Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowe migawki z ogrodu

Nowe migawki z ogrodu

antracyt 06:11, 21 maj 2025

Bardzo mi się Twój plan podoba
Co planujesz w kółku na końcu?
tulucy 08:53, 21 maj 2025

antracyt napisał(a)
Bardzo mi się Twój plan podoba
Co planujesz w kółku na końcu?

W małym kółku centralnie już rośnie ambrowiec. A w nóżki dostał póki co tawuły, nazwy nie pomnę, ale na biało kwitną, niskie, coś z Princess mogą mieć w nazwie. Do tego liliowce, szałwia łąkowa, chabry górskie. Na razie tyle, potem będę dokładać.

W dużym kole są piwonie, irysy brodkowe i syberyjskie, liliowce. Róże. Będą jakieś krzewy na pewno, zaczęłam od hortek. Powojniki. A jak one, to dostały w nóżki przywrotnika, bergenie.
tulucy 08:58, 21 maj 2025

Kasya napisał(a)
Plan palacowy
I bedzie gdzie pospacerowac

Któraś z dziewczyn się śmiała, że witraż

Jedna kratka na rysunku to 0.5m w terenie.
Te długie proste rabaty maja po ok 8 metrów...
Długa prosta wzdłuż ogrodzenia po prawej już nie jest prosta, weszły fale i połączenie z rabatą łukiem.
tulucy 09:06, 21 maj 2025

Na razie nie bardzo mam co pokazywać, bo rabaty są zarośniete chwastami (poza tymi dwiema długimi prostymi, Anula Zana - dzięki za poświęcenie)

Pielimy z mamą tam, gdzie coś sądzimy, tak na szybko.

Opieliłam też małe kółka dookoła posadzonych jesienią roślin, żeby je było widać przynajmniej. I żeby było widać, gdzie można coś dosadzić. Żeby pasowało.
tulucy 21:36, 21 maj 2025

Ha, dzis miałam nieplanowany wolny dzień (tak to jest, jak się zapomni z biura zabrać kabelki do laptopa). Dzień poświecony na relaks totalny.
Była wizyta w szkółce, były wizyty w zaprzyjaźnionych ogrodach. Zdjęcia mam tylko z jednego, tego, co to się nie pokazuje sam. Mrokasia i Ursa na szczęście same się dzielą swoim dobrem

U Kwartet:
tulucy 21:39, 21 maj 2025

tulucy 21:48, 21 maj 2025

I żeby nie było wątpliwości, że byłam w szkółce...

Kupione jabłonki owocowe starych odmian (papierówka-oliwka, malinowa oberlandzka, antonowka póltorafuntowa, kronselka), śliwa wa węgierka zwykła, dwie czereśnie wczesne czerwcowe, Vega i chyba Burłat, ale nie pomnę, wiem, że najpierw brałam tę, co nie pamiętam, a do niej zapylacza, właśnie Vegę, grusza japońska coś na S..., aronia, dwie borowki amerykańskie.
Poza tym świerki nidiformis, choiny jeddeloh, buk purple fountain, bo mój ze starego ogrodu nie przeżył niestety zaniedbania, klony Grossera i Brilliantissimum, bez czarny Black Lace, kalina Roseum.
Dwie amsonie i dwa nachyłki.
W sobotę będę sadzić.
mrokasia 21:50, 21 maj 2025

Szalona!
UrsaMaior 21:50, 21 maj 2025

Wiekowa kronselka rośnie u moich starych. Ale i tak najlepsze papierówki!
tulucy 22:00, 21 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Szalona!

A zapomniałam, że ponad program kupiłam jabłoń cytrynówka. Bo pasuje mi opisem do tej, której szukam z dzieciństwa w sądzie u pradziadka.