Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania -Spełnione marzenie 17:27, 02 paź 2019

Do góry
Witajcie ponownie

U mnie już 2 dzień pada i wieje .
Mam nadzieje że to nie potrwa długo

A teraz mój psiak

Nawet ją pogoda usypia

Ogród do odnowy 17:24, 02 paź 2019

Do góry
Takie zdumienie, drugi rok taki żółtek jesienią świeci

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:21, 02 paź 2019

Do góry
galgAsia napisał(a)

Cześć, Reniu . Ja sadzę czosnek zawsze w ostatni weekend października (wtedy też zarabiam ciasto na piernik staropolski na Święta ). Chodzi o to, by nie wzeszedł zbyt szybko, bo w mroźne zimy (czy ktoś jeszcze pamięta, co to jest?) może przemarznąć.
A jesień przecudna. Zwłaszcza w tym ogrodzie

Popadłam w kompleksy piernikowe.

Czosnkowi mrozy nie są straszne. U niego, tak jak u traw, istotniejsze jest, żeby nie było zastoin wody. On prędzej zgnije niż przemarznie.

Żywopłot grabowo- bukowy ubiera jesienną sukienkę.

Ania -Spełnione marzenie 17:18, 02 paź 2019

Do góry
Witajcie ponownie

Koleżanka kupiła mi Świecznice.
Jest cudowna .
Zastanawiam się czy nie wsadzić jej w donice
Tylko żeby mi nie zmarła .
Wiosną bym dosadziła jakieś roślinki i kpmpozycja była by fajna .

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:15, 02 paź 2019

Do góry
ryska napisał(a)
Czy sadzimy już czosnek?
Wyrwałam pomidory i fasolkę w skrzyni, teraz został czosnek do posadzenia.
Z rozchodnikami też tak się u mnie wydarzyło.
Ogród cudnie Ci się przebarwia. Dobre widzimisie mają Twoje rośliny

Czosnek sadzę po 15 października. Z powodu podeszłego wieku staram się nie przeciągać prac na listopad. To zawsze ryzyko, że się podłapie jakieś infekcje. W listopadzie leżę już odłogiem.
O tak, "ich widzimisię" czasem mnie zdumiewa. Bo niby skąd miałam wiedzieć, że to tak się ułoży? Eksperyment na żywym organizmie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:05, 02 paź 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
cudowny spektakl jesienny wspaniałe są te przebarwienia

O tak. Wczesna jesień jest miła dla oka. Nawet w pochmurny czas.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:01, 02 paź 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ha, u mnie zaczynają się cudnie przebarwiać te cytrynowe klony, ściętolistny cały zieloniutki i błyszczący - już go uwielbiam!
Nie wiem, dlaczego ja na tych ubogich moich ziemiach nie mam jeszcze tryliona rozchodników - u mnie miałyby jak w raju. Sucho i piaszczysto Tylko full pędraków...

Z pewnością są u mnie opuchlaki. Rozchodniki żyją.

Tu przyrastają najsłabiej.Może dlatego, że to najwyższy punkt działki? Od południa i ściana oddaje ciepło.

Oswajam je z ciężką gliną na froncie.

Opuchlaki podżerają tam pierwiosnki. Żurawki dają radę.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:53, 02 paź 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Pocieszają mnie Twoje wywody

Życie jest wystarczająco obfite w stresujące wydarzenia. Nie będę przecież dokładała sobie tych związanych z ogrodem. Ta strefa zarezerwowana jest dla innych doznań.

Patrz, jak ta morwa świeci! Czasem mnie zdumiewają "samopas" tworzone przez rośliny zestawienia.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:33, 02 paź 2019

Do góry
Jesien w pełni. Deren zmężnieć musi, no ale to jego pierwszy rok był.
Werbenowy busz będzie zmniejszony i pójdzie cieszyć 2 koleżanki. Spoko, na pewno siewek mi zostanie i parę krzaczków zostawię dla siebie.
Rozchodnikowi pasuje miejscówka i ozdabia kącik bo klon już zrzucił liście całkiem. Oby nie padł.

Nie pokazuję fotki, ale cieszy mnie ogromnie że jedna sadzonka winogrona od rodziców wypuściła małego pąka ze zdrewniałego pędu i gałązeczka ma z 5-7cm więc nadzieje rosną że wiosną też się rozbudzi. A to sadzonka która miała bardziej sucho. Posadzona miesiąc temu, paroletnia sadzonka zupełnie otrzepana z ziemi, podróżująca 2 dni, spędziła dobę w wodzie [korzenie] przed sadzeniem.
Oby te w ogródku też ruszyły.

