Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

W Gąszczu u Tess 11:23, 02 cze 2015

Do góry
Ja mam rdest i mógł być z jeżówką, bo rosną koło siebie.. tylko mój jest inny niż Pszczółki. Mój jest niski i jak Pszczółka pisze.. brzydki po zimie. Mój to rdest pokrewny.
Pszczelarnia 09:57, 02 cze 2015

Do góry
Rdest a łubin.

To jest troszkę zmyłka optyczna. One nie rosną na jednej rabacie, ponieważ wymagają różnych siedlisk: rdest wilgotno (i kwaśno) a łubin sucho. To są dwie rabaty, tzw. "prawa do strumienia" i "lewa do strumienia". Oddziela je ścieżka prowadząca do strumienia.

Łubin - teraz można sadzić z doniczek kupiony w szkółkach, będzie kwitł. Kwitnie ok. 2 tygodni na pewno. W wazonie zerwany w pączkach wytrzyma 3-4 dni (a wieczorniki damskie 7 dni!). Potem należy je przyciąć i wypuści nowe liście i zakwitnie słabo w sierpniu.
Mocno fioletowego jeszcze nie spotkałam. Tylko ten zwykły fioletowy na łące (mus tam pojechać i zrobić zdjęcie) przy tzw. Autostradzie Sudeckiej.

Rdest. Mam pokrewny - najmniej polecam: niska, mocno zadarniająca roślina, bardzo nieładna po zimie- trudno ściąć i oczyścić z zeschłych liści. Mam rdest wężownik - to ten na zdjęciach powyżej, rozrasta się ale pod kontrolą, bo nie ma idealnych warunków (kamienista gleba). Mam rdest himalajski - to ten z ogrodów Pieta Outdolfa, kwitnie od lipca do października, fantastyczny, słabo przyrasta. Sadzony 2 lata temu jeszcze nie jest gotowy do podziału (albo ja nie umiem się za niego zabrać, gdyż otaczam go nabożną - ogrodniczą - czcią).
Ogród Małej Mi - sezon 2015 09:37, 02 cze 2015

Do góry
LITTLE MEDICINE MAN - jaki to jest róż? Możesz opisać? Dla samej nazwy warto ją mieć.

Jarzmianki lubią jak rdest luźniejszą glebę, w Twojej zwięzłej potrzebują czasu. Ja je lubię, bo są zdrowe same z siebie.

Wstawię potem zdjęcia tego rdestu pod brzozami ale to było w dole nad strumieniem.

Pod magnolią i pod brzozami robi się (no nie samo się robi) bardzo stylowo.
Pszczelarnia 05:06, 02 cze 2015

Do góry
Masz rdest himalajski czy pokrewny?? Kilka słów o nim proszę i o ekspansywności, bo himalajskim straszą, że jak zaraz się rozrasta..
Ogród u stóp klasztoru cz. II 04:08, 02 cze 2015

Do góry
Rdest himalajski... prosze o kilka słow o nim.
Pięknie prosze pani u pani.
Czekam na opowiesci o sajgonie.
Pszczelarnia 22:52, 01 cze 2015

Do góry
http://www.swiatkwiatow.pl/rdest-pokrewny--bistorta-affinis-id313.html

To mi wygląda na to

Pisze, że pod krzewy.. bym zaryzykowała. Obok mam zwykły rdest.. taki busz chcę pod brzozą.. trawy już poszły pod magnolię Yeloww. Serce pękało jak grzebałam w korzeniach.. ale po magnolią jest teraz pięknie.
Ogród u stóp klasztoru cz. II 21:52, 31 maj 2015

Do góry
Zobaczyłam wczoraj słońce i zgłupiałam ,nie wiedziałam co się dzieje . już prawie o nim zapomniałam że istnieje .
Ale ,ale nie myślcie że nie padało ...padało i to nawet z gradem ,na szczęście małym, leciutkim i nie szkodliwym .
Pracowite dni miałam ,ale obiecuję sobie za to baaaardzo leniwe lato .altana już czeka na montaż ,choć chwilowo musi sobie jeszcze tydzień poczekać.
tak więc niektóre obrazki bezpowrotnie przeminą i znowu będzie w wypoczynkowym inaczej .póki co aktualności roślinne

RDEST POŚREDNI

RDEST HIMALAJSKI

Borówcowy raj 11:06, 31 maj 2015

Do góry
wspaniała prezentacja pięknego ogrodu
wszystko zachwyca i berberysy i tuje i rdest, i plan pierwszy i tło
dobrze że już jesteś w formie
Dwa ogrody 02:23, 30 maj 2015

Do góry
Jankosiu, mam muszkatołową, jutro pstryknę fotki dla Ciebie. Ja bylinowa raczej jestem, bez kwiatów nie ma dla mnie ogrodu. No to jeszcze kwiatki dla Ciebie, niektóre z bodziszków

rdest pokazywany wcześniej rośnie w towarzystwie żurawki i bordowego klona

i na koniec... moja, pierwsza, podpędzona w domu i wysadzona ok. trzech tygodni temu do gruntu dalia pomponikowa

Borówcowy raj 20:44, 29 maj 2015

Do góry
Tosiu, to Polygonium bistorta, rdest wężownik. Dorasta do 100cm. Fajny jest.
Kasiu, jakoś daję radę. Przynajmniej nie mam wyrzutów, że czasami nie idę biegać. Nabiegam się po ogrodzie.
Doniu, masz rację. Jakoś omijają mnie deszcze. Dziś lałam wodę w hektolitrach, a u mnie gleba jest raczej wilgotna. Co dopiero mają Ci na piaskach. Bardzo współczuję.

Cieszę się, bo warzywnik zaprawiony ziemią. Jutro jadę po rozsady i będzie sadzenie.
Kupiłam też drzewko. Oczywiście jechałam po inne, a mam inne. Pokażę jak posadzę.
Borówcowy raj 10:59, 29 maj 2015

Do góry
Z tego zachwytu zapomniałam napisać komentarz
Cudownie.
Rdest kojarzy mi się z nazwą chwastu, to jakiś ozdobny? Bardzo ładny.
Borówcowy raj 22:58, 28 maj 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Rdest w tle:

Białobok aż świeci.

śliczny nie mogę się doczekać kiedy i mój tak ładnie urośnie
Borówcowy raj 21:11, 28 maj 2015

Do góry
Posadziłam rdest w zeszłym roku. Rozrasta się szybko, ale rozłogi wyrywa się bardzo łatwo. Boję się o ekspansywność. Zobaczymy. Ze ścieżką męczyłam się od wczesnej wiosny. Definitywnie skończyłam z tą częścią ogrodu. Teraz czekam aż Danica urośnie do dużych rozmiarów, a berberys stworzy dywany. Nie będę już miała kory na schodach i w drzwiach wejściowych.

Borówcowy raj 21:08, 28 maj 2015

Do góry
Rdest w tle:

Plan na świeżkę wykonany. Nareszcie.

Zostało źródełko do zrobienia.

Białobok aż świeci.

Dwa ogrody 00:30, 27 maj 2015

Do góry
Aniu Mala Mi jak miło Cię widzieć, wiem, iż czasu mało masz, podobnie jak ja, już nigdzie nie jestem na bieżąco, w ogrodach również sucho, wczoraj podlewałam w obydwu ogrodach, dziś siąpiło, ale pod drzewami popiół.
Mój White Cover podlewany i zasilony magiczną siłą wygląda lepiej, żółte plamki na listkach zazieleniły się, ale nie wszystkie. Będę obserwować, bo zauważyłam, że te objawy pojawiają się w momencie przyrostu nowych łodyżek w bardzo słoneczne i suche dni. Mają tu rację dziewczyny, że to nie choroba, a kłopoty rośliny z przyswajaniem składników pokarmowych. Młode listki na bukach też zbrązowiały po części, ot fizjologia.

Aga973, a nie przesadzałaś Leonardo? Podobnie zachowują się moje trzy krzaczki Parky przesadzane jesienią, słabo rosną i pąków mało, chyba też je zasilę.

Louis Odier poszalała, muszę jakąś podporę szybko montować, bo chyba będzie się pokładać

Karola

laurowisnia
z płatków róży będzie truneczek różany Rdest będzie na cenzurowanym
zaczynają liliowce

Dwa ogrody 23:27, 21 maj 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Vivo, marzanka w ekstremalnych warunkach

Marznka wygląda baaardzo obiecująco

Powiedziałabym, że to jednak rdest.
Koniczynkę kupiłaś teraz czy miałaś w gruncie. Mam dwie malutkie sadzoneczki ale do kwitnienia daleko i nie wiem jaki będzie kolor.
Od samej wiosny moc kwiatów u Ciebie
Dwa ogrody 15:06, 21 maj 2015

Do góry
To jednak rdest.... chyba.
Mi bodziszka himalajskiego albo wspaniałego zjadła nornica ... chyba? Nie ma śladu.

Oczy można pocieszyć kwieciem u Ciebie. Czy żuraweczki kupujesz wysyłkowo?
Mam taką listę żelaznych i się przymierzam.

Co robię nie tak, że astry siane i do skrzynek i do gruntu nie chcą wzejść? Czy to wina nasienia?
Dwa ogrody 12:50, 21 maj 2015

Do góry
Czy to będzie konfitura?
Bodziszki chętnie oglądam, mnóstwo rabat masz. A ten rdest nie rdest, to może jednak rdest wężownik, mam go, jeszcze nie kwitnie, w cieniu jest i tak się zastanawiam czy on nie jest za bardzo inwazyjny.
Dwa ogrody 00:41, 21 maj 2015

Do góry
Joku, Tess, ja również twierdziłam, że to rdest, a pani swoje, nawet nazwy nie pamiętam, kupiłam, bo mi się podoba

a ta koniczyna ładna? zdjęcie trochę niewyraźne, bo wiatr wiał wyobraźcie sobie ją w trawach

Joku
, biały bodziszek Renarda musi cudnie wyglądać
róże White Cover mam nadzieję jeszcze chwila i wyrównają proporcje na rabacie, niepotrzebnie je tak mocno przycięłam, ale zanim doczytałam, to już zdążyłam machnąć

Ogród w Puszczykowie 10:08, 20 maj 2015

Do góry
Palibiny:

Irysy od Alisonka

rdest Darjeeling Red

azaliom chyba lepiej u mnie niż rodkom

i żabki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies