Dzisiaj odkryłam kolejną kępkę przebiśniegów i mnóstwo narcyzów. Dusiły się w odrostach traw. Dostarczyłam im powietrza, ale kosztowało mnie to ponad 2 godziny pracy.
Staw obecnie wyglada tak
Emus wlasnie przywiozl jakies wieksze kamienie, ktorymi bedzie wykldal brzegi
wieje jeszcze i zimno w ogrodzie, zrobilam kilka fotek i ucieklam. Sabina w okolicy troche szkod narobila u nas obylo sie bez. Jyedynie trzy dachowki polecialy z dachu i spadly a miejsce gdzie zawsze stoi auto, tm razem stalo w innym ufff
ten ciemiernik sie rozszalal w tym roku podoba mi sie taki widoczek
a ten NN zaczyna dostalam go albo na gieldzie wymiany roslina lbo od sasiadki
To prawda ptakom taka lekka zima w to graj
Oczary jesienią mają cudne kolory
moje miały takie kolory w dniu zakupu
a tu świeci na żółto mój zwykły wirginijski
Pozostając w tematyce mojego ulubionego ostatnio chrobotka to zrobiłam na licytację karnawałową w szkole kotyliony. Miały być w tematyce walentynkowej ale pomyślałam, że wersja EKO bardziej na czasie
Jak ja go lubię Chrobotka znaczy
Dzien dobry, Rano wylecialam na ogrod w celu inwentaryzacji. Pomierzylam, porobiolam co moglam. Czerwone kolka to dysze nawadniajace. Niebieskie kólko, to studnia
W glowie morze pomyslow. Zapisuje, notuje robie zdjecia. Bardzo podobaja mnie sie ogrody zimozielone, najlepiej bialo zielony. Biale Hortensje, bukszpany,trawy. Reszta jakos pojdzie najgorzej z wyznaczaniem linii rabat....
Nie śpię wcale. Dzisiaj jakieś 3h, obudziło mnie coś o drugiej i tyle. Internet mam. Dziś spaliśmy jeszcze tam, pakowałam resztę, umyłam łazienkę, lodówkę, takie tam. O szóstej znosiłam z ojcem sofę ze strychu. Sofa ma jakieś 30 lat hehe. Wysprzatalam młodej pokój, w moim leżą listwy...
Taki widok z okna młodej póki co:
Myślę sobie że wzdłuż tego krawężnika lawenda będzie miała dobrze, na tym żwirze i w pełnym słońcu...
Sześciu ludzi na budowie. Kończą montaż drzwi, większość na dworze robi rynny i kładzie krawężniki...
Dziękuję, podoba mi się, faktycznie lepiej wyglądają tak rozbite rabaty, niż jedna duża, którą narysowałam. Teraz widzę, że wyglądała sztucznie. Kilka rabat lepiej wpisuje sie w całość ogrodu.Tworzy się fajna ścieżka - droga pomiędzy rabatami. Zastanawiam się tylko nad tą rabatą przy altance. Pomiędzy jabłonką a brzozą zawsze rozwieszam hamak więc przydałaby się tam jednak zwykła trawa.
Jak sie pozbyć takiej ilości trawnika na rabatach, muszę poczytać. Może dałoby się ją wstępnie zagłuszyć ściółkując skoszoną trawą.Może jakieś podpowiedzi
Helen, tak myślę nad tą komozycją i się zastanawiam, czy perovskia się nie położy przypadkiem. Ona najładniej wygląda, jak ma całkiem sucho, a reszta bylin i traw woli jednak troszkę mniej sucho.
Ładnie to sobie ułożyłaś, jednak może zamiast perovskiej zastanowiłabym się nad Echinops niveus 'Arctic Glow' lub Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard'. Pasowałyby i wymaganiami, i wzrostem.
Kosmos czekoladowy można kupić już w doniczkach, ewentualnie jako pnącza. Najlepiej kupić podwójną ilość, bo on jest bardzo delikatny i w masie najlepiej wygląda
Jeśli chcesz kompozycję na całkowicie suche stanowisko, to poszłabym w Panicum, perowskią, Sedum, Allium. Trzebaby jednak ustalić najpierw, w jakich kolorach chciałabyś taką kompozycję Czy mogłyby być np. brązy, czerwienie, ogólnie ciepłe odcienie, czy jednak wolisz chłodno z dodatkiem brązu lub czerwieni.
Z góry rzeczywiście widać że symetrycznie posadzone. Ale zdjęcie z boku będzie moja inspiracją
Ale mi się wiosny zachciało po obejrzeniu tych zdjęć!
Pozdrawiam!