Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 22:53, 14 lis 2015

anna_t napisał(a)
80szt trzeba kupic jednego gatunku
http://www.gerbera.com.pl/
zakupy super tylko zimno strasznie było. Krystyna chciała jeszcze połazić ale nie dałyśmy rady taki ziąb. rodki juz wsadzone, jutro zrobie fotki

O kurczę ... ja póki co najwięcej jednego rodzaju to tylko evergolda kupiłam - około 30sztuk i jeszcze około 20 sztuk miscanta Także widzisz szału u mnie nie ma Ale gdybyś planowała molinię i ja a także jankosia i może ktoś jeszcze by dołączył to udałoby się uzbierać z 80sztuk

To jesteś szybka, jak ja, z tym sadzeniem
Krysia to miała szybko do domu zmykać żeby je od razu posadzić a tu się dowiaduję, że na kolejne zakupy miala ochotę

Fajnie, że poznałaś część naszej grupy

A propos pogody to nie nastrajała dzisiaj zbytnio do prac ogrodowych ... zebrałam dziś trochę liści i szybko wróciłam do domu ... zawiozłam córcię na imprę a sama pojechałam do Portu
ren133 22:57, 14 lis 2015

anna_t napisał(a)
ojej ładnie masz, lubię takie kolorki jesienne

Ładnie jest jak kolorowe liście zdobią drzewa ... a teraz już wszystkie gołe Na szczęści są trawy, które cieszą
ren133 22:59, 14 lis 2015

Gardener27 napisał(a)
Przerabianie liści w ten sposób na kompost należy do najszybszych Zapakowane w worki mają ciepło i wilgotnie a dziury jakie im zrobiłaś zapewniają dostęp powietrza Brawo !!! Na ten cud długo nie będziesz musiała czekać

I to jest bardzo dobra wiadomość
Dzięki Przemo
ren133 23:00, 14 lis 2015

Gardener27 napisał(a)
Nie tylko wrzosy ale też doniczki bardzo gustownie dobrane

Ikeowski wyrób ... dziękuję
ren133 23:21, 14 lis 2015

A jeśli już mowa o tej części ogrodu ... to mam prośbę do Was w kwestii tego kawałka między tarasem a wgłębnikiem (przy ścianie):

Czy myślicie, że mogłabym tam posadzić hortensje z obiedką (lub hakone) i jarzmianką, tak jak u malkul? I czy zaraz za donicą czy jednak dalej w tym uskoku?
Margarete 02:57, 15 lis 2015

Ja bym sadziła od razu tuż za donicą....ale będzie kolejny fajny fragment ogrodu.
waldek727 03:04, 15 lis 2015

W uskoku na tle tej elewacji i jako soliter na trawniku widziałbym ewentualnie derenia pagodowego - Cornus controversa.
waldek727 03:49, 15 lis 2015

ren133 napisał(a)

Waldku tylko on nie w każdym miejscu jest taki ... są takie miejsca gdzie rośnie slabiej i nie jest taki soczyście zielony ... dlatego go zasiliłam naturalnie ... niestety nie mam jeszcze kompostu, nad czym ubolewam, bo gdybym tylko miała robiłabym mu "Twoją herbatkę" A może można z takiego kupnego zrobić?

Reniu.
Do przygotowania skoncentrowanych wyciągów z kompostu nie polecam używać kupnego materiału.
Powinien to być kompost wykonany we własnym zakresie, bardzo bogaty w różnorodną substancję organiczną (wszystkie odpady z ogrodu nadające się do kompostowania, odpady z gospodarstwa domowego a ponadto siano, sieczka ze słomy, liście, kora, trociny, wytłoczyny z owoców, mączka rybna, suszona krew zwierząt rzeźnych, obornik, mączka bazaltowa, otręby wielozbożowe, pozostałości po wyciągach z roślin, wodny rosahumus itp)
Wiem, że nie wszystko da się zdobyć, ale im więcej różnorodności, tym lepiej. ANHK powinien zawierać jak najwięcej gatunków, rodzajów i szczepów bakterii tlenowych, niepatogennych grzybów, nicieni, promieniowców które będą wykazywały działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, a także zwalczały larwy owadów i szkodliwych nicieni. ANHK to nic innego jak bogaty kompost w płynie, pozbawiony substancji stałej której nośnikiem jest woda umożliwiająca temu biopreparatowi dostęp do i w obręb roślin.
Kasya 07:36, 15 lis 2015

waldek727 napisał(a)
W uskoku na tle tej elewacji i jako soliter na trawniku widziałbym ewentualnie derenia pagodowego - Cornus controversa.

Piękne drzewo
To wersja dla opanowanych minimalistow

Dla mniej opanowanych: szpaler
waldek727 08:33, 15 lis 2015

Ale Renatka jest bardzo opanowaną kobietą.
Wcale bym się nie zdziwił, jakbym w niedługim czasie ujrzał w Jej ogrodzie niwaki.