To ma sens. Jestem za. I się zastanawiam, co to by mogło być... Mięsiste duże liście mają laurowiśnie, hortensje też maja dość duże. Hmm... Irysy bródkowe mają baaaardzo ładne liście nadające strukturę na rabacie.
tak, wsadziłam tam czosnki w zeszłym roku. Tak było:
hosty i paprocie przesadzę za dom, bo latem jednak im tam za ciężko. Języczniki mi całe zbrązowiały, nie wiem chyba nie żyją. Barwinki jeszcze nie wiem gdzie ewakuuje
Bardziej myślałam, żeby miskanta dać, ale suchodrzew zamienić na jakąś roślinę z mięsistymi dużymi liśćmi dla odmiany. Bo umbry też mają takie drobniutkie... i byłyby same takie drobniutkie listki na tej rabacie. Co myślisz?
Juz opowiadam dalej, ale tak będzie oszklona jak salonik z tym że szkłem nie pleksą bo osadzający się nalot trudno było by wyczyścić bez zadrapań.
Najpierw jednak dach - tak się bałam czarnego gontu...
a okazał się szalenie elegancki - Danuś dziękuję za radę - doskonała
One zimą są w cieniu? Moje w słońcu trochę lepiej wyglądają, ale tylko trochę. Zetnij je całkiem krótko, to odbiją. Najlepiej tak w kwietniu, po tych następnych przymrozkach. One drewnieją od dołu jak są starsze i dlatego potem przybierają taki trochę nieuczesany wygląd.
Witam!
Szukam pomocy przy ratowaniu mojej brzozy pożytecznej.
Czy to może być fytoftoroza? Drzewo rośnie od trzech lat na tym stanowisku i bardzo ładnie przyrasta, liście w zeszłym sezonie były zdrowe, bez uszkodzeń. Czy powinienem ściąć pień poniżej tych uszkodzeń? Jaki oprysk najlepiej zastosować?
A tak prezentuje się żywopłot z cisów sadzony jesienią. Czy już należy go przyciąć czy poczekać do połowy kwietnia, albo nie ciąć go w tym roku i dać mu się ukorzenić??
W między czasie patrzyłam co nowego się szykuje i tak - brzoskwinia tuż tuż...
ma mnóstwo kwiatów!
Brunnera
Rozkwitają powoli tez żonkile - trochę ich nasadziłam, do tygodnia bedzie pięknie