Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:28, 17 cze 2024

Do góry

3.6kg malin

Bób

Trombocino

Ogród Basi i Romka 14:17, 17 cze 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Tu pierwsza, która zakwitła

I jeszcze takie
Basia piękne masz hosty,tę na pierwszych dwóch zdj też mam tę hostę ona bardzo wcześnie zakwita, umnie jako pierwsza ze wszystkich host kwitnie... A co do ślimaków bez domków ,,łysole,, u mojej mamy jest ich sporo w trawniku,to kosi je kosiarką
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:13, 17 cze 2024

Do góry
Monia81 napisał(a)

Hania widoczki miłe dla oka, a Maksiu wierny towarzysz ogrodowy, wymiziaj słodziaka

Bez Maksia niemożliwe jest wyjście do ogrodu. Jeśli zamknę mu drzwi wyjściowe przed nosem, to wylatuje drzwiami tarasowymi.
Widoki dziękują.

Ptasi gaj 14:10, 17 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Madziu dziękuję. U mnie zupełnie inny ogród nie pod sznurek. Jakoś tak planowałam, że teraz wszystko zmieszane, ale nie jest źle. Jest cień i słońce. Rośliny sobie rosną jak im się u mnie podoba.

Piękny kadr z ogrodu❤️
Ptasi gaj 14:05, 17 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Piękna, zdrowa róża duży kwiat

Elu czy to jest Olivia Rose? Jeśli tak to zamówię ją, przekonałaś mnie bo przepiękna jest❤️
Ogrodowe marzenie Mrokasi 13:47, 17 cze 2024

Do góry
Dawno nie pokazywałam frontu .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:45, 17 cze 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
Piękne widoki w Twoim ogrodzie Powijniki prześlicznie, szczególnie ten przy klonie Poza tym wszystko wypielęgnowane, zadbane Tak sobie czytałam i w głowie układam co jeszcze muszę zrobić u siebie Działasz bardzo motywująco

Dzięki Basiu za miłe słowa. Przypomniałam sobie jeszcze o konieczności przycięcia jaśminowca po kwitnieniu. On, tak jak forsycja, kwitnie najładniej na jednorocznych pędach.

Powojnik dla Ciebie. Widok z drugiej strony.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:30, 17 cze 2024

Do góry
Magarko, Patrycjo, Moniu i Zuzanno, na moim bobie też na początku maja była mszyca. Tradycyjnie, jak co roku. W opryski już się nie bawię, bo te ekologiczne niewiele dają, a Mospilanu w warzywniku nie stosuję, a w ogrodzie ozdobnym używam go sporadycznie. Kiedyś na mszyce stosowałam oprysk z coca-coli z dodatkiem mydła potasowego. Z tego, co pamiętam wykazał się nawet skutecznością. Nie miałam na stanie coli, więc zastosowałam sposób Ewy/Andy, czyli spłukiwanie mszyc wodą. Zwykłe polewanie łodyżki niewiele daje, bo te cholery są mocno przyssane. W jednej ręce trzymałam pistolet z wodą, a drugą delikatnie przesuwałam wzdłuż łodyżki. To było przed moim wyjazdem, a kiedy wróciłam po 10 dniach bób nieco zmężniał i mszyc już nie było.
Teraz łodygi prezentują się tak

Wydaje mi się, że trzeba odpowiednio szybko wzmocnić pędy bobu. Mszycom najbardziej smakują te młodziutkie, wiotkie. Swój bób podlewałam gnojówką z pokrzyw.

Reszta warzywnika, póki co, jest w niezłej formie. Upraw w tunelach i szklarniach nie przeskoczę, ale jak na uprawę w gruncie, po przymrozkach i suszy, źle nie jest.
Dzisiaj była zupa krem na bazie cebulki, ryżu, zieleniny (liście jarmużu, natka, listki pora, lubczyk). Po zmiksowaniu dodałam surowe ziarenka zielonego groszku. Poza ryżem wszystko było z własnej uprawy.
koper, fasolka szparagowa, w tle ogórki

por, seler, w tle buraczki

fasola tyczna

dynie i cukinie

pomidory

Kosiłam dziś trawę i ścinki wysypałam pomiędzy pomidorami. Gleba nie będzie tak szybko obsychać, a chwastów będzie mniej.
Byłam już na okolicznych ugorach. Zerwałam dwa 25l wiadra skrzypu, zalałam go wodą. Idą upały, więc za parę dni mikstura będzie zdatna do użycia.
Ogród prawie wymarzony … 13:23, 17 cze 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

A moze w nerkę zamiast judaszowca? a judaszka przesadzić?

A proszę bardzo

On nie jest aż taki wysoki względem domu

Nieeeee, nie zmieści się tam duże drzewo... już nigdzie mi się duże nie zmieści...
Bo on u Ciebie to tylko na razie taki wysoki nie jest .
Nawet na kolumnowe już nie mam miejsca. No, nie można mieć wszystkiego...
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 13:15, 17 cze 2024

Do góry
No też jej poświęcałam wiele uwagi , ale nie chciałam bardzo redukować korony i ciałami po zewnątrz a w środku mimo to zaczęła Łysiec tak teraz wygląda
Dębowe zakątki 13:13, 17 cze 2024

Do góry
Kielichowiec odbudował się po przymrozkach i nawet teraz kwitnie . Ale ma tylko kilka pąków.
A przed przymrozkami miał może kilkanaście.
Mój ogród pod lasem 13:03, 17 cze 2024

Do góry
no może za wyjątkiem nielicznych róż i naparstnic

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:50, 17 cze 2024

Do góry
Stąd będę wykopywać hosty (Big daddy) I przenosic na nowa dzialke - po obu stronach szopki

Mój ogród pod lasem 12:50, 17 cze 2024

Do góry
Pare fotek po deszczu bo slonca to chyba dlugo sie nie doczekam.u mnie prawie wszystko dopiero w fazach pąka...

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:49, 17 cze 2024

Do góry
Rozanne szaleje

Ogród pod lasem 12:40, 17 cze 2024

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Jeszcze parę pstryków.

co to za roślinki? nie znam...( i tu duże oczy powinny być )
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:31, 17 cze 2024

Do góry

Dębowe zakątki 10:51, 17 cze 2024

Do góry
czerwcowe obrazki

Zieleń, drewno i antracyt 10:19, 17 cze 2024

Do góry
Basieksp napisał(a)
U nas jednak nie ma takich letnich portretów. Trochę zimno było, teraz mokro i jest zielono, mniej kolorowo Pięknie masz, w tym słońcu, faktycznie lato

Weekend zapowiadał się pochmurny i nawet deszcz w prognozach miałam, ale wyszło inaczej. Nie narzekam, tego było mi trzeba, ale nadchodzące upały (już dzisiaj je czuć w powietrzu), nie bardzo mnie cieszą.
Koloru mam rzeczywiście sporo, niestety wszystko tak pędzi, że łączka wygląda już jak u schyłku lata, a to przecież połowa czerwca dopiero.
Kolory rządzą głównie w środkowej części ogrodu, miejsca z przewagą zieloności też mam, tylko bardziej pochowane po kątach

Zieleń, drewno i antracyt 09:50, 17 cze 2024

Do góry
Kordina napisał(a)

Bukiecik bardzo energetyczny do tego w pasującym dzbanuszku, pokazuj następne

Proszę bardzo również w pasującym dzbanuszku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies