Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:19, 04 cze 2018

Do góry
Moi Drodzy,

Pieknie proszę o poradę dot tego miejsca- jest to tył ogrodu wystawa południe- zachód, bardzo słoneczna.

3 poziomy, murek oporowy, pod ogrodzeniem różne choinki, wysokie, kilkuletnie, roznorodnosc krzewow, piwonie, azalie, tawuły japonskie, zurawki, mięta..., macierzanka, pierysy, irysy, roze, nasadziłam kilka tui danica, kilka traw ozdobnych na srodu schody obsypane kamieniami, tarasu jeszcze nie ma tylko wysypana kamieniami wylewka( do wymiany bo się wszystko osuwa)... w jakim stylu to poprowadzić?
Nie chciałabym ogrodu angielskiego czy naturalistycznego, ale tych wszystkich roslin, ktore ktoś zasadził lata temu szkoda. Poradźcie proszę co przesadzic, usunac żeby uzyskać estetyczny efekt, zakryć te murki, które najpiękniejsze nie są
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:39, 03 cze 2018

Do góry
natka098 napisał(a)
Łoj sporo kroków do zrobienia tawuły idealnie się tam wpisały, jakby rosły od zawsze.

No rzeczywiście, trochę sobie pospacerował .
Tawuły rzeczywiście robią wrażenie jakby rosły tam od dawna, jestem mega zadowolona z efektu.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:35, 03 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetnie te tawuły wyglądają w nowym miejscu.
Pierwszy raz chyba widzę okolice tarasu. Placyk przed drewutnią to bardzo dobry pomysł.

Powiem Ci Haniu, że jestem mega zadowolona z tych tawuł pod garażem .
Okolice tarasu już pokazywałam, choć pewnie inaczej skadrowane .
Placyk jest bardzo funkcjonalny, jesteśmy bardzo zadowoleni, choć dziś pracowałam w kostiumie kąpielowym i za słabo się posmarowałam - całe plecy i kark mam mocno opalone.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:30, 03 cze 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Ja pomiędzy tawuły już bym nic nie dosadzała,co najwyżej tam gdzie masz wolne miejsce przy brzegu może bodziszka jakiegoś. Ta kratka nawet fajnie tam wygląda,może jakąś różę na nią

Popatrzę sobie na spokojnie, pewnie na brzegu coś jednak posadzę .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:02, 03 cze 2018

Do góry
Łoj sporo kroków do zrobienia tawuły idealnie się tam wpisały, jakby rosły od zawsze.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:04, 03 cze 2018

Do góry
Świetnie te tawuły wyglądają w nowym miejscu.
Pierwszy raz chyba widzę okolice tarasu. Placyk przed drewutnią to bardzo dobry pomysł.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:08, 03 cze 2018

Do góry
Ja pomiędzy tawuły już bym nic nie dosadzała,co najwyżej tam gdzie masz wolne miejsce przy brzegu może bodziszka jakiegoś. Ta kratka nawet fajnie tam wygląda,może jakąś różę na nią
Ogrodowe marzenie Mrokasi 16:11, 03 cze 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
Ja chyba bym nie dosadzała nic, jak tawuły się rozrosną to fajnie będzie jakby poduchy...

Basiulka, rzecz w tym, że one już duże są, nie będą raczej większe, i tak je w tym roku cięłam mniej niż zwykle...
Kwiaty we włosach 15:29, 03 cze 2018

Do góry
jeszcze szałwie, te niskie na drugiej rabacie

tawuły

białe róże, ta w pąku ma taki miętowy odcień

ta inna, może to Chopin?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:26, 03 cze 2018

Do góry
Ja chyba bym nie dosadzała nic, jak tawuły się rozrosną to fajnie będzie jakby poduchy...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:47, 03 cze 2018

Do góry
effka napisał(a)
Ale kawał ciężkiej roboty odwaliłaś. Co do tawuł goldflame, to ja je bardzo lubię, tylko krótko tnę, nie dając zakwitnać, bo kwiaty ma niezbyt urodziwe.
Trzymam kciuki za bonsajową. Nie wiem co bym tam dała, jakoś nie mam pomysłu...

Dzięki .
Tawuły w nowym miejscu wyglądają wg mnie super . Mnie ich kwiaty nie denerwują. Bardziej wkurza mnie ta zmienność koloru liści, maja taki moment, że są pstrokate. W nowym miejscu są zgromadzone razem więc nie ma kłopotu z dobraniem im towarzystwa .
Za bonsajową trzymaj kciuki, bo po wysadzeniu tawuł chodzę i dumam nad nią...
Kwiaty we włosach 21:26, 02 cze 2018

Do góry
U mnie tawuły już kwitną od tygodnia ale przetaczniki dopiero zaczynają
Pozdrawiam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:17, 02 cze 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziś rano przesadziłam wszystkie tawuły z bonsajowej na rabatę pod garażem.
No i udało nam się dziś po południu zerwać darń i zrobić placyk z płyt i żwiru przy stojakach z drewnem. Nareszcie będzie można wyjść po drewno do kominka suchą nogą .
Jesteśmy urąbani ale mega zadowoleni .

Jesoo! Dać jej tylko łopatę, to niczemu nie przepuści.
Podziwiam wszelką aktywność w te upalne dni. Sama przy tych temperaturach padam jak przecinek na wietrze i stać mnie jedynie na omiatanie wzrokiem. Omiotłam i u Ciebie.

Twój ogród pięknieje w oczach.
Kwiaty we włosach 23:39, 01 cze 2018

Do góry
Kasiu ten jasny limonkowy kolor to drugi perukowiec, też jeden z moich ulubionych

i tak wygląda ten starszy, rośnie sobie jak chce, prowadzę go do góry.

bodziszki też teraz rządzą na rabatach

tawuły zaczynają kwitnąć

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:19, 01 cze 2018

Do góry
Dziś rano przesadziłam wszystkie tawuły z bonsajowej na rabatę pod garażem. Jestem bardzo zadowolona . Zastanawiam się czy dosadzać tam bergenie bo ciut ciasno, myślę nad czymś innym, ale nie mam pomysłu. A może nie dosadzać nic. Sfocę jak wysypię do końca korą bo miałam tylko jeden worek i starczył mi na połowę rabaty .
No i udało nam się dziś po południu zerwać darń i zrobić placyk z płyt i żwiru przy stojakach z drewnem. Nareszcie będzie można wyjść po drewno do kominka suchą nogą .
Jesteśmy urąbani ale mega zadowoleni .
Foty może jutro bo teraz już ciemnawo i nie chce mi się nawet mrugać .
W samym słońcu 12:51, 30 maj 2018

Do góry
Nie mam chyba nic co by kwitło żeby zdjęcia robić, chyba że tawuły bo widziałam że różowe kwiatki się pojawiają
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:16, 30 maj 2018

Do góry
O matko nadrobiłam, ale się dzieje Tawuły są fajne, ja je lubię, zrobiłam u siebie na grabowej z nich obwódkę, właśnie z goldflame. Tnę je w kulki jak buksy, dosadziłam maluchy i czekam aż się zagęszczą. Między tawułai mam jeżówki zielone Green Twister a dalej hortki limki. Nie wiem czy pasje ale mi się podoba
Kibicuję !!! Czytam, że darń zdzierasz, nie zazdrosczę
Zakręcony ogród 10:08, 30 maj 2018

Do góry
Coś nie mam weny dzisiaj

Baza (nie do końca mi się zgadza ze zdjęciami ale mniejsza o to):

Wersja 1:

Na środku dałam berberysa green carpet - on ma ładny, fontannowy pokrój i na jesień się przebarwia. Z jednej strony stożek, z drugiej jakiś nieduży krzew, któremu będzie można nadać kulistą formę. Może być palibin szczepiony, może być trzmielina oskrzydlona, może być nawet forsycja, byleby była ładnie cięta
W rogu pod katalpą - trzmielina na pniu.
Jako podszyt dałam wszędzie hakone, ale może też być też np.: Ice Dance. Można też dodać jakieś hosty albo runiankę, albo nawet jarzmianki, jeśli tej hakone jest za dużo.
Dodałam jeszcze kulki bukszpanowe, bo uznałam, że za mało zimozielonych jest jak na Twoje potrzeby
Pod ogrodzeniem jest chyba jeszcze miejsce na jakieś pnącze albo dodatkowe kuleczki na pniu, jeśli byś je chciała.

Wersja 2:

Tutaj dla odmiany dałam na środek berberysa kolumnowego erecta, a przed nim hakone lub jakiś inny fontannowy wypełniacz. Jeśli chcesz, to pomiędzy nimi zmieściłyby się może jakieś inne kwitnące (byłoby jak u Jagody).
Ponieważ podszytu jest tutaj więcej, od razu narysowałam tą runiankę.
Jako kulki mogą być tawuły, jeśli chcesz kwitnąco albo bukszpany, jeśli wolisz zimozielono. Jeśli bukszpany, to tak bardziej w trójkątach trzeba by je posadzić, a nie w rządkach.
Nie dorysowywałam już, ale pod katalpą i w rogu pomiędzy 2, 3 a 4 też mogą być te trzmieliny na pniu.

Przejście do sąsiada w obu wersjach zachowane i miejsce na drzewko przy furtce też.
Ogród w Tarnowie 22:59, 29 maj 2018

Do góry
Tawuły i berberysy po cięciu

Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:14, 29 maj 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mnie też.
Tak sobie myślę, że problem z tą rabatą zrobił się po podkrzesaniu roślin przy siatce. Zatraciło się tło i z tajemniczego zakątka zrobiła się nieco goła przelotówka.
Na 1 zdjęciu wszystko pięknie współgra, odcienie zieleni dobrze ze sobą współgrają.
Zanim zaczniesz wykopywać, może trzeba pomyśleć czym przesłonić siatkę?

Haniu, masz rację z tym brakiem tła.
Ale problem z rabatą był i wcześniej, tylko inny . Tuja musiała zostać podkrzesana bo dolne gałęzie jakoś dziwnie jej rosły, opadały i były dziury i duża asymetria. Ta tuja w ogóle jest jakaś dziwna, pracuję nad eM by jej się pozbyć i w to miejsce wsadzić 2 normalne szmaragdy. Ale opór jest duży... Jaśminowiec z kolei rośnie jak wściekły i bez cięcia zarasta przejście, a cięty nie kwitnie i to kompletnie bez sensu jest.
Pod tują rośnie perovskia ale na razie mała jest. Może przy siatce posadzić trzcinniki krótkowłose? Nie chcę sadzić tam krzewów bo może uda się kiedyś tą tuję wyeksmitować.
Tawuły tak czy inaczej wysadzam z tej rabaty.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies