Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:37, 15 lis 2015

Do góry
jankosia napisał(a)

Ło, ale oni to maleństwa sprzedają. P7 i P9 to maleńkie doniczki nie wyobrażam sobie nawet jakie maleńkie muszą być trzęślice z czegoś takiego. To raczej młodzież do dalszej produkcji niż sadzonki do wysadzenia prosto w ogrodzie.

Czyli nie dla mnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:36, 15 lis 2015

Do góry
anna_t napisał(a)

tylko liście mozna tak przerabiać?czy np chwasty też?bo ja liści jeszcze nie mam..tylko trawe i chwasty

A ja po resztę liści pójdę do lasu ... pół minuty drogi mam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:34, 15 lis 2015

Do góry
Krys napisał(a)

w szkółce teraz i tak nic nie mozna kupic tylko na zamówienie,chciałam obejrzec nasadzenia i zobaczyc jak wygladaja teraz rodki

co w porcie ciekawego kupilaś ?

Kupiłam parę drobiazgów typu przybory kuchenne, ramka na zdjęcie, bieżniki (szukałam szarych ale nie było więc zadowoliłam się grafitowymi)... i sansevierę sztuk trzy (i z tego zakupu cieszę się najbardziej)

Jeszcze 2 kocyki i poduchy (ale to już w jysku)
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:56, 15 lis 2015

Do góry
Krys napisał(a)

???
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:53, 15 lis 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
Ale Renatka jest bardzo opanowaną kobietą.
Wcale bym się nie zdziwił, jakbym w niedługim czasie ujrzał w Jej ogrodzie niwaki.

Nie przesadzaj
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:51, 15 lis 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

Piękne drzewo
To wersja dla opanowanych minimalistow

Dla mniej opanowanych: szpaler

Kasiu
Ja bym powiedziała, że dla kogoś kto ma większy aerał jednak
Ja nie mam szans pomieścić tego derenia u siebie ...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:50, 15 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję bardzo za te cenne rady Przydadzą się bardzo Mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć czy muszę zakupić w markecie taką specjalną skrzynię kompostową czy jednak podobny efekt osiągnę bez niej?

Wydaje mi się , że nie ma znaczenia za bardzo z czego będziesz miała kompostownik, Renia kompostowała liście w podziurkowanych workach i piękną pruchnicę uzyskała, ja od niej zaczerpnęłam inspiracje na kompostownik z palet......łatwo i szybko się go robi Mój jest większy , ale Ona związała ze sobą cztery palety i gotowe. My nasze skręcaliśmy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:45, 15 lis 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Reniu.
Do przygotowania skoncentrowanych wyciągów z kompostu nie polecam używać kupnego materiału.
Powinien to być kompost wykonany we własnym zakresie, bardzo bogaty w różnorodną substancję organiczną (wszystkie odpady z ogrodu nadające się do kompostowania, odpady z gospodarstwa domowego a ponadto siano, sieczka ze słomy, liście, kora, trociny, wytłoczyny z owoców, mączka rybna, suszona krew zwierząt rzeźnych, obornik, mączka bazaltowa, otręby wielozbożowe, pozostałości po wyciągach z roślin, wodny rosahumus itp)
Wiem, że nie wszystko da się zdobyć, ale im więcej różnorodności, tym lepiej. ANHK powinien zawierać jak najwięcej gatunków, rodzajów i szczepów bakterii tlenowych, niepatogennych grzybów, nicieni, promieniowców które będą wykazywały działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, a także zwalczały larwy owadów i szkodliwych nicieni. ANHK to nic innego jak bogaty kompost w płynie, pozbawiony substancji stałej której nośnikiem jest woda umożliwiająca temu biopreparatowi dostęp do i w obręb roślin.

Dziękuję bardzo za te cenne rady Przydadzą się bardzo Mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć czy muszę zakupić w markecie taką specjalną skrzynię kompostową czy jednak podobny efekt osiągnę bez niej?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:39, 15 lis 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)
W uskoku na tle tej elewacji i jako soliter na trawniku widziałbym ewentualnie derenia pagodowego - Cornus controversa.

Witaj Muszę sobie wygooglować tego derenia

PS Fajny awatarek
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:36, 15 lis 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Ja bym sadziła od razu tuż za donicą....ale będzie kolejny fajny fragment ogrodu.

