Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tajemniczy Ogród 11:31, 21 sty 2020

Do góry
Aaa i ta trawa musi jednak wcześnie startować. To rabata na wprost mojego okna tarasowego. Całą zimę w nim stoję. Jak nie gapię się przez okno w kuchni
Ha, nawet jej zdjęć mam niewiele. podświadomie jej nie lubię - oto ona. Widoki chyba czerwcowe, bo jeszcze ładnie wygląda ta SS, od lipca jest już popalona, zimą też wygląda bez szału, nawet Ice Dance by chyba sobie tam lepiej poradził.
Pewnie fotka robiona późnym popołudniem, bo cały dzień tam jest lampa, a teraz bez czeremchy tym bardziej.

Edit. Z sierpnia też znalazłam. I tak patrzę, może ja marudzę Może jeszcze dać szansę tej SS w obliczu robót, które mnie czekają? Może jeszcze odpuszczę w tym roku, obrzucę ją kompostem, nawet będę miała gest - rzucę jej obornika Co Wy o tym myślicie? Już i tak dorzuciłam tam jesienią trzy gaury, jakąś sosnową kuleczkę.

Podmiejski ogródek 10:53, 21 sty 2020

Do góry
chyba wiem z czym ty masz problem, przynajmniej ja tak mam w odbiorze to zdjecie:

tu dla mnie brak jest ściany tła (u mnie bylo podobnie dlatego na razie mam wikline poki nie urosna krzaki) u Ciebie jest troche zielonosci a za plotem kolejne elementy sasiedzkie, co tworzy niezły misz masz dla oka. Gdyby po całości był ten ceglany murek nie mialabys tego problemu, że za duzo, chaotycznie i cos sie gryzie. Byc moze nie dojdziesz do ładu z problematyczna rabata nim nie uporzadkujesz tego. Spróbuj zrobic jakas wizualke z zamknieciem tej przestrzeni z sasiadami. Moze problem sie rozwiaze a ty pojdziesz dalej.
Podmiejski ogródek 10:34, 21 sty 2020

Do góry
TAR napisał(a)

Przed żaluzjami mozesz przecież posadzic kulki, stożki, pendule zimozielone z dodatkiem innych roslin a przeziernosc drewna / metalu nie bedzie przytłaczała i nada lekkosci, do tego bedzie elementem ozdobnym. Nie musza to byc wysokie ścianki.

Tarciu, jak na razie to nie jestem przekonana, czy ta przesłona (z czegokolwiek by nie była) w ogóle się tutaj sprawdzi. Chodzi mi o funkcjonalność i widok z tych perspektyw:

A jeszcze bardziej ostrożnie podchodzę do wprowadzania do ogrodu kolejnych materiałów/faktur. W tej chwili i tak mam już dużo różnych materiałów (pomieszane stare z nowym). Planuję wprowadzenie kolejnych: mają być ściany z drewna malowanego na szaro w okolicach kominka i naprzeciwko tarasu. na pewno kiedyś powstanie w końcu ta przesłona, którą planuję naprzeciwko drzwi tarasowych

to są rzeczy najistotniejsze w ogrodzie, które powinny zostać zrobione w pierwszej kolejności, a reszta powinna być do nich dopasowana. ironia losu polega na tym, że na razie nie za bardzo mamy możliwość, żeby się za to zabrać. zrobienie takiej małej rabatki jak najbardziej leży w moich możliwościach ale nie chcę robić czegoś, czego będę być może za parę lat żałowała.
Choroby i szkodniki lip, lipa - Tilia 10:12, 21 sty 2020

Do góry
rafal_cymann napisał(a)

Z góry podziekuje wszystkim którzy pomogą. Przeszukalem cały internet i dowiedzialem sie tylko, że to może byc grzyb, lecz nie wiem jak zwalczac. I od razu druga prośba- poleccie mi książkę która jak encyklopedia będzie kompendium wiedzy o szkodnikach i chorobach, przecież musi taka istnieć.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 10:10, 21 sty 2020

Do góry
Helen, Asiu, Lucy dokładam starań, żeby szybko stanąć na nogi.
Aura mi sprzyja. Mam nadzieje, że mróz zredukuje pałętające się wirusy.

Zrobione przy okazji dosypywania karmy do karmników.

Kilka lat temu wydawało mi się, że odległość domu od płotu jest dosyć dużo. Teraz, kiedy rośliny podrosły (i rosną dalej), z każdym rokiem ta odległość się zmniejsza.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:07, 21 sty 2020

Do góry
DreamGarden napisał(a)
Witam

Czy wie ktoś na co cierpią moje 3 rododendrony?

1. pierwszemu brązowieją liście nie wszystkie jeszcze ale od góry większość - zastanawiam się czy to juz koniec i fytoftoroza
czy tylko zimowe przemarznięcia? i co dalej z nimi zrobic?

2. drugiemu wyraźnie żółkną liście za wyjątkiem nerwów liścia które pozostają nadal zielone

3. a trzeci cały jest jasno zielony zamiast ciemno zielony

w przypadku 2 i 3 wydaje mi się że to może brak jakichś składników odżywczych ale jakich i jak je nawozić, czy nawóz dla rododendronów będzie odpowiedni i kiedy go zastosować?

czy warto rododendrony zaszczepić mikoryzą?

może ktoś wie?

Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 10:03, 21 sty 2020

Do góry
marcinek03 napisał(a)
Witam. Pojawiła mi się taka pleśniawka na liściach trzmieliny. Może ktoś wie co to? Czy to jakaś choroba grzybowa, czy co innego?

Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 10:01, 21 sty 2020

Do góry
DanielK napisał(a)
Witam,

Pozwoliłem sobie napisać licząc na Waszą wiedzę i doświadczenie.
Mam problem w ogrodzie z jodłami (turecka, kalifornijska) i sosnami (wydmowa, himalajska, czarna)
Znaczna część młodych sadzonek ma brązowe/żółte igły. Część uschła całkowicie, część ma tylko pojedyncze igły w gorszym stanie, a co ciekawe z części całkowicie uschniętych sadzonek wyrosły nagle nowe ładne igły, dosłownie kilka igieł, tak jakby nagle po deszczach drzewko ożyło. W wielu korzeniach uschniętych sosen roiło się od jaj i mrówek.

Początkowo obstawiałem problemy grzybicze i planowałem najpierw opryskać amistarem, a za dwa tygodnie Topsinem, W późniejszym okresie planowałem jeszcze opryski przeciw szkodnikom. Teraz jednak jak się nad tym zastanawiam, to już sam nie wiem w którym kierunku pójść i czym pryskać. Czy możecie wyrazić swoje opinie na ten problem?

Z góry dziękuję za zainteresowanie
Podmiejski ogródek 09:57, 21 sty 2020

Do góry
makadamia napisał(a)

Masz może takie wrażenie, że, zobacz, ta rabatka ze świerkiem jest jedna jedyna wyeksponowana, pozostałe rabaty trzymają się boków - zewnętrznych płotów, przejść, tarasów.
A ona sama "sterczy" w trawniku.
Choroby i szkodniki gruszy, grusza - Pyrus 09:50, 21 sty 2020

Do góry
frog napisał(a)
w wakacje miałam problem ze skręcajacymi się liśćmi - o czym już wspominałam na tym forum.
po spryskaniu drzewka w miare się to unormowalo ale nie do końca.
ale nie o tym chciałam pisac.
otóż obecnie na liściach wyskoczyło coś podobnego do tych "ananaskow" co występują na choinkach czasami.
czy to moze być to samo?
zalączam zdjęcie.
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 09:37, 21 sty 2020

Do góry
stefan_jotek napisał(a)
witam, mam problem z cisem. Ostatnio bardzo zmienił kolor, w sezonie był bardzy żywy zielony teraz jest jak na zdjeciach wyblakłby, brązowawy, rudy. Sprawdzałem nie ma miseczników. jedyne co rzuciło mi sie w oczy to czarne małe kropki na igłach, jednak nie da sie ich zdrapać i nie wiem czy to wina tych kropek. Co moze być przyczyną takiego zmarnienia cisa? Co z tym teraz zrobic kiedy idzie zima jest mokro pada itd. Proszę o pilną pomoc.

To może nie być nic groźnego, po prostu zmienia kolor w związku ze spadkiem temp. przed zimą. Może mieć za mokro.
Choroby i szkodniki brzoskwini, moreli, morela 09:34, 21 sty 2020

Do góry
drussek napisał(a)
Bardzo prosiłbym bardziej doświadczonych ogrodników o poradę co może się dziać z morelami.
Opiszę wszystko co wiem, może pomoże w postawieniu właściwej diagnozie.
Z tego co zauważyłem problem występuje w mniejszym lub większym stopniu w całym RODO który ma kilkaset działek. Dotyka to tylko moreli, nie zauważyłem niczego na wiśniach czy śliwkach. W zeszłym roku nie widziałem na morelach niczego niepokojącego, a teraz wielka plaga.
Drzewa aktualnie mają już małe morelki maks 1 - 1,5cm średnicy i dużo nowych liści, niestety całe gałązki zaczęły zasychać. Morela u sąsiada praktycznie cała zaschła, na reszcie jest to zazwyczaj ok 20% liści.
Szkodników nie widać. Na pniach i korze też niczego niepokojącego nie widać. Na zaschniętych gałązkach jest trochę zaschniętej żywicy, ale to w tej ilości wydaje się normalne bo mieliśmy niedawno 2 burze ze sporym wiatrem, czy to możliwe że tylko widać uszkodzenia na morelach?
Co to może być? Będę wdzięczny za rady.

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 09:25, 21 sty 2020

Do góry
rafipl napisał(a)
Witam forumowiczów i proszę o radę. Posiadam około 70 sztuk tuji szmaragd (6-7 lat), ostatnio zauważyłem że jest dosyć sporo brązowych końcówek pędów. Znajomy stwierdził, że to przędziorek i 4 dni temu temu zrobiony został oprysk Ortusem wraz z Magiczna Siła Przeciw brązowieniu Iglaków. Dzisiaj sam się przyjrzałem dokładniej tematowi i okazuje się, że na tujach przebywają licinki, a uschnięte końcówki po przełamaniu mają wydrążone tunele w pędach. Jak zabrać się za zwalczanie i odbudowę tuj?
Czy można czymś to jeszcze popryskać zważywszy że dopiero co był robiony oprysk na przędziorka?

To raczej licinek.

Gdy jest około 12 stopni - Promanal, gdy się ociepli do ok. 15°C najlepiej zastosować np. Sumithion 500 EC.
Choroby i szkodniki lip, lipa - Tilia 09:22, 21 sty 2020

Do góry
damakaro napisał(a)
Witam Was wszystkich,

Potrzebuje pomocy, jeśli chodzi o moją niedawno posadzona lipe. Tilia "Winter )range"- usychajace liscie po posadzeniuSadzona z donicy jakieś 3 tyg temu. Kupiona w sklepie ogrodniczym. Pojawiają się liczne suche listki. Boję się czy nie obumiera A może zaatakował ja jakiś szkodnik. Proszę o poradę. Co mogłabym zrobić aby ja odratowac? Jest mocno podlewana.

Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 09:14, 21 sty 2020

Do góry
ania1989 napisał(a)
Dzień dobry. Wyszłam dziś po deszczu do ogrodu i prawie dostałam zawału. Moje jałowce są pokryte pomarańczowymi naroślami, których nigdy wcześniej nie widziałam. Szukając po obrazkach w internecie, znalazłam podobne jako rdzę jałowcowo gruszową, ale nie znam się na tym, więc wstawiam obrazek, może ktoś z Państwa pomoże. Jeśli to faktycznie ta rdza, to jak mam ratować jałowce? Mam ich kilka, a to paskudztwo pokazało się też w mniejszej ilości na pozostałych z tego samego gatunku. Z porad czytałam głównie, żeby spalić jałowce, ale chyba mi serce pęknie. Dodam tylko, że nie mam gruszy, u sąsiadów też nie widzę, chyba że gdzieś w głębi. Czy to może zaatakować też inne iglaki? Bardzo proszę o pomoc
Choroby i szkodniki jabłoni, jabłoń - Malus 09:09, 21 sty 2020

Do góry
pilania napisał(a)
Córcia prosiła mnie o zidentyfikowanie tego coś co jest na jabłonce i jak to zwalczyć proszę o pomoc
Choroby i szkodniki jałowców, jałowiec - Juniperus 09:06, 21 sty 2020

Do góry
moreno napisał(a)
W ostatnich 2-ch latch brunatnieją mi jałowce i przysychaja.
.

Podłoże - to piasek z marną glebą na pół sztycha szpadla.

Wokół 2-ch najbardziej biednych roslin odkopałem na 4 sztychy piasek i wrzuciłem torfu z podłożem dla iglaków. Ale obawiam się , czy to pomoze i stąd chciałem Waszych rad. Czy to brak wody, czy brak składników odżywczych, czy też choroba. Co roku (z raz) podsypywałem pod rośliny ze 2 garście nawozu do iglaków. Pomóżcie!
Choroby i szkodniki modrzewia, modrzew - Larix 09:04, 21 sty 2020

Do góry
stas090565 napisał(a)
Witam , prosze o porade co moze byc przyczyna wydaje mi sie obsychania igiel modrzewia . za kazda podpowiedz.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies