Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jeżówkowe-Love 22:39, 22 lis 2019

Do góry
Tak sobie siedzę i oglądam,przeglądam zdjęcia Waszych cudownych ogrodów..i tak bardzo tęskno za wiosną mi się zrobiło..za wiosną i latem..i już bym chciała znowu móc poszperać w ogrodzie,cieszyć oko wschodzącymi roślinami,pączkami, zieloniutką trawką..a to jeszcze tyle czasu do wiosennych widoków
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:34, 22 lis 2019

Do góry
Basiu (BasiaLT), Kasiu (Kasia_CS), Jolu (jolanka), Aniu (anabuko1), Basiu (basia3012) dziękuję za miłe słowa Lubię ciąć - zwłaszcza bukszpany. Póki co u mnie buksy bez ćmy, choć nie wiem czy poradziłabym sobie z przeglądaniem i pryskaniem tych największych.

Margerytka40 napisał(a)
Małgoś melduję, że hortki Twoje kwitną, co prawda niewiele ale zawsze to coś na takie maluchy. Muszę zmienić im miejscówkę wiosną bo nie za bardzo mają dobrą. Nie wiem ale ostatnio kupiłam sobie h. Otaksa. Wypisz wymaluj jak Twoje hortki wygląda. Może to Otaksy?
Asia cieszę się, że hortki przetrwały i nawet coś tam pokazały, że potrafią kwitnąć Ciekawa jestem czy kwitły u Ciebie na różowo czy bardziej niebiesko. Jestem pewna że jeżeli będą miały odpowiednie zakwaszenie to będą niebieskie. W jednej donicy miałam ukorzenioną 2-letnią sadzonkę i kwaśne podłoże - kwitła na niebiesko. Też podejrzewam że to może Otaksa

Jutro w planie resztę cebulowych posadzić i co się da uporządkować po ostatnich trochę chaotycznych przesadzaniach. A przesadzanie to skutek totalnego spustoszenia jakie poczyniły nornice na rabacie wzdłuż ogrodzenia. Ale o tym innym razem może...

Wianek listopadowy na szybko sklecony zostawiam

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:32, 22 lis 2019

Do góry
Dziewczyny kochane, dzięki za odwiedziny... i miłe słowa. Takie miłe gesty zawsze dodają choć trochę wiary w sens tego co się robi
Wypadałoby jeszcze Was przeprosić - co czynię bijąc się w pierś - goście zaglądają a gospodyni brak...

mirkaka napisał(a)
Gosiu, nic nie piszesz? Cisza u Ciebie na wątku
Napisz, daj znać że wszystko w porządku.
Podziwiam cięcie olbrzyma, nie wiem jak Ty to robisz, jak dostajesz się do środka żeby go ciąć?
Mirka, długo nie pisałam bo jakoś trochę odechciało mi się tego mojego "ogrodniczkowania" Takie tam różne okoliczności, ale nie ma co tutaj smutków wylewać. Natomiast na O. często zaglądałam, zwłaszcza do swoich ulubionych wątków, ale tak cichutko nie zostawiając śladu. Oj do Ciebie bardzo często zaglądałam podziwiając Twój piękny ogród Szczególnie wzdychając do hortensji i powojników
mira napisał(a)
też się zastanawiam gdzie jesteś - pozdrawiam
No jestem Mira Tak cichcem i Twój ogród kontempluję, a że z reguły prawie nocną porą zaczynasz swój spektakl to i przed snem zerkam co tam nowego u Ciebie Taki miły akcencik na koniec dnia...

Tak więc dziewczynki kochane trochę poczułam się wywołana do tablicy i postawiona do pionu więc jestem Wprawdzie trochę zniechęcona różnymi sytuacjami i zmęczona (w pracy 300% normy) i nieczasowa na maksa....

Jakieś fotki by się przydały ale z ostatniego czasu niewiele ich i takie chyba jakieś byle jakie. Mus przejrzeć i uporządkować

Fotki wprawdzie aktualne ale nie z ogródka ale... z kuchennej półki dekoracje okołoogrodowe

ten bukiecik może już nie pierwszej młodości ale już ponad 3 tygodnie tak sobie stoi w kuchni

Ogród w Tarnowie 22:24, 22 lis 2019

Do góry
Jeszcze kilka jesiennych widoków z ogrodu

Pachnący różami, malowany bylinami 22:23, 22 lis 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)
Witam nowych gości Odpowiem później.

Teraz coś ku przestrodze innych.
Byłam dzisiaj na działce i zrobiłam przegląd drzew, które trzeba bielić. No i znalazłam takie coś Niedawno tego nie było.

Drzewko bielone, a kora pękła. Nie wygląda to na żadną chorobę, póki co to tylko pękniecie. Od razu pojechałam do sklepu ogrodniczego po maść. W sobotę ma być ciepło, oczyszczę i zasmaruję pęknięcie. Zależy mi na tym drzewie bardzo, bo to śliwa renkloda Ulena, szczepiona na karłowej podkładce. Polowałam na nią dwa lata.

Kiedyś podobna sytuację miałam z jabłonią rajską. Pękła kora, potem zrobiła się dziura. Jak włożyłam tam drucik, to się okazało, że dziura ma 20 cm głębokości. Drzewko było bardzo młode.Zaopiekowałam się nim, wygrało, zabliźniło ranę I tak wydaje mi się, że widać rdzeń. też do smarowania.

Młode drzewka są bardzo wrażliwe i trzeba je doglądać.

Ewo bieli się drzewka przed mocnym słońcem aby promienie nie operowały na pień wczesna wiosna.

To,że kora pękła przyczyną może być grzyb lub na drugiej focie widzę, że pod kora były robaki.

Powinnaś te miejsca najpierw obsikać preparatem przeciw grzybom "Topsinem" i sprawdź dobrze czy nie masz tam mrówek pod kora to oznaka, że jest tam jakieś robactwo. Na wszelki wypadek też złej jakimś środkiem na robactwo a dopiero później maścią ogrodnicza. Jak już posmarowała to polskiej tymi po maści.

Obejrzałam wątek od początku i popatrz skleroza tyle razy bylam.
Jeżówki cudowne.

Pachnący różami, malowany bylinami 22:07, 22 lis 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Ewa nie wiem czy u ciebie bylam, ale pewnie tak bo za różami mnie wszędzie niesie.
I dalej sciolkuje kora bzdura, że nie dobrze jest ściółkować. Tyle lat sciolkuje i róże przepięknie rosną. Wszędzie na rabatach miejskich róże sciolkuje kora. W korze coś tam róże pobierają co im jest potrzebne resztę poprzez liście wydalają. Hyży tak mówił w jakimś programie a to hodowca róż więc wie co mówi.

Idę do przodu zobaczyć twoje różyczki

Pozdrawiam

Elu, ja wszytko ściółkuję korą. Teraz już mniej bo roślinki się rozrosły i mam też rośliny zadarniające. Zauważyłam, że przez ściółkowanie polepszyła się struktura gleby. Ja kopczykuję róże korą, wiosną ja rozgarniam i mam ściółkę. Przy tym raczej pozostanę bo u mnie się to sprawdza.

Dla odmiany mieszkańcy ogrodu

Dwa ogrody 22:04, 22 lis 2019

Do góry
ElaS - muszę zdjąć to gniazdo, bo za chwilę i tak wiatr je strąci.
AniazUroczyska - ulubione byliny przesadziłam, dużych drzew sadzonych własną ręką i pielęgnowanych od małego szkoda, ale przynajmniej coś po nas zostanie, o ile następca ich nie wytnie.
Sylwia, ulubione przeniosłam, ale tam też gołej ziemi nie mogę zostawić. A co będzie, kto to wie.
Anda - cała rzecz w tym, by to co jest dawało nam satysfakcję i radość Działajmy, dopóki mamy ochotę i siły.
Znalazłam fotkę tego nn zawilca Kolor kwiatu bardziej zielonkawy niż biały.

Ula
, brak miejsca na kamienie
Mirka, byliny zostają, bo nie mam na nie miejsca. Zresztą te same mam już w nowym.
Ewo, mam wrażenie, że tu na forum są lepsze ode mnie specjalistki w upychaniu roślin A poważnie - teraz by coś posadzić, muszę coś wykopać. Przystopowałam. Uskuteczniam porządki roślinne. Wprowadzam zakaz donic powyżej 30. W sezonie było ich ok. stu, dużych i małych.
ewsyg - Ewo, dzięki.
Coś z ub. słonecznej niedzieli

Pachnący różami, malowany bylinami 21:54, 22 lis 2019

Do góry
ewsyg napisał(a)

Ta róża jest u mnie punkt 1 na liście wiosennych zakupów. Ewo, proszę opowiedz o tej piękności.
Pachnący różami, malowany bylinami 21:50, 22 lis 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Dzięki Ewo. Mam ochotę na jeszcze inne z tej serii, ale chwilowo miejsca brak

Mariola, nie ma za co. Wszak po to jest forum, żeby sobie opowiadać o roślinkach. Dobrze, że chwilowo, czyli coś się jeszcze znajdzie.

Pachnący różami, malowany bylinami 21:41, 22 lis 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
Ewo, róże piękne. Super, że podpisane zdjęcia, to nam bardzo pomaga.

Trochę pomarudzę, jeżeli przynudzam, to proszę o ułaskawienie
A tak kilka uwag przy danej odmianie. Twoje obserwacje/uwagi. Mniej wymagająca/bardziej.

Ja mam różany zachwyt. Chciałabym wszystkie

Ela , wcześniej napisałam o kilku odmianach. Pytaj, nie zanudzasz, chętnie pomogę

Pachnący różami, malowany bylinami 21:34, 22 lis 2019

Do góry

Pachnący różami, malowany bylinami 21:32, 22 lis 2019

Do góry

Pachnący różami, malowany bylinami 21:29, 22 lis 2019

Do góry

Pachnący różami, malowany bylinami 21:24, 22 lis 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Cream Flower Circus Twoje spostrzeżenia?

Mariolu, póki co same pozytywy. Zdrowa, ładnie zbudowała gesty, niewysoki krzak. Posadziłam ją na brzegu rabaty. Pod koniec roku wypuściła długi bat, taki na około 70cm. U mnie w tym roku był jej drug rok, nie licząc sadzenia. Sama jestem ciekawa jaka docelowo będzie wysoka. To seria Circus. Zachowuje się podobnie jak Pashmina, bardzo podobnie.

Tak kwitła w tym roku

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:22, 22 lis 2019

Do góry
A na tą ścianę za tą rabatą

mam taki pomysł....tylko nie wiem jak nam pójdzie z realizacją i kiedy
i kształt raczej nie taki, ale cos w te klocki może
https://pl.pinterest.com/pin/36662184441592824/
https://pl.pinterest.com/pin/701365341950148269/

chyba, że upoluję coś zupełnie innego, ale to mi się podoba nie powiem i ptaki by skorzystały
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:18, 22 lis 2019

Do góry
Maliny z rabaty już wylatują ich funkcja przesłony skończona. Będą hortki bukietowe, miodunki, paprocie, myslałam dac ciemierniki ale nmi sie trochę kłócą wymaganiami z hortkami( a mam ze swoich siewek)
Może by dać hortki bliżej ściany ciemierniki bliżej krawędzi...., trawa ellata i ta od Iwonki Everillo chyba, może hakonki przy brzegu( do przemyślenia) i na pewno jakieś cebulowe....tylko jakie będa kwitły w cieniu?
Tam jedynie w samo południe słonka trochę dociera, max ze dwie godziny.
Pachnący różami, malowany bylinami 20:42, 22 lis 2019

Do góry

Ballerina

Pachnący różami, malowany bylinami 20:36, 22 lis 2019

Do góry

Pachnący różami, malowany bylinami 20:33, 22 lis 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:32, 22 lis 2019

Do góry

A od środka...jak w jakiejś stadninie uwielbiam takie klimaty
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies