Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Kolorowe rabaty 16:43, 24 lip 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Kwitnie magnolia

Cudna, to chyba póżniejsza odmiana?
Kolorowe rabaty 16:41, 24 lip 2012

Do góry
Kwitnie magnolia
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:48, 24 lip 2012

Do góry
butterfly napisał(a)
Cały czas zastanawiam się nad lawenda, której mam niestety tylko 3 doniczek.

Co myślicie o tym miejscu, zaznaczonym na czerwono. (parę stron wcześniej szersze ujęcie tego miejsca)

jak tak przechodzę sie koło tego miejsca to wychodzi tam taki fajny trójkącik (nie udało mi sie narysować tak fajnie), dalej w prawo w pobliżu jest ławka, z tyłu 3 róże...
W rogu rosnie młody perukowiec, tam gdzie widać łysy placek to zaczęłam wycinać darń z róż okrywowych.

Jeśli miejsce jest ok, to
1) wsadzić te 5 sztuk i dokupić na wiosnę resztę (chyba nie dam rady finansowo juz w tym roku, z naciskiem na "chyba")

2) zostawić w doniczkach na zimę i rozsadzić na wiosnę
tylko, że: nie wiem jak ją przezimować, nie wiem jak porozsadzać, nie wiem czy da sie w ogóle rozsadzić....

tutaj nie znam kontekstu, ale sąsiedztwo perukowca i róż wydaje się bardzo odpowiednie. Kształt róż to ten zaznaczony wycięciem w trawniku język? Ładny.
A miedzy lawenda a świerkami co ma być?
Nie zostawiaj na zimę lawend w doniczkach- grozi im przemarzniecie, przesuszenie, przelanie. Lepiej wsadzić i przesadzić wiosną w razie czego- nic m nie będzie. Wsadzając może do ziemi domieszać popiołu drzewnego z kominka czy ogniska ( tylko nie za dużo, po 1-2 garstki i wymieszać)
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:42, 24 lip 2012

Do góry
Będziesz wsadzać kule bukszpanu czy stożki w hakonechl? Bo już nie wiem czy wypadły, czy nie.
Wg mnie mogą być

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:40, 24 lip 2012

Do góry
nie pasuje mi łączenie Glauca globosa z serbem nana. Zostałabym przy trójce i 1 rodzaju.
Te 3 m gdzie żurawki- to długość nasadzenia? Nie, to szerokość rabaty, czyli każda z żurawek miałaby pas po ok 1 m szerokości. Wg. mnie ładnie, choć wiem że boleśnie dla kieszeni. Albo 2 rodzaje żurawek i coś innego- czy Evergold?- nie jestem pewna, ale jak masz to możesz je przymierzyć przed Obsidianami. Bo w środku żywopłotu z hakonechl Medio.. to ja ich nie widzę, wolałabym runiankę. Chyba mógłby być jednak ten Evergold jako 1 pas ( jak Ci nie starczy to zrób go węższego, a grubszy żurawkowy). Tylko ja bym Ci radziła posadzić je na tyle rzadko żeby nie złączyły się za mocno, żeby się stykały docelowo końcami a nie zrastały ze sobą. Wtedy będzie ładna, kępkowa struktura tego pasa. Czyli sadzić co 35-38 cm.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:22, 24 lip 2012

Do góry
hej, jestem
Moja największa pasja - ogród 11:06, 24 lip 2012

Do góry
potem nadszedł czas na magnolie, różaneczniki i azalie

tu magnolia stellata

azalia Soir de Paris

azalia Schneegold

Rododendron chyba Simona, muszę sprawdzić

Mój kawałek raju 14:49, 23 lip 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu, śliczne okazy upolowałaś! A ruch na kwiatach nie dziwi - w takim kawałku raju...
Twoja magnolia zakwita... To późniejsza odmiana, czy magnolie zakwitają dwukrotnie?

nie normalna, w tamtym roku na okrągło przez cały rok powtarzała kwitnienie, a w tym roku po raz pierwszy, natomiast magnolia Messel, która mi nigdy nie powtarzała kwitnienia teraz też zakwitła

zerknę w takim razie na moje magnolie... może też zechcą powtórzyć, a raczej rozpocząć kwitnienie?... to młodziutkie roślinki, w tym roku posadzone. Wczoraj wydawało mi się, ze mają takie pączki.. ale przyjęłam, że to liście. A może to jednak będą kwiatki...? Ależ byłoby cudnie..!....
Mój kawałek raju 14:35, 23 lip 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Aniu, śliczne okazy upolowałaś! A ruch na kwiatach nie dziwi - w takim kawałku raju...
Twoja magnolia zakwita... To późniejsza odmiana, czy magnolie zakwitają dwukrotnie?

nie normalna, w tamtym roku na okrągło przez cały rok powtarzała kwitnienie, a w tym roku po raz pierwszy, natomiast magnolia Messel, która mi nigdy nie powtarzała kwitnienia teraz też zakwitła
Mój kawałek raju 09:47, 23 lip 2012

Do góry
Aniu, czy to normalne, że magnolia tak kwitnie czy Twoja to taki ewenement?
Śliczne kwiatuszki
Mój kawałek raju 08:14, 23 lip 2012

Do góry
Mój kawałek raju 02:30, 23 lip 2012

Do góry
magnolia Ann w pąkach Limelight Avant-Garde miniaturowa Gailardia Kommelina bulwiasta Agapant kawałek ogrodu w ładnym niedzielnym słońcu
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:36, 22 lip 2012

Do góry
Co dolega mojej magnolii i kalinie? Poradźcie kochani co robić? Czy to jakiś grzyb?
Magnolia

i kalina

Pozdrawiam,
Gosia
Ogrodnik mimo woli 10:47, 22 lip 2012

Do góry
Te też były.... wiec w nowej odsłonie..

A to letni, kwitnący duet...magnolia Susan i hortensja ogrodowa

A to druga ogrodowa postraszona wyrzuceniem... zakwitła
Mój kawałek raju 01:47, 22 lip 2012

Do góry
Ta jeżówka jest prawie równa ze mną a ta nie ma nawet chyba 20 cm, mam takie 2 miniaturki a ta karłowa będzie miała 30 cm jutro je pomierzę odętka od Sebka i świerzbieniec po raz kolejny zakwitła magnolia Messel, ma kilka jeszcze pąków I Ann też będzie kwitła Gaura
Ogród na Cedrowej 22:32, 20 lip 2012

Do góry

A kto zgadnie czyj to taki piękny ogród ?????

A w tle kwitnąca magnolia jeszcze kwitnie - wow
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:18, 20 lip 2012

Do góry
Magnolia, narysowałam cos takiego - rośliny znane - z tyłu hortensje, zielone to świerk 'Nana' podsadzony Globosa (tak może byc czy inaczej ustawić?), żółte żurawki.

nadal nie wiem jak poprowadzic linie przed łukiem bukszpan - moze tak? jakos nie widze tego.... Zmierzyłam dzis i tam gdzie jest sciezka, w najszerszym miejscu, to prawie 3 m (2,80) więc jest troche tego.

Czy da się tu wykorzystać tę hacone 'Mediopicta' i turzyce 'Evergold' bo tych mam odpowiednio 30 i 20 ?
czy kombinowac cos innego.
Podobałaby mi się tu żurawka 'Obsidian'
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 12:26, 20 lip 2012

Do góry
najlepiej ustaw te Everbloom i zobacz jak będzie ładnie
Wg mnie tam by z 6 weszło sadzone naprzemian, czyli tak: _-_-_-_-
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:56, 19 lip 2012

Do góry
Ok, Magnolia, pomysł z innymi też mi sie podoba, Myslę o 'Silver Dollar'. Tych Everbloom mam 7 szt (tu 6, siódma w doniczce ale nie problem wykopać).
A może dac 5 (3 z tyły i 2 z przodu)?

Z serbem 'Nana mogę miec problem ale jeszcze nie dzwoniłam wszedzie - bo on mi się podoba...
A Globosa skoro da się formowac na stożek to pomysł kupuję
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:45, 19 lip 2012

Do góry
jest jeszcze pomysł Sylwii- jest w nim coś fajnego, ale chyba zdejmuje dominację kręgu bukszpanowego= żywopłociku,szkoda tego.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies