Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Kolorowy ogród na piasku 15:07, 11 maj 2012

Do góry
Jeszcze trochę wiosny

białe fiołki

magnolia Betty,
niestety największa soulangeana nie kwitła, podmarznięta ledwo budzi się do życia

azalia pontyjska, szkoda, ze nie mogę podesłać jej zapachu, jest piękny i silny, czuć go z daleka

To właśnie tu 22:26, 10 maj 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Spojrzałam na kwiatki i pomyślałam, że to ten Palibin, którego mi Magnolia polecała. Masz zdj. w całości? Co mi o nim powiesz?

Aktualnego nie mam, ale znalazłam zdjęcie sprzed dwóch lat.

Bezproblemowa roślina, rosnąca wolniej aniżeli popularne lilaki. Dorasta do 1 m, może trochę więcej.
To właśnie tu 22:16, 10 maj 2012

Do góry
Spojrzałam na kwiatki i pomyślałam, że to ten Palibin, którego mi Magnolia polecała. Masz zdj. w całości? Co mi o nim powiesz?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:30, 10 maj 2012

Do góry
Pewnie już sobie poczytałaś, ale proponuję zaglądnąć tu
http://www.borowka.biz.pl/pl/oferta
Według tych opisów przynajmniej część odmian wyeliminujesz a z pozostałych wybierzesz to na co masz ochotę. Ja polecam Patriot. Owoce są smaczne i dość duże. Mam też Herbert i Bluecrop, ale Patriot smakuje naj. One i tak są wszystkie przepyszne prosto z krzaczka, o niebo lepsze od kupowanych. Kiedyś nad morzem kupiliśmy sobie podczas spaceru i były bez smaku. Moje dzieci powiedziały, że nie będą tego jeść, bo do borówki niepodobne w smaku.

A co Magnolia doradzi to i ja chętnie poczytam.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 16:16, 10 maj 2012

Do góry
Pochwalę się trochę co widziałam u Sylwii w ogromnym ogrodzie, bardzo wypielęgnowanym

Sylwia ma ogromną ilość Rh i azalii

Magnolia u Sylwii jeszcze kwitnie

Tu my

Aż 50 m do ogarnięcia :) pomożecie? 15:51, 09 maj 2012

Do góry
dziękuję magnolia! patrzyłam na tą trzmielinę minimus, ale ona jest trująca.. myślę tak na przyszłość (dzieci)
a z elewacją sie tak właśnie zastanawiałam, mam taki jasny krem z elementami bladoceglanymi (taki rozmyty kolor)
Ogródkowe perypetie:) 13:27, 09 maj 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Abiko jak jak zwykle coś dorzucę ale dodam Ci zajęć. Zrób zdjęcie albo wygrzeb tej Hakuro w jakiejś dalszej perspektywie, co? Nie widać otoczenia ,a warto się mu przyjrzeć jak ona wygląda na szerszym tle, czy się nie zlewa z otoczeniem żeby wiedzieć w jakim kierunku iść. Coś mi nie gra tam , jakoś blado jest, nie wyraźnie, czy to złudzenie?
Hmmm, no może blado.. zrobię z innej perspektywy
Ogródkowe perypetie:) 13:25, 09 maj 2012

Do góry
jotka napisał(a)

tzreba na skarpie sadzić w kieszonkach- takie małe wypłaszczone kawałki ziemi. jakby się chciało zrobić skarpę łagodnie, dużo ogrodu by zajeła. Do tego Abiko ma ja zakończona murkiem, a to zdjęcie u sąsiada

Dziękuje za cenną odpowiedź. Ktoś z moich znajomych przymierza się do takiej skarpy na gliniastym terenie, to przekażę radę

Tak tak, to nie moja skarpa, moja jest wcześniej po prawej i jest mniejsza, ale jednak jest. Skarpę zastałam i wpływu na nią nie mam. Jest taka różnica poziomów. Na niej jest glina, ale po jednym sezonie już widzę, że na niej też się da sadzić. Dokładnie tak robiłam jak pisała Magnolia, kopałam duże kieszenie dawałam do nich ziemię i sadziłam roślinę. Jak było za stromo, to wbijałam się w skarpę i robiłam taki wał, aby woda nie spływała za szybko. I rosną..
Ogródkowe perypetie:) 11:25, 09 maj 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
tzreba na skarpie sadzić w kieszonkach- takie małe wypłaszczone kawałki ziemi. jakby się chciało zrobić skarpę łagodnie, dużo ogrodu by zajeła. Do tego Abiko ma ja zakończona murkiem, a to zdjęcie u sąsiada

Dziękuje za cenną odpowiedź. Ktoś z moich znajomych przymierza się do takiej skarpy na gliniastym terenie, to przekażę radę
Ogródkowe perypetie:) 11:12, 09 maj 2012

Do góry
Przedogródek Agniechy973 11:10, 09 maj 2012

Do góry
ładnie wyszło.
Po kwitnieniu kocimietkę zetnij , odrośnie i znów zakwitnie. Albo zostaw z 1 kwiaty, niech się sieje, resztę tnij.
Kosówki też się powinno ciąć, tzn uszczykiwać im przyrosty=te świeczki w połowie lub 2/3. Wtedy są zwarte i gęste. Ale możesz zacząć od przyszłego sezonu.
Aż 50 m do ogarnięcia :) pomożecie? 11:03, 09 maj 2012

Do góry
z trzmielin nie pstrych ja polecam trzmielinę Minimus.
Wg. mnie jest śliczna.
Dobór roslin do elewacji-
- przy jasnej elewacji dobrze wyglądają ciemniejsze kwiaty, wyrazista zieleń, bordo, ale tez i limonka. Gorzej blade barwy, biały na jasnym ginie, więc powinien mieć plecy czy ramkę z ciemniejszego. W ogrodzie w ogóle nie za dobrze wyglądają barwy brudne, złamane, mieszanki kolorów.
często barwy mocne, których w ubiorze nie tolerujemy w ogrodzie się dobrze sprawdzają. A zieleń je tonuje, tworzy dobrze przejścia...
A przy ciemnej elewacji , czy płocie i w cieniu jasne barwy , biel aż świecą

Z lilaków polecam Ci lilak Meyera 'Palibin'- kolor kwiatów może nie powala , ale za to ma ładny pokrój.
Ogródkowe perypetie:) 10:59, 09 maj 2012

Do góry
abiko napisał(a)

Uff, furtka jeszcze przede mną nie zamknięta
W dyskusję fachową nie chcę się wkręcić, ale mam pytanko. Dosyć ostrą skarpę sobie zrobiłaś. Liczysz na to, że
systemy korzeniowe ja utrzymają, czy taka masz glebę?

A robieniem zdjęć bez karty się nie martw - zdarza się każdemu Ja mam dwa aparaty i jeden z nich sygnalizuje brak karty... szkoda tylko, że nie w domu przed wyjściem
pozdrawiam i nie przeszkadzam w planowaniu

Ogródkowe perypetie:) 10:30, 09 maj 2012

Do góry
Abiko jak jak zwykle coś dorzucę ale dodam Ci zajęć. Zrób zdjęcie albo wygrzeb tej Hakuro w jakiejś dalszej perspektywie, co? Nie widać otoczenia ,a warto się mu przyjrzeć jak ona wygląda na szerszym tle, czy się nie zlewa z otoczeniem żeby wiedzieć w jakim kierunku iść. Coś mi nie gra tam , jakoś blado jest, nie wyraźnie, czy to złudzenie?
Prawie centralna rabata pod sosną 10:21, 09 maj 2012

Do góry
te kamienie Twoje mi się podobają, bo nie są zbyt obłe jak typowe otoczaki. Trudno znaleźć zwykłe kamienie o dobrym kształcie.
Kolor jest jaki jest, nie kombinuj
Tujom możesz już strzyc fryzury.
Przedogródek Agniechy973 09:38, 09 maj 2012

Do góry
natura radzi sobie z kompozycja najlepiej. Lepiej od każdego. czasem widzę takie działki że myślę że największą sztuka jest ochronić co jest zastane. Ale budowa i nasza aktywność robią swoje, szybko się robi pobojowisko.
Prawie centralna rabata pod sosną 09:36, 09 maj 2012

Do góry
konwalnik w żwirze- będzie wyrazisty, fajnie. Tylko tujon zmień kształt- bardziej do ziemi , żeby siadły sobie, koniecznie. Nie bój się ich ciąć
Prawie centralna rabata pod sosną 09:34, 09 maj 2012

Do góry
w półcień może być bluszcz.
On ładnie zarośnie górkę i będzie tłem dla tego co się dzieje u nóg górki.
Przedogródek Agniechy973 09:32, 09 maj 2012

Do góry
jej, jakie śliczne!!!

Dziękuję bardzo
Przedogródek Agniechy973 09:13, 09 maj 2012

Do góry
miałam dzisiaj to samo Ci napisać, że chyba powinien być Carex montana.- u mnie zrobiła się taka rześka, zieloniutka, dynamiczna.
Seslerii h. nie zrobiłam zdjęcia- dzieci zdechły baterię w aparacie, jak się naładowała to już ciemno było. Patrzyłam na nią i jednak chyba ciut za wysoka by była.

U obiedek znalazłam 1 źbło u 'matki' z której dzieliłam. Reszta jeszcze śpi, ale korzenie wydaja się soczyste. Czekam dalej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies