Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Anda 17:24, 12 mar 2020

Gwiazdy krokusowe przeurocze
Również lubię ten moment, gdy wszystko się budzi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AnnaCh 17:47, 12 mar 2020

Wiosna na Dolnym Śląsku dużo bardziej zaawansowana niż w centrum Polski
U mnie derenie i berberysy jeszcze w powijakach i daleko im do Twoich.
Ania111 17:53, 12 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Termometr wskazywał dzisiaj 20 stopni, ale silny wiatr skutecznie mnie zniechęcił do działań na zewnątrz.

Każdego dnia w ogrodzie pojawia się coś nowego.

puszkinia

Siewki wierzb na sąsiednim ugorze już zaczynają pylić. Wierzba Iwa dopiero się do tego szykuje.

Kończą się przebiśniegi, ale w gotowości do kwitnienia jest runianka.

Witaj Haniu
Jakie piękne widoczki wiosenne u Ciebie
Super
TAR 18:57, 12 mar 2020

Haniu u Ciebie juz mocno ruszylo. u nas wszystko sie zatrzymalo, zimno, wietrznie, drzewa sie łamia. jednym slowem nieciekawie. A ja przeziebiona. Mezaty stłukl nasz jedyny termometr. Elektroniczny gdzies sie zapodzial podczas przeprowadzek. Jutro mus kupic nowy.
Aurelllia 20:47, 12 mar 2020

Śliczne krokusiki u mnie też teraz rządzą
Gruszka_na_w... 17:50, 13 mar 2020

Anda napisał(a)
Gwiazdy krokusowe przeurocze
Również lubię ten moment, gdy wszystko się budzi.

Te pasiaste krokusiki próbowałam dzisiaj przesadzić. Udało się połowicznie, bo pień drzewa się rozrósł i korzonki omotały cebulki.
To budzenie tak się wlecze. Chciałabym już pełni kolorów.

AnnaCh napisał(a)
Wiosna na Dolnym Śląsku dużo bardziej zaawansowana niż w centrum Polski
U mnie derenie i berberysy jeszcze w powijakach i daleko im do Twoich.

Najbardziej zaawansowana wegetacja jest w okolicach Szczecina i wzdłuż zachodniej granicy. Ale nie narzekam. Choć mogłoby tak nie wiać.

Ania111 napisał(a)

Witaj Haniu
Jakie piękne widoczki wiosenne u Ciebie
Super

Wiosna już wszędzie się zameldowała. Po zimowym wyposzczeniu kolorystycznym cieszy każdy kolorowy akcencik.

TAR napisał(a)
Haniu u Ciebie juz mocno ruszylo. u nas wszystko sie zatrzymalo, zimno, wietrznie, drzewa sie łamia. jednym slowem nieciekawie. A ja przeziebiona. Mezaty stłukl nasz jedyny termometr. Elektroniczny gdzies sie zapodzial podczas przeprowadzek. Jutro mus kupic nowy.

Podczytałam, że to przeziębienie nie powstrzymało Cię przed wizytą w szkółce.
Zdrówka życzę.

Aurelllia napisał(a)
Śliczne krokusiki u mnie też teraz rządzą

Bez krokusików nie można odtrąbić nadejścia wiosny. Muszą być.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mariposa 11:50, 14 mar 2020

tercet egzotyczny

Tercecik piękny, przebiśnieg taki dostojny Czy te przycięte to szafirki? Pamiętam, jak pisałaś, że zawsze obcinasz im listki, aby potem nie szpeciły za nadto.

Masz już super kolorowo, Gruszko. Cudna wiosna u Ciebie. Zazdroszczę pogody i tego, że już prawie ogarnęłaś ogród. U nas ciągle pada, pojedyncze dni ze słońcem, ale za mokro, żeby robić.
TAR 13:14, 14 mar 2020

Podczytałam, że to przeziębienie nie powstrzymało Cię przed wizytą w szkółce.
Zdrówka życzę.

A skad, w ogrodnictwie pusto bylo, moglam poszalec. Dzis tez mnie nie powstrzymalo by jednak wyjsc na chwile na ogrod. Uratowalam komus zycie. Malej sikorce, ktora walnela w szybe. Grzecznie dala sie wziac na reke a potem przeniesc do kartonika, w oranzerii ogrzana i uspokojona doszla do siebie i odleciala na drzewo. Ciekawe czy bedzie pamietac.
A jakbym nie wyszla to zmarznieta moglaby nie przezyc.
Iwonka 13:27, 14 mar 2020

Haniu niesamowicie masz już nabrzmiałe i rozwinięte pąki. U nas na południu idzie to zdecydowanie wolniej. Poczytałam o wszystkich przedwiosennych działaniach, podziwiam za biznes plan, super ułożony
Gruszka_na_w... 20:38, 14 mar 2020

Iwonka napisał(a)
Haniu niesamowicie masz już nabrzmiałe i rozwinięte pąki. U nas na południu idzie to zdecydowanie wolniej. Poczytałam o wszystkich przedwiosennych działaniach, podziwiam za biznes plan, super ułożony

Dzisiaj kolejny punkt planu został odhaczony.
Mam za sobą cięcie kilkudziesięciu cisów i kilkunastu bukszpanów. Udało się też odkurzyć opaskę wokół domu i różne zakamarki z resztek jesiennych liści.
Nie jest to moja ulubiona praca. Cieszę się, że już jest za mną.

W paru miejscach formuję różności z trzmieliny Galiety. Mam z niej krótki żywopłocik na froncie, a przy pergoli coś w rodzaju kulek.

Zmiany nie są spektakularne, ale codziennie jakby gęściej.

Najbardziej łyso tam, gdzie najwięcej jest bylin- czyli na cypelku. Dobrze, że nie widzę go z okien. Moje oko nie chce zaakceptować pustej przestrzeni.

Na tym półksiężycu wypełnień sporo, chociaż rosną tu drzewa, krzewy liściaste, róże, byliny i trawy. Po przymrozkach zetnę wreszcie wrzosy.Rabata będzie gotowa do sezonu.

Przez całe popołudnie towarzyszył mi kontroler jakości. Sprawdzał, czy kuleczki są właściwie przycięte.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies