Koło średnica 2m,na jednym brzegu ten patyk to Grujecznik czy dobrze będzie jeżeli po drugiej stronie posadzę lilaka Krasawica Moskwy ?chodzi o odległość ..lilak też pewnie będzie(na razie) patykiem w środku będą byliny i może jakiś iglaczek..
Derenie jadalne rosną sporej wielkości drzewa!
tu masz z Ogrodu botanicznego w Krakowie po obu stronach schodów to one, wielkie!!!
mój syn ma 1,90 wzrostu, a malutki pod nimi
Jest przegrabione i dosypane ziemi, więc dosiej więcej tam, gdzie bardziej brakuje, a mniej nasion tam gdzie trawa jeszcze jest. Dosiewka z tej samej trawy.
Piny zaraz pooglądam, dziękuję
Co do kształtu. Wiesz, że to była moja pierwsza myśl, gdy Anitka zaproponowała połączenie rabat, że wcześniejsze koło i półłuk są zgrabniejsze niż przyszły "jęzor".
Powiem ci że na żywo wygląda to mniej dramatycznie niż na fotkach
No i nie da się już za bardzo wyłagodzić tych łuków. Ten od altany pasuje idealnie z łukiem żywopłotka cisowego. Od drewutni jak siedzisz w miejscu planowanej ławki też tego dziwnego kształtu tak nie widać. Kilka zdjęć robiłam z góry, z drabinki. Myślę, że nasadzenia to całkiem zgubią.
Chodzi ci pewnie o takie wyrównanie:
Na zdjęciu ta czerwona linia fajnie łagodzi falę, ale tylko na fotce. W realu nieco inaczej to wygląda. Nawet nie wiem dlaczego takie skrzywienie wychodzi, może przez spadek terenu... Ja widzę na żywo tak jak z tą linią czerwoną Czary mary Spróbuję po południu zrobić kilka zdjęć, jak słońce będzie z innej strony.
Po porannym spacerze i obejrzeniu fotek nowej rabaty nasunęła mi się jakże oryginalna propozycja nasadzeń Kulki cisowe 5 sztuk jako powtórzenie kulek spod domu, ławki i innych miejsc ogrodu. Zielony akcent zimą widziany z okien domu.
Na sezon letni powtórzenie między kulkami cisowymi nasadzenia spod glediczji: rozplenice, hakone i jeżówki. Na ten przekopany wczoraj łącznik koła z rabatą owalną przy tujach.
Pod tujami wyższe trawy lub coś bardziej do cienia... Temat do przemyślenia.
Na razie cieszy mnie pomysł na "łącznik" Prosty, banalny ale chyba efektowny.
Wiosna już napiera na rośliny pełną mocą - więc czas na jakieś fotki z ogrodu herbacianego w tym klimacie - no i trzeba powrzucać trochę fotki bo widzę że dużo teraz ludzi przed komputerami siedzi i ogląda. Zdjęcia dedykuję zwłaszcza tym osobom którzy mieszkają w blokach a nie mogą za bardzo wychodzić aby odwiedzać i działki swoje ze względu na panujące obostrzenia związane z pandemią COVID-19.
Na dalie to jest jeszcze czas. Jak za wcześnie wzejdą w donicach to trzeba im światło zapewnić. Ja nie mogę. Dlatego tylko jedną mam teraz w salonie na podłodze.