Waldku miło, że zajrzałeś i pomagasz w rozpoznaniu trawy
Czy ten miskant nie wygląda jednak zbyt sztywno na Ballerinę? Myślę o kwiatostanach ,ale i same źdźbła,nie przewieszają się tak łagodnie jak wydaje mi się na zdjęciach Balleriny?
CD
W tym roku tawuły cięłam nie dopuszczając do kwitnienia. Zrobiłam tak pierwszy raz. Kwitnienie przedłuża cięcie ok 3 tygodnie i po przycięciu tawuły nie zdarza nawiązać młodych liści drugi raz tak obficie.
Jak wcześniej przycielam tawuły ładnie się rozrosły i pięknie się przebarwiaja
Afrykańska z cytryny wpadła w taki kolor też ładny
Trawę podziałami nawozem trzy tygodnie temu i tak wygląda gęsta bardzo rośnie bez opamiętania kosze co tydzień bo nie wiedziemy później trzeba by było na dwa razy kosić. Trochę może już tępe ale jakoś dają radę.
I dziewczyny tyle o klonach nagadały, że pojechałam zrobić rekonesans. Kupiłam mniejszą sadzonkę Crimson Sentry. Lubię jak się przebarwia i podoba mi się też w lato w bordowej szacie. Tu zdjęcie dużej sadzonki w szkółce. Mojej nie miałam kiedy zrobić, jutro się poprawię
I przytuliłam piękny czerwony berberys. Urzekł mnie. Trafi na rabatę jako akcent
Kwitnie u mnie Kilimandżaro od dłuższego czasu. Rośnie w sporej donicy w altance widocznie mu tam dobrze, gesciutki. I mam 3-ci rok dylemat cze go posadzić do gleby czy zostawić w tej donicy.
Już spory nie licząc doniczki ok jednego metra,.
Zdjęć dziś nie zrobiłam dużo bo rano udało mi się poleniuchować na huśtawce. Było ciepło i słonecznie choć wiaterek głowę urywał.
Taki widok miałam.
Ewidentnie widać zmianę kąta padania słońca. Taras cały zalany, jak na patelni. Zbyt wiele rozwiązań to tu nie widzę. Nawet jak umbra się rozrośnie - będzie tam słońca w bród. Z tego też powodu dom powinien mieć dwa tarasy od wschodu i zachodu lub północy i południa w zależności od tego jakie są nasze preferencje korzystania.
Dzisiaj dosadilam resztę tulipanów i krokusy w trawie. Zrobiłam porządki w jukach. Posadziłam trawy Rosi i grabienie, koszenie liści.
Dzisiaj to dało do wiwatu liscmi sypalo co nie miara. I korę rozsypałam przy wrzosach..cały czas jest co robić.
Nigdy nie zawiódł kolorem. Klon wyjątkowy ma bardzo duże liście
.przyniosłam samosiejke z osiedla.
Wg mnie i tej tęczy, ma być radośnie dla wszystkich, a nie tylko dla tych co u steru. A będzie pewnie jak zawsze. Umiesz liczyć, licz na siebie.
Muszę posadzić tulipany.
Kasiu miała sporo napisane coś znowu przycisnelam i poszło w kosmos.
Więc posadzoneb ok 2 m -+ 20-20 cm. W przyszłym roku będę gałązki podcinać aby nabrały drzewka gęstości. Moim zdaniem wysokie bo takie kupowałam w szkółkach rosły sobie na wzrost.
Właściciel szkółki opowiadał jakie widział we Włoszech formowane. Zakochał się w tych dębach i je sprowadza.
One są podobne do dębu Monumenty jeżeli chodzi i wygląd. Jednak liście od wiosny do późnej jesieni przepiękne. U mnie liście na drzewie zimowały.
Z tyłu na focie widać że niektóre dęby jeszcze są zielone. Na 8 szt tylko 3 zaczekają kolorów nabierać.
Mam tyle grzybów że się w głowie nie mieści. Różne rozniaste od muchomorów po to co widać w trawniku pod drzewami, rydze, maślaki, kozaki jednego prawdziwka miałam. To pewnie już grzyby z mikoryzy urosly. Szczepilan w glebę 2 lata temu.
Piękna pogoda przywitała nas w sobotę. Wypiłam kawkę i otworzyłam drzwi.
Taki widok mam z "nowego" domu. Po lewej stronie jest stary dom. Widać kawałek dachu i komin.