Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

22:12, 02 cze 2015
o patrz co do jarzmianki to też moja jakby rozrost ma powolny bardzo.... ale teraz bedzie u mnie 2 sezon.
agata19762 22:55, 02 cze 2015

Ania ja wszystkie takie róże pakuję do ogrodu i żyją
Rench 23:08, 02 cze 2015

To gdzie były te wielkie szałwie ?
Śliczną różę dostałaś
A te zadołowane posadziłaś już ?
nawigatorka 23:15, 02 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)

To Carex Gold Fountains. Z powodu cienia, gdzie rósł chyba jest mało złoty.
Z bliska.

Aniu nie wiedziałam, że masz tę trawę a ja właśnie sia zastanawiam nad nią zamisat, mojego marnego milium aureum - jakiej szerokości jest jedna kępa? Muszę z niej zrobić skarpetę (a właściwie pasek ok metrowy) pod moimi grabami i zastanawiam się ile bym ich musiała mieć. I jak ona wygląda zima i po zimie?
Przy okazju zdam raport werbenowy - sadzonki od Ciebie zaczynaja pokazywac kwiaty. Sadzonki z nasion od Ciebie rosną w gruncie raczej powoli narazie (ale wiem jest im zimnno). Jedynie co mnie zastanawia to część z nich nie rośnie w górę tylko tak "rozlazła" się na boki. może to przez uszczykiwanie? mam nadzieję ze znajdzie kiedyś właściwy kierunek pozdrawiam
ren133 23:18, 02 cze 2015

Mala_Mi napisał(a)

Tak, to szprytyny wózeczek

A tak pod magnolią teraz..

Aniu Co to za trawka pod magnolią?
Mala_Mi 00:22, 03 cze 2015

ren133 napisał(a)

To Carex Gold Fountains
Mala_Mi 00:32, 03 cze 2015

nawigatorka napisał(a)

Aniu nie wiedziałam, że masz tę trawę a ja właśnie sia zastanawiam nad nią zamisat, mojego marnego milium aureum - jakiej szerokości jest jedna kępa? Muszę z niej zrobić skarpetę (a właściwie pasek ok metrowy) pod moimi grabami i zastanawiam się ile bym ich musiała mieć. I jak ona wygląda zima i po zimie?
Przy okazju zdam raport werbenowy - sadzonki od Ciebie zaczynaja pokazywac kwiaty. Sadzonki z nasion od Ciebie rosną w gruncie raczej powoli narazie (ale wiem jest im zimnno). Jedynie co mnie zastanawia to część z nich nie rośnie w górę tylko tak "rozlazła" się na boki. może to przez uszczykiwanie? mam nadzieję ze znajdzie kiedyś właściwy kierunek pozdrawiam

U mnie rósł słabo, ale jak każdy carex potrzebuje wilgoci.. a miałam go pod brzozą. I nie podlewałam.
Teraz przesadziłam.. też nie będzie szału z wilgocią.. ale pod brzozą mi się odwidział. Nie pasuje do reszty.
Zimą przysychał u mnie. Wiosna prawie wszytko wyskubałam. Miałam na niego nerwa. Ale odrasta szybko i ładnie. Dostał drugą szansę. Jak się nie poprawi to się pożegnamy.
W porównaniu do innych carexów nie rozkłada się na boki tzn nie przyrasta mocno. Evergold dostaje bardzo długich liści, a ten jest bardziej kompaktowy, przez co jest bardziej przewidywalny w rozmiarze.
Tak wyglądał gdzieś w lutym, ale zima była jaka była, a raczej nie była.
Szału nie ma. Te rude po prawej na dole to rdest Fajna brązowa poducha

Po wyskubaniu, końcem kwietnia tak wyglądał (8 post)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5421-ogrod-malej-mi-sezon-2015?page=132#post_8

Reszcie odpowiem wieczorkiem jutro czyli dziś, ale mam trochę do skończenia pracy, a pasuje pospać trochę.

Edit.. zmierzę kępę jutro, jak zapomnę to przypomnij. Na oko 30cm. Maks 40. Jak na carexa to mało.

Mala_Mi 00:43, 03 cze 2015

eliza3 napisał(a)

Piękna, piszesz, że niewysoka i chyba to mi się w niej najbardziej podoba.
Kocham piwonie za ich zapach, a czy te pachną ?

Nie wąchałam.. jest tak piękna że nie szukałam innych walorów.. jutro sprawdzę.. jak nie zapomnę. Kwitnie pierwszy dzień.

Świeci z daleka

Prawie jak moje różowe złocienie.. które po zimie w większości padły

Mala_Mi 00:48, 03 cze 2015

noemi napisał(a)

Super odstraszacz . Ja mam ropuchę i nie mam ślimaków Pojedyncze … ale ja mam mikro ogród to się nie liczy

Podglądam Cię co dzień Aniu

Mam kilka ropuch... co chwila mnie straszą.. a ślimaków mam też sporo.. a raczej miałam.. bo nakarmiłam.
Wzięłam się za pielenie na obrzeżach ogrodu, by zlikwidować siedlisko. Popołudnie i 5 ubitych worów zielska wypieliłam.. aż od szpikula do podważania zrobiłam na dłoni siniaka i odcisk. A to tylko 1/8 obrzeży za "choinkami". Pielenie w glinie to masakra
Dowód pracowitego popołudnia.. a teraz nadganiam pracę..

paniprzyroda 00:49, 03 cze 2015

I do Ciebie na koniec mus zajrzeć Różowe złocienie u mnie też kwitną Buziaki.