O kurczę ... ja póki co najwięcej jednego rodzaju to tylko evergolda kupiłam - około 30sztuk i jeszcze około 20 sztuk miscanta Także widzisz szału u mnie nie ma Ale gdybyś planowała molinię i ja a także jankosia i może ktoś jeszcze by dołączył to udałoby się uzbierać z 80sztuk
To jesteś szybka, jak ja, z tym sadzeniem
Krysia to miała szybko do domu zmykać żeby je od razu posadzić a tu się dowiaduję, że na kolejne zakupy miala ochotę
Fajnie, że poznałaś część naszej grupy
A propos pogody to nie nastrajała dzisiaj zbytnio do prac ogrodowych ... zebrałam dziś trochę liści i szybko wróciłam do domu ... zawiozłam córcię na imprę a sama pojechałam do Portu
A jeśli już mowa o tej części ogrodu ... to mam prośbę do Was w kwestii tego kawałka między tarasem a wgłębnikiem (przy ścianie):
Czy myślicie, że mogłabym tam posadzić hortensje z obiedką (lub hakone) i jarzmianką, tak jak u malkul? I czy zaraz za donicą czy jednak dalej w tym uskoku?
Reniu.
Do przygotowania skoncentrowanych wyciągów z kompostu nie polecam używać kupnego materiału.
Powinien to być kompost wykonany we własnym zakresie, bardzo bogaty w różnorodną substancję organiczną (wszystkie odpady z ogrodu nadające się do kompostowania, odpady z gospodarstwa domowego a ponadto siano, sieczka ze słomy, liście, kora, trociny, wytłoczyny z owoców, mączka rybna, suszona krew zwierząt rzeźnych, obornik, mączka bazaltowa, otręby wielozbożowe, pozostałości po wyciągach z roślin, wodny rosahumus itp)
Wiem, że nie wszystko da się zdobyć, ale im więcej różnorodności, tym lepiej. ANHK powinien zawierać jak najwięcej gatunków, rodzajów i szczepów bakterii tlenowych, niepatogennych grzybów, nicieni, promieniowców które będą wykazywały działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, a także zwalczały larwy owadów i szkodliwych nicieni. ANHK to nic innego jak bogaty kompost w płynie, pozbawiony substancji stałej której nośnikiem jest woda umożliwiająca temu biopreparatowi dostęp do i w obręb roślin.