też tego nie wiedziałam, ale zobaczyłam,że cosik rośnie i nie chwast, porównałam i to pęcherznica, ale to pierwszy raz się wysiała; jedna sobie zostawiam i poprowadze jako drzewko ciete w kule, widziałam u sasiadki, super!
Ku przypomnienu.. bo nadal nic nie wybrane... Świerki czy bordowe za kółko?
A dotyczyło to tej części:
Oprócz walorów estetycznych cuuudnie byłoby gdyby i walory praktyczne zostały uwzglęnione. Górą biegnie skarpa, a po skarpie biegaja ludzie, psy, zwierzęta Czuję ogromną potrzebę intymności. Tujki urosną za lat naście, z boku rosną pęcherznice, ale chyba je przerobię na graby...
No i tak sobie pomyślałam, że gdyby świerki usadowić za obrysem koła - od momentu łączenia z rabatami, to moze by co nieco przysłoniły... ale czy to ma sens?..
z jednej strony dadzą ladny obrys koła i przysłonią nieco boki,
z drugiej strony zasłonią tuje, które same w sobie dają ładne tło dla innych roślin,.
No i jeszcze pytanie: ta rabata po lewej jest w miarę szeroka - na piętrowe nasadzenia może się nada Chciałabym tam posadzić 3 duże azalie wys, ok. 1-1,2.." Mam je teraz na bocznej, wąskiej rabacie - skutecznie uniemożliwią mi docinanie żywopłotu... muszę je przesadzić. Czy nadadzą się na tą rabatę?.. a za nimi szczepione Umbra?.. a przed nimi coś niższego... mogłoby być? czy za dużo tego?
Poradźcie proszę....
Edytuję, bo zbieram to co kto radził w środek
Noemi i Ircia Dereń cousa - pięknie kwitnie, pięknie się przebarwia jesienią,,,
Aga z Grabii Migdałek trójklapowy -Exochorda "Serratifolia"Malus "Ola"Magnolia gwiaździsta Paulownia
Ja się nie znam, ale jak masz tę skarpę to ja bym te świerki...
Bordowe piękne (cokolwiek to będzie) ale jesienią liście opadną, więc przesłony/zasłony nie będzie, a od jesieni do póżnej wiosny ludziska po skarpie też chodzą przeciez...?
Tujki można przesadzić, jakby troszkę zawadzały. - co moze być z korzyscią dla tej części ogrodu, bo taka długa ta ściana szmaragdowa jest...
A świerki tez ładne tło dadzą, tylko odcień zieleni będzie inny.
Świerki bierz
Resztę napiszę, jak rozkminię o co chodzi
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
Ewuś, a czego Ty się jeszcze miotasz, jak już dawno temu napisałaś:
Tobą ktoś chyba potrząsnąć mocno musi!
Madżenka to pięknie obmysliła! (brawo, Madżenko).
Chrzań pęchherznicę
Też mi się podoba u innych, u Gabik się swego czasu zachwyciłam, zapisałam na listę chciejst, ale już odpiściłam. Nie można mieć wszystkiego.
Uff, podziwiam Madźenkę, że jeszcze ma cierpliwość do tych twoich wątpliwości....
Buziolek nadal Cię uwielbiam
Chętnie dzielę się roślinami z każdym, kto po nie przyjedzie, albo odbierze w jakimś umówionym miejscu. Ale nie wysyłam roślin.
No właśnie.. DAWNO TEMU a miotam się, bo ja kcem kfiatki kfitnące na drzewie....
A obelisk ich nie ma, choćbym nie wiem jak zaklinała - nie zakfitnie...
Drugie kółeczko - bez zmian
A Madżenka Anioł... wiem sama Ale nie byłabym sobą gdybym Ci nie przypomniała przedogródka.... i Twoich wątpliwości
Ale i tak Cię uwielbiam
Evchen, zdecydowanie 3 świerki. Mnie podobają się też cyprysy nutkajskie pendula, mam jednego nad kaskadą. Albo świerki Breweriana, tylko są trudno dostępne i cholernie drogie.