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 15:06, 02 paź 2019

Do góry
Wiem wiem za dużo bym chciała. I właśnie w tym problem bo że naplanuję a potem a to pogoda pokrzyżuje plany a to dzieciaki nie dadzą porobić a to choróbsko mnie dopadnie i dupa. Rozkopane to i tamto i nawet nie można pod kocykiem poleżeć bo korci żeby iść pokopać troszkę. Może dobrze że pada a jak nawet nie pada to mokro.

Wyskoczyłam na chwilę i zrobiłam zdjęcia tym moim nieszczęsnym brzozom

Tu widać tę drapakę

I grzybki, opanowały mi trawnik.
Moja działka na Dębowym Lesie 15:05, 02 paź 2019

Do góry
Dominika11 napisał(a)
cudowna jesień Aniu

Jak na razie jesień jest piękna
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:59, 02 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Uuuu, ale planowanko fajne .
Ewcia, a ten wąski pasek trawniczka to tam jest do czegoś potrzebny? (to co zaznaczyłam czerwonym zygzaczkiem)

Planowanko jak zawsze u mnie raz na jakiś czas nigdy chyba nie skończe tego "skończonego" ogrodu. A chodniczek zielony prowadzi do warzywnika i jest bardzo potrzebny. Jeżdzę tamtędy z kosiarką do garażu, z taczką do warzywnika itd itp.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:58, 02 paź 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
A ja bym włączyła tą luksusową, wcięcia fajne ale jakby to kosisz?

Na dach są takie maty z rojnikami i tego typu roślinami. Kombinuje jak tu najtaniej zrobić domek ogrodnika z zielonym dachem ale największy problem by przekonać P do tego pomysłu.

Dominika11 napisał(a)
jak robisz takie schodki, to może i tutaj też by zrobić np tak

No właśnie sama już nie wiem, jak bym włączyła tyle co Dominika pisze, powstały by takie fajne schodki ale znów to kawał rabaciska. Chyba na razie za dużo. Choć nie powiem, jest to mega kuszące!

Maty z rojnikami superowe ale drogie, przy 50 m2 dachu garażu podejrzewam, że koszty zabójcze by wyszły.
Ogród do odnowy 14:57, 02 paź 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I ja jestem zafiksowana na klony ale mam niewiele i tylko jednopniowe. Teraz poluję na Brilantissimum. Nie mogę przejść koło niego obojętnie w Wojsławicach.

Czy te pokazane astry nie łapią Ci mączniaka? Masz jakieś doświadczenie z nimi?

Czasem łapią, ale zawsze czymś podsadzam by nie było zbytnio widać. W którymś odcinku Maji przy prezentacji marcinków hodowczyni twierdziła, że ten typ tak ma i nie należy się zbytnio mączniakiem u marcinków przejmować. Od tej pory nie przejmuję się, podziwiam kwiaty

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 14:56, 02 paź 2019

Do góry
Zakupiłam ostatnio Mikoryzę ,przy okazji zakupu sadzarki do cebul ,i zastanawiam się czy dać cisom pod korzenie ?
Czy któraś ma doświadczenie z tą mikoryzą ?

Pisze na ulotce że stosować przy sadzeniu ,ale można też dodać do już posadzonych roślin ,wykopując mały dołek obok

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera 'Pissardi' 14:35, 02 paź 2019

Do góry
Dzień dobry, proszę o poradę - zauważyłam coś niepokojącego na gałązce mojego drzewka. Czy to coś groźnego? Jakaś choroba? Czy może jakieś mechaniczne uszkodzenie, którego nie zauważyłam w szkółce, kiedy ją kupowałam?
Ogród do odnowy 13:51, 02 paź 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Gosiu - pamiętasz jak rozmawiałyśmy o czyszczeniu oczka? W obecnym Działkowcu jest artykuł
Fragment dla ciebie

Bardzo dziękuję
Napisane jest może co zrobić z wodnymi roślinkami rosnącymi w donczkach i wpuszczonymi do wody?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:37, 02 paź 2019

Do góry
kasiek napisał(a)

Pięknie!

Kondziowy ogrod cz II 13:11, 02 paź 2019

Do góry
abiko napisał(a)

Podziwiam, nasłuchuję wieści co u Was, zachwycam się ogrodem i udziela mi się Wasz ogrodowy zapał.

Jak się nazywa ten aster?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:56, 02 paź 2019

Do góry
O szok cudnie !!!

...jaka to trawa ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies