Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

malkul 19:54, 15 lis 2015

waldek727 napisał(a)
W uskoku na tle tej elewacji i jako soliter na trawniku widziałbym ewentualnie derenia pagodowego - Cornus controversa.

bardzo ładny ma pokrój
ren133 19:56, 15 lis 2015

Krys napisał(a)

???
malkul 20:01, 15 lis 2015

nie bardzo rozumiem gdzie ta rabat ma być
może naszkucuj na tym zdjeciu

i zawsze pamiętaj że ogród musi tworzyc spójna calość więc dobrze by było jakbys opisała co edzie obok i co będzie widac na osiach tej rabaty
ren133 20:34, 15 lis 2015

Krys napisał(a)

w szkółce teraz i tak nic nie mozna kupic tylko na zamówienie,chciałam obejrzec nasadzenia i zobaczyc jak wygladaja teraz rodki

co w porcie ciekawego kupilaś ?

Kupiłam parę drobiazgów typu przybory kuchenne, ramka na zdjęcie, bieżniki (szukałam szarych ale nie było więc zadowoliłam się grafitowymi)... i sansevierę sztuk trzy (i z tego zakupu cieszę się najbardziej)

Jeszcze 2 kocyki i poduchy (ale to już w jysku)
ren133 20:36, 15 lis 2015

anna_t napisał(a)

tylko liście mozna tak przerabiać?czy np chwasty też?bo ja liści jeszcze nie mam..tylko trawe i chwasty

A ja po resztę liści pójdę do lasu ... pół minuty drogi mam
Luki 20:37, 15 lis 2015

Jeżeli chodzi o te roślinki z linku z in vitro to takie rośliny nie nadają się do bezpośredniego wsadzenia do gruntu, nawet czasem mają zalecenia produkcyjne co do podłoża i nawożenia, chociaż na własną rękę bez stosowania się do tych wytycznych też się da tylko na początku trzeba to podpędzić w doniczkach, ale jeżeli ktoś ma bardzo duże potrzeby na jeden gatunek i możliwość załatwienia takich sadzonek to raczej warto
ivo 20:37, 15 lis 2015

bardxo ładne sanseviery
ren133 20:37, 15 lis 2015

jankosia napisał(a)

Ło, ale oni to maleństwa sprzedają. P7 i P9 to maleńkie doniczki nie wyobrażam sobie nawet jakie maleńkie muszą być trzęślice z czegoś takiego. To raczej młodzież do dalszej produkcji niż sadzonki do wysadzenia prosto w ogrodzie.

Czyli nie dla mnie
ren133 20:39, 15 lis 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wydaje mi się , że nie ma znaczenia za bardzo z czego będziesz miała kompostownik, Renia kompostowała liście w podziurkowanych workach i piękną pruchnicę uzyskała, ja od niej zaczerpnęłam inspiracje na kompostownik z palet......łatwo i szybko się go robi Mój jest większy , ale Ona związała ze sobą cztery palety i gotowe. My nasze skręcaliśmy

A palety są po to żeby od dołu był dopływ powietrza?
ren133 20:42, 15 lis 2015

malkul napisał(a)
nie bardzo rozumiem gdzie ta rabat ma być
może naszkucuj na tym zdjeciu

i zawsze pamiętaj że ogród musi tworzyc spójna calość więc dobrze by było jakbys opisała co edzie obok i co będzie widac na osiach tej rabaty

Faktycznie ja wiem gdzie co i jak ... a dla reszty to moze być jednak problem ... pojutrze naszkicuję gdzie są już jakie naszadzenia i będziemy dumać