śliczne, szczególnie to ostatnie zdjęcie.
Mój syn ma takie ssanie na owoce że zjadł już jagody kamczackie i uznał że morwy nadają sie do spożycia. Znalazłam tez w trawie dowód że próbował tez agrestu,a le zapytany powiedział że jeszcze nie jest dobry bo, jeszcze jest słony i drapie w gardło.
Oczywiście liście sałaty, rukoli i bazylię podjada non-stop
ja tak miałam z 1 bukszpanem, kupionym wiosna. |reszta rosła, ten nie. Zajrzałam do środka krzewu a na pędach- misecznik- to czerwce osłaniające się takby miseczka. Wygląda to jakby ktoś poprzyklejał do pędów siemię lniane.
Popryskalismy targetem naturalem i bukszpan rośnie. Co prawda powtrzaliśmy oprysk ze świadomością że nie jest to mega skuteczny środek, ale zadziałał. W razie czego opryskamy czymś bardziej zjadliwym- np Condiforem ( ten jest na miseczniki).
U Ciebie może być misecznik, lub coś innego, obejrzyj środek krzewu, pamiętaj żeby zaraz potem umyj łapki żeby nie roznosić niczego na inne rośliny.
tez Cie pamiętam z FM.
Czy ty mi nie doradzałaś w sprawie liliowców przy tarasie ( miałam je wsadzone rok temu lecz zamiast białych przysłali mi żółte i musiałam wykopać, ale pieniądze mi oddali bo ich przeszło 30szt. miałam)
Ja z tego powodu nie pijam kawy. Najwyżej herbatę na schodkach domu, a najchętniej pieczemy pianki
( takie dmuchane słodycze) w ognisku po cięciu gałęzi, albo z szyszek z trawnika. Wczoraj też to robiliśmy, a przy okazji wyprawiliśmy pogrzeb kretowi i myszce ułożonych obok siebie na grządce ( nasze polujące kociska)
Ja bym jednak nie odpuszczała z lawendą. Bardzo cenię w ogrodzie kiedy jest on zmienny, dynamiczny. Dlatego lawenda jest fajna do tej kompozycji- rabata będzie się zmieniać w czasie.
A ta szkółka Grochowskich jest za daleko od Ciebie? Mają sporo traw.
Magnolio, dzięki za pomysła i rady!!! Nawet nie wiesz ile razy ja te kulki przestawiałam i ustawiałam na tysiące sposobów - zawsze z którejś strony coś jest nie tak, bo tą rabatę widać z różnych miejsc. No i nie w rządku ! Dlatego myślę, że jak dojdzie coś wypełniającego dołem, to będzie ładniej . Tylko wciąż się waham nad lawendą, bo trawek żółto paskowanych mam duży wybór (w sensie do łatwego zdobycia ), a tych białych mniej. A to właśnie lawenda determinuje zastosowanie biało-paskowanych trawek.......... hmmmmm... Może jednak sama trawka między bukszpany, w dużej ilości??? Boziu, ależ trudne decyzje...
Magnolia..... już nic nie powiem co pomyślałam.... ale serdecznie pozdrawiam na wątku Wieloszki, póki swego nie będzeisz miałą...... A Wieloszka masz super..
wpadałam na chwilkę.
Wieloszko zdjęcie rabaty z bukszpanami jest śliczne!!!! To chyba będzie moje ulubione miejsce u Ciebie.Super rozstawione kulki, ilościowo świetnie- trawa będzie w dobrych proporcjach do reszty.. ślicznie.
Co do traw- mi się podoba pomysł z Carex morrovi variegata- nie boję się że za niska, da efekt ładnego kołnierza dla kul. Oczywiście nie będzie to dokładnie to co u Toma Stuarta jak na inspiracji, bo trawa niższa, ale początkowo proporcje wysokości bukszpanów do trawy będą właśnie takie jak u niego, a potem bukszpany będą wyższe, więc wyraźniejsze, jednak wg mnie będzie ładnie.
Carex morrovi Ice Dance jest troszkę wyższy i moja znajoma szkółkarka hoduje go w słońcu.
Tylko on z czasem nie będzie kępkowy bo daje małe rozłogi, więc pokrywając nimi powierzchnię da plamę, nie kępki. Ale chyba to nic.
Dziewczyny strasznie mnie zawstydzacie pisząc że pokaże super ogród- nie wiem czy kiedykolwiek będzie super. U nas wszystko trwa i trwa bo po budowie jesteśmy wypstrykani z kasy i wszystko robimy sami. A wiecie ile można zrobić w weekendy, kiedy dzieci biegają wokół, albo jęczą że chcą na rower, do babci, na basen...albo po pracy między obiadem a odrabianiem lekcji z dziećmi.
Tak motam się bardzo.... moja lista chciejstw ma chyba ze 100 pozycji.... a jak piszesz nie wszystko się da połączyć....
Żywopłot z tuji jest na całej długości i szerokości, czyli jak piszesz od 14 do 7 i dalej do 29.
Zabrałam się za te część rabaty po lewej 14 do 7. Ja już tu mam większe elementy które chce zostawić czyli 12,13,14,15. Za tym (a przed thujami) chce posadzić berberys a z przodu coś niskiego i tu się zastanawiam pomiędzy wrzoścami a żurawkami..... dalej chce żeby było tak jak to rozrysowałam czyli te kule (ustawienie inne bo na żywo jednak koncepcja uległa zmianie) dalej rh itd.... narazie tylko ta lewa strona czyli czy podsadzić i co ma tu być takim większym elementem czyli tą 16?? Magnolia, trawa, może piwonia????
Co do pergoli to mam podobne plany, nawet szukałam gotowej do kupienia ale wsio za niskie i za wąskie. Może dam komuś do zrobienia i obsadze różami....? Ale to następny etap....
Dzięki za dobre słowo ech, to euro....