Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Krys 09:33, 15 lis 2015

waldek727 napisał(a)
Ale Renatka jest bardzo opanowaną kobietą.
Wcale bym się nie zdziwił, jakbym w niedługim czasie ujrzał w Jej ogrodzie niwaki.

Krys 09:37, 15 lis 2015

ren133 napisał(a)

To jesteś szybka, jak ja, z tym sadzeniem
Krysia to miała szybko do domu zmykać żeby je od razu posadzić a tu się dowiaduję, że na kolejne zakupy miala ochotę

Fajnie, że poznałaś część naszej grupy

w szkółce teraz i tak nic nie mozna kupic tylko na zamówienie,chciałam obejrzec nasadzenia i zobaczyc jak wygladaja teraz rodki

co w porcie ciekawego kupilaś ?
anna_t 11:02, 15 lis 2015

Gardener27 napisał(a)
Przerabianie liści w ten sposób na kompost należy do najszybszych Zapakowane w worki mają ciepło i wilgotnie a dziury jakie im zrobiłaś zapewniają dostęp powietrza Brawo !!! Na ten cud długo nie będziesz musiała czekać

tylko liście mozna tak przerabiać?czy np chwasty też?bo ja liści jeszcze nie mam..tylko trawe i chwasty
jankosia 17:51, 15 lis 2015

anna_t napisał(a)
80szt trzeba kupic jednego gatunku
http://www.gerbera.com.pl/
zakupy super tylko zimno strasznie było. Krystyna chciała jeszcze połazić ale nie dałyśmy rady taki ziąb. rodki juz wsadzone, jutro zrobie fotki

Ło, ale oni to maleństwa sprzedają. P7 i P9 to maleńkie doniczki nie wyobrażam sobie nawet jakie maleńkie muszą być trzęślice z czegoś takiego. To raczej młodzież do dalszej produkcji niż sadzonki do wysadzenia prosto w ogrodzie.
ren133 19:36, 15 lis 2015

Margarete napisał(a)
Ja bym sadziła od razu tuż za donicą....ale będzie kolejny fajny fragment ogrodu.

Małgosiu tylko ja się zastanawiam czy aby nie jest tam zbyt wąsko bo donica jest szeroka na 70 cm ... ale może jednak nie? W okolicy donic marzy mi się jeszcze żywoplocik cisowy lub bukszpanowy ... tylko jak go wkomponować? ... może taki niski przed donicą? i jeszcze przy wgłębniku?
Pozdrawiam Cię serdecznie i mam nadzieję, że już lepiej się czujesz?
ren133 19:39, 15 lis 2015

waldek727 napisał(a)
W uskoku na tle tej elewacji i jako soliter na trawniku widziałbym ewentualnie derenia pagodowego - Cornus controversa.

Witaj Muszę sobie wygooglować tego derenia

PS Fajny awatarek
ren133 19:45, 15 lis 2015

waldek727 napisał(a)

Reniu.
Do przygotowania skoncentrowanych wyciągów z kompostu nie polecam używać kupnego materiału.
Powinien to być kompost wykonany we własnym zakresie, bardzo bogaty w różnorodną substancję organiczną (wszystkie odpady z ogrodu nadające się do kompostowania, odpady z gospodarstwa domowego a ponadto siano, sieczka ze słomy, liście, kora, trociny, wytłoczyny z owoców, mączka rybna, suszona krew zwierząt rzeźnych, obornik, mączka bazaltowa, otręby wielozbożowe, pozostałości po wyciągach z roślin, wodny rosahumus itp)
Wiem, że nie wszystko da się zdobyć, ale im więcej różnorodności, tym lepiej. ANHK powinien zawierać jak najwięcej gatunków, rodzajów i szczepów bakterii tlenowych, niepatogennych grzybów, nicieni, promieniowców które będą wykazywały działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, a także zwalczały larwy owadów i szkodliwych nicieni. ANHK to nic innego jak bogaty kompost w płynie, pozbawiony substancji stałej której nośnikiem jest woda umożliwiająca temu biopreparatowi dostęp do i w obręb roślin.

Dziękuję bardzo za te cenne rady Przydadzą się bardzo Mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć czy muszę zakupić w markecie taką specjalną skrzynię kompostową czy jednak podobny efekt osiągnę bez niej?
sylwia_slomc... 19:50, 15 lis 2015

ren133 napisał(a)

Dziękuję bardzo za te cenne rady Przydadzą się bardzo Mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć czy muszę zakupić w markecie taką specjalną skrzynię kompostową czy jednak podobny efekt osiągnę bez niej?

Wydaje mi się , że nie ma znaczenia za bardzo z czego będziesz miała kompostownik, Renia kompostowała liście w podziurkowanych workach i piękną pruchnicę uzyskała, ja od niej zaczerpnęłam inspiracje na kompostownik z palet......łatwo i szybko się go robi Mój jest większy , ale Ona związała ze sobą cztery palety i gotowe. My nasze skręcaliśmy
ren133 19:51, 15 lis 2015

Kasya napisał(a)

Piękne drzewo
To wersja dla opanowanych minimalistow

Dla mniej opanowanych: szpaler

Kasiu
Ja bym powiedziała, że dla kogoś kto ma większy aerał jednak
Ja nie mam szans pomieścić tego derenia u siebie ...
ren133 19:53, 15 lis 2015

waldek727 napisał(a)
Ale Renatka jest bardzo opanowaną kobietą.
Wcale bym się nie zdziwił, jakbym w niedługim czasie ujrzał w Jej ogrodzie niwaki.

Nie przesadzaj