dalej do Zaczarowanego ogrodu Kasi i do Kraani. Nie wiem Kraaniu, czy ty jesteś jeszcze dalej niż Kasia?
Zapraszamy wszystkich chętnych z okolic i nie tylko. Wsiadajcie w Polski Bus chociażby i przybywajcie. Mogę odebrać z autobusu, bo mam niedaleko w miarę i mogę nawet kilka osób przybyłych w piątek na noc przenocować.
GabiK ja proponuję taki plan: Najpierw u Ciebie, potem u mnie, potem u Greglis a na końcu Anula i Danusia. W takim układzie Danusia i Anula będą mogły już zostać u siebie i nie będą musiały krążyć w tą i z powrotem.
Magnolia następnego razu nie będzie .a byliśmy w 10 osób .
ten koncert to z ciekawości , tez jej kompletnie nie słucham , ale ogólnie muzyka to mój konik , więc część koncertów zaliczam żeby mieć pogląd na sprawę . koncert byl kiepski , nakierowany na spektakl. moi idole to zdecydowanie artyści rockowi - LEED ZEPELIN, U2., MYSLOWITZ , COMA itp.w sumie wybrałabym się może na coldpley, ale na stadionie jest tak kiepska akustyka że nie ma fajnego odbioru. mam porównanie - byłam na wielu koncertach . piękny był ostatni Petera Gabriela w Oświęcimiu- dopracowany w każdym calu.
jednak dziękuje za zaproszenie , będę pamiętać ...