Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Za drzwiami do ogrodu... 00:27, 04 mar 2020

Do góry
Ostatni widok z suchymi trawami, bo dziś przycięłam już wszystkie.

Seslerię heuflera już nie mogłam przyciąć, bo kwitnie, tylko wyskubałam z suchych źdźbeł, nie było ich dużo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:02, 04 mar 2020

Do góry
Witajcie po przerwie, podpatrywałam wasze ogrody ale gdzie mi do Waszych pięknie zagospodarowany przestrzeni.
Wracam ponownie do tematu mojej rabaty na tle płotu. Jak ostatnio o nią pytałam radziłyście aby ją poszerzyć. Teraz ma metr szerokości i mogę jedynie jeszszcze trochę rozszerzyć przy miejscu że stołem, aby była płynna linia. Na więcej nie mogę już liczyć. Jest to wystawa południowa. Mam różne roślinki z rozmnożenia własnych albo kupione w zachwycie i oczekujące na swoje miejsce.
Sporo się ich zebrało. Podpowiedzcie proszę jak to sensownie rozplanować. Oczywiście nie wszystkie.
Ps. Na tą zieloną pokrywę od nawodnienia w chodniku planuję postawić jakiś postument metalowy ze stali corten pod donicę albo coś takiego, ale koniecznie przesuwalnego aby M miał dostęp do tych urządzeń. A palenisko/ognisko przestawię bliżej domu może na kółku z kamienia granitowego, który jest na placyku na końcu ogrodu.
Po prawnej przed jodłą rośnie judaszowiec w trawie hakonechloa i jest kwadratowe źródełko.

Do posadzenia/ wysadzenia/przesadzenia:
1. grujecznik japoński 1,5m – 1x
2. hortensja ogrodowa – 2x
3. sosna mugo Wintergold 0,8m – 1x
4. klon shirasawy Aureum 0,8m – 1x
5. klon Atropurpureum 1,2m – 1x
6. miłorząb Mariken) na pniu 0,8m – 1x
7. dereń kwiecisty krzew 1,8m – 1x
8. bez Pablin – 0,6m – 1x
9. rozplenica Hameln – 2x
10. miskant Morning Light – 3x
11. miskant Gracillimus – 3x
12. miskant Memory – 3x
13. miskant Red Chief – 3x
14. turzyca Buchanana – 5x
15. turzyca Evergold – 30x
16. imperata cylindryczna Red Baron- 7x
17. jeżówka Guova Ice – 10x
18. perowskia Blue Spire – 10x
19. rozchodnik Dazzleberry – 2x
20. żurawka żółta – 11x
22. żurawka Pink Pearls – 6x

Rosną na rabacie już kilka lat i niektóre trudno byłoby przesadzić
- jabłoń ozdobna Royal Beauty wys.1,6m - 1x rośnie 1m od prawej krawędzi
- metasekwoja na pniu 1,8m – 1x rośnie na środku
- powojnik wielkokwiatowy fioletowy 1x
- powojnik bylinowy Diana różowy – 1x
- piwonia biała- 2x i piwonia różowa – 1x /rosną po obu stronach metasekwoi

Widok z tarasu

Widok od wyjscia na ogród
Za drzwiami do ogrodu... 23:23, 03 mar 2020

Do góry
Dziś cudna słoneczna pogoda, było naprawdę wiosennie
Dwa ogrody 23:12, 03 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Moje ulubione paprotki w gruncie

Fajna alejka paprociowa
Dwa ogrody 22:53, 03 mar 2020

Do góry

przebiśniegi, krokusy, ciemierniki w niedzielnym słoneczku - nareszcie
i pierwsza kawa w ogrodzie...
i pierwsze obsadzanie i przestawianie donic

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 22:43, 03 mar 2020

Do góry
Ola w ogrodzie

A to Joki - kumpel Oli ze szkolenia

Prusznik - Ceanothus 22:34, 03 mar 2020

Do góry
U mnie prusznik rośnie już 4 lata - nieosłonięty w wietrznym miejscu i daje radę. Raz na początku wymroziło mu 2/3 i tego samego roku powiększył się minimum 4 krotnie. Rośnie jak chwast. Kupiłam badylek w małej donicy a obecnie ma wysokość min 160 i mniej więcej taką szerokość. Moja odmiana to prusznik concha.

Na wszystkich zdjęciach jest dokładnie ta sama roślinka:
Czerwiec 2017

2019

był już przycinany w 2019 roku a obecnie po wyjątkowo ciepłej zimie jest wyższy od ogrodzenia. Autentycznie rośnie to to jak chwast. Jutro postaram się zrobić aktualne zdjęcie.

A tak przy okazji - jak rozmnożyć taki zimozielony krzew?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:23, 03 mar 2020

Do góry

Ach, jakie fajne kolorki! Jaka szkoda, że nie wiedziałam, że te małe iryski są takie efektowne. A teraz to już nawet wiem, gdzie bym je wsadziła. Śliczne są
Dwa ogrody 22:20, 03 mar 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Ja się przyznaję, że zamorodwałam rośliny domowe... ale zawsze do nich wracam.... i staram się o nie dbać

Z domowymi i u mnie różnie bywa, raz mam ich mniej, raz więcej

energetycznie

Dwa ogrody 22:17, 03 mar 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Robiłam podobne kompozycje, dawno temu ale wtedy nie było tylu różnych szklanych pojemników. Zasady były takie same, pomysły też. Ja miałam kompozycję w otwartym szklanym pojemniku. Rośliny rosły nieźle, trzeba było uważać z podlewaniem żeby nie przedobrzyć. Problem zaczynał się jak rośliny się za bardzo rozrosły.
Nie próbowałam hodowli w zamkniętych pojemnikach. O ile dobrze pamiętam to chyba kompozycja powinna być samowystarczalna, bez konieczności podlewania. Okresowo na ściankach może skraplać się woda.

Jolu, dzięki. W otwartych słojach dobrze podobno sprawdzają się sukulenty. Pozostałe rośliny po posadzeniu trzeba wietrzyć na początku codziennie po 10/15 min, potem rzadziej, obserwować i zamknąć na dłużej, jak ustabilizuje się gospodarka wodna, a rośliny zaczną rosnąć. Podlać delikatnie, gdybyśmy widzieli, że ziemia ewidentnie przeschła. Pojawienie się pleśni usuwać natychmiast. Można przycinać wybujałe pędy. Słoje z drzewkami liściastymi można zamknąć na stałe po okresie zimowym, jak widać, że się budzą do życia. Podobno wtedy miniaturyzują się i nie rosną tak szybko.
Wszystko przede mną, sama jestem ciekawa, co z tych eksperymentów przeżyje i czy ja wytrwam w ich pielęgnacji

Pierwsze bratki w tym sezonie
Ogród bez reguł 22:13, 03 mar 2020

Do góry
Ryby ze stawu uciekają.
kwartet napisał(a)
Się melduję w jedynie słuszny sposób
Podwórkowa rehabilitacja 22:09, 03 mar 2020

Do góry
ryska napisał(a)

Tak lubię najbardziej
Wysiewacie już groszki?

Dziś wysiałam! Cztery odmiany
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 22:00, 03 mar 2020

Do góry
No pewnie

Całusy!

Fajnie szybę wymieniali, cały środek z trzema szybami myk myk i już
Tu bez niczego, sama rama...
Dwa ogrody 21:59, 03 mar 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Dziekuje a instrukcje moze kiedys sie pokusze, narazie musze zaczac zbierac sloiki

A z paprotkami to tez tak mam, naprawde nie wiem co zle robie ale zadna nie wytrzymala ze mna wiecej niz pol roku. Dobrze, ze te ogrodowe mnie lubia

Moje ulubione paprotki w gruncie
Moja działka 21:54, 03 mar 2020

Do góry
karo napisał(a)

A tak wygląda latem.
Ogród Karoliny 21:53, 03 mar 2020

Do góry
Przy okazji odwiedzin w tym ogrodzie natrafiłam na rabatę z grabem (tam jest Fastigiata' sadzony co 2,5m z rozplenicami)
Wracając do mojej rabaty nr 3 , te graby do mnie przemawiają wzdłuż wjazdu, tylko co dać pod nimi? Hortensje jak chciałam , czy zaproponujecie coś innego? (Szerokość rabaty to 2,5m i są tam tuje 70cm od płotu, długość rabaty 35m, od wschodu, piach i glina).

Ogród Karoliny 21:42, 03 mar 2020

Do góry
Moja propozycja: bordowe drzewo (np.śliwa pissardii ), pod drzewem hortensje 'limelight', po bokach rozplenice i żywopłot z cisa, co myślicie?
W wątku ' Duży ogród małej ogrodniczki' znalazłam takie zdjęcie:

Problemy z tujami 20:55, 03 mar 2020

Do góry
Bemol napisał(a)
Witam

Czy ktoś wie co za choroba zaatakowała moje tuje?

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam.

W tym miejscu koty znaczą teren i tuje podsychają. Albo podobna przyczyna. Oczyść to, postaw wbij w ziemię gałązki, żeby odizolować
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:54, 03 mar 2020

Do góry
A w ogrodzie po wycięciu wszystkich traw i hortensji, nadszedł czas na czyszczenie Smaragdów.

Jeszcze tylko promanal, przycięcie smaragdow , cisów i można czekać na wiosnę

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:45, 03 mar 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie do końca luzik. Sąsiedzi mają prawo wezwać straż miejską. Zmieniły się normy dotyczące jakości powietrza i coraz więcej osób reaguje na jego zanieczyszczanie. Między innymi dlatego gminy mają obowiązek odbioru odpadów zielonych.
To dotyczy też palenia liści jesienią.

Ja jestem wypaleniem przerażona, szczególnie jesienią w obliczu suszy po lecie. Nawet teraz sucha trawa wydaje mi się groźna, wystarczy, że poniesie się iskra... Można powiedzieć, że jestem przewrażliwiona, bo mieszkam przy lesie. Niestety byłam świadkiem kilku pożarów, które wynikały z lekkomyślności. Cieszę się, że wprowadzane są ograniczenia, jeżeli chodzi o wypalanie. Niekiedy nie zdajemy sobie sprawy z konsekwencji, a niekiedy ...zachowujemy się jak Panowie Świata Tego, zapominając, że Ogień to Żywioł...
Co do komfortu otoczenia, to wypalanie zapewnia takie atrakcje :

Sąsiad z jednej strony wypala

A tu z drugiej strony.
Haniu skasuj te zdjęcia, żeby nie zaśmiecały Twojego wątku.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies