Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród zmyślony

Ogród zmyślony

Pszczelarnia 19:50, 13 wrz 2012

myszorek napisał(a)

niestrzyżony żywopłocik z cisa elegantissima

Myszorku!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jak opłaca się zaglądać do ulubionych ogrodów (i na spokojnie sobie oglądać roślinki) - ja czegoś takiego szukałam dla siebie. Inspiracji, wyobraźnia nie mówiła mi, że to może tak wyglądać. A takich cisów mam od groma. Buziak wielki. Właśnie niestrzyżony on ma być. Jaka jest jego funkcja u Ciebie (kontekst)? W jakiej odległości posadzony i jak wysoki on jest?
myszorek 20:13, 13 wrz 2012

Pszczółko, to zamiennik projektowy. Miała być tawułka zółta strzyżona, która w porze letniej wyglądałaby nie mniej apetycznie, ale że miałam już sporo tych cisów to stwierdziłam, że je wsadzę w to miejsce. Są gęsto, jeden przy drugim. Pewnie nawet za gęsto jak na rozłożyste krzewy. One oddzielają część formalną od nieformalnej. Jak spojrzysz na rzut ogrodu to będzie lepiej widoczne. Dookoła domu jest wszystko w prostokątach, a przy ogrodzeniu rabaty idą już falami.
Będę strzygła delikatnie ten żywopłocik, ale nie wiem, czy na żyletkę. Elegantissima ma sama w sobie ciekawy pokrój, zobaczymy jak się zacznie układać.
Gdyby stosowanie zamienników w projekcie było karalne, to już bym dawno siedziała w kiciu, ale Szefowa nic nie mówi, znaczy, że być może może być (mam taką nadzieję)
Pszczelarnia 21:08, 13 wrz 2012

Myszorku, ja już sobie obejrzałam dokładnie 100 stron. U mnie on też jest - tylko najpierw dałam na gęsto (w styczniu), potem w marcu poluzowałam. Teraz rośnie sobie. Mam jeszcze 2 dorodniejsze sztuki w zapasie. On jest koło winnej latorośli u Ciebie? Jest taki swobodny. No kawał roboty, dobrej roboty. A teraz pozostaje powoli walka z owsikami we wnętrzu?
myszorek 21:29, 13 wrz 2012

ha ha, moje wnętrzarskie owsiki, żeby mi na nie odżywki i czasu starczyło
W ogrodzie leje, a ja mam jeszcze parę doniczek do wsadzenia, żeby tylko rośliny zdążyły się ukorzenić przed zimą. To straszne, nie zdążyłam się w tym roku nacieszyć ogrodem, ciągle tylko praca i praca, ech.

Jak skończy padać to pokażę moje piękne, wielkie, pachnące świecznice.
Pszczelarnia 21:33, 13 wrz 2012

Koniecznie pokaż. Myszorku, to mówisz, żeby już nie wsadzać nic? Dobrze mówisz. Muszę sobie polać coś na głowę dla ochłody. Tak trudno mi uwierzyć, że jesień, którą tak lubię przecież, jest preludium zimy.
myszorek 21:39, 13 wrz 2012

jasne nie wsadzać- podpowiada mysi rozum, ale mysi ogon zakupił jeszcze złotą hakone, bo piekne sadzonki były (przynajmniej na zdjęciach). No i jeden Jeddeloh się ostał na skarpę do wsadzenia, to nie podaruję, ale już nic więcej w tym sezonie (no chyba żeby przypadkiem coś w łapkę wpadło, to na starą cholewkę, nie odpuszczę sobie tej przyjemności).
magnolia 08:31, 14 wrz 2012

myszorku dzięki za namiar.

myszorek 19:23, 18 wrz 2012

A ja dzisiaj mam milion zdjęć, które zrobiłam dosłownie przed chwilą, a już ciemno. Muszę się nacieszyć tymi paroma chwilami ogrodu
myszorek 19:32, 18 wrz 2012

przed domem

obiecana świecznica. Ma dwa metry jak nic

pod jabłonką

pachnąca świecznica

myszorek 19:34, 18 wrz 2012