Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

anna_t 11:52, 28 paź 2015

Poza tujami i serbami nic nie mam...a właśnie zapytam o drzewa u siebie w wątku i może jednak coś posadzę w tym roku jeszcze pytałam już czy mariken by fajnie w przedogródku wygladal ale cisza na ten temat..a nie chce Twojego moimi rosterkami zapychać jak Ty tu taka fajna burzę mózgów masz btw kopalnia wiedzy na Twoim wątku non stop!
ren133 13:08, 28 paź 2015

Mala_Mi napisał(a)
A mi w głowę weszła Twoja rabata w która wlazłam z butami ad hoc.. i cały dzień o niej myślę.. Nie mam czasu dokładniej przyjrzeć się co tworzysz w ogrodzie.. bo wszytko musi być jakoś spójne..

Jarzmianki skończą w zasadzie przed jeżówkami, trochę się zazębią?? U siebie pisałam, że z jarzmiankami się oswajam i zaprzyjaźniam od 2 lat.. Półcień i wilgotno.. jeżówki odwrotnie.. ale nie oznacza, że w półśrodku nie dadzą rady...

W przerwie na kawę zaglądałam..

Jarzmianki białe z różowym środkiem i ciemne jeżówki. Lub ciemne jarzmianki .. i blade jeżówki.. może być ciekawe.. i nowatorskie. Ale jeżówki wtedy o prostych kwiatach i dużych... dla totalnego przeciwieństwa.
Green odpada kolorystycznie.. Green Jewel raczej w trawach by fajnie wyglądała.. chyba, że dasz te trawy co dajesz po całości a w tym jeżówki GJ.. GJ fajnie mogą wyglądać w stipie Stipa półcień wytrzymuje spoko..

Jarzmianki w paprociach???? Z adiutantur stopowate??? A może jarzmianki przed kokoryczą wielkokwiatową??? A może hosty np Krossa Regal?? Są wysokie i jak wazy Pod same tuje.. bo inaczej zasłonią trawy.. ale czy jednak nie za duże???

Naparstnice kocham, ale kwitna w czerwcu i są dwuletnie .. pod same tuje możesz dać kilka... fajny akcent..

A może jeżówki różwe (zwykłe) i agastache fioletowe???

A może jarzmianka i ożanka??? Dla mnie chyba bomba.... ale tak u siebie nei mam i tylko tak dumam...

A teraz kończę robotę i do spania.. tak sobie beblam w ramach przerwy w pracy..

Jak to jest bleblanie w przerwie między jednym zajęciem a drugim? to ... jesteś wielka, zdolna i ... skromna Dziękuję Ci bardzo za zaangażowanie w tą moją rabatę Pomysł jeżówki z jarzmianką bardzo mi się podoba ... niektórzy przestrzegali, że jeżówka może słabiej kwitnąć i pokracznie rosnąć w półcieniu ... ale może, tak jak piszesz, da radę jednak? ... i dla akcentu dorzuciłabym tam kilka naparstnic
Ożankę musiałam sobie wygooglować ... podoba mi się - jak dla mnie zamiennik szałwii i przetacznika, który daje radę w półcieniu
http://www.ogrodniczyraj.pl/cat,22_Nasiona_BYLINY_OGRODOWE,product,212_O%C5%BBANKA_KAUKASKA__TEUCRIUM_HYRCANICUM
Chapeau bas dla Twojej wiedzy na temat bylin
Jeśli więc zdecyduję się na zestaw: jeżówki + jarzmianka i kilka naparstnic (lub może kilka ożanek?) to należałoby się zastanowić w jakiej kolorystyce?
Przyznam się, że (nie wiem czemu?) ale bardzo podobają mi się te zwykłe jeżówki np takie jak ma zielona czy malkul te różowe ... gdybym na nie właśnie sie zdecydowała to jaki kolor jarzmianek wybrać?
Opcja druga to: białe jak u sylwii + jaki kolor jarzmianek i ewentualnego akcentu?

PS. Jak ja sie cieszę z Twoich ostatnich wpisów ... bardzo ... bardzo ... bardzo Ci dziękuję
ren133 13:08, 28 paź 2015

beata_m napisał(a)
piękna ta Twoja rabatka jesienna i rad tyle, że było co poczytać ... buziaki poranne

Pozdrawiam słonecznie i dziękuję
ren133 13:09, 28 paź 2015

leon60 napisał(a)
teraz to już musisz się na coś zdecydować

Teraz to już nie mam wyjścia
ren133 13:11, 28 paź 2015

siakowa napisał(a)
ojaaaa ale kopalnia i gotowce kopiuje do notesika

A gdyby jednak Ci gdzieś zaginęły notatki to pamiętaj, że zawsze możesz znaleźć te cenne rady u mnie
ren133 13:13, 28 paź 2015

Malgosik napisał(a)
Widzę że burza mózgów trwa.

A ja już tęczę widzę
ren133 13:14, 28 paź 2015

Iwk4 napisał(a)
Poczytałam sobie przy kawie. Jarzmianek jeszcze nie znam. Musiałam sobie pooglądać trochę inspiracji.
Reniu, teraz już chyba podejmiesz decyzję. Ciekawe zestawienia Ania podała. Muszę sobie pokopiować.
Miłego dnia.

Tyle mądrości Ania tu napisała, że nie może się nic zmarnować
ren133 13:15, 28 paź 2015

anna_t napisał(a)

"w tym sezonie rozkładam puzzle" ładnie powiedziane

ren133 13:15, 28 paź 2015

anna_t napisał(a)
Poza tujami i serbami nic nie mam...a właśnie zapytam o drzewa u siebie w wątku i może jednak coś posadzę w tym roku jeszcze pytałam już czy mariken by fajnie w przedogródku wygladal ale cisza na ten temat..a nie chce Twojego moimi rosterkami zapychać jak Ty tu taka fajna burzę mózgów masz btw kopalnia wiedzy na Twoim wątku non stop!

Idę do Ciebie
ren133 14:16, 28 paź 2015

Wklejam sobie inspiracje dyniowe tak na szybko żeby mi później nie umknęło
https://www.pinterest.com/search/pins/?q=pumpkin+white+decoration&term_meta[]=decoration|guide|word|1&add_refine=decoration|guide|word|1