Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Milka 12:25, 12 wrz 2012

też tego nie wiedziałam, ale zobaczyłam,że cosik rośnie i nie chwast, porównałam i to pęcherznica, ale to pierwszy raz się wysiała; jedna sobie zostawiam i poprowadze jako drzewko ciete w kule, widziałam u sasiadki, super!
Evchen 23:28, 13 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)
Moja Droga
Z podpisiku nazwa wątka zniknęła ! Test czy trafimy do Ciebie robisz?
Trafimy trafimy
To może za kołem wiśnie pissardi szczepione wysoko posadzisz tak aby się w jeden bordowy ekran zlały. Wtedy do środka może magnolia obwiedziona bukszpanami? Albo dla kontrastu coś żółtego np. miłorząb lub słynny już wiąz werdei?
Albo odwrotnie za kołem świerki serbskie a w kole bordowo - rohan obelisk jak w Danusiowym projekcie . http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-rezydencji

Gotowa inspiracja. Co Ty na to?

Ku przypomnienu.. bo nadal nic nie wybrane... Świerki czy bordowe za kółko?
A dotyczyło to tej części:

Oprócz walorów estetycznych cuuudnie byłoby gdyby i walory praktyczne zostały uwzglęnione. Górą biegnie skarpa, a po skarpie biegaja ludzie, psy, zwierzęta Czuję ogromną potrzebę intymności. Tujki urosną za lat naście, z boku rosną pęcherznice, ale chyba je przerobię na graby...
No i tak sobie pomyślałam, że gdyby świerki usadowić za obrysem koła - od momentu łączenia z rabatami, to moze by co nieco przysłoniły... ale czy to ma sens?..
z jednej strony dadzą ladny obrys koła i przysłonią nieco boki,
z drugiej strony zasłonią tuje, które same w sobie dają ładne tło dla innych roślin,.

No i jeszcze pytanie: ta rabata po lewej jest w miarę szeroka - na piętrowe nasadzenia może się nada Chciałabym tam posadzić 3 duże azalie wys, ok. 1-1,2.." Mam je teraz na bocznej, wąskiej rabacie - skutecznie uniemożliwią mi docinanie żywopłotu... muszę je przesadzić. Czy nadadzą się na tą rabatę?.. a za nimi szczepione Umbra?.. a przed nimi coś niższego... mogłoby być? czy za dużo tego?

Poradźcie proszę....
Edytuję, bo zbieram to co kto radził w środek
Noemi i Ircia Dereń cousa - pięknie kwitnie, pięknie się przebarwia jesienią,,,
Aga z Grabii Migdałek trójklapowy -Exochorda "Serratifolia"Malus "Ola"Magnolia gwiaździsta Paulownia
Pszczelarnia 23:33, 13 wrz 2012

Evchen, nie pomogę, bo ja po prostu nie kumam w ogóle tematów projektowych. Fajnie, że masz pęcherznice i myślisz o grabach.

Zastanawiałam się komu powiedzieć. Dobranoc!
Evchen 23:40, 13 wrz 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Evchen, nie pomogę, bo ja po prostu nie kumam w ogóle tematów projektowych. Fajnie, że masz pęcherznice i myślisz o grabach.

Zastanawiałam się komu powiedzieć. Dobranoc!

No to chociaż na "dobranoc" się przydałam

Myślę, że byłoby ze mną gorzej, gdybym miała graby a myślała o pęcherznicach...
Madzenka 06:42, 14 wrz 2012

Czekam na opinie innych ale jak nie dasz podpisu w Twoim profilu to truuuudno Cię znaleźć....
Tess 09:05, 14 wrz 2012

Ewuś, bardzo ładne to kóło i linia rabat

Ja się nie znam, ale jak masz tę skarpę to ja bym te świerki...
Bordowe piękne (cokolwiek to będzie) ale jesienią liście opadną, więc przesłony/zasłony nie będzie, a od jesieni do póżnej wiosny ludziska po skarpie też chodzą przeciez...?

Tujki można przesadzić, jakby troszkę zawadzały. - co moze być z korzyscią dla tej części ogrodu, bo taka długa ta ściana szmaragdowa jest...
A świerki tez ładne tło dadzą, tylko odcień zieleni będzie inny.

Świerki bierz

Resztę napiszę, jak rozkminię o co chodzi
Tess 09:15, 14 wrz 2012

Ewuś, a czego Ty się jeszcze miotasz, jak już dawno temu napisałaś:

Evchen napisał(a)
Kołeczko Madżenkowe duże ma miec z tyłu serby i pośrodku COŚ - może rohan obelisk, może pissardi.. i trawy z kuleczkami.
Drugie kółeczko pod tarasem ma mieć ekran z cisa, Limki i Gracimilus z runianką dookoła kółeczka..
a w środku stożek bukszpanowy i COŚ
Ja się już boję takiej różnorodności .. bo z galimatiasu nie wyjdę Ale u kogoś strasznie mi się podoba taka różnorodność... ... ten buk powalił mnie na kolana.. koreanka też.. .u Ciebie to się pięknie komponuje.. ja muszę mieć prostsze kompozycje chyba...

Anitko, czy wiesz może jak wysoko rośnie pęcherznica?.. mam ją jako żywopłot strzyżony, ale nie wiem, czy nie byłaby za niska.. może faktycznie grab byłby lepszy?.. rośnie wyżej?..
A jeśli oba nie byłyby wysokie...?... to czy robić piętro z koron drzew?...
Jakoś mi to dziwnie wygląda... wzdłuż całej długości działki drzewa i rabaty przed nimi...

Tobą ktoś chyba potrząsnąć mocno musi!
Madżenka to pięknie obmysliła! (brawo, Madżenko).

Chrzań pęchherznicę
Też mi się podoba u innych, u Gabik się swego czasu zachwyciłam, zapisałam na listę chciejst, ale już odpiściłam. Nie można mieć wszystkiego.

Uff, podziwiam Madźenkę, że jeszcze ma cierpliwość do tych twoich wątpliwości....

Buziolek nadal Cię uwielbiam
Evchen 09:33, 14 wrz 2012

Marzena2007 napisał(a)
Czekam na opinie innych ale jak nie dasz podpisu w Twoim profilu to truuuudno Cię znaleźć....

No dałam przecież
Evchen 09:35, 14 wrz 2012

Tess napisał(a)
Ewuś, a czego Ty się jeszcze miotasz, jak już dawno temu napisałaś:

Kołeczko Madżenkowe duże ma miec z tyłu serby i pośrodku COŚ - może rohan obelisk, może pissardi.. i trawy z kuleczkami.
Drugie kółeczko pod tarasem ma mieć ekran z cisa, Limki i Gracimilus z runianką dookoła kółeczka..
a w środku stożek bukszpanowy i COŚ
Ja się już boję takiej różnorodności .. bo z galimatiasu nie wyjdę Ale u kogoś strasznie mi się podoba taka różnorodność... ... ten buk powalił mnie na kolana.. koreanka też.. .u Ciebie to się pięknie komponuje.. ja muszę mieć prostsze kompozycje chyba...

Anitko, czy wiesz może jak wysoko rośnie pęcherznica?.. mam ją jako żywopłot strzyżony, ale nie wiem, czy nie byłaby za niska.. może faktycznie grab byłby lepszy?.. rośnie wyżej?..
A jeśli oba nie byłyby wysokie...?... to czy robić piętro z koron drzew?...
Jakoś mi to dziwnie wygląda... wzdłuż całej długości działki drzewa i rabaty przed nimi...

Tobą ktoś chyba potrząsnąć mocno musi!
Madżenka to pięknie obmysliła! (brawo, Madżenko).

Chrzań pęchherznicę
Też mi się podoba u innych, u Gabik się swego czasu zachwyciłam, zapisałam na listę chciejst, ale już odpiściłam. Nie można mieć wszystkiego.

Uff, podziwiam Madźenkę, że jeszcze ma cierpliwość do tych twoich wątpliwości....

Buziolek nadal Cię uwielbiam

No właśnie.. DAWNO TEMU a miotam się, bo ja kcem kfiatki kfitnące na drzewie....
A obelisk ich nie ma, choćbym nie wiem jak zaklinała - nie zakfitnie...
Drugie kółeczko - bez zmian

A Madżenka Anioł... wiem sama Ale nie byłabym sobą gdybym Ci nie przypomniała przedogródka.... i Twoich wątpliwości
Ale i tak Cię uwielbiam
Enya73 09:37, 14 wrz 2012

Evchen, zdecydowanie 3 świerki. Mnie podobają się też cyprysy nutkajskie pendula, mam jednego nad kaskadą. Albo świerki Breweriana, tylko są trudno dostępne i cholernie drogie.