Małgosiu tylko ja się zastanawiam czy aby nie jest tam zbyt wąsko bo donica jest szeroka na 70 cm ... ale może jednak nie? W okolicy donic marzy mi się jeszcze żywoplocik cisowy lub bukszpanowy ... tylko jak go wkomponować? ... może taki niski przed donicą? i jeszcze przy wgłębniku?
Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieję, że już lepiej się czujesz?
Mój wymarzony ogród 16:25, 15 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Madziu
Sama to Ty nie sadź lepiej ... jedynie paluszkiem możesz wskazać eMusiowi gdzie ma dołki zrobić Dbaj o siebie Rodzina najważniejsza Ogród nie tak bardzo
Pozdrawiam

ale w ogrodzie sadzenie to sama przyjemność - żadna praca liście też mogę zgrabiać powolutku
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:37, 15 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

To jesteś szybka, jak ja, z tym sadzeniem
Krysia to miała szybko do domu zmykać żeby je od razu posadzić a tu się dowiaduję, że na kolejne zakupy miala ochotę

Fajnie, że poznałaś część naszej grupy

w szkółce teraz i tak nic nie mozna kupic tylko na zamówienie,chciałam obejrzec nasadzenia i zobaczyc jak wygladaja teraz rodki

co w porcie ciekawego kupilaś ?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 03:49, 15 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Waldku tylko on nie w każdym miejscu jest taki ... są takie miejsca gdzie rośnie slabiej i nie jest taki soczyście zielony ... dlatego go zasiliłam naturalnie ... niestety nie mam jeszcze kompostu, nad czym ubolewam, bo gdybym tylko miała robiłabym mu "Twoją herbatkę" A może można z takiego kupnego zrobić?

Reniu.
Do przygotowania skoncentrowanych wyciągów z kompostu nie polecam używać kupnego materiału.
Powinien to być kompost wykonany we własnym zakresie, bardzo bogaty w różnorodną substancję organiczną (wszystkie odpady z ogrodu nadające się do kompostowania, odpady z gospodarstwa domowego a ponadto siano, sieczka ze słomy, liście, kora, trociny, wytłoczyny z owoców, mączka rybna, suszona krew zwierząt rzeźnych, obornik, mączka bazaltowa, otręby wielozbożowe, pozostałości po wyciągach z roślin, wodny rosahumus itp)
Wiem, że nie wszystko da się zdobyć, ale im więcej różnorodności, tym lepiej. ANHK powinien zawierać jak najwięcej gatunków, rodzajów i szczepów bakterii tlenowych, niepatogennych grzybów, nicieni, promieniowców które będą wykazywały działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, a także zwalczały larwy owadów i szkodliwych nicieni. ANHK to nic innego jak bogaty kompost w płynie, pozbawiony substancji stałej której nośnikiem jest woda umożliwiająca temu biopreparatowi dostęp do i w obręb roślin.
Lawendowy zawrót głowy 00:05, 15 lis 2015

Do góry
Cieszę się z Tobą z ogrodzenia, odkurzacza ... no i oczywiście butów
Pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 23:47, 14 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

taaa jasne do 15-tej rozkładaliśmy linię nawadniającą, zbierałam liście, eM pokosił trawnik.
A po południu dom do ogarnięcia, rodzina do wykarmienia - w końcu siedzę na d... i odpoczywam

Jeszcze kosicie trawnik?
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 23:32, 14 lis 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)

Paryz zaiste lubie, a ze mamy tam znajomych to odwiedzamy czasem nie turystyczne miejsca.
A turystyczne odwiedzam czesto jak znajomi do nas przyjezdzaja - zwykle zachecam do wizyty w Bxl to mowie "i tylko 3h autem do Paryza". W ten sposob podnosze atrakcyjnosc Bxl

Ps A sytuacja w Paryżu faktycznie poruszyła cały świat ...
Coś jeszcze, coś więcej... 23:26, 14 lis 2015

Do góry
Sebek napisał(a)

Bukszpany nie przezimują i tu jest ból

Możesz też dosadzic do wrzosów jakieś mini jałowce, na święta dodać bombki i tez będzie git

I tak poczekam na Twoją choinkę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:21, 14 lis 2015

Do góry
A jeśli już mowa o tej części ogrodu ... to mam prośbę do Was w kwestii tego kawałka między tarasem a wgłębnikiem (przy ścianie):

Czy myślicie, że mogłabym tam posadzić hortensje z obiedką (lub hakone) i jarzmianką, tak jak u malkul? I czy zaraz za donicą czy jednak dalej w tym uskoku?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:00, 14 lis 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Nie tylko wrzosy ale też doniczki bardzo gustownie dobrane

Ikeowski wyrób ... dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:59, 14 lis 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Przerabianie liści w ten sposób na kompost należy do najszybszych Zapakowane w worki mają ciepło i wilgotnie a dziury jakie im zrobiłaś zapewniają dostęp powietrza Brawo !!! Na ten cud długo nie będziesz musiała czekać

I to jest bardzo dobra wiadomość
Dzięki Przemo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies