Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

makadamia 13:57, 19 maj 2017

za pomocą palisad zrobić trzy tarasy. Po prostu

Widziałaś zdjecia Wielkiego Muru? W odpowiednio mniejszej skali tak samo będzie wyglądał żywopłot bukszpanowy, a chyba nie o to chodzi. [edit 5 minut później: głupotę napisałam; dopiero jak spojrzałam na zdjęcie, to mi się rozjaśniło w głowie. Ale poniższe nadal podtrzymuję]

Podział na trzy powierzchnie będzie lepiej wyglądał niż na dwie. To samo co z roślinami: lepiej trzy niż dwie. Poza tym dwie są nadal za duże.

Jeśli chcesz, krawędzie tarasów można podkreślić buksami.

Spróbuję coś naszkicować poglądowo.
Efffa 14:00, 19 maj 2017

Zaraz pewnie dostanie mi się po głowie,ale Ania, nie masz miejsca gdzieś z boku domu na te bylinowe?Ewidentnie widać że nie do końca Ci wszystko pasuje tak jakbyś chciała,w miarę byś wysadzala i wsadzała między zimozielone w nowe kiedyś powstające rabatki.Ja bym po całości zostawiła obwódkę bukszpanowa,w środku róże i lawendę i oczywiście trawkę.
anna_t 14:03, 19 maj 2017

makadamia napisał(a)
za pomocą palisad zrobić trzy tarasy. Po prostu

Widziałaś zdjecia Wielkiego Muru? W odpowiednio mniejszej skali tak samo będzie wyglądał żywopłot bukszpanowy, a chyba nie o to chodzi.

Podział na trzy powierzchnie będzie lepiej wyglądał niż na dwie. To samo co z roślinami: lepiej trzy niż dwie. Poza tym dwie są nadal za duże.

Jeśli chcesz, krawędzie tarasów można podkreślić buksami.

Spróbuję coś naszkicować poglądowo.

przebieram nóżkami moja droga !
makadamia 14:06, 19 maj 2017

No coś takiego mam na myśli:

Jeszcze nie mam pewności, czy te palisady da się sensownie dopasować do tarasu.

Przy każdej z trzech palisad można posadzić buksy.

Na środkowym pasie zrobić różankę, a na górnym i dolnym - bylinówkę.
Anda 14:07, 19 maj 2017

Taki podzial mozesz chyba zrobic i bez palisad, samym bukszpanem.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 14:11, 19 maj 2017

Anda napisał(a)
Taki podzial mozesz chyba zrobic i bez palisad, samym bukszpanem.

Można, ale chodzi o to, żeby zlikwidować tą skarpę.

Dopóki ona tu będzie, Ania nie zazna ukojenia
anna_t 14:11, 19 maj 2017

Efffa napisał(a)
Zaraz pewnie dostanie mi się po głowie,ale Ania, nie masz miejsca gdzieś z boku domu na te bylinowe?Ewidentnie widać że nie do końca Ci wszystko pasuje tak jakbyś chciała,w miarę byś wysadzala i wsadzała między zimozielone w nowe kiedyś powstające rabatki.Ja bym po całości zostawiła obwódkę bukszpanowa,w środku róże i lawendę i oczywiście trawkę.

ale poczekaj bo nie rozumiem.. obwodke byś obnizyła na dół palisad? i tylko cała rózanka?
nie.. chyba nie będzie dobrze, mialam tak i był busz
to sa stare fotki gdy tak miałam ale bez obwódki

makadamia 14:20, 19 maj 2017

Na planie wyglądałoby to mniej więcej tak:

Widzę tylko problem przy schodach.
makadamia 14:21, 19 maj 2017

Aaa. No i zapomniałam o drugiej stronie tarasu. Z jednej strony tarasy, a z drugiej skarpa - to będzie kiepsko wyglądało.
nawigatorka 14:36, 19 maj 2017

anna_t napisał(a)

projektując książki?? chyba okładki?pamiętam ze się tym zajmujesz
a swoją drogą ostatnio w szpitalu zwróciłam uwagę że jest topografia oddzialu... to to samo co typografia?
cale książki. Okładka to tylko opakowanie. Choc tez powinna być poprawna.Każda przestrzeń od marginesu po interlinie ma znaczenie w dobrej książce jestem typografem i z wykształceniu częściowo zawodowo topografia to co innego choc typografia zajmuje się tez topografia poniekąd ale topografia książki. Typografia to sztuka składani tekstu