Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:14, 28 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Poczytałam sobie przy kawie. Jarzmianek jeszcze nie znam. Musiałam sobie pooglądać trochę inspiracji.
Reniu, teraz już chyba podejmiesz decyzję. Ciekawe zestawienia Ania podała. Muszę sobie pokopiować.
Miłego dnia.

Tyle mądrości Ania tu napisała, że nie może się nic zmarnować
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:13, 28 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Widzę że burza mózgów trwa.

A ja już tęczę widzę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:11, 28 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
ojaaaa ale kopalnia i gotowce kopiuje do notesika

A gdyby jednak Ci gdzieś zaginęły notatki to pamiętaj, że zawsze możesz znaleźć te cenne rady u mnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:09, 28 paź 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
teraz to już musisz się na coś zdecydować

Teraz to już nie mam wyjścia
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:08, 28 paź 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
piękna ta Twoja rabatka jesienna i rad tyle, że było co poczytać ... buziaki poranne

Pozdrawiam słonecznie i dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:08, 28 paź 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
A mi w głowę weszła Twoja rabata w która wlazłam z butami ad hoc.. i cały dzień o niej myślę.. Nie mam czasu dokładniej przyjrzeć się co tworzysz w ogrodzie.. bo wszytko musi być jakoś spójne..

Jarzmianki skończą w zasadzie przed jeżówkami, trochę się zazębią?? U siebie pisałam, że z jarzmiankami się oswajam i zaprzyjaźniam od 2 lat.. Półcień i wilgotno.. jeżówki odwrotnie.. ale nie oznacza, że w półśrodku nie dadzą rady...

W przerwie na kawę zaglądałam..

Jarzmianki białe z różowym środkiem i ciemne jeżówki. Lub ciemne jarzmianki .. i blade jeżówki.. może być ciekawe.. i nowatorskie. Ale jeżówki wtedy o prostych kwiatach i dużych... dla totalnego przeciwieństwa.
Green odpada kolorystycznie.. Green Jewel raczej w trawach by fajnie wyglądała.. chyba, że dasz te trawy co dajesz po całości a w tym jeżówki GJ.. GJ fajnie mogą wyglądać w stipie Stipa półcień wytrzymuje spoko..

Jarzmianki w paprociach???? Z adiutantur stopowate??? A może jarzmianki przed kokoryczą wielkokwiatową??? A może hosty np Krossa Regal?? Są wysokie i jak wazy Pod same tuje.. bo inaczej zasłonią trawy.. ale czy jednak nie za duże???

Naparstnice kocham, ale kwitna w czerwcu i są dwuletnie .. pod same tuje możesz dać kilka... fajny akcent..

A może jeżówki różwe (zwykłe) i agastache fioletowe???

A może jarzmianka i ożanka??? Dla mnie chyba bomba.... ale tak u siebie nei mam i tylko tak dumam...

A teraz kończę robotę i do spania.. tak sobie beblam w ramach przerwy w pracy..

Jak to jest bleblanie w przerwie między jednym zajęciem a drugim? to ... jesteś wielka, zdolna i ... skromna Dziękuję Ci bardzo za zaangażowanie w tą moją rabatę Pomysł jeżówki z jarzmianką bardzo mi się podoba ... niektórzy przestrzegali, że jeżówka może słabiej kwitnąć i pokracznie rosnąć w półcieniu ... ale może, tak jak piszesz, da radę jednak? ... i dla akcentu dorzuciłabym tam kilka naparstnic
Ożankę musiałam sobie wygooglować ... podoba mi się - jak dla mnie zamiennik szałwii i przetacznika, który daje radę w półcieniu
http://www.ogrodniczyraj.pl/cat,22_Nasiona_BYLINY_OGRODOWE,product,212_O%C5%BBANKA_KAUKASKA__TEUCRIUM_HYRCANICUM
Chapeau bas dla Twojej wiedzy na temat bylin
Jeśli więc zdecyduję się na zestaw: jeżówki + jarzmianka i kilka naparstnic (lub może kilka ożanek?) to należałoby się zastanowić w jakiej kolorystyce?
Przyznam się, że (nie wiem czemu?) ale bardzo podobają mi się te zwykłe jeżówki np takie jak ma zielona czy malkul te różowe ... gdybym na nie właśnie sie zdecydowała to jaki kolor jarzmianek wybrać?
Opcja druga to: białe jak u sylwii + jaki kolor jarzmianek i ewentualnego akcentu?

PS. Jak ja sie cieszę z Twoich ostatnich wpisów ... bardzo ... bardzo ... bardzo Ci dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:43, 28 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ooo kochana gdzie mi do Oli? U niej to już spójna całość ... ogród wart pokazania z każdej strony U mnie to dopiero początek - w tym sezonie rozkładam puzzle - jak je dopasuję to będą zdjęcia z dalszej perspektywy Pozdrawiam

PS Warto czerpać inspiracje z wielu pięknych ogrodów i ... z realizacji Danusi

"w tym sezonie rozkładam puzzle" ładnie powiedziane
Moja codzienność - ogród Oli 07:37, 28 paź 2015

Do góry
olaw, jazzy, Ola, lindsay, India, Paweł, Kasia, ren133, Ilonka miło mi cmoki

Mathildis napisał(a)

Jeżeli trawa pompasowa wiosną nie ruszy to w jej miejsce sprawię sobie właśnie Kleine Fontane

ten miał być Grazzielą ale dobrze, że wyszło jak wyszło

nicol21 napisał(a)
Ale te Twoje rozplenice są wypaśne! Przyznaj się czym je traktujesz? Jaką masz glebę że tak nieziemsko rosną?

na przodzie ogrodu mam bardzo gliniastą ziemię, rozluźnioną piaskiem i pod każde nasadzenie sporo czarnej z worka
nic szczególnego nie dostają poza wodą i z dwa razy w sezonie florowit

bacowa napisał(a)

Witaj Olu, co to za trawka ?
pozdrawiam

Hej
to carex Amazon Mist
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:32, 28 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Hi hi ... a ja tam ostatniego mam wypłatę

przybij piątkę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:45, 27 paź 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Kto wymyslil takie swieto w ostatni dzien miesiaca

Hi hi ... a ja tam ostatniego mam wypłatę
Ogrodowy song 23:42, 27 paź 2015

Do góry
frezja napisał(a)
Dla tych,co nie znają odczynu gleby w swoim ogrodzie znalazłam taką ciekawostkęspróbować można..

Zbadaj odczyn gleby.
Włóż do naczynia garść ziemi z ogrodu i nalej ½ szklanki octu. Jeśli zacznie się pienić i syczeć, to znaczy,że jest zasadowa.
Zmieszaj ziemię z ½ szklanki sody oczyszczonej i ½ szklanki wody. W tym przypadku pienienie się wskazuje na kwaśny odczyn.
I jeszcze:
Pozbądź się ślimaków.
Spryskaj miejsce, które sobie najbardziej upodobały solą emską i pomachaj im na „ do widzenia”.

To jest dobry sposób
JA tak sprawdzałam początkowo moją glebę i jak wyszlo, że zasadowa to stwierdzilam, ze to malo skuteczny sposob ... i jakież było moje zdziwienie kiedy po profesjonalnym badaniu w lipcu okazalo się, że mam zasadową glebę?!
Warto spróbować
A propos rabaty z trzmielinami uważam, ze wystarczą 3 sztuki ... a tą kulke, która tam jest ja bym przesadziła w inne miejsce
A jeszcze tylko troszkę się wtrącę ... zakładając, że ta rabata jest w słonecznym miejscu to nie myślalaś aby posadzić w nogach trzmieliny lawendę? To bardzo wdzięczne zestawienie
Pozdrawiam
Moja codzienność - ogród Oli 23:01, 27 paź 2015

Do góry
Piękne zdjęcia jesieni w Twoim ogrodzie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:49, 27 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ania Ci pięknie wszystko opisała, co do naparstnic to się zgadzam.
Mi się podoba pomysł na ostrózki i jezowki green jewel.
A Ty już skłaniasz się w jakimś kierunku?

Edytko
Ostróżki są już na innej rabacie
Najbardziej przemawiają do mnie jarzmianki i jeżówki ... zawilce też fajne ale ... co za dużo to niezdrowo

PS Ania mi miłą niespodziankę z rana zrobiła swoimi pomysłami
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:44, 27 paź 2015

Do góry
babka napisał(a)
Przydreptałam do Ciebie wreszcie, porozglądam się troszkę co gdzie i jak Dziękuję za odwiedziny i rady Pozdrowienia zostawiam

Miło mi i zapraszam częściej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:43, 27 paź 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

celowo tak pokazuję ogród by oglądający wiedział o co kaman

Co by nie mówić ... zawsze inaczej jednak jest na żywo niż z fotorelacji
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:41, 27 paź 2015

Do góry
anna_trzeciak napisał(a)
Reniu czytam Twój wątek od nowa, a co! i ja u Ciebie już byłam parę miesięcy temu ale teraz to już od deski do deski lecę. podoba mi się. wogóle zauważyłam że Ty jesteś taka spokojna dusza, uspakajasz na wątkach, żeby ludzie tak nie gonili z tym sadzeniem, przemyśleli, poczytali fajnie
mi też radzisz żebym wyluzowała do wiosny ale mam wrażenie że jak teraz na jesień coś posadzę, takie pewniaki to zawsze już efekt na wiosnę będzie

Jak to ... wątek od nowa czytasz? ... nawet ja nie czytałam drugi raz ... chyba tylko jak czasami czegoś szukam ... głównie nazw roślinNo widzisz a z drugiej strony ... jakbym czytala to wiedziałabym, ze już u mnie byłaś Naprawdę uważasz, że jestem spokojną duszą? Chyba raczej jestem narwana i ... wiem, że to nie jest dobrze wiec radzę innym jak należy robić aby uniknąc błędów ... wiesz ile razy ja już przesadzałam rośliny? ... jedynie drzew nie ruszałam (oprócz Nigry) i w sumie ... to mogłaby ci doradzić, ze jesli już bardzo chcesz coś posadzić jeszcze teraz to mogłyby to byc właśnie drzewa
Masz już jakieś u siebie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:30, 27 paź 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Renia, na stoisku Szmitów były w tym roku zawilce w towarzystwie rozplenic właśnie - popatrz sobie.
Co do rutewek to ja w tym roku miałam je po raz pierwszy- cztery różne żeby sprawdzić która najładniejsza Musisz pamiętać że one po przekwitnięciu nie istnieją - liście żółkną i zasychają. Tylko na jednej takiej miniaturowe mam jeszcze liście, wszystkie wysokie już dawno straciły. Mało tego, kupując jedną w sierpniu (na początku) musiałam wziąć pełną bo ta zwykła już dawno przekwitła i pani nie chciała mi sprzedać"pustej" doniczki. Poza wadami ma jedną wielką zaletę - jest piękna. Każda jedna

Odrzuciłaś ostróżki? One są takie piękne, a i odmian odgroma

Zawsze musi być jakieś ale
Ostróżki są piękne ... i mam je na rabacie przy świerkach
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:26, 27 paź 2015

Do góry
popcorn napisał(a)

będą rozplenice, ale będę je ruszać wiosną, bo teraz się bojam że pociachane nie przetrwają zimy. Fotek niet, bo i nie ma co pokazywać - jeszcze

Rozplenice są śliczne ... cuuudnie będzie z zawilcami
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:20, 27 paź 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Była na wystawie w Karsznicach (bylinowy raj

Ja widziałam wtedy tylko ostróżki i jeżówki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:17, 27 paź 2015

Do góry
anna_trzeciak napisał(a)
spoko chodzi mi o takie fotki żebym mogła sobie "posklejać" Twój ogród w całość Ola takie robi i dosłownie mam wrażenie że z zamkniętymi oczami wiedziałabym jak trafić do jej boskiej altany nie wpadając do oczka a już widzę że Twój ogród będzie kolejnym bankiem inspiracji dla mnie!

Ooo kochana gdzie mi do Oli? U niej to już spójna całość ... ogród wart pokazania z każdej strony U mnie to dopiero początek - w tym sezonie rozkładam puzzle - jak je dopasuję to będą zdjęcia z dalszej perspektywy Pozdrawiam

PS Warto czerpać inspiracje z wielu pięknych ogrodów i ... z realizacji Danusi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies