Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

AlinaP 21:55, 11 mar 2020

Niebieskie-kolumnowe drzewa.
? Dalej bazgrolę w telefonie. Pozdrawiam.
karo11inka 09:29, 12 mar 2020

Dziewczyny dziekuję za zobrazowanie tej rabaty Teraz już wiem, powstały by wtedy 3 takie same rabatki (schodki ). Myślę teraz o całkowitym zrezygnowaniu z tego placyku w rogu(osiągnęłabym prawie trzy jednakowe szerokości rabat, po ok 11m). Co myślicie?

P.S Asiu odezwij się, ciekawa jestem twoje pomysłu na zapełnienie tych rabat

Edit: chyba się mylę, bo jakby nie było tego placyku w rogu to nie było by trzeciego zęba :/
karo11inka 11:31, 12 mar 2020

Aha zapomniałam o ważnej kwestii, równolegle do obecnych krawężników na rabacie nr 1 biegnie główna linia kanalizacji (ok 2m od krawężnika). Czy to jest przeszkodą do sadzenia drzewek?

Przesunęłam rabaty o 70cm w stronę domu i w sumie myślę że na kanalizacji powinny wyjść te niższe piętra rabat.
W rogu gdzie jest placyk , mam zamiar nie zostawiać tego 70cm paska na rabatę tylko od początku poprowadzić kwadrat wysypany grysem (z trawnika odrazu będzie się wchodzić na grys). Kwadrat wyjdzie ok 4x4m.Co myślicie?
AlinaP 12:51, 12 mar 2020

Dostrzegłam też hydrant między świerkami.
karo11inka 12:58, 12 mar 2020

Tak, jest i hydrant.
karo11inka 14:07, 12 mar 2020

Rozrysowałam drzewa według Waszych instrukcji
szary- świerk
jasnozielone- - buk pospolity 'Dawyck Gold'
ciemnozielone- wiśnie 'Umbry' ( w rogu zamiast 4 wiśni, możnaby dać 2 wiśnie i 1 buka od wschodu)
czerwony - śliwy 'Pissardii'

Od buków po linii prostej byłyby tawuły szare. Pomiędzy wiśniami i śliwami hortensje 'limelight'. Przed hortensjami tawuły japońskie 'Goldflame'.Na obwódkę przy śliwach szałwia i sesleria jesienna a przy 'Umbrach' jeżówki(lub rozchodnik 'Matrona') i berberys 'Admiration' .
To ma ręce i nogi ?

karo11inka 15:09, 12 mar 2020

Obok buków udało mi się zmieścić po 4 tawuły szare a na nowej cześci rabaty 3szt.
Pomiędzy śliwami i wiśniami po 3 szt hortensji 'Limelight'. Czy między świerkiem a drzewem i od brzegu rabaty też dawać hortensje? albo może dać tutaj miskanty lub rozplenice? Nie wiem jak prowadzić obwódki, czy w tych pionach też?
W nowej części rabaty dałam pola tawuły japońskiej, szałwi i seslerii, ale to chyba nijak się ma do reszty.
Mam jeszcze wrażenie, patrząc na te rabatę, że jedno drzewo będzie zasłaniać drugie.
Dziewczyny proszę o rady.
AlinaP 15:27, 12 mar 2020

To zdjęcie obrazuje, że rabata przy drodze kończy się między świerkami, nie jak wg szkicu obok swierka, więc jak najbardziej można utworzyć jeszcze jeden "schodek".
AlinaP 15:40, 12 mar 2020

Na rozmieszczenie drzew miałam inne spojrzenie, nie chcę Ci niczego narzucać, liczę na to, że odezwie się makadamia. Pozdrawiam.
karo11inka 15:50, 12 mar 2020

Ala , to fajny pomysł, tylko wtedy rabata wzdłuż domu i ta nowa nie będzie złączona, a tutaj na nowej rabacie zostanie taki kawałek trawnika nierównoległy do domu.
Masz rację, w rzeczywistości od środka świerka do linii rabaty jest ok 3,5 , a na szkicu od kropki do początku rabaty jest ok 2m :/

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies