Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:22, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
podziwiam zdjęcia, na których widac jak przygotowałaś powierzchnię pod trawnik - jedno słowo ciśnie się na usta - perfekcyjnie!
A co do tych cyprysików będzie jeszcze?
Też mam sześć do posadzenia przed derenie.

Dziękuję za pochwały
Zdjęcie z cyprysikami na rabacie postaram się zrobić jutro. Na razie nic do nich nie planuję (ja mam dużo wąskich rabat), to będzie taki przerywnik między rabatą hortensjową a Rohan Obelisk a z czasem zobaczy się smaczki zostawiam na później
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:16, 10 cze 2015

Do góry
podziwiam zdjęcia, na których widac jak przygotowałaś powierzchnię pod trawnik - jedno słowo ciśnie się na usta - perfekcyjnie!
A co do tych cyprysików będzie jeszcze?
Też mam sześć do posadzenia przed derenie.
Tu ma być ogród :) 20:41, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Dziękuję Madzia za informacje, a kwitnące na zielono widziałaś może?
Kupiłaś jakąś odmianę?
I jeszcze pytanko jak z trawkami w tej szkółce?
Szukam Gracków.

biało-limonkowe były, ale odmian nie pamiętam, były pełne i niepełne. Nie kupowałam jeżówek, najpierw muszę mieć jakieś wolne miejsce, aby coś nowego wsadzić. Na głównym placu trawek było jak na lekarstwo, musisz iść na "tyły", było dużo traw, ale zachwaszczone okropnie, na pewno były rozplenice, na inne nie zwróciłam uwagi. Ale jeżowki były cuudne, mnie zaciekawiła liliput
Tu ma być ogród :) 20:31, 10 cze 2015

Do góry
Za chwilę już takie piękne nie będą, więc dzielę się dziś z Wami fotkami kwitnących kalmii.

Tu ma być ogród :) 20:29, 10 cze 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Cudna rabata
Pozdrawiam.

Witam Cię u mnie Gosiu - dzięki za miłe słowa
Tu ma być ogród :) 20:27, 10 cze 2015

Do góry
magdziam napisał(a)
hej, byłam dzisiaj w Limbie w Żorach jest mnóstwo jeżówek, 20-25 odmian, od białych, po czerwone, pięęęękne, po 15 zł. Na placu mają kilka egzemplarzy, natomiast na "tylach" mają cały tunel foliowy samych jeżówek, oczopląsu można dostać

Dziękuję Madzia za informacje, a kwitnące na zielono widziałaś może?
Kupiłaś jakąś odmianę?
I jeszcze pytanko jak z trawkami w tej szkółce?
Szukam Gracków.
Tu ma być ogród :) 19:37, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dziś dzień dla ogrodu - sporo udało się zrobić - ubyło sporo doniczek z roślinami do podlewania

Zakątek brzozowy uzupełniony o kule bukszpanowe, berberysy, rozchodniki Stardust i rozplenice Hameln.
Brakuje jeszcze Gracków, które chcę dać od tyłu - dosadzę jak uda mi się je zakupić.

Kule oczywiście do retuszu - powstawały z egzemplarzy, które miały dziury i trzeba było puste miejsca ratować dodatkowymi sadzonkami - jak je przystrzygę może się wyrobią

Z czasem dosadzę tam jeszcze kwitnących bylin, może przetaczników Christa, czy ostróżek.

Cudna rabata
Pozdrawiam.
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 13:36, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
fajna ta rabata z szałwią, mam nadzieję, że moja też tak niedługo bedzie wyglądać
A zakątek brzozowy, aż trudno uwierzyć, że to to samo miejsce, które pokazywałaś na pierwszych stronach swojego wątku.
Zielone gąsieniczki nie podjadają Ci liści brzóz?

Gąsienniczek na całe szczęście nie mam, roślinki rosną to fakt, ciesze się z tego bardzo. Widziałam u Ciebie nowe nasadzenia, będzie pięknie, za chwilkę roślinki podrosną
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 13:12, 10 cze 2015

Do góry
fajna ta rabata z szałwią, mam nadzieję, że moja też tak niedługo bedzie wyglądać
A zakątek brzozowy, aż trudno uwierzyć, że to to samo miejsce, które pokazywałaś na pierwszych stronach swojego wątku.
Zielone gąsieniczki nie podjadają Ci liści brzóz?
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 13:03, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
no proszę, nasz poczciwy LM, będę podglądać relację z montażu, czy tam są dołączone jakieś elementy do mocowania, jak to będziecie robić?

jest tylko linka.
Własnie dumam nad tym i czytam co Asia pisze.
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 13:02, 10 cze 2015

Do góry
no proszę, nasz poczciwy LM, będę podglądać relację z montażu, czy tam są dołączone jakieś elementy do mocowania, jak to będziecie robić?
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 13:00, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
fajny będzie, gdzie go namierzyłaś, bo wiesz, że też się rozglądam w tym temacie.

o tu: http://www.leroymerlin.pl/relaks-w-ogrodzie/pawilony-parasole-markizy/zagle-cieniujace-oslony/zagiel-cieniujacy-prostokatny-naterial,p269279,l2247.html
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 12:50, 10 cze 2015

Do góry
fajny będzie, gdzie go namierzyłaś, bo wiesz, że też się rozglądam w tym temacie.
Lawendowy zawrót głowy 12:45, 10 cze 2015

Do góry
wow, no wreszcie wszystko mogę sobie poskładać do kupy, bo ciężko sobie było wyobrazić co, gdzie, jak...
A jest mega pięknie, a jak dopiero będzie. Czarujesz tymi fotkami.
Lawendowy zawrót głowy 11:34, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

no tak, musisz posadzić coś co zniesie częste wizyty pieska
A co dalej będzie na murkach, tynkujecie, czy inny pomysł?

malowanie na gładko innego zamysłu nie mam, jak mnie nie było na beton stac to nic innego nie wchodzi w gre tylko gładki szlif
Lawendowy zawrót głowy 11:16, 10 cze 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Pod platanami spory klopot mam z tym co sadzic

1 Fido tam ciagle lata jak ktos idzie .....i to wdluz całego płotu niestety........ Dalej sa graby i tam mam narazie tylko kulki bukszpanowe i jalowiec plozacy golden carpet .

Platany sa zasadzone w cieniu murkow, przy przesłach na srodku moze wysokie miskanty .... Najbardziej podobaja mi sie u mnie Variegaty i dalej sie zastanawiam czy jakies cyprysiki groszkowe, czy berberysy i trawy np. Carexy .....musi byc to wytrzymałe na Fidka.....

Nie moge jeszcze nic sadzic , bo płot jeszcze nie jest wyszlifowalny do konca. Pracownicy maja przerwe z powodow ble ble ...

norma......

no tak, musisz posadzić coś co zniesie częste wizyty pieska
A co dalej będzie na murkach, tynkujecie, czy inny pomysł?
Lawendowy zawrót głowy 11:08, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
ależ się u Ciebie pozmieniało, trawka już całkiem, całkiem, murek gotowy i platany - trzymam kciuki, ale na pewno się pozbierają!
A właśnie co tam jeszcze planujesz na rabacie z platanami?

Pod platanami spory klopot mam z tym co sadzic

1 Fido tam ciagle lata jak ktos idzie .....i to wdluz całego płotu niestety........ Dalej sa graby i tam mam narazie tylko kulki bukszpanowe i jalowiec plozacy golden carpet .

Platany sa zasadzone w cieniu murkow, przy przesłach na srodku moze wysokie miskanty .... Najbardziej podobaja mi sie u mnie Variegaty i dalej sie zastanawiam czy jakies cyprysiki groszkowe, czy berberysy i trawy np. Carexy .....musi byc to wytrzymałe na Fidka.....

Nie moge jeszcze nic sadzic , bo płot jeszcze nie jest wyszlifowalny do konca. Pracownicy maja przerwe z powodow ble ble ...

norma......
To tu... 11:08, 10 cze 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Z tym poziomem rabat to bywa różnie. Docelowo ma być niewiele wyżej niż poziom trawnika. Będę ściółkowała gruba warstwą (8-10 cm) drobno mielonej kory lekko mieszając ją z wierzchnią warstwą ziemi.

Kompost wymieszany z ziemią rodzimą mam pod wszystkimi sadzonymi roślinami. Co jakis czas podsypuję starsze egzemplarze kompostem.

A my wybieramy ziemię, żeby po posypaniu korą trawnik i rabaty były na tym samym poziomie.
Ja zakładam warstwę 7 - 8 cm kory, nastawiam się na zakup przekompostowanej, ale to jeszcze chwilę potrwa zanim bedę zamawiać.
To tu... 11:05, 10 cze 2015

Do góry
kłaniam się w pas, pięknie mi to opisałaś i zobrazowałaś zdjęciami.
Myślę, że nie tylko mi się ten post bardzo przyda.
Ale miejsca to Ty masz tam hoho, mogę pomarzyć tylko.
Ja będę mieć jedną komorę na tworzenie kompostu i drugą na gromadzenie nowego - na nic wiecej nie mam miejsca.
Dziękuję za link, myślę, że już sporo wiedzy w tym temacie posiadłam, ale tego wątku nie odwiedzałam.
A wrzucam na swoją pryzmę to samo co Ty, największe moje zaniedbanie to zbyt rzadkie przerzucanie wszystkiego i podlewanie - jak to zmienię to powinno być ok.
To tu... 11:00, 10 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
patrzę jeszcze na zdjęcia Twoich nowych rabat i powiedz mi będziesz korą ściółkować, czy tylko kompost chcesz używać, a jeśli tak to jak gruba warstwę?
Bo widzę, że poziom rabat teraz masz taki sam jak poziom trawnika.

Z tym poziomem rabat to bywa różnie. Docelowo ma być niewiele wyżej niż poziom trawnika. Będę ściółkowała gruba warstwą (8-10 cm) drobno mielonej kory lekko mieszając ją z wierzchnią warstwą ziemi.

Kompost wymieszany z ziemią rodzimą mam pod wszystkimi sadzonymi roślinami. Co jakis czas podsypuję starsze egzemplarze kompostem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies