Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Między brzozami

Między brzozami

Misia 17:30, 27 mar 2020

Ja też zdecydowanie bardziej wolę wiosnę w kolorach

Przebiśniegi i krokusy już w zdecydowanej mniejszości ale jeszcze coś uchwyciłam

Hiacynty i pierwiosnki już się pokazują

Misia 17:36, 27 mar 2020

Wystartowały już piwonie i liliowce

irysy i ostróżki

A tak prezentuje się żywopłot z cisów sadzony jesienią. Czy już należy go przyciąć czy poczekać do połowy kwietnia, albo nie ciąć go w tym roku i dać mu się ukorzenić??

Misia 17:49, 27 mar 2020

Mam też pytanie może ktoś doradzi Mam jedną rabatę dość dużą ale bardzo zaniedbaną Miałam ją w zeszłym roku całą zlikwidować i rośliny poprzesadzać więć jej nie pieliłam i to był błąd teraz jest tam masakra pełno chwastów już tylko pozostają widły i czyszczenie roślin. Nie wiem tylko kiedy ją ruszać bo jest tam bardzo dużo tulipanów i czosnków ozdobnych. Właściwie to tam jest wszystko liliowce, floksy, astry jesienne, rozchodniki, liatry, bodziszki, ostrózki no wszystko misz masz na cały sezon. No i teraz nie wiem kiedy to ruszać czy teraz jak jeszcze większość ledwo ruszyła czy później jak tulipany przekwitną ?? a zostawiać do jesieni bym nie chciała

Wani 18:59, 27 mar 2020

Misia ja już swoje cisy cięłam, te starsze i te z zeszłego roku też. Nie ręczę natomiast że dobrze zrobiłam
Dorii 19:50, 27 mar 2020

Polinka już cięła zajrzyj do niej, dużo informacji o cisach wrzucała ostatnio u siebie.

Z tego co pamiętam to ciąć od początku. Najlepiej każdą gałązkę z osobna kilka razy w sezonie, wtedy robią się miśki.

Z tą rabatą poczekała bym aż wszystko ruszy bo teraz to jeszcze nie do końca może być widać co gdzie jest.
Nie wiem jak masz tam porozstawiane te tulipany i czosnki ale można by spróbować sukcesywnie wykopywać roślinki i przesądzać a jak czochy przekwitną to dokończyć dzieła.
Misia 20:26, 27 mar 2020

Dzięki dziewczyny

Zajrzę do Polinki i poczytam a z tymi tulipanami i czosnkami to może być problem bo są wszędzie, bez logicznego rozstawienia ale masz racje poczekam bo ochłodzenie zapowiadają i nie uśmiechają mi się większe rewolucje
Misia 20:13, 28 mar 2020

Intensywnie dziś było ale pogoda piękna więc wykorzystałam na wertykulacje trawnika. Nie sądziłam że tego "siana" będzie tak dużo

Nowa12 20:23, 28 mar 2020

Musiałam zajrzeć zobaczyć Twoje sianko. Ty masz tego dużo bo masz gęsty trawnik. Ja mam dość wyleniały trawnik .
Cisy też już cięłam ale jak się boisz to przytnij po zapowiadanych mrozach.
Misia 20:27, 28 mar 2020

No troszkę boję się ciąć te cisy, ale myślę że po ochłodzeniu jak będzie znów troszkę cieplej to przytnę
Ania111 20:43, 28 mar 2020

Misia napisał(a)
Intensywnie dziś było ale pogoda piękna więc wykorzystałam na wertykulacje trawnika. Nie sądziłam że tego "siana" będzie tak dużo

Misia,
szacuneczek