Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Magdalenka

Ogród Magdalenka

monitka 09:54, 01 paź 2012

Madziu widzę że też walczysz z wisienką (bardzo ładną zresztą ) tyle mądrych głów ci radzi że napewno znajdziesz najlepsze rozwiązanie Pogubiłam się w tych kombinacjach różnych ale to co napisała Wieloszka brzmi fajnie
magnolia 10:09, 01 paź 2012

nieszka napisał(a)

Madziu, jak wstawiłaś fotki z zebrinusem w całej okazałości i przesunięcia wisienki, to zobaczyłam tą rabatkę na nowo Ja tak jak radzi Magnolia - wywaliłabym i zebrinusa i rozplenicę (choć wcześniej pisałam, żeby go tam zostawić) - jakoś zdominowują całą rabatę... Wisienkę posadziłabym niesymetrycznie bliżej środka (jak radziła chyba Syla i Nieszka). Jak ją posadzisz i wywalisz trawy, to zobaczysz gdzie brakuje kulek bukszpanowych - dosadziłabym je w puste miejsca, tak nieregularnie rozrzucone mniejsze i większe, a pomiędzy nie albo rozplenice małe (hameln, albo Little boy) albo hakone (ale nie żółte, tylko takie jasno zielone jak np.Albostriata). Ale to tylko moje zdanie, może inni lepiej doradzą, bardziej fachowo

Popieram w całej rozciągłości

Tak, ja tez popieram tą lokalizacje wiśni.O 'dosypanie' nierówne bukszpanów. I można zamiast Zebrinusa ulokować tam duża rozplenicę. Do tego zielone hakone bardzo fajne, albo niskie rozplenice- wtedy bardzo spójnie i powściągliwie.
A wiosną masę cebulowych jednego koloru- np krokusy, a na potem czosnki -allium ostrowskianum lub inaczej oerophilum (zakwitły u mnie w połowie maja, długo kwitły i były tak śliczne że zamówiłam sobie 80 szt następnych)-
noemi 10:32, 01 paź 2012

Oj tak ...walczę żeby później nie przesadzać drzewa ... i tak zrobię, jak radzicie ... posadzę ją bliżej środka ....a wokół kulki ...

....takie coś znalazłam na GAP-ie ....

http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=111536

http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=111095

http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=111098

http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=284445

Bardzo dziękuję za wsparcie i pomoc ....od razu lżej mi się zrobiło , bo już wiem co mam robić ... z prac oczywiście się rozliczę fotorelacją ...
noemi 11:30, 01 paź 2012

magnolia napisał(a)

Madziu, jak wstawiłaś fotki z zebrinusem w całej okazałości i przesunięcia wisienki, to zobaczyłam tą rabatkę na nowo Ja tak jak radzi Magnolia - wywaliłabym i zebrinusa i rozplenicę (choć wcześniej pisałam, żeby go tam zostawić) - jakoś zdominowują całą rabatę... Wisienkę posadziłabym niesymetrycznie bliżej środka (jak radziła chyba Syla i Nieszka). Jak ją posadzisz i wywalisz trawy, to zobaczysz gdzie brakuje kulek bukszpanowych - dosadziłabym je w puste miejsca, tak nieregularnie rozrzucone mniejsze i większe, a pomiędzy nie albo rozplenice małe (hameln, albo Little boy) albo hakone (ale nie żółte, tylko takie jasno zielone jak np.Albostriata). Ale to tylko moje zdanie, może inni lepiej doradzą, bardziej fachowo

Popieram w całej rozciągłości

Tak, ja tez popieram tą lokalizacje wiśni.O 'dosypanie' nierówne bukszpanów. I można zamiast Zebrinusa ulokować tam duża rozplenicę. Do tego zielone hakone bardzo fajne, albo niskie rozplenice- wtedy bardzo spójnie i powściągliwie.
A wiosną masę cebulowych jednego koloru- np krokusy, a na potem czosnki -allium ostrowskianum lub inaczej oerophilum (zakwitły u mnie w połowie maja, długo kwitły i były tak śliczne że zamówiłam sobie 80 szt następnych)-

będę działać .... właśnie robię listę zakupów cebulowych i dopisuję czosnki

Jestem Wam bardzo wdzięczna ...

Evchen 11:39, 01 paź 2012

Dzień dobry Madziu
Widzę, że już postanowione Ślicznie będzie z kulkami w nogach Nie sadziłabym wisienki blisko płotu - nie byłoby jej widać, a to piękne drzewko. Korę też ma śliczną...
Ja sobie nawet myślałam, żeby ją posadzić przed kulkami, w zawijasku...
Wieloszka 12:05, 01 paź 2012

Madziu, a jaką wersję ostatecznie wybrałaś? Co z wielkimi trawami? A między bukszpany zdecydowałaś sadzić rozplenice czy hakone? Najbardziej pasuje mi 3 fotka z inspiracji GAP'a, ale jak się kulki rozrosną to będziesz mieć jak na tej 1
Ewa 13:17, 01 paź 2012

Ślę całuski przedogródek śliczny !!!
noemi 13:29, 01 paź 2012

Evchen napisał(a)
Dzień dobry Madziu
Widzę, że już postanowione Ślicznie będzie z kulkami w nogach Nie sadziłabym wisienki blisko płotu - nie byłoby jej widać, a to piękne drzewko. Korę też ma śliczną...
Ja sobie nawet myślałam, żeby ją posadzić przed kulkami, w zawijasku...

Dzień dobry ...uffff .....wiesz jak się cieszę .... wisienka będzie bliżej chodnika .... w kulkach .... zgadzam się ... korę ma śliczną .... i w zawijasku nie bardzo , bo zawijasek mam plan zburzyć
noemi 13:41, 01 paź 2012

Wieloszka napisał(a)
Madziu, a jaką wersję ostatecznie wybrałaś? Co z wielkimi trawami? A między bukszpany zdecydowałaś sadzić rozplenice czy hakone? Najbardziej pasuje mi 3 fotka z inspiracji GAP'a, ale jak się kulki rozrosną to będziesz mieć jak na tej 1

Aga ,zebrinus wypada , postaram się na jego miejsce przenieść rozplenicę , bo może fajnie wypełnić ten kąt , tylko czy przeżyje ten zabieg? ... mocno ją podleje przed kopaniem , żeby jej nie pourywać korzeni ....zaryzykuję .... i po prawej stronie w kulkach będzie wisienka, kulki w zawijasku poprzestawiam .... ( będę Ci bardzo prosić o pomoc w rozrzuceniu kulek ) ...mam hakone zieloną i żółtą ( wiem, że żółta nie bardzo ) ... rozplenicę są ( mam nadzieje ) w Kwiatonie !!! muszę się spieszyć , ale to dopiero jak poprzesadzam ... bo ja tego oczami wyobraźni niestety nie widzę ... cienki bolek ze mnie ...

co do inspiracji to ta trzecia też mi się bardzo podoba.... taki wąż z tych kulek powstał ....fajnie ... boje się , że to rozurzacenie kulek to nie taka prosta sprawa ...i uśmiecham się do Ciebie

http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=111098
noemi 13:43, 01 paź 2012

Ewa napisał(a)
Ślę całuski przedogródek śliczny !!!

Też ślę .... w stolicy się odpoczywało ..... widziałam fotkę na wysokościach strasznych .... przedogródek będzie śliczny ... jak już się uporam z trawami i kulkami ...dziękuję za odwiedzinki ...tak się wkręciłam u siebie w temat , że mało kogo odwiedzam ach ten czas.... czemu tak szybko mija jak chcemy ,żeby wolniej płynął