Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Mój kawałek raju 11:46, 25 lip 2012

Do góry
Witam, na zamek nie wchodziliśmy, widziałaś co się działo jak obudziliśmy Karolka u Ciebie, Malbork mógłby tego nie znieść
Te hortensje z tyłu tez piękne.
Evchen, potwierdzam, że Ania zna wszystkie nazwy swoich kwiatów, bez etykietek

Wgrywam i u Ciebie, bo wszak to Twoje kwiatki (magnolia, hortensja i jarzmianka)

Moje zmagania ogrodowe 11:45, 25 lip 2012

Do góry
Witam!
Sebek, muszę przekazać to mojemu M, w ogródku wykopuje zawsze dołek i wiaderkiem Kini zbieram gromadzącą się tam wodę, a Twój sosób wydaje się dużo łatwiejszy
Wyjaśniło się dlaczego aparat padł u Ani Monteverde, dorwała go wcześniej Kinia, robiła sobie zdjecia i prawdopodobnie nie wyłączyła go, a ja nie sprawdziłam, także tylko 4 zdj od Ani
Magnolia

Przepiękna horti

Jarzmianka
W Gąszczu u Tess 08:55, 25 lip 2012

Do góry
Teresko, citronelki cudnie tam wyglądają! Uwielbiam ten kolor, tylko że nigdzie go znaleźć nie mogę... wszędzie są borodowe.
Magnolia faktycznie spora... jeśli nie widać kwiatów, to chyba marny z niej pożytek?... bo przecież o kwiaty tu najbardziej chodzi... Jeśli chciałabyś ją zatrzymać, to może poszukać jakiegoś cieniolubnego pnącza i puścić po pniu a pod nią posadzić jakieś jasne trawy lub hosty?
Co do rh nie wypowiem się, bo nie mam pojęcia czy się nadają, chyba, że Ci chodzi o wzgląd estetetyczny? To moja odpowiedź brzmiałaby TAK
Mój kawałek raju 01:07, 25 lip 2012

Do góry
New Dawn
moje krwawniki weigela variegata też jeszcze kwitnie magnolia Ann powtórne kwitnienie no i pełna malwa, różowej w tym roku nie ma
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:29, 24 lip 2012

Do góry
wygląda świetnie, może nawet tak jest lepiej.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:17, 24 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
kawał dobrej roboty! Kawał!
Ale efekt będzie super

Efekt już widać, a jak kamyki będą na miejscu, to będzie ślicznie.
W Gąszczu u Tess 23:13, 24 lip 2012

Do góry
tak to wygląda:

wejście do ogródka (przechodzimy wzdłuż domu).
przed.

Ciemność widzę, ciemność! Nic nie widać. zasłania magnolia, ale głównie tuja, rosnąca przed nią.

Po:

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:12, 24 lip 2012

Do góry
kawał dobrej roboty! Kawał!
Ale efekt będzie super
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:04, 24 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
a nie pukają się w czoło, na grzyba Ci taki morderczy wysiłek? Ani z tego pieniedzy, ani jedzenia czy rozrywki....
Trzymam kciuki. Nie przeciąż się bo zamiast się tym cieszyć wpadniesz w 'czarną dziurę' z braku sił.

Czasem dogryzają, np. M mówi,że jak się nie będzie podobać to w przyszłym roku przecież można znowu zmienić.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:58, 24 lip 2012

Do góry
a nie pukają się w czoło, na grzyba Ci taki morderczy wysiłek? Ani z tego pieniedzy, ani jedzenia czy rozrywki....
Trzymam kciuki. Nie przeciąż się bo zamiast się tym cieszyć wpadniesz w 'czarną dziurę' z braku sił.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:54, 24 lip 2012

Do góry
zurawki do obsidiana jakies pasujące- herbaciane, miętowo-zielone, czy bordowe
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:52, 24 lip 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Hej Magnolia, ja dopiero teraz jestem.

Przerysowałam trochę rysunek.

1 - czy linie poprowadzić tak jak poprzednio (czerwone linie), czy tak jak tu na niebiesko?

