Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wersja mini mini

Wersja mini mini

stychaz 13:33, 10 wrz 2012

A jutro przesadzanie, dosadzanie przyjadą moje róże Aspirin planuje troszkę pozmieniać nasadzenie przed ekranem cisowym. Posadzić kulki bukszpanowe, między nimi carexy Frosted curls i róże. W rogach działki wiśnie umbra (coś ala jeden zakątek w Danusiowym ogrodzie, gdzie kulki rosną w trawie przed ekranem cisowym, który zasłania siłownik od bramy).

Problem z bokami działki mam niestety nadal Chciałam trochę wyrównać linię trawnika ale niestety nie za bardzo mam pomysła

Z elementów stałych, które są na tą chwilę, to donice stalowe z hortensjami i trawami, ekran cisowy a przed nim miskanty Morning Light

W pierwszej wersji miały być 3 wisienki - jedna w lewym górnym rogu oraz 2 między ekranem cisowym, jednak troszkę łyso mam po tej lewej stronie i zastanawiałam się czy tak nie umieścić jeszcze jednej wisienki w bukszpanowej skarpecie. Tylko czy 4 wisienki to już nie przesada? Czy może zrezygnować z tej jednej pośrodku, na rzecz tej po lewej?

Po prawej stronie będzie drewutnia i dosadzę żywopłot cisowy. Marzyło mi się jakieś kulisowanie ale po prawej za bardzo nie (jest tam górka z której chłopcy zjeżdżają na samochodzikach i sankach ) więc zostaje mi do działania tylko lewa strona. A wtedy to moja linia trawnika dopiero będzie miała uskoki
stychaz 13:38, 10 wrz 2012

noemi napisał(a)
werbena szaleje ...i jeszcze petunie masz ... ślicznie

... po bukszpany dla mnie za wcześnie , a dzwoniłaś może do gościa?

pozdrawiam

Cześć Madziu

Po werbeny idę jeszcze jutro do Kwiatonu po bukszpany dzwoniłam przed chwilą i Pan powiedział że już kopie, więc jakby coś to w czwartek lub piątek (jeżeli będę miała samochód) podjadę tam.
stychaz 13:40, 10 wrz 2012

Gdyby ktoś był zainteresowany, to w Kwiatonie (ul. Kosmonautów) są hortensje Grandiflory (duże sadzonki z kwiatami ) po 10 zł i Limki po 22 zł. Jedna sadzonka miała tak olbrzymie kwiaty, ze je zmierzyłam i miały 25 cm długości (ten krzaczek kosztował 35 zł).
noemi 14:25, 10 wrz 2012

stychaz napisał(a)

werbena szaleje ...i jeszcze petunie masz ... ślicznie

... po bukszpany dla mnie za wcześnie , a dzwoniłaś może do gościa?

pozdrawiam

Cześć Madziu

Po werbeny idę jeszcze jutro do Kwiatonu po bukszpany dzwoniłam przed chwilą i Pan powiedział że już kopie, więc jakby coś to w czwartek lub piątek (jeżeli będę miała samochód) podjadę tam.

ok dziękuje za informację ... doradzić nie bardzo umiem ... chyba nie będzie za dużo wisienek ,na wprost będą 3sztuki a ta 4 będzie się zlewać z tą w rogu .... prześlij linka z planem do Danusi ....

magnolia 14:48, 10 wrz 2012

Hej
A jaka jest odległość od donicy stalowej do prawego rogu?
Masz już fizycznie te wisienki? Jeśli tak to na jakiej wysokości są szczepione?
stychaz 16:55, 10 wrz 2012

magnolia napisał(a)
Hej
A jaka jest odległość od donicy stalowej do prawego rogu?
Masz już fizycznie te wisienki? Jeśli tak to na jakiej wysokości są szczepione?

Witaj Magnolio

Od donicy do siatki jest 230 cm. Fizycznie wisienek nie mam ale muszą być szczepione na 220 inaczej nie będą wystawać poza ogrodzenie a zależy mi na tym aby korony były ponad siatką.

Teoretycznie korona dorasta do 3 m, dlatego tez się waham.
magnolia 14:35, 11 wrz 2012

Nie dostałam powiadomienia ze odp.
Tak, koniecznie na 220 cm ( nie wiem po co w ogóle robią korony poniżej 200 cm)

Mi by sie podobało żeby tam były dwie,ale może być ciężko jednak jakby się zeszły koronami.
Może jedną, ale nie w samym rogu żeby uniknąć symetrii, tak z 0.5-0,7 m od donicy.

stychaz 17:07, 11 wrz 2012

magnolia napisał(a)
Nie dostałam powiadomienia ze odp.
Tak, koniecznie na 220 cm ( nie wiem po co w ogóle robią korony poniżej 200 cm)

Mi by sie podobało żeby tam były dwie,ale może być ciężko jednak jakby się zeszły koronami.
Może jedną, ale nie w samym rogu żeby uniknąć symetrii, tak z 0.5-0,7 m od donicy.

A czy można by je ciąć tak aby się nie zeszły koronami? Mi w zupełności by wystarczyło gdyby dorosły do 1-1,5 m szerokości

A jeżeli w odstępie od donicy, to wtedy w lewym rogu też jedną posadzić??

Z góry dziękuję
stychaz 17:10, 11 wrz 2012

A może posadzić ją tak aby pień wiśni zasłonił słupek od ogrodzenia (nie mogę na niego patrzeć)? Wtedy wiśnia widoczna byłaby również widoczna z mieszkania jedząc śniadanie mogłabym ją podziwiać
magnolia 08:10, 12 wrz 2012

przepraszam pisałam skrótami. Oczywiscie, w sumie powinno być ich trzy- dwie jak na rysunku -po lewej stronie, w lewym rogu. Zastanawiałam się tylko nad tym że dwie na końcu, za skrzynia by mi sie podobały, ale bałam się że będzie ciut ciężkawo
A o sadzeniu na słupku tez pomyślałam, ale do końca nie wiem gdzie ten słupek jest , czy nie jest pośrodku tej przestrzeni między donicą a rogiem.
U Ciebie nie ma symetrii i dobrze. I tego warto się trzymać.
Jeśli jednak masz dużą ochotę posadzić tam za donicą dwie wisienki i przycinać z czasem , to też nie będzie źle.