Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 21:46, 21 maj 2025

Sporo prac w warzywniku udało się wykonać. Ogórki trafiły do jednej ze skrzyń (przez środek), a po bokach wysiałam sałaty na cięte listki.

Zabrakło mi pałąków by włókninę dać wyżej niż grunt. Użyłam więc recyklingowych tyczek z zamówień online, na nie dałam mini doniczusie z Action i dopiero na to ochronny materiał.

Posiane mam też już fasolki szparagowe w trzech odmianach.

Zrobiłam dosiewki buraczków, bo chyba mróz je zabił lub coś zjadło. Posadziłam pory i selery.

Patrycja_KG_Lu 21:51, 21 maj 2025

Sypnęłam nawozem drugi raz w sezonie pod borówki zgodnie z zaleceniami z borówkowego wątku na O.

Porzeczki mają sporo owoców. Będzie co przerabiać w sezonie.

Brzoskwinia posadzona wiosną ma owoce, ale także kędzierzawość liści. Co robić na tym etapie?
Marcin89 22:20, 21 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Sypnęłam nawozem drugi raz w sezonie pod borówki zgodnie z zaleceniami z borówkowego wątku na o.
Brzoskwinia posadzona wiosną ma owoce, ale także kędzierzawość liści. Co robić na tym etapie?
A pamiętasz jak często polecali dawać siarczan amonu borówkom? Chodzi o to by akutat po kwitnieniu dać?

Na kędzierzawość liści brzoskwinia prewencyjnie w stanie bezlistnym Miedzian, a w ciągu sezonu pamiętam był taki środek Syllit. Ale może go już nie być, bo to z czasów jak pracowałem w ogrodniczym. Wiadomo trzeba przeczytać ulotkę, jak jest z karencją, warunki stosowania itd.
Patrycja_KG_Lu 23:22, 21 maj 2025

Marcin89 napisał(a)
A pamiętasz jak często polecali dawać siarczan amonu borówkom? Chodzi o to by akutat po kwitnieniu dać?

Na kędzierzawość liści brzoskwinia prewencyjnie w stanie bezlistnym Miedzian, a w ciągu sezonu pamiętam był taki środek Syllit. Ale może go już nie być, bo to z czasów jak pracowałem w ogrodniczym. Wiadomo trzeba przeczytać ulotkę, jak jest z karencją, warunki stosowania itd.

Miedzianem nie prysnęłam, bo jak pryskałam w sadzie to jeszcze tej brzoskwini nie było, posadziłam ją później. Na Sylit już za późno, bo czytałam, że on do momentu opadania płatków można stosować (ma też 75 dni karencji).

Co do borówek to zerknij na stronę nr 35 na wątku borówkowym. W zimie przeczytałam cały i wynotowałam z niego jak dla mnie najważniejsze informacje.

nawożenie siarczanem amonu 40-45 g na metr kwadratowy trzykrotnie:
-- w okresie nabrzmiewania pąków,
-- po kwitnieniu, zazwyczaj w drugiej połowie maja,
-- po zakończeniu silnego wzrostu owoców, zazwyczaj w drugiej połowie czerwca

Takie zalecenia m.in. ktoś dostał po przesłaniu próbki gleby do analizy, ale ja też tak postanowiłam terminowo dawać. W zeszłym roku dałam tylko 2 razy. W tym trzy plus kupię siarkę na jesień, a jak będę mieć czas i siły to nastawię zakwas żytni.
Gosialuk 07:33, 22 maj 2025

O to ja swoje też tak ponawożę, choć na to pierwsze to już zapóźno.
edi75 08:24, 22 maj 2025

Dzięki Patrycja
mirkaka 11:25, 22 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Serio to opuchlak??? Opuchlak truskawkowiec czy jakiś inny? O jejku. Start nie widzę na razie żadnych. Jakieś działania powinnam podjąć?

Tutaj nieopielone, ale widać ilość kwiatów.

Na razie z marchewką w poprzednich sezonach nic się nie działo. Cebulę mam pierwszy raz, bo wcześniej to tylko ochronnie w marchewce kilka sztuk.

Pewnie truskawkowiec, mam dotykowy ekran w kompie, więc mogłam sobie go powiększyć.
Jakie działania, no cóż, to trudny przeciwnik, jest cały wątek na temat opuchlaków. Są rózne sposoby, ale raczej nie do wyeliminowania na stałe
Ja mam porozkładane niewielkie deseczki pod róznymi roślinami, rano robiąc obchód zaglądam pod nie, przeważnie tam siedzą na spodniej stronie, tylko delikatnie podnoś żeby nie spadł.
Można też robić opryski mospilanem, najlepiej w porze kwitnienia truskawek, ja stosowałam wrotycz, u mnie to nie dawało żadnych rezultatów. Można podlewać różnymi środkami,
można wykopywać rośliny i sprawdzać w korzeniach i w glebie, u mnie były masy tego w rozchodnikach, wywaliłam po raz kolejny wszystkie, a tak mi się podobają.
Poszukaj czy nie masz jakiś słabych krzaczków truskawek, sprawdź w ich korzeniach i ziemi czy nie ma larw, no, to taka zabawa dla wytrwałych
kami 17:54, 22 maj 2025

Kotu zakraplasz coś na kleszcze?
Patrycja_KG_Lu 17:58, 22 maj 2025

Jak ktoś ma wolne 44 minuty to podrzucam spacer pewnej pary poprzez RHS Chelsea Flower Show 2025.

https://www.youtube.com/watch?v=pxO6t_B1esw
Patrycja_KG_Lu 18:00, 22 maj 2025

kami napisał(a)
Kotu zakraplasz coś na kleszcze?

Tak, systematycznie. Bez tego była tragedia co do ilości wbitych i przynoszonych na futrze.