2 - narysowałam 3 serby 'nana' - mam nadzieje że je tu dostane
No i spróbuję zdobyc tę runiankę ale wyjdzie jej ogrom jesli podsadze serby i całą tę częśc za żywopłocikiem z bukszpanu. a może tylko tak mi się teraz wydaje, może jak posadzę serby to zmniejszy się ta przestrzeń...?

3 - obsidian po nr 1) czy 3)? a w środek evergold? może tak być?
jaki wtedy kolor drugiej zurawki? taki jaki mi się spodoba czy iśc tez w bordo?

4 - no własnie, co z kulami i stożkami z bukszpanu (mam i tego i tego 3 sztuki)? czy porozrzucać je na tych pasach? mogę dokupic jakby było za mało.

nie zrobiłam zdjęcia ale posadziłam już everbloom. Oprócz jednej bo bardzo blisko rośnie stożek bukszpanowy i jak już znajdę mu docelowe miejsce to wtedy dosadzę hortensję.

Ładnie to narysowałaś., ale tamte linie żurawek lepsze.
Hakonechloę docelowo tez nie za gęsto, żeby była 'kępowa', więc docelowo hako zajmie dużo miejsca. Tylko na to trzeba czasu. Ale wg mnie lepiej posadzić co ma rosnąc i poczekać na efekt, niż kombinowac zamienniki żeby było taniej, a dużo w ilości- lepiej zostac przy hakone i runiance ( runianka szybko pojdzie jak się jej spodoba)
Obsidian gdzie- to zależy jaka dobierzesz żurawkę drugą- jak wyższą, np Souftern comfort to obsidian z przodu, jak równą czy niższą to raczej O. z tyłu
Ja bym kule czy stożki dała, ale w hekonechl i runiankę, tu w pasy już nie. Ale tylko stożki albo tylko kule.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:46, 24 lip 2012

Do góry
Witam serdecznie,
moja magnolia wygląda podobnie, tylko ma więcej czerwonych liści. Boję się, że to jakieś choróbsko. Jutro wkleję zdjęcia.
Pozdrawiam,
Iza
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:40, 24 lip 2012

Do góry
butterfly napisał(a)

tutaj nie znam kontekstu, ale sąsiedztwo perukowca i róż wydaje się bardzo odpowiednie. Kształt róż to ten zaznaczony wycięciem w trawniku język? Ładny.
A miedzy lawenda a świerkami co ma być?
Nie zostawiaj na zimę lawend w doniczkach- grozi im przemarzniecie, przesuszenie, przelanie. Lepiej wsadzić i przesadzić wiosną w razie czego- nic m nie będzie. Wsadzając może do ziemi domieszać popiołu drzewnego z kominka czy ogniska ( tylko nie za dużo, po 1-2 garstki i wymieszać)

kształat róz to właśnie ten język - rośnie tu 3 'Heritage', trzecia wychodzi juz poza język, podsadzone są ostrózkami.
Pomiedzu lawendą a swierkami rosną 3 'A Shropshire Lady', i dalej ten perukowiec

Dobrze, w takim razie posadze tę lawendę. Rozumiem że mam tez wymieszac ziemie z piaskiem (bo ona kiepska ta moja ziemia)
Czy mam wymieszac ziemię taką z worka z piaskiem, czy dodać tej mojej "rodzimej"?

Ładny będzie kontrast ciemnej lawendy z jasnymi różami i ciemnym perukowcem.
Jak masz ciężka ziemię, to wymieszaj ją z piaskiem i popiołem

Mój mały raj na ziemi :) 22:37, 24 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Anulka a może zerknij jeszcze na hortensje wiechowate Dart's Little Dot- tez kwitną dośc wcześnie i sa niewysokie a nie będa się pokładać.
http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?action=lisciaste&roslina=581&zdjecieID=3&nazwy=2

No i sa jeszcze Increditball, podobno maja większe wiechy i sa sztywne, ale to dośc nowa odmiana, nie widziałam jej na żywo. Marzena 2007 ją ma.
http://www.futuregardens.pl/hortensja-drzewiasta-incrediball-nowosc.html

Proponuję Ci to,bo jak będzie dużo Anabelek i się położą to będzie Ci przykro ( tak ma moja sąsiadka- co roku jej smutno bo Anabelki się kładą)
he no właśnie... codziennie przejeżdżam obok ogrody gdzie rosna anabelki, przez 1,5 tygodnia się zachwycałam ich widokiem, juz byłam gotowa pędzić do ogrodniczego,ale po tym co teraz obserwuję to jestem na NIE dla anabelek. Wyglądają żałośnie takie ochlapnięte, nieładne...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:55, 24 lip 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

tutaj nie znam kontekstu, ale sąsiedztwo perukowca i róż wydaje się bardzo odpowiednie. Kształt róż to ten zaznaczony wycięciem w trawniku język? Ładny.
A miedzy lawenda a świerkami co ma być?
Nie zostawiaj na zimę lawend w doniczkach- grozi im przemarzniecie, przesuszenie, przelanie. Lepiej wsadzić i przesadzić wiosną w razie czego- nic m nie będzie. Wsadzając może do ziemi domieszać popiołu drzewnego z kominka czy ogniska ( tylko nie za dużo, po 1-2 garstki i wymieszać)

kształat róz to właśnie ten język - rośnie tu 3 'Heritage', trzecia wychodzi juz poza język, podsadzone są ostrózkami.
Pomiedzu lawendą a swierkami rosną 3 'A Shropshire Lady', i dalej ten perukowiec

Dobrze, w takim razie posadze tę lawendę. Rozumiem że mam tez wymieszac ziemie z piaskiem (bo ona kiepska ta moja ziemia)
Czy mam wymieszac ziemię taką z worka z piaskiem, czy dodać tej mojej "rodzimej"?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:46, 24 lip 2012

Do góry
Hej Magnolia, ja dopiero teraz jestem.

Przerysowałam trochę rysunek.

1 - czy linie poprowadzić tak jak poprzednio (czerwone linie), czy tak jak tu na niebiesko?

2 - narysowałam 3 serby 'nana' - mam nadzieje że je tu dostane
No i spróbuję zdobyc tę runiankę ale wyjdzie jej ogrom jesli podsadze serby i całą tę częśc za żywopłocikiem z bukszpanu. a może tylko tak mi się teraz wydaje, może jak posadzę serby to zmniejszy się ta przestrzeń...?

3 - obsidian po nr 1) czy 3)? a w środek evergold? może tak być?
jaki wtedy kolor drugiej zurawki? taki jaki mi się spodoba czy iśc tez w bordo?

4 - no własnie, co z kulami i stożkami z bukszpanu (mam i tego i tego 3 sztuki)? czy porozrzucać je na tych pasach? mogę dokupic jakby było za mało.

nie zrobiłam zdjęcia ale posadziłam już everbloom. Oprócz jednej bo bardzo blisko rośnie stożek bukszpanowy i jak już znajdę mu docelowe miejsce to wtedy dosadzę hortensję.

Kolorowe rabaty 17:10, 24 lip 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Dawno u Ciebie nie byłam, ale trochę nadrobiłam. Poczytałam o śpiewaniu (też lubię sobie pośpiewać na głos ), o rowerach, pesymizmie i takich tam. Pooglądałam kwiatki w Twoim ogródku. Piękne te cynie i tytoń i rozchodniki i rudbekie i magnolia i ... Ciekawie tu, muszę częściej podczytywać Twój wątek. Pozdrawiam.

Zapraszam mam świetnych gości tworzą ten wątek razem ze mną
Kolorowe rabaty 17:05, 24 lip 2012

Do góry
Dawno u Ciebie nie byłam, ale trochę nadrobiłam. Poczytałam o śpiewaniu (też lubię sobie pośpiewać na głos ), o rowerach, pesymizmie i takich tam. Pooglądałam kwiatki w Twoim ogródku. Piękne te cynie i tytoń i rozchodniki i rudbekie i magnolia i ... Ciekawie tu, muszę częściej podczytywać Twój wątek. Pozdrawiam.
Kolorowe rabaty 16:46, 24 lip 2012

Do góry
reni napisał(a)

Kwitnie magnolia

Cudna, to chyba póżniejsza odmiana?

Powtarza kwitnienie,ale tak później kwitnie niż te wczesne
Dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies