Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Ogród Ani :) 13:27, 30 mar 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
dla brabantów obornik trzeba rozłożyć ok 1m od pni.

A pod cisy takie obornik granulowany (takie owcze bobki z Trawy z Iławy) dalam pod cisy I wzruszyłam z ziemią - źle poczyniłam?
Jutro jade po nożyce (cichaczem przed rodziną wzięłam urlop I pierwszy raz sama ogolę cisy - coby mąż nie płakał

Aniu będzie piękna skarpa
Ogród Ani :) 09:11, 29 mar 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja pisze o agrowłókninie aby się zabezpieczyć przed chwastami, a skąd wiesz czy nie wyrosną, to skarpa i trzeba będzie pielić. Nie każdy ma taką czystą ziemię jak ty. Strzeżonego Pan ..... wychodzę z takiego założenia.
W mojej nie rosną chwasty tylko trawa zaczyna wchodzić na rabatę i ją wywalam.

Elu, zaczekaj z tą agrowłókniną jeszcze z 4-5 lat. Zmienisz zdanie jak zobaczysz moc chwastów. W swojej naiwności i wierze w reklamy miałam ją tylko pod żwirem...już nie mam
Ogród Ani :) 23:29, 28 mar 2017

Do góry
UlaB napisał(a)
Ela, u mnie nic sie nie przebijało przez irge. Nie wiem czy to kwestia odmiany czy tak dokładnie wypieliłam W każdym razie nigdy nie miałam włókniny. Irgi tez juz nie mam

Ja pisze o agrowłókninie aby się zabezpieczyć przed chwastami, a skąd wiesz czy nie wyrosną, to skarpa i trzeba będzie pielić. Nie każdy ma taką czystą ziemię jak ty. Strzeżonego Pan ..... wychodzę z takiego założenia.
W mojej nie rosną chwasty tylko trawa zaczyna wchodzić na rabatę i ją wywalam.

Ogród Ani :) 22:24, 28 mar 2017

Do góry
UlaB napisał(a)

Na skarpę (jesli obszerna) to irga akurat jest ok - jak sie zakorzeni i rozrosnie to nic tam poza nią nie urośnie, a grunt bedzie stabilny. Irga rosnie jak chwast i wszystko zagłusza.

Na skarpę idealna busz już w następnym roku.
Co prawda skarpa skarpie nie równa ale jak duża skarpa i pochyła to irga w sam raz. Trzeba dać agrowłókninę bo jak zaczną chwasty wyrastać to katastrofa, trudno je wyciągnać.
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 15:57, 26 mar 2017

Do góry
a dzis sie tez troche uwijam ale powolutku
posialam marchewke miedzy truskawki i rzodkiewke miedzy marchewke

Dzis pojechalam do kosciola z sekatorem i ciachnelam pare galazek jasminu nagokwiatowego, juz przyszykowalam doniczke i bede go sadzonkowac. Moze sie uda.
Choc wlasnie wyczytalam, ze najlepiej rozmanaza sie w czerwcu, no ale juz mam to sprobuje a jak nie to w czerwcu jeszcze raz.

a to ten przykocielny. Tam jest taka skarpa i rzeczka w dole plynie a na brzegu wlasnie ten jasmin
Typografia ogrodu 14:11, 23 mar 2017

Do góry
April napisał(a)
Te przeorane pasy są świetną zapowiedzią tego co tak misternie planowałaś. Geometria świetnie się sprawdza. Zapowiada się - co ja piszę- już widać, że to będzie piękny ogród. Te części które już zrobiłaś powodują u mnie brzydkie uczucie zazdrości Podobają mi się kształty, kolory. Fajne rozwiązania dla poszczególnych stref w ogrodzie. Nowocześnie a za razem lekko i blisko natury. Podziwiam pracowitość.
Bardzo mi się przydała wasza dyskusja na temat irgi major. Wszystkie jej wady, będą u mnie zaletą bo zamierzam obsadzić przedłocie, które jest niezwykle trudne, to sucha i słoneczna skarpa, na której umarły mi nawet lawendy. Irga powinna sobie poradzić.

pozdrawiam

Nie wiem co mam napisać stworzyłeś opis do którego staramy się dożyć. Jeszcze doga droga przed nami ale skoro komuś podoba się to co już się udało to dodaje kopa do dalszego działania.
I ja mam trudne przedpłacie. Mam tam bluszcz ale na razie się stara zaaklimatyzować. Od trzech lat. Może tez powinnam o irdze pomyśleć. Tez lubię te "wady" major
Typografia ogrodu 13:43, 23 mar 2017

Do góry
Te przeorane pasy są świetną zapowiedzią tego co tak misternie planowałaś. Geometria świetnie się sprawdza. Zapowiada się - co ja piszę- już widać, że to będzie piękny ogród. Te części które już zrobiłaś powodują u mnie brzydkie uczucie zazdrości Podobają mi się kształty, kolory. Fajne rozwiązania dla poszczególnych stref w ogrodzie. Nowocześnie a za razem lekko i blisko natury. Podziwiam pracowitość.
Bardzo mi się przydała wasza dyskusja na temat irgi major. Wszystkie jej wady, będą u mnie zaletą bo zamierzam obsadzić przedłocie, które jest niezwykle trudne, to sucha i słoneczna skarpa, na której umarły mi nawet lawendy. Irga powinna sobie poradzić.

pozdrawiam
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:40, 19 mar 2017

Do góry
Wrzosowisko po cięciu i rwaniu

Wrzosowisko płonie

Skarpa z dolu. I nadal myślę, jak ją zagospodarować
Zielonym od linijki - ogród Ivony 14:38, 19 mar 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czekam na Twoja skarpę sesleriową

O Madzenko miło Cię widzieć u mnie !
Skarpa w tym roku koniecznie do przeróbki ale chyba dopiero w kwietniu bo narazie za zimno a tam prawie wszystko do wykopania i ziemi trzeba trochę wybrać bo się obsunęła.
Mebelki już wyciągnęłam ale z praniem czekam bo skoro bez wirowania to dobrze by było żeby pogoda była ładna i szybko wyschły na zewnątrz.
Typografia ogrodu 16:19, 17 mar 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

Skarpa z irgi wyglada doskonale ...ale do róż kompletnie nie pasuje runianka tez nie bo mi zawali róze mam ja pod grabami i tam się nadaje ...pod drzewa i wysokie krzewy

dobrze przeczytać ....bo myslałam ze tylko ja wydziwiam) choć cytrynowa macierzanka ładnie pachnie ...i gdzieś tam warto ja upchnąć dla zapachu
i róze lubią słońce a runianka nie
Typografia ogrodu 16:08, 17 mar 2017
Do góry

Skarpa z irgi wyglada doskonale ...ale do róż kompletnie nie pasuje runianka tez nie bo mi zawali róze mam ja pod grabami i tam się nadaje ...pod drzewa i wysokie krzewy

lojalna_ napisał(a)
Ja posadziłam trochę macierzanki i wiosna nie wygląda to dobrze. Rozczarowałam się
dobrze przeczytać ....bo myslałam ze tylko ja wydziwiam) choć cytrynowa macierzanka ładnie pachnie ...i gdzieś tam warto ja upchnąć dla zapachu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:13, 17 mar 2017

Do góry
Właściwie nie napisałam,że jest to delikatna skarpa o niewielkim spadku,ale nie ma mowy o osuwaniu się z niej ziemi.Ziemia piaszczysta pomieszana,ale nie ma problemu z nawiezieniem odpowiedniej.
Zielony zielonym pogania :) 14:54, 17 mar 2017

Do góry
Tak w ciemno trudno strzelać, ale na czuja powiedziałabym, że raczej murek oporowy tam zrobić. Może nie do wysokości tarasu, tylko niższy, ale żeby ta skarpa już się nie "rozlewała" na cały dół ogrodu.
Zielony zielonym pogania :) 14:45, 17 mar 2017

Do góry
Od strony wiaty - czyli tak jakby od tyłu warzywnika teren się prawie zrównuje. Teraz też tamtędy "wjeżdżam' bo skarpa za wysoka i nie da rady. Muszę zrobić zdjęcie tylko w tej chwili kącik jest zajęty przez kojec mojego psa także niewiele widać ale zobaczę co da się zrobić.

Asiu a co myślisz o skarpie na której jest taras ale chodzi mi o tę część z tyłu domu (tam gdzie jest oczyszczalnia), czy ją też wygładzać?
Typografia ogrodu 14:45, 17 mar 2017

Do góry
leon60 napisał(a)
Asiu Twoja zielona skarpa jest przepiękna, czekam na podobny efekt na rowie
nawet nie zauważysz kiedy taki będzie. Tez ja bardzi lubię teraz po zimie troche czereonawa jest ale to normalne. Zaraz dojdzie do siebie
Zielony zielonym pogania :) 14:28, 17 mar 2017

Do góry
Jeśli jest miejsce, to się zasłoni. Bardziej mnie martwi ta skarpa.
Dopiero teraz sobie uprzytomniłam, że wymyśliłam murek oporowy i schodki do warzywnika - a co z kosiarką i taczką? One po schodkach nie wjadą
Zielony zielonym pogania :) 13:55, 17 mar 2017

Do góry
Kompostownik zrobić w warzywniku, w samym rogu. Posadzić obok jabłonkę, żeby go ocieniała

O co chodzi z tym spadkiem w wersji drugiej? W obu wersjach ta skarpa przy placu zabaw jest odsunięta od niego, żeby dzieci miały miejsce do zabawy.
Tylko w wersji pierwszej jest stromsza, oddzielona od strefy zabaw żywopłotem i jest na niej rabata, a w drugiej - jest płaska (zgodnie z rysunkiem - 6 metrów zamiast obecnych 2) i jest na niej trawnik, tak jak na ostatniej inspiracji (dzieci będą miały górkę do zjeżdżania na sankach)
Typografia ogrodu 12:13, 17 mar 2017

Do góry
Asiu Twoja zielona skarpa jest przepiękna, czekam na podobny efekt na rowie
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 09:31, 17 mar 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Matko i córko...jaką masz skarpę wylizaną...deprecha mnie dopadnie zaraz...

Nie załamuj się Skarpa jeszcze nie ruszana. To co widzisz, to to, co mogę pokazać
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:37, 16 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Sporo masz roślin w domu. Ja już z nich zrezygnowałam. Została tylko jedna doniczka z trawą. Wynagradzam sobie kwiatami w wazonie

Ścianka wodna będzie?

Od czego zaczynasz: małej skarpki, dużej skarpy czy ścianki?

hmmmm od ogrodzenia, a co za tym pójdzie to zapewne małej skarpki. Duza skarpa i ścianka wodna w innym terminie - niestety nie wszystko damy radę od razu zrobić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies