Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:46, 31 mar 2020

Do góry
Kojak napisał(a)
Piękne widoki siedzę I podziwiam. Gratuluję I po cichu zazdroszczę.

Dziękuje. Ja jakoś nie mogę usiedzieć na wiosnę. ADHD mam.

I te moje kochane pyski też. Nie przypadły im do gustu zabezpieczone przed przymrozkami roślinki. Jakie pracusie - błyskawicznie pościągały zabezpieczenia

Pod bosymi stopami 09:41, 31 mar 2020

Do góry
Tak więc pogoda w ogrodzie działać nie pozwoli dziś : mamy pierwszy śnieg tej zimy i to nawet trochę go spadło

Mogłybyśmy wrócić do propozycji Asi? Co sądzicie o grabach i brzozach w takim układzie?

Amanogawa jest śłiczna, zgadzam się i sama ją zaproponowałam ale nie jestem przekonana że pasuje.

makadamia napisał(a)

Może w takim razie coś takiego:
zostawić te graby tak jak chciałaś, a przed nimi dopiero ze trzy brzozy rozrzucone tak samo jak tamte poprzednie?

Może te graby trochę by wyhamowały wiatry i osłoniły brzozy?

I jeszcze jedno pytanie mam : dzieci chcą przy swoim placu zabaw kocimiętkę. MInirabatka wielkości 1,5x 3m. Co jest niezawodnym towarzyszem dla kocimiętki? Podoba mi się połączenie z przywrotnikiem, może być? Wyczytałam że koty interesują się tylko jedną odmianą kocimiętki a dzieci chcą to dla kota właśnie. Jak posadzę tą co pachnie to kot mi ją stratuje?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:29, 31 mar 2020

Do góry
agata19762 napisał(a)
Długa cisza na forum, a tu nagle taka petarda, ogród wypucowany, odżywiony i przygotowany na wiosnę
wianek superowy, mech także uwielbiam, u siebie zrobiłam jajka z mchu.

U mnie pada śnieg
pozdrawiam

Teraz za chałupę się zabrałam. Piwnica jeszcze czeka. Ja z mchu coś jeszcze robię. Jajka super pomysł. W sumie z mchu wiele można zrobić.

Wczoraj zabrałam się za coś co powiedzmy miało być " marchewką na kijku " dla pewnego "upartego osiołka" Ale okazało się, że nic z tego nie będzie. Życie płata nam różne niespodzianki, więc trzeba marchewkę zamienić na "jajko niespodziankę" Ale mam nadzieje, że doczekam efektu, który "marchewka na kijku " miała zainicjować

Ogród na glinie 09:27, 31 mar 2020

Do góry
Jeszcze śliwy

I inne zbliżenia
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 09:15, 31 mar 2020

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Sciana zielona w orientalnej ramie robi ogromne wrażenie Niemniej urocze są wszystkie niebieskości.
Porządki wiosenne (nie wiem jak to zrobiłaś?) też pokazują pracowitość i zamiłowanie do porządku i harmoni właścicielki ogrodu.
Ogród wypucowany i to jak !!
Serdeczności

U mnie wiosna na niebiesko
Sprawy zawodowo mocno ograniczone, dzieci same zdalne nauczanie ogarniają, ale mój zegar biologiczny wciąż działa, więc o 7 już mnie w ogrodzie można zobaczyć. Pogoda też dopisywała. W obecnej sytuacji ogród lub choć skrawek ziemi bezcenny. Jeszcze nigdy nie była tak wyrobiona i nawet okna mam przed świętami umyte co u mnie nie miało miejsca nigdy. Fakt, że pracowita jestem jak pszczółka, zamiłowanie do harmonii też posiadam i sprawia mi przyjemność porządkowanie, segregowanie rzeczy, ale bałagan również toleruje. Potrafię przymknąć na wiele rzeczy oko, np. brudna kula
Przerabianie ogródka pod swój gust 09:14, 31 mar 2020

Do góry
Ojej, dziekuje wam.Az sie zaczerwienilam. Eddi pewnie tez No ja tez jestem w tym futrzaku strasznie zakochana, szczegolnie jak przychodzi do mnie, kladzie mi pysk na kolanach i patrzy mi sie w oczy

Zrobilam wczoraj ciasto drozdzowe z truskawkami, lukrem i kruszonka. Ciasto tak wyroslo, ze musialam podzielic na dwie blachy. Wiec dlatego teraz jest nizsze Dzieciaki jak sie dorwaly to chwila i nie bylo

Ogród bez reguł 09:13, 31 mar 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Kochani moi, dzięki za podanie łapy i ciągnięcie za włosy

Nie wiem, czy mi lepiej, ale już marudzić nie będę , aż do następnego razu...

Śniegu u mnie nie było. Był / jest deszcz, wiatr, lodowate zimno. Dziś nad ranem -5C. Magnolka miała przeprowadzkę do domu, pewnie z tego powodu szybciej rozkwitnie...
Zrobiłam dziś rozsadę części pomidorów. Części - bo skończyła się ziemia
Na razie wygląda to tak

Jestem pełna podziwu widać, że to lubisz.
Ja jakoś nie bardzo, szybciej mi bezpośrednio w gruncie się udaje, chyba mam za mało słoneczne parapety.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:53, 31 mar 2020

Do góry
Milka napisał(a)

buksy do cięcia

Te są zdecydowanie ładniejsze i bardziej optymistyczne
Pozdrawiam Irenko
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:52, 31 mar 2020

Do góry
Milka napisał(a)
a rano tak i sypie wciąż
przynajmniej rośliny chroni
przez okno foty

Ładnie.Ale oby takie zimowe były tej wiosny ostanie.
U mnie wczorajszy śnieżek znikł.
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:50, 31 mar 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Z tych żonkili co kupiłam też słabo mi kwitną, a kupowałam takie ładne. Te moje żółte to takie starodawne, jeszcze od mojej babci. One cebulki mają małe, a kwiaty ładne duże. Część muszę sobie przesadzić bo one kiedyś miały znacznie więcej kwiatów. Jak mi tylko sił wystarczy to wezmę się za nie latem.

cudnie , kolorowo i dużo.
U mnie gdzieś się podziały te narcyzki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:50, 31 mar 2020

Do góry
Śnieg!!!! Pierwszy i pewnie ostatni raz w tym sezonie. Nie wierzę własnym oczom Zaraz się stopi, szkoda, bo jest piękny.

Ogród na glinie 08:44, 31 mar 2020

Do góry
Śliwa wiśniowa dziś

Pszczelarnia 08:39, 31 mar 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ewo, jak sprawuje się ten kompostownik z siatki? Będę likwidować tymczasowy, planowałam tradycyjny, z desek, ale może to lepszy pomysł?
Czy wygodnie jest wybierać z niego kompost, siatka się nie zniekształca? Czy zwykła siatka ogrodzeniowa dałaby radę? Zostanie mi kawałek po zrobieniu bocznego ogrodzenia.
Ogród na glinie 08:38, 31 mar 2020

Do góry
Wczorajsze tuje

I sobotnie bratki. Trzeba czekać aż się zagęszczą.
Ogród na glinie 08:25, 31 mar 2020

Do góry
Pierwszy śnieg w tym roku. Idziemy się zaraz wytarzać.
Trudno uwierzyć że ja już tyle dni w ogrodzie przepracowałam.
Sałatka pokrzywowa 08:19, 31 mar 2020

Do góry
Mgduska napisał(a)
Zachód słońca był piękny, ale strasznie zimno!

Moje chłopaki skończyły stół, zostało jeszcze zabezpieczenie powierzchni, ale podoba mi się surowa sosna

Fajne te wszystkie 3 rzeczy na zdjęciu, błękit zachwycający
Ania -Spełnione marzenie 07:47, 31 mar 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
Sylwuś

dla Ciebie zdjęcie poglądowe

tak wygląda rabatka w samo południe

No, no dzieje się u ciebie Aniu.
Nowe nasadzenia.
Ja na razie stop z pracami. Za zimno.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:40, 31 mar 2020

Do góry
a rano tak i sypie wciąż
przynajmniej rośliny chroni
przez okno foty

Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:26, 31 mar 2020

Do góry
Lukaszamatorogrodnik napisał(a)
Witam forumowiczów!
Mam problem. W zeszłym roku założony był trawnik. Trawa dsv 220 lub 230. "Trawnik" wygląda ogólnie tragicznie.
Trawa w paru miejscach, których jest mało wygląda dobrze ale są chwasty. Miejscami jej brakuje. W większości jest bardzo krótka tak jakby nie zdążyła wyrosnąć.
Teraz b moje pytanie.
Co z tym zrobić. Czy mogę zrobić wertykulację dosiać trawę i nawozić a chwasty spryskać środkiem na dwuliścienne. Czy wystarczy wygrabić pousuwać ręcznie chwasty nawozic i dosiać trawę?
Jak to ruszyć bo nie mam zielonego pojęcia.
Proszę o pomoc.

Tu przy chodniku było więcej wody - trawa jest zieleńsza, albo było więcej cienia i jej tak nie wypaliło, jak jest dalej.

Skosić nisko, wygrabić, posypać kompostem lub ziemią, wgrabić ziemię i posypać nasionami albo mieszać ziemię z nasionami, sypać i grabić. Sposób dowolny.

Potem nawieźć nawozem do trawników i podlewać obficie, ale patrzeć czy woda gdzieś spływa., Tak lać żeby wsiąkała, nie spływała, bo wraz z wodą spłynie nawóz w niższe miejsca. Nie wiem, bo poziomów na zdjęciu to nie sposób jest odkryć.
Tam gdzie puste miejsca dbać szczególnie i dolewać po posypaniu ziemią i nasionami.
Jak zadbasz - będzie ładnie.

Chwasty na razie ręcznie się pozbyć, żeby nie szpeciły trawnika, zajmij się na razie naprawą stanu trawnika.
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:08, 31 mar 2020

Do góry

pęcherznice w donicy

kaliny sztywnolistne
cały rok zielone
kwiecia pełno, pszczoły je uwielbiają

zapomniałam, ze i tu cisowy żywopłot, też do cięcia, długaśny, nożyczkami tnę póki młody
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies