Dziękuję za pochwały
Zdjęcie z cyprysikami na rabacie postaram się zrobić jutro. Na razie nic do nich nie planuję (ja mam dużo wąskich rabat), to będzie taki przerywnik między rabatą hortensjową a Rohan Obelisk a z czasem zobaczy się smaczki zostawiam na później
podziwiam zdjęcia, na których widac jak przygotowałaś powierzchnię pod trawnik - jedno słowo ciśnie się na usta - perfekcyjnie!
A co do tych cyprysików będzie jeszcze?
Też mam sześć do posadzenia przed derenie.
biało-limonkowe były, ale odmian nie pamiętam, były pełne i niepełne. Nie kupowałam jeżówek, najpierw muszę mieć jakieś wolne miejsce, aby coś nowego wsadzić. Na głównym placu trawek było jak na lekarstwo, musisz iść na "tyły", było dużo traw, ale zachwaszczone okropnie, na pewno były rozplenice, na inne nie zwróciłam uwagi. Ale jeżowki były cuudne, mnie zaciekawiła liliput
Dziękuję Madzia za informacje, a kwitnące na zielono widziałaś może?
Kupiłaś jakąś odmianę?
I jeszcze pytanko jak z trawkami w tej szkółce?
Szukam Gracków.
Gąsienniczek na całe szczęście nie mam, roślinki rosną to fakt, ciesze się z tego bardzo. Widziałam u Ciebie nowe nasadzenia, będzie pięknie, za chwilkę roślinki podrosną
fajna ta rabata z szałwią, mam nadzieję, że moja też tak niedługo bedzie wyglądać
A zakątek brzozowy, aż trudno uwierzyć, że to to samo miejsce, które pokazywałaś na pierwszych stronach swojego wątku.
Zielone gąsieniczki nie podjadają Ci liści brzóz?
wow, no wreszcie wszystko mogę sobie poskładać do kupy, bo ciężko sobie było wyobrazić co, gdzie, jak...
A jest mega pięknie, a jak dopiero będzie. Czarujesz tymi fotkami.
1 Fido tam ciagle lata jak ktos idzie .....i to wdluz całego płotu niestety........ Dalej sa graby i tam mam narazie tylko kulki bukszpanowe i jalowiec plozacy golden carpet .
Platany sa zasadzone w cieniu murkow, przy przesłach na srodku moze wysokie miskanty .... Najbardziej podobaja mi sie u mnie Variegaty i dalej sie zastanawiam czy jakies cyprysiki groszkowe, czy berberysy i trawy np. Carexy .....musi byc to wytrzymałe na Fidka.....
Nie moge jeszcze nic sadzic , bo płot jeszcze nie jest wyszlifowalny do konca. Pracownicy maja przerwe z powodow ble ble ...
A my wybieramy ziemię, żeby po posypaniu korą trawnik i rabaty były na tym samym poziomie.
Ja zakładam warstwę 7 - 8 cm kory, nastawiam się na zakup przekompostowanej, ale to jeszcze chwilę potrwa zanim bedę zamawiać.
kłaniam się w pas, pięknie mi to opisałaś i zobrazowałaś zdjęciami.
Myślę, że nie tylko mi się ten post bardzo przyda.
Ale miejsca to Ty masz tam hoho, mogę pomarzyć tylko.
Ja będę mieć jedną komorę na tworzenie kompostu i drugą na gromadzenie nowego - na nic wiecej nie mam miejsca.
Dziękuję za link, myślę, że już sporo wiedzy w tym temacie posiadłam, ale tego wątku nie odwiedzałam.
A wrzucam na swoją pryzmę to samo co Ty, największe moje zaniedbanie to zbyt rzadkie przerzucanie wszystkiego i podlewanie - jak to zmienię to powinno być ok.
Z tym poziomem rabat to bywa różnie. Docelowo ma być niewiele wyżej niż poziom trawnika. Będę ściółkowała gruba warstwą (8-10 cm) drobno mielonej kory lekko mieszając ją z wierzchnią warstwą ziemi.
Kompost wymieszany z ziemią rodzimą mam pod wszystkimi sadzonymi roślinami. Co jakis czas podsypuję starsze egzemplarze kompostem.