witaj Agnieszko .wpadłam przywitać krajankę i już wyrażam ochy nad serbami . piękne . z tych drzew które ci podrzuciła Magnolia do propozycji polecam ci
--- świdośliwę amalachier. jak się pobawisz w obcinanie to można fajne drzewka uformować . ja mam i w słońcu rośnie bosko.
----dereń jadalny ma piękny kolor, ale rośnie nieforemnie i raczej jako duży krzew
----a perukowiec to też wielki krzew , ale za to piękny , też do formowania
-----Klon Brilliantissimum. ma wielką koronę , chyba za duży na te rabatę
jednak z tych propozycji ja doradzam świdosliwę. pięknie sie odznaczy na tle serbów i muru
Przy bukach, które będą żywopłotem? Ja to widzę malarsko tak: bukowy żywopłot jest taką trochę plątaniną gałęzi z liśćmi utrzymującymi się dość długo na drzewkach (bo są to drzewka przecież). I jako drzewo do tego magnolia - za wiele bo jest szeroka. Jakieś inne drzewo, kolumnowe wysokie nie wprowadzające dynamiki.
Mamy serby jako tło jednolite, bukowy czerwony żywopłot jako forma cięta a koło nich w kole jakieś drzewo - dobrze rozumuję?
Odnosimy się do tego, tak?
Ewuś, Pszczółko to ten buraczek bordo byłby dobry przy serbach, jeśli zostaną na tło? czy lepszy byłby obelisk?
a przy bukach co na środek?.... klonik pensylwański?... .. czy coś krzaczastego bardziej?.. - magnolia?
Się wtrancam...mogem?
Zostaw tuje, widziałaś moje, jakie wielgachne. Dosadź świerków kilka, żeby nie było takiej płaskiej ściany...będziesz miała koroneczki czy falbaneczki. Albo dodaj drugi niski ekranik po obwodzie koła z tui (lub cisów) po obwodzie koła. Miałabyś wysokie tuje i niższy "płotek' okalający Madżenkowe kółko. Widziałam taki potrójny żywopłotek z cisów pod Magnolia Park we Wrocku. Marzenka bedzie wiedziała. piknie to wygląda. Proste a jaki efekt! W środek coś kwitnącego chcesz? To se daj! Będzie ładnie! A ten rohan też dobrze będzie wyglądał. Ma być ascetycznie pod drzewem czy szał ciał?
Ku przypomnienu.. bo nadal nic nie wybrane... Świerki czy bordowe za kółko?
A dotyczyło to tej części:
Oprócz walorów estetycznych cuuudnie byłoby gdyby i walory praktyczne zostały uwzglęnione. Górą biegnie skarpa, a po skarpie biegaja ludzie, psy, zwierzęta Czuję ogromną potrzebę intymności. Tujki urosną za lat naście, z boku rosną pęcherznice, ale chyba je przerobię na graby...
No i tak sobie pomyślałam, że gdyby świerki usadowić za obrysem koła - od momentu łączenia z rabatami, to moze by co nieco przysłoniły... ale czy to ma sens?..
z jednej strony dadzą ladny obrys koła i przysłonią nieco boki,
z drugiej strony zasłonią tuje, które same w sobie dają ładne tło dla innych roślin,.
No i jeszcze pytanie: ta rabata po lewej jest w miarę szeroka - na piętrowe nasadzenia może się nada Chciałabym tam posadzić 3 duże azalie wys, ok. 1-1,2.." Mam je teraz na bocznej, wąskiej rabacie - skutecznie uniemożliwią mi docinanie żywopłotu... muszę je przesadzić. Czy nadadzą się na tą rabatę?.. a za nimi szczepione Umbra?.. a przed nimi coś niższego... mogłoby być? czy za dużo tego?
Poradźcie proszę....
Edytuję, bo zbieram to co kto radził w środek
Noemi i Ircia Dereń cousa - pięknie kwitnie, pięknie się przebarwia jesienią,,,
Aga z Grabii Migdałek trójklapowy -Exochorda "Serratifolia"Malus "Ola"Magnolia gwiaździsta Paulownia
jest taki chaotyczny narazie, bo nie ma jeszcze 'pleców' z cisa rozrośniętych, a przed nimi rozrosły sie już trawy. A one potrzebują mocnego tła.
Ja bym te po lewej przy schodach tez sadziła.
Magnolio, cały odcinek między donicą o siatką ma 240 cm, słupek jest w odległości 95 cm od donicy, więc prawie na środku efekt przesunięcia byłby chyba słabo widoczny. Chyba zrobię tak: kupię dwie i zacznę przymierzać oby tylko nie padało
co do braku symetrii, to ciągle muszę się przełamywać żeby jej nie było i przez jej brak mam wrażenie, że mój ogródek trochę chaotyczny.
ps. ta wisienkę po lewej stronie na dole, przy schodach też zostawić??
Trochę na mróz i na mocne słońce. Jak masz tam 'patelnię' to je odpuśc. Ale wg. mnie są cudne i warto by z nimi próbować, szczególnie że masz blisko mur, jak świerki podskoczą tez osłonią, no i jesteś na południu.
Pokrój, wielkość świetna.
Klon Brilliantissimum - może być. Jakis polny tez- np Nanum w formie piennej
Z wiśni- Umbraculifera.
Albo magnolia soulangeana
Jeszcze Swidosliwa- amelachier , tylko trzeba prowadzić na drzewko, wycinać nadmiar pędów od korzeni
I dereń jadalny- efektowny na przedwiośniu bardzo.
Bez czarny 'Laciniata'
Perukowiec, np 'Purpureus'- peruki są purpurowe, liście zielone
przepraszam pisałam skrótami. Oczywiscie, w sumie powinno być ich trzy- dwie jak na rysunku -po lewej stronie, w lewym rogu. Zastanawiałam się tylko nad tym że dwie na końcu, za skrzynia by mi sie podobały, ale bałam się że będzie ciut ciężkawo
A o sadzeniu na słupku tez pomyślałam, ale do końca nie wiem gdzie ten słupek jest , czy nie jest pośrodku tej przestrzeni między donicą a rogiem.
U Ciebie nie ma symetrii i dobrze. I tego warto się trzymać.
Jeśli jednak masz dużą ochotę posadzić tam za donicą dwie wisienki i przycinać z czasem , to też nie będzie źle.
Mam straszna ochotę coś jeszcze zrobic przed zimą....
Pod topór wzięłam kawałek rabaty z brzózkami i dereniami.
Pościągałam już część darni.
Ale zupełnie mnie wena opuściła co do wyboru konkretnych gatunków....
Na poczatek - linie - czy sadzić tak jak zaplanowałam? takimi łukami?
Po drugie - wybór roslin - najmniej jestem pewna irgi 'Major' ( to te czerwone kropki na zielonym, pod nr 5)....
Tak w ogóle ten projekt rózni się trochę od rzeczywistych nasadzeń - tu głównie chodziło mi o pokazanie linii planowanych nasadzen - robić tak?
Na tym rysunku też pod nr 4 mam hosty - rzeczywiście już tam rosną, ale zachodzą do samego brzegu ( tam , gdzie kółeczka z nr 3)
Jeszcze co mnie zastanawia - Magnolia napisala kiedys, że ta część jest utrzymana w kolorach białych - trzymać się tego? Kuszące.... Ale nie potrafię dobrać roślin...
Magnolio, wielki buziak ode mnie i dziękuję ślicznie za wizytę oraz miły komentarz
Wpadnę i ja do Ciebie pooglądać, jak założysz swój wątek
Pozdrawiam serdecznie