Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez reguł 18:02, 27 mar 2020

Do góry
A tu jeszcze ciepłe zdjęcia magnolki .
Kilka pączków chyba straciła przez mróz, ale jeszcze sporo zostało. Cztery następne gotowe do rozkwitania

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:58, 27 mar 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Kasia fajne zmiany
teraz cała ta altana spa będzie oszklona -tak jak salonik ?

pełno wiosennych kwiatuszków wypatrzyłam -ślicznie masz

Juz opowiadam dalej, ale tak będzie oszklona jak salonik z tym że szkłem nie pleksą bo osadzający się nalot trudno było by wyczyścić bez zadrapań.
Najpierw jednak dach - tak się bałam czarnego gontu...

a okazał się szalenie elegancki - Danuś dziękuję za radę - doskonała
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 17:56, 27 mar 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
Jeszcze myślę nad rabatą cienistą-nie cienistą pod umbrami.. Pamiętasz Ewa jak mi pisałaś, że nie umiesz planować nasadzeń od linijki? no ja też nie... a co myślisz, jakbym zrobiła tam kontynuację tarasowej? czyli miskant, suchodrzew, aksamitki, lebiodki i szałwie? byłoby ok? to jest to miejsce:

zdjęcie jest z zeszłego roku - teraz rabata jest poszerzona aż przed umbry, chciałabym trochę zasłonić to ogrodzenie. A po lewej stronie jest tarasowa, dokładnie w tym miejscu, z którego cykałam to zdjęcie

Może zamiast miskanta proso? Żeby było trochę urozmaicenia Bo ogólnie to jestem za

Tam są czosnki? Uwielbiam czosnki. Mogłabym je sadzić wszędzie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:55, 27 mar 2020

Do góry
olewcza

zaskoczona

a tymczasem starsza córcia sfociła mi motylka

Ogród bez reguł 17:54, 27 mar 2020

Do góry
Drzewa ruszają - listki jabłonek z dnia na dzień coraz większe

Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 17:53, 27 mar 2020

Do góry
Jola_M napisał(a)
Ewcia, co może być nie tak z tymi moimi lawendami? Sypałam im trochę popiołu przez zimę i cały czas troszeczkę podsypuję, a one takie jakieś pousychane... nie wiem, jakoś nie mam ręki do lawend. Myślisz, że odbiją po ścięciu? Mogę im jeszcze jakoś pomóc?

Sorry, już jestem

One zimą są w cieniu? Moje w słońcu trochę lepiej wyglądają, ale tylko trochę. Zetnij je całkiem krótko, to odbiją. Najlepiej tak w kwietniu, po tych następnych przymrozkach. One drewnieją od dołu jak są starsze i dlatego potem przybierają taki trochę nieuczesany wygląd.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:44, 27 mar 2020

Do góry
A potem przyszła panna Kicia i zaczęło się przeglądanie mordki

groźna mina

z języczkiem

znudzona

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:40, 27 mar 2020

Do góry
Chwile przysiadłam na ławce

Potem w słonecznym japońcu
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 17:37, 27 mar 2020

Do góry
Witam!
Szukam pomocy przy ratowaniu mojej brzozy pożytecznej.
Czy to może być fytoftoroza? Drzewo rośnie od trzech lat na tym stanowisku i bardzo ładnie przyrasta, liście w zeszłym sezonie były zdrowe, bez uszkodzeń. Czy powinienem ściąć pień poniżej tych uszkodzeń? Jaki oprysk najlepiej zastosować?
Między brzozami 17:36, 27 mar 2020

Do góry
Wystartowały już piwonie i liliowce

irysy i ostróżki

A tak prezentuje się żywopłot z cisów sadzony jesienią. Czy już należy go przyciąć czy poczekać do połowy kwietnia, albo nie ciąć go w tym roku i dać mu się ukorzenić??

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:35, 27 mar 2020

Do góry
W między czasie patrzyłam co nowego się szykuje i tak - brzoskwinia tuż tuż...

ma mnóstwo kwiatów!

Brunnera

Rozkwitają powoli tez żonkile - trochę ich nasadziłam, do tygodnia bedzie pięknie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:32, 27 mar 2020

Do góry
Najpierw został zrobiony szkielet drzwi
Osiedlowy ogródek 17:31, 27 mar 2020

Do góry

Między brzozami 17:30, 27 mar 2020

Do góry
Ja też zdecydowanie bardziej wolę wiosnę w kolorach

Przebiśniegi i krokusy już w zdecydowanej mniejszości ale jeszcze coś uchwyciłam

Hiacynty i pierwiosnki już się pokazują

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:26, 27 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
Kasiu, uważaj z farbami. Zawarte w nich rozcieńczalniki w stężeniu mogą zaszkodzić.

Dlatego ciesze się że największe malowanie było na zewnątrz a nie w piwnicy, sporo tych metrów ma altana mimo ze nie taka wielka
Jest łagodnie rozjaśniona, ale rysunek drzewa został zachowany
Trzmielina - Euonymus 17:24, 27 mar 2020

Do góry
Moja trzmielina po zimie wygląda jak na zdjęciu. To normalne? Czy czegoś jej brakuje?

Wszystkiego po trochu 16:23, 27 mar 2020

Do góry
I takie ciekawostki

w zeszłym roku eM kupił nasiona trawy pampasowej, wysiałam ale traktowałam ją od niechcenia bo wiedziałam że musi zimować w garażu, a na to nie miałam ochoty, więc zostawiłam ją w doniczkach na dworze, niczym nie okrywając, a ona przezimowała i tak teraz wygląda, po przycięciu

druga niespodzianka to lewkonia, w zeszłym roku kwitła pojedynczymi kwiatkami, i wcale nie pachniała, zostawiłam ją w skrzyniach na zimę a ona też przezimowała, i nawet ma chyba pąki kwiatowe dziwne te roślinki

posiałam też ze dwa tyg temu rzodkiewkę , wytrzymała pod włókniną mroźne ostatnie dni

A żeby zakończyć ładnym zdjęciem to wstawiam hiacynta i skalnicę

Wszystkiego po trochu 16:09, 27 mar 2020

Do góry
Kindzia Kasiu, no ja okryłam ale mróz był dość silny i niestety mam zmrożone listki i pąki. Magnolię też zawinęłam

Ewa ciekawe jak u Ciebie? dały radę?

Sonka było dość mroźno, u nas nawet -6, niestety mimo okrycia są szkody, jakie? zobaczymy latem

Dziś popracowałam w domu i ogrodzie. Popikowałam roślinki wysiane, a w ogrodzie wysadziłam sałatę do skrzyń i przykrywam włókniną. Biedna blada z zimna, ale trudno
Skosiłam trawnik, nie mogłam już patrzeć na te górki i doliny, trochę lepiej teraz wygląda, jednak jeszcze czeka nas wertykulacja i zasilanie, ale to chyba dopiero po następnej fali zimna. Na jednym kawałku już porobiłam kanty, od razu piękniej się zrobiło.
Siedzę też i dzióbię chwasty w kostce, nienawidzę tej roboty

Tak teraz u mnie

przylaszczka jednak się wysiała, mam pełno maleńkich siewek dookoła

Jeszcze mam sporo sprzątania, zamiatania podjazdu, ścieżek, i pielenia kostki, moc chwastów i traw w niej wysiało się

Verbena bonariensis - werbena patagońska 14:37, 27 mar 2020

Do góry
Moja werbena zaczeła wschodzić po kilku dniach, siana na początku lutego i wygląda jak na zdjęciu poniżej. Czy przesadzać ją do wiekszych doniczek czy wytrzymają do maja?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:38, 27 mar 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Rabata za domem.
Posłuchałam Asi Makadamii i będzie na szerokość tarasu plus rabaty przytarasowej

Aneta z Any ogród mały...ma hortensje z miskantami pod oknami.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=746

https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2029